Alegeti OMUL nu gradinita sau cresa
Raspunsuri - Pagina 2
annablue spune:
Mama lui Alex, piticul PARE sa fie OK...
Noi suntem la varsta la care nu pot inca sa pun baza 100% pe ce spune, pt ca de multe ori spune chestii corecte si "de actualitate" (gen s-a intamplat ieri ceva si imi povesteste) dar de multe ori il intreb si imi povesteste ceva intamplat in urma cu ceva timp (il intreb ce a mancat azi la gradi si imi spune "snitel" desi eu stiu ca a avut paste in ziua respectiva si snitel in urma cu cateva zile).
Si pe bona n-am cum s-o verific...
si imi tremura sufletul ca nu pot pune baza in ce ii cer sa-mi spuna ca a intrebat la gradi pe doamne, adica cum s-a purtat Adi.
Ieri cel putin, m-am dus intr-un suflet la gradi (am ajuns la 18.15) si am gasit o educatoare la parte, unde e grupa cu copii care dorm acolo. Am intrebat-o si mi-a zis ca sus nu mai e nimeni (acolo are Adi grupa) si m-am multumit s-o chestionez despre reguli/cerinte din sistemul gradi 209, in speranta ca voi confrunta toate variantele sa aflu varianta corecta/completa.
Poate sunt eu mai ciudata dar nu mi se par OK atitudinea dnelor fata de un nou intrat in gradi, plus ca sotul imi spune ca sunt destul de "acre" dimineata.
Aseara l-am chestionat pe pitic despre gradi, dne, etc. si mi-a zis ca i-au spus ca il duc la grupa mica daca nu mananca (iar noua ne-au zis ca mananca, e OK, etc).
Nu ma astept sa-l tina numai in brate sau sa-i acorde 100% atentie, dar mi se parea normal sa avem toate datele despre cee e nevoie (adica am aflat de la fi-miu ca-i trebuie periuta si pasta ca ii spala pe dinti dupa mese, de nici nu stiam daca e o inventie a lui sau e pe bune)...
M-am lungit prea mult si sunt off-topic, dar sunt cam data peste cap tocmai pt ca la cresa a fost OK, Adi si acum imi pomeneste de dnele de acolo.
Va pup si va doresc cat mai putine experiente pe pielea micutilor, caresi asa sunt sensibili si impresionabili si trebuie protejati non-stop la varsta asta.
Ana, o mamica ingrijorata
_
Annablue si Adita(1.11.2002)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
fotografii cu noi
coafura preferata
annablue spune:
[quote]Originally posted by Balbina
Vreau sa confirm ce a zis Silvvi despre grupa doamnelor Cristina si Mihaela, sint niste persoane deosebite, mai ales dna Cristina, care are un dar pedagogic aparte. Baiatul meu merge din mai la grupa lor, sint f. multumita de evolutia lui. El este mai timid din fire si accepta cu greu compania persoanelor straine. Perioada lui de adaptare la cresa a decurs mai usor decit mai asteptam, iar acum merge cu mare placere acolo.
[quote]
Balbina, cand vorbesti de cresa, te referi la cea de la Valea Ialomitei sau cea de la Drumul Taberei 34/Favorit ?
Noi am fost la Cresa 13, la grupa 4 zi si acolo am fost tot asa impresionati de Dnele Ofelia si cealalta (nu-mi vine acum numele) care au fost extraordinare si de care Adi era indragostit.
La inceput am fost la grupa 5 zi, unde erau 2 doamne cu lacume la capitolul cresterii copiilor si ne-am mutat (una tanara, Adriana a fost un cosmar care tipa si le aplica "corectii"). Adriana l-a lovit pe Adi (am descoperit ca intr-o seara am vrut sa-i dau ceva in gurita si s-a ferit cand am facut gestul sa ma apropii de fata lui, ca si cum vroiam sa-l plesnesc). N-am avut nici o dovada, dar l-am mutat imediat.
