Rechizitele si gradinitele de stat
Raspunsuri - Pagina 3
madutacocuta spune:
rechizitele le duci numai semnate...fondul grupei ar trebui sa stiti ca nu e obligatoriu, si nu-l strange educatoarea ci un membru al comitetului de parinti...
madutacocuta spune:
quote:
Originally posted by miruta
Simali , DVD -ul il pot folosi si pentru activitatile liber alese sau cele complementare ( adica cele dinaintea sau dupa activitatile comune , obligatorii care nu pot fi mai mult de 2 pe zi ) .Dimineata unii copii prefera sa vada un desen animat sau sa asculte cantecele ,sa danseze ( de ce nu , inviorarea de dimineata ) .Este foarte greu pentru educatoare sa poata spune o poveste dimineata intre 7.30 si 8.30 cand copiii vin rand pe rand si nu se mai intelege nimic sau dupa -amiaza cand copii pleaca cate unul ,cate unul .In plus ,desenele au alt efect atunci cand sunt vizionate impreuna cu colegii . .Eu asa procedez si e de mare efect pentru copii sa se "distreze "un pic dimineata , sa se destinda mai usor .De asemea il mai folosesc si pentru activitatile comune cu diferite materiale pentru varsta lor specifice temei din saptamana respectiva ( ex .:vorbim despre dinozauri si nu strica un mic fimulet despre ei , copii percep altfel daca ii vad cum interactinau intre ei , ii aud etc .Acum ,fiecare hotareste ce crede el ca-i mai bine . Nimeni nu este obligat sa faca nimic .
Pupici
cand se desfasoara activitatile alese? de la 7? nu mai spune....
lala spune:
off topic
Madalina,
la gradinita la care este pustiul meu copiii sunt lasati sa se uite la desene animate dimineata pana incepe servirea mesei. Asta nu inseamna ca sunt pironiti pe scaune cu ochii in TV; multi dintre copii se joaca sau povestesc diverse. Educatoarea este in clasa primeste copiii, pregateste fisele de lucru etc.
Din cate stiu eu conform legii o educatoare nu are voie sa supravegheze mai mult de 35 de copii. Tine cont si de faptul ca un copil de gradinita nu poate sta atent mai mult de 20-30 de minute. In plus sunt zile in care copiii nu au chef de lucru, educatoarea este cea care alege activitatile.
ankalaura spune:
La noi nu exista TV si nici calculator sau casetofon, si asta ma face sa 

.
Povestile se SPUN intr-un cadru frumos, se face din asta un eveniment al fiecarei zi.
Dimineata, de obicei au joaca (pana se aduna toti) - au un dormitor in miniatura, o bucatarie in miniatura, cuburi, etc. Pana la gustarea de la 10.30 au tot timpul sa faca o hora, o poezioara cu gesturi (invata si cei mici care-i dreapta si care e stanga, au miscari repetate - ridica un picior, etc...)
Dupa gustare, mai au o activitate - acum, ca e frumos, o desfasoara afara. Dar nu alearga precum bezmeticii, ci fac ceva frumos (luni faceau o cursa intr-un picior, un sotron...)
Dupa pranz, se fac de obicei optionalele - de doua ori pe sapt au lb straina, de doua ori dans. In a 5-a zi nu stiu ce fac, ddar ca bezmeticii sigur nu stau.
Asa ca eu sunt contra TV si contra alergatii de bezmetici pe acolo - vis-a-vis de biroul meu erau doua gradinite, tantile alea stateau cu mainile in san la perete la o sueta, in loc sa puna mana pe o minge sa faca un joc colectiv.
Si sa nu imi spuneti ca e mai bine cu TV-ul. Poate ca mai simplu, da. Am fost si eu in invatamant suficient cat sa stiu ca daca VREI, poti sa faci lucruri deosebite.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza
simali spune:
Televizorul si DVD-ul nu sunt la "rechizite", dar fiind tot ceva ce de regula se cumpara pe banii parintilor, nu consider ca suntem off topic.
ankalaura. Exact despre acest tip de activitati vorbeam si eu. Multa lume intelege prin activitati la gradinita "lucrul" cu copiii...
miruta."Copiii nu se pot concentra mai mult de 20-25 de minute". Da, dar daca-ti folosesti creativitatea vei vedea ca sunt multe lucruri -ca cele descrise mai sus de ankalaura- ce se pot face fara a cere cu orice pret concentrare.
"Si chiar daca nu crezi , unele educatoare se implica si emotional in relatiile cu copiii" - Ba sunt chiar convinsa ca exista mii de oamni in aceasta tara care-si fac minunat treaba si se implica emotional; dar aceasta nu are nici o legatura cu comentariile mele.
Pe de alta parte am suficient de multa empatie ca sa simt, fara sa fie nevoie sa experimentez pe propria-mi piele, ca a fii educatoare pentru 30 de copii este o munca stresanta. Asa cum stresant poate sa fie si sa conduci un tranvai cat e ziulica de lunga sau sa fii medic la spitalul de urgenta. Dar asta-i viata. Arta este sa stii sa-ti faci meseria cat mai placuta... Iar un educator chiar poate fi foarte creativ, spre deosebire de un vatman sau un chirurg...
miruta spune:
Erica , asa este .Eu am preferat sa cumpar rechizite de buna calitate pe care sa le putem folosi si se vede intradevar diferenta intre lucrari facute cu acuarele de proasta calitate si cele bune .Eu nu am luat pentru toti baietii cate o masinuta sau cate o papusa pentru fiecare fetita pentru ca am mai luat si alte jocuri si ei oricum se joaca alternativ ,adica nu folosesc toti in acelasi timp masinile sau nu se joaca toti in acelasi timp cu jocul magnetic etc.
miruta spune:
Maduta , nu vorbi in necunostinta de cauza .Informeaza-te , citeste programa , vezi orarul si numar de activitati/zi.
