Rechizitele si gradinitele de stat
Raspunsuri - Pagina 2
Nicoleta spune:
A, inca ceva, cand era Stefan la cresa aduceam lunar un sapun si hartie igienica, servetele de masa. Mereu am dus consumabile de calitate (nu sapun de 5.000, nu hartie smirghel, nu servetele care se rup si raman pe maini daca esti mai ud...). Dar am vazut mamici intolite si aranjate, coborand din cine stie de masini scumpe (pana aici nimic rau DAR) care dadeau sapun din-ala care se gaseste cate 5 bucati la punga, hartie rugoasa... Nu mi-a convenit, dar ce era sa fac? Acasa sigur nu au asa ceva. Mi se pare lipsa de bun simt daca folosesti Nivea acasa sa-i dai copilului nus de prostie.
Parerea mea.
Nicoleta
slippers76 spune:
La noi s-a intamplat cam asa:
-pentru cabinetul medical: un dosar cu sina+10 coli albe+1 pix +10 plicuri (nimic exagerat dupa mine, doar strictul necesar)
- pentru materiale didactice (diverse caiete si carticele dupa care sa lucreze - grupa mica) 110.000 lei, asta dupa ce ne-au fost prezentate, iarasi nu mi se pare exagerat, iar de achizitie s-a ocupat gradinita
- un sapun si o hartie igienica pe luna (pentru maini au uscatoare electrice). Da, si eu am dus un sapun mai bun, ce aveam prin casa, iar educatoarea mi-a spus putin jenata ca sapunurile se folosesc la comun, iar eu i-am spus ca nu este nici o problema. M-a surprins insa in bine reactia domnisoarei, pentru ca putea foarte bine sa taca, sa-l bage in geanta si sa plece cu el. O bila mare alba pentru corectitudine.
-pentru alte rechizite si materiale urmeaza sa se faca sedinta cu parintii, probabil saptamana viitoare.
Ce sa spun, cred ca cel mai mult depinde de oameni. Ca fonduri nu sunt nicaieri. Dar daca oamenii sunt gospodari si pun si suflet in ce fac, se rezolva o gramada de probleme.
Eu deocamdata sunt foarte multumita. Miruna merge cu drag la gradi si asta este cel mai sigur indiciu pentru mine ca totul e OK.
Mama Ana si Mirunica (16.05.2003)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/slippers76/
lizy spune:
eu am etichetat toate rechizitele pe care le-am luat.Ni s-a specificat ce marca de culori sa luam, acuarele, etc.( nu sunt scumpe ).
Lunar, aducem sapun lichid, prosoape de hartie si spirt.El sta doar patru ore la gradi, nu are cabinet medical, deci alte probleme nu sunt.
korinna spune:
la noi s-a hotarat strangerea sumei de 1 mil/copil.Mi se pare cam mult...dar..asta e!
+150.000/luna pt ajutorul de educatoare
+270.000 pt cumpararea unui copiator.NU inteleg la ce le trebe copiator cu laser....!
simali spune:
irinuca. Pe mine ma enerveaza ca la gradi sa se asculte casete cu povesti sau cantece si sa se vizioneze desene animate. Nu de alta dar pe astea pot sa le pun si eu acasa (cred ca toti aem DVD-uri cu desene educative, casete cu cantece si CD-uri cu povesti acasa).
La gradi ar trebui sa li se spuna povesti si sa li se cante cantecele.
Cand spui sau citesti o poveste unui grup de copii procesul este interactiv: copiii pun intrebari, se mira, daca in poveste apare un cuvant mai greu poti sa-l explici, etc. Asa, sa-i puna casetofonul...Penibil.
Este altceva daca pun la DVD de exemplu o demonstratie matematica (forme geometrice, cifre, etc.), iar televizorul este folosit ca un monitor. Dar nu stiu nici o gradi sau scoala care sa foloseaca televizorul atfel.
De aceea cand s-a pus problema la gradi pentru cumprarea unui DVD eu am fost impotriva si am reusit, imreuna cu alti parinti, sa convingem sa se cumpere mai degraba material didactic individual, carti cu povesti, jocuri de constructie, etc.
miruta spune:
Simali , DVD -ul il pot folosi si pentru activitatile liber alese sau cele complementare ( adica cele dinaintea sau dupa activitatile comune , obligatorii care nu pot fi mai mult de 2 pe zi ) .Dimineata unii copii prefera sa vada un desen animat sau sa asculte cantecele ,sa danseze ( de ce nu , inviorarea de dimineata ) .Este foarte greu pentru educatoare sa poata spune o poveste dimineata intre 7.30 si 8.30 cand copiii vin rand pe rand si nu se mai intelege nimic sau dupa -amiaza cand copii pleaca cate unul ,cate unul .In plus ,desenele au alt efect atunci cand sunt vizionate impreuna cu colegii . .Eu asa procedez si e de mare efect pentru copii sa se "distreze "un pic dimineata , sa se destinda mai usor .De asemea il mai folosesc si pentru activitatile comune cu diferite materiale pentru varsta lor specifice temei din saptamana respectiva ( ex .:vorbim despre dinozauri si nu strica un mic fimulet despre ei , copii percep altfel daca ii vad cum interactinau intre ei , ii aud etc .Acum ,fiecare hotareste ce crede el ca-i mai bine . Nimeni nu este obligat sa faca nimic .
Pupici
simali spune:
miruta. programul educativ la o gradinita incepe, sa zicem, la 7,30 si se termina pe la 12. In acest timp gustarea de ora 10 si pregatirile pentru ea dureaza probabil 1 ora. Cu alte cuvinte raman 3 ore si jumatate pe care un educator sa le poata petrece cu copiii. Pentru noi, cei ce lucram si 12 ore pe zi, este greu de procesat faptul ca o educatoare nu poate spune povesti, canta sau desfasura activitati cu copiii 3 ore pe zi, ba ca mai are nevoie si de un televizor s-o suplineasca...