Ana
_
fotografii cu noi
coafura preferata
Balbina spune:
Ana, vorbesc de cresa Drumul Taberei, chiar asa se numeste, se afla pe Compozitorilor/Drumetului, vizavi de Munplast.
Mi se pare oribila chestia cu lovitul copiilor
si eu l-as muta imediat, daca as afla ca se intimpla asa ceva in grupa. Din fericire, la noi nu e cazul.
------------------
Numai bine,
Natalia
Poze
Diana_b spune:
Subscriu la ce au zis silvvi si Balbina. Si Mircea e la cresa Drumul Taberei, la d-nele Cristina si Mihaela si am fost f. multumita de evolutia lui. D-na Cristina e mai severa, dar iubeste copii f. mult, la fel ca si d-na Mihaela de altfel. Mircea a scapat de suzeta la 2 ani, pe la 2 ani a si inceput sa vorbeasca, adica avea el vocabular bogat, dar de la 2 ani turuie intruna. Au program de olita, asa ca acum, la 2 ani si 8 luni am scapat f usor de pampers, f. rar se intampla accidente noaptea in pat.
Plus ca o luna a urlat cand l-am dus (na, ca la orice inceput), dupa care a inceput sa urle ca il luam acasa. El vroia acasa la "d-na Chitina".
Totusi, sunt de parere ca pe langa calitatea educatoarelor, este importanta si curatenia din cresa/gradinita. Si m-as uita si un pic la dotari ![]()
Diana si
Mircea (2.01.2004)
www.freewebs.com/bbianfeb2004" target="_blank">Pagina bebelusilor de ianuarie-februarie 2004
Karina spune:
Initial n-am vrut sa scriu, dar m-am gindit mai bine si am zis ca totusi trebuie sa scriu.
Ce ma incalzeste pe mine ca am educatoare nemaipomenita, daca stau cite 10-12 copii intr-o salita de 7-8 mp, neaerisita, ca dorm toti gramada in aceeasi sala, apoi tot acolo isi continua activitatile ?
Ce ma incalzeste pe mine aceeasi educatoare, daca mincarea e proasta, predomina prajelile si mincarea tip fast-food ?
Ce ma incalzeste daca educatoarea e f. buna, daca toaleletele sint neingrijite, folosesc aceeasi toaleta si pt. adulti si pt. copii ?
s.a.m.d.
DAR
Cu ce ma incalzeste faptul ca gradinita arata superbine, dotata occidental, dar personalul lasa de dorit si nu neaparat profesional ci in modul de a interactiona cu copii. Nu stiu ce-i ala un zimbet, nu stiu sa aline copii, sa-i alinte citeodata - ca mai au nevoie -, ca de partea profesionala numai amintesc.
Eu zic ca nu se poate sa te uiti doar la o parte, trebuie sa ai in vedere ambele fete ale problemei si sa alegi o gradinita care sa-ti satisfaca cit de cit toate exigentele, ca gradinita perfecta eu inca n-am gasit-o, indiferent de pret...
Trebuie sa fie "ingrijita" si gradinita si educatoarea, sa placa si parintilor si copilului.
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine ![]()
alexandrueduard spune:
Karina are dreptate. Trebuie sa ne uitam la toate aspectele. Si nu intotdeauna avem relatii despre o gradinita sau personalul acesteia, iar impresiile ti le faci pe parcurs.
Eu l-am mutat pe fi-miu de la o gradi la alta sapt aceasta si m-am mirat ca de 2 zile imi spune educatoarea ca nu papa deloc la pranz. Am ramas oarecum nedumerita , deoarece dincolo imi ziceau ca mananca la toate mesele, absolut tot. Si nu e vorba de obisnuinta , deoarece acolo, la fosta gradi, nu a stat decat cateva zile, nici macar o saptamana.
Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’
grati.ela spune:
Eu pot incepe lista alba a educatoarelor: Dna Berescu Antonia (gradi 192 si gradi de pe Cuza Voda); dna Milodin Rodica (gradi 192). Dragostea cu care a fost inconjurata Ozi a mea nu putea fi compensata cu nimic. Nemultumiri gasesti peste tot dar este important ca locul sa fie curat iar copilul sa fie fericit.
silvvi spune:
Eu vorbesc de gradinite de stat, care au totusi din punct de vedere sanitar un oarecare control.
Copilul cel mare dupa cresa a mers la gradinita particulara foarte buna, pe care am ales-o dupa ce am vizitat vre-o 10. Da, intr-adevar, gradinite particulare au spatii mai putin ergonomice si adaptate la cerintele unei gradinite, am vazut=o cu ochii mei, la gradinite particulare ar trebui sa tinem cont de asta. La gradinita la care am fost patroanele fac parte din sistem, au vechime in pedagogie foarte mare, si acest proiect nu a fost doar o afacere, a fost visul lor profesional. Dar aceste minunate doamne sunt produsul scolii romanesti. (voi explica mai tarziu)
Dupa aceea am incercat dupa un an la stat din motive financiare. Am reusit sa intru cu tot cu paza la gradinita Hillary Clinton, la 41, la 273, 209. Intrati mai sigura si stati langa usi si ascultati. Se tipa. Cel mai bine arata 41, dar acolo si s-a tipat cel mai mult. La recomandare am ajuns la gradinita 209 , sunt foarte multumita. repet.
De asemenea, in vara aceasta am frecventat inca gradinitele 273, 208, 94 (Votati primarul, care o fi ??
). Practic despre fiacare gradinita din Dr Taberei pot sa zic vre-o experienta personala sau barfa.
Mare diferenta din punct de vedere al curtii, dotarilor si lucrurilor materiale nu am vazut.
Pentru a gestiona ceva trebuie sa fii un bun gospodar, si un pedagog bun poate fi un prost gospodar, asta e adevarul. ASa ca nu va incredeti in curtea frumoasa, poate doar atata si stie directoarea - sa solicite fonduri si sa-i gestioneze eficient.
Cum alegeti spitalul. La chirurgie la Budimex, cand ne-au externat am spus Tatal nostru, ca nu am luat vre-o infectie dupa operatie. Dar ce medici!! Jos palarie.
Surse. Da, intreband pariniti si vecinii, Georgeasca etc departe nu ajungi, fiecare are pareri proprii, dar se poate face o medie generala (despre respectiva mi s-a spus ca scoate untul din ei:) ). Trebuie sa fie cineva din sistem cu o reputatie buna si dornic sa va ajute.
In privinta igienei, si controlului alimentelor, nici nu stiti cate controale au din acest pv.Dar activiatea pedagogica se verifica dupa niste fise completate de educatoare. Si acum se scot si la calculator. Va dati seama cat de adevarate sunt.
In privinta mancarurilor, mancarea de la gradinitele romanesti, toata este nepotrivita din punctul meu. Dimineata le dau eu sau mic dejun cu proteine sanatoase (oua, peste, sunca)sau cereale adevarate (hrisca, gris, macaroae, orez) cu lapte. Conservele care mananca la micul dejun la gradinita nu mai conteaza, nici nu le mai este foame (sandvis cu pate, cu salata de icre, cereale nestle cu lapte). Pranzul mai merge desi sosurile traditionale - bomba nutritionala. Legumele crude lipsesc mai tot timpul la toate gradinite. Peste niciodata. Branza de vaci sub forma de paste sau budinci rar. Dupa ce s-au trezit li se da o uscaciune. Aceasta este practica obisnuita si traditionala.
DEci, din moment ce nu imi place meniu ce sa mai intreb de mancare?
Curtea. Ce va intereseaza curtea daca va sta acolo maxim 2 luni, in septembrie si mai. Poate exagerez, dar credeti-ma ca toate dotarile tip balansoare sau bare nu sunt folosite, copii se joaca dezorganizat, educatoarele doar ii supravegheaza. Din moment ce curtea nu este folosita tot anul si sunt ingramaditi intr-un colt ca sa fie mai usor de urmarit, ce sa ma mai intereseze curtea. Ce inseamna curtea : invatam natura, alergam, ne jucam, ne prindem, facem sport. Ca un copil sa aiba o imunitate buna, trebuie sa petreaca 2 ore afara zilnic, pe orice vreme (frig, ploiae usoara, zapada,nu extreme.)