V. Erica spune:
Miruta, ma bucur ca ai intervenit la acest subiect si ne mai luminezi si pe noi despre problemele de la gradi.
Eu sunt genul de parinte care pune intrebari, nu ia lucrurile asa cum sunt. De ex. am intrebat de ce Eric in a doua zi de gradi a plans, desi in prima zi fusese ok. Dna educatoare a parut oarecum deranjata (sau cel putin asa mi s-a parut mie, necunoscand-o). Mi-era teama sa nu-l fi urechiat, lucru cu care nu sunt de acord. M-a asigurat ca unii copii asa reactioneaza in momentul in care sunt angrenati intr-un program riguros.
Intre timp am inceput s-o cunosc mai bine pe una dintre doamnele educatoare, sa-i apreciez "metoda", sa ne aliem in administrarea pedepselor/recompenselor... Lui Eric a inceput sa-i placa mult la gradi, ceea ce ma bucura f. tare.
As vrea sa te mai intreb doua lucruri:
1. Stiu ca in fiecare zi, la gr. mijl. au o tematica (lunea: cun. om. si nat.; marti: ed. lbj. +muzica; mierc. mate; joi: ed. pt. societate, ed. fiz; vin.: ed. plastica). Cat dureaza o lectie si cum se incadreaza in restul programului zilnic?
2. La gradinita sunt 2 educatoare (una dimi, cealalta dupa amiaza); ambele au acelasi rol, sau vreuna dintre el are responsabilitati suplimentare?
Multumesc.
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
monjum06 spune:
si noua la gradi ni s-a propus sa aducem rechizite fiecare. lista ar fi costat cam 1 milion. in cele din urma, ca sa nu fie discrepante am hotarat sa dam cate 500.000 de copil, si sa se cumpere centralizat, de la un furnizor de rechizite, care le si aduce acolo.
miruta spune:
Erica , faptul ca a plans a doua zi nu inseamna ca a fost urecheat sau ca nu ii place sa mearga la gradinita .Si lor , ca si noua le trebuie o perioada de acomodare , sa se obisnuiasca cu regulile ( care uneori li se par grele -nu pot face tot ce vor ei cand vor )Si noi cand mergem la un loc de munca suntem entuziasmati in prima zi de schimbarea de decor dar apoi ne e un pic mai greu pana ne acomodam , pana intram in ritm .Important este sa nu ne speriem si sa nu renuntam din prima chiar daca la inceput va plange cateva zile .Dar nu-i asa ca a plans doar un pic dimineata pana ai plecat si apoi s-a linistit ?Referitor la intrebarile tale :
1.Programa prevede pentru fiecare grupa in parte un numar de activitati comune (obligatorii ce se desfasoara cu toata grupa de copiii) dar si pentru cele alese ( de dimineata , timpul in care vin copiii si pana la servirea mesei de dimineata ( nu stiu sa-ti spun exact ora , fiecare gradinita are propriul program - la noi 8.30 ).Pentru grupa mijlocie au saptamanal 1 activ .mate ., 1 cunoasterea mediului , 1 educarea limbajului , 1 activ.practica , 1 educatie pentru societate , 1 activ . plastica , 1 educatie fizica ,1 muzica -creste numarul lor in functie de grupa ( la pregatitoare sunt mai multe ) . Educatoarea hotaraste cum sa-si faca orarul pe zile .O activitate la grupa mijlocie nu poate sa dureze mai mult de 20 min (la pregatitoare ajunge la 30-35 min /activitate ).pentru ca nu poti capta atentia copiilor mai mult timp , obosesc ,nu mai participa activ la activitate .Este nevoie apoi de un program de inviorare , pentru ca nu poti face totul static .Copiii au nevoie de miscare .Dimineata se desfasoara activitatile alese de care-ti vb ( pe grupuri mici copiii "citesc" enciclopedii ,modeleaza , deseneaza , privesc la un desen animat , joc de rol -de-a doctorul etc.sub supravegerea educatoarei .) Apoi urmeaza masa de dimineata ,dupa care se fac activitatile comune ( cunasterea mediului etc ) Daca sunt 2 activitati pe zi este nevoie de un joc de miscare iar de la 10.30 sau 11.00 sunt activitatile complementare diferite jocuri de miscare , de rol ., convorbiri pe diferite teme( daca-i frumos, afara cu mingea sau la nisipar ) .Si la sfarsit masa de pranz.
2.Amandoua educatoarele au acelasi rol , aceleasi responsabilitati in ceeea ce priveste clasa si grupul de copii.Ele se rotesc :o saptamana dimineata , una dupa-amiaza) . La voi una lucreaza doar dimineata si una doar dupa-amiaza?
Daca mai ai alte intrebari sau dubii ma poti intreba orice .Raspund cu cea mai mare placere .