Copiii si asa tind sa vada mult prea multe desene animate. Macar la gradinita o pauza ar fii binevenita.
miruta spune:
Probabil ca fiecare gradinita are un regulament de ordine interioara diferit de alte gradinite ,.Noi nu luam gustare la ora 10 si programul educativ incepe la ora 7.30 dar masa se da la 8.30 si in aceasta ora (7.30 -8.300 vin copiii .Educatia nu se face doar verbal ci si prin multe alte metode .
miruta spune:
Si inca ceva .Televizorul nu suplineste munca educatoarei ci o comleteaza , fixeaza anumite cunostinte deja predate de educatoare .Cand vorbim de televizor nu ne referim doar la desene animate .Si a lucra 12 ore in conditii normale , poate linistit la un birou ascultand poate si un radio nu se compara cu a lucra in conditii de stres cu 35-40 de copiii( pentru ca astea sunt cifrele la ora actuala - cand mergem sa inscriem copilul la gradinita cerem , chiar daca nu mai sunt locuri ,doar sa-l integram in societate , apoi urmeaza pretentii peste pretentii dar este imposibil sa faci o educatie eficienta cu 40 de copiii.) si a incerca sa faca pe plac fiecarui copil sau a-l determina sa inteleaga ceea ce-i spui .Si chiar daca nu crezi , unele educatoare se implica si emotional in relatiile cu copiii ( se simt implinite cand vad ca acei pui de om fac progrese , inteleg diferite notiuni .Fiecare isi alege meseria in functie de aptiudini si de inclinatie si nu-i corect sa le criticam atat pentru ca nici celilalti care lucreaza 12 ore pe zi , indiferent de ce fac ,au multe , multe greseli si lipsuri .Sa fim mai intelegatori si sa invatam sa cooperam e mai degraba o solutie ,nu sa-i invatam pe copiii sa critice oamenii sa le gaseasca diferite cusururi etc .
Imi cer scuze , nu vreau sa jignesc pe nimeni dar asta-i adevarul ( cel putin al meu ).
AILUI spune:
Salve,
Noi suntem in grupa mijlocie
, iar lista cu rechizitele necesare ne-a fost inmanata inca de la serbarea de sfarsit de grupa mica! Deci inca din iunie stiam ceea ce trebuie pt grupa mijlocie
.
Cam un milion m/au costat toate, cu precizarea ca noi ducem de la inceput cate 5 sapunuri
, 10 hartii ig
si 6 pachete de servetele de copil, dar nu ni se mai cere nimic pana la sfarsitul anului!
Am avut precizat clar, in lista cu necesarul rechizitelor si lipirea de etichete pe TOATE rechizitele. Eu am lipit si pe creioane, si pe pensule, am avut etichete din acelea culoare verde fosforescent, asa incat Robert sa le recunoasca mai usor.
Toate acestea le-am pus intr-o sacosa mare pe care am scris numele si am legat-o putin cu un snur, tocmai pt a impiedica varsarea continutului. Asta deoarece, stiam din experienta anului trecut
, cand, fiind in grupa piticilor , nu stiam nici noi, parintii
ce si cum si era tot un amestec de rechizite in debaraua unde se depozitau, pana in momentul cand doamnele au putut sa le ordoneze (de aceea se si cer TOATE rechizitele odata, ce-ar fi daca toti am duce azi ceva, maine altceva, la 30 de copii....
)!
Noi nu am avut nici un fel de problema in felul acesta, de altfel, la terminarea anului, ni s-au dat acasa ,toate "operele de arta" ale piciului, inclusiv caietele de desen, cartile de colorat, creioanele, cariocile , pe care le/a folosit in cursul anului
!
In afara acestor rechizite, la sedinta cu parintii de inceput de an se stabileste cam de ce are nevoie clasa in noul an scolar
, si se stabileste suma necesara, pe care o platim de regula, in 2 rate, pana in luna noiembrie. Anul trecut am dat cate 700.ooo lei de copil, si s/au cumparat jaluzele verticale si s/a pus parchet!
Anul acesta, am stabilit cate 600.000 lei vechi/pers, sa luam un CD player, o tabla mare si un corp de mobilier pt separarea activitatilor copiilor (aveau unul, dar anul trecut a fost o inundatie si s-a deteriorat).
Este o suma bunicica, dar totusi, mie nu mi se pare un efort chiar asa mare, dat fiind ca toate acestea sunt pt copii nostrii, care mai au de stat inca 3 ani in aceasta clasa, si cred ca e f.important sa aiba un mediu ambiant cat mai placut la gradinita, la urma urmei petrec acolo 8 ore pe zi....
Acum, apropo de calitatea/pretul unor rechizite.
Noua ni s-a precizat sa luam un anume fel de culori si acuarele, si am cautat tare mult sa le gasesc, dar nu e nici un fel de probl daca duci altceva .
Anul trecut, am dus niste culori normale, dar, dupa 2 luni, d-na educatoare m-a rugat s-i aduc lui Robert un set nou de culori, precizandu-mi marca! Am luat, bineinteles,iar diferenta vizibila am observat-o pe "lucrarile" lui Robert de la sfarsit de an, ceea ce colorase cu primele culori deabia se vedea, erau niste culori tare pale, chiar urate
, in schimb celelalte ti-este mai mare dragul sa le vezi
....
Va doresc sa aveti rabdare multa
, la inceput e putintel mai greu, dar, incet, incet se aranjeaza lucrurile...
Sanatate multa !
mami Ailui