Educatoarele. Am ajuns sa cer doar dragostea acestora,deoarece din punct de vedere al metodologiei si psihologiei copilului, se preda incetisor, neinteresant si traditional. Japonezii isi invata copii sa cante la vioara la 4 ani, pentru ca pot (copii), pentru ca le dezvolta sufletul. Aici cand zici ca vrei sa dai copilul la scoala la 6 ani, iti spune toata lumea: lasa-i copilului copilaria. Or procesul cunoasterii este cel mai frumos si interesant lucru in viata unui om.
Ce am avut in vedere despre sistem romanesc:
- nu se stie ce inseamna ascultarea muzicii clasice de catre copii, cantam ceata lui pitigoi vre-o 4 ani.
- incepem sa citim la cat zice program scolar.
- coloratul, nu pictura
- lipsa totala de ultimele descoperiri MONTESSORI, Domain (doar atat cunosc, sunt sigura ca mai exista )
- lipsa marerialelor educationale inteligente (cuburi speciale, rame si figuri de potrivit, exista foarte multe )
- lipsa jocurilor de dezvoltare a degetelelor (pana la o anumita varsta aceasta motrica fina influenteaza direct creierul)
- serbarile, mai bine ii invatau sa citeasca, decat sa ne pregatim vre-o luna pentru 2 ore.
In Romania nu exista o educatie moderna, eficienta, democratica, indreptata spre copil, la nici o gradinita. Exista sistem clasic romanesc, papagalicesc. Stau 30 copii in fata educatoarei si repeta.
Tot ce mai cer: dragostea, socializarea, comunicarea cu cei de varsta sa. Restul nu se apropie de standardele mele. La cea mai buna gradinita (aceaa particulara) in aceasta privinta tot nu imi placea. Pentru ca acele educatoare nu cred ca se poate, dar eu cred. Copilul meu nu este un geniu, doar i s-au pus la varsta potrivita informatii, vrei ..., poftim.
Toate directoarele mi-au spus ca prima oara aud intrebarile :
- daca stau copii siiarna afara
- ce inseamna educatia muzicala la gradinita dvs
- cum pot fi sigura ca aveti educatoarele profesioniste.
Or daca nu se cere, nici nu se ofera, nu. Despre asta vorbesc eu. Cereti. Aceasta nevoie nu exista, deci ea nu va fi satisfacuta. Dar copii nostri vor intra in competitie directa cu oamenii occidentali educati de oamenii liberi, deschisi, inventivi fara experienta deformatoare a comunismului.
Va pup.
annablue spune:
Doamne silvi, cititnd ce ai scris aici simt ca
de tine si de modul tau de gandire, de preocuparea pe care o ai fata de copii si educatia lor...

Daca ar fi mai multi parinti ca tine, s-ar intampla acem MIRACOL de care are nevoie societatea si sistemul educational romanesc.
Pana atunci, putem doar sa speram ca vor exista cat mai putine cadre didactice fara suflet care sa chinuie copiii pe care ar trebui sa-i ajute sa cunoasca lumea... Si ca, poate, daca vom fi cat mai atenti, vom reusi sa crestem un copil dezvoltat normal din punct de vedere emotional si al capacitatilor lui fizice/psihice.
Nu stiu cat de multi parinti stiu cat de importanta este perioada pana la scoala si modul in care se incepe educarea unui copil, eu m-am ingrozit descoperind cate lucruri trebuie avute in vedere pt ca un copil sa devina un OM, asa cum ar trebui sa fie el pentru a putea sa schimbe ceva in tara asta si in mersul lucrurilor...
Ana
_
fotografii cu noi
coafura preferata