Sezatoarea canadiana (51)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Emilly spune:

Buna fetele,

ce le ploua la Montreal...15 grade.
Eu inca nu am apucat sa aflu ce l-a apucat pe criminal sa impuste atatia copii, dar imi propun sa aflu.Mai era alaltaieri si un avion care s-a prabusit pe autostrada undeva in St.Hubert...

Ana refacere cit se poate de rapida!cumplite accidentele astea de masina.Ce s-a intimplat totusi?
Felicitari pentru job, eu inca mai caut...

Caroline eu am 2 visa de student cu limite de 500$, intrebarea mea este daca eu ma angajez dupa cit timp pot sa le cer sa-mi mareasca limita?sau cum se procedeaza?E musai sa ai o limita mare la cardul credit pentru a aplica la un mortgage?
Multumesc tare mult!

Donia vaccinurile care ti le cer astia sa poti lucra in sistemul de sanatate.Neavind un carnet de vaccinari din Ro a trebuit sa mi le fac pe toate in afara de ce s-a putut dosa, gen hepatita B si varicela.Mai am unul si am scapat.
Am bagat un ochi la "mamicile de nov-dec" si te-am vazut graviduta ce drag mi-e de tine!! si ce mare a crescut Roxana!

Emilly cu gaza ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Ana, mama! Noroc pe tine ca sint la serviciu si nu pot sa vin sa te urechez un pic :) Pai asa se dau vesti de-astea? Stai cu mine la o sueta, bei si-o cafea, si pe urma treosc, zici ca ai facut accidentul! Bei! Eu sint baba, ma lasa inima, vrei sa ma ai pe constiinta? Bine ca esti ok, bine ca ai luat jobul, bine ca mai poti sa faci bancuri pe tema data.
Ange, povestea cu mine e ca daca am ce scrie / raspunde, apoi scriu. Daca nu, imi zic ca nu mai incarc forumul degeaba. Sint subiecte la care ma maninca destele sa scriu dar pina la urma o las balta, nu pe forumul asta, ca n-are sens sa mai pun si eu paie pe foc, citeodata ia foc si singur subiectul cu pricina. Doamnele sint bine, toate, as zice ca mimitete e, pur si simplu, foarte ocupata, Ira si ea, cind am vazut-o ultima data, nu stia unde sa se mai imparta. In genere, si eu citesc pe apucate, intre casa si munca, citeodata recuperez cite 3 pagini si n-am timp sa scriu nici la subiectul lui Atomix, desi imi crapa capul de ce scoate din el, ca toti copiii, de altfel!
Anca, da-i drumul cu emigrarea, depune formularele, pe urma incepi tu sa-ti raspunzi la intrebari! Scurt de tot, cu ce spui tu ai sanse f. bune aici, depinde mult si de norocul fiecaruia... Chiria e oriunde mai sus de 500 de dolari pe luna, iar depinde de unde vrei sa stai si ce pretentii ai. Noi am stat de la inceput in bloc de beton, avea fiu-meu o energie in el ca de stateam la lemn ne chemau vecinii politia toata - ziua - buna - ziua, si plateam 650 pe un ap. cu un dormitor. La 2 dormitoare am platit 800 si pe urma 820 (asta acum 2 ani). Aici preturile sint marite de proprietar cu circa 5%, te mai intelegi cu el, in fiecare an. De-aia chestia cu chiria e relativa, iar pina ajungeti voi incoace mai cresc un picut... Pentru casa, curte, Montreal, as zice ca te invirti pe la 1000 de dolari, pe putin, cu electicitatea neinclusa. Despre sponsorizarea parintilor nu stiu decit ca s-ar fi schimbat legislatia, cica o sa dureze in jur de 7 ani de-acum, cert e ca am prieteni cu actele depuse din 2002, si credeau ca le ies actele pentru parinti anul asta dar au aflat ca nu, o sa le mai ia inca vreo 2 ani. Vestea buna e ca, daca am inteles corect, merge mai repede cu emigrantii care vin sa puna osul la munca si sa sporeasca natalitatea...
Fetita o sa se acomodeze cel mai bine si cel mai repede. Aici primul an de scoala, echivalent, as zice, cu grupa pregatitoare de la gradi in Ro, incepe in anul in care copilul implineste 5 ani, cu conditia sa ii implineasca inainte de 30 septembrie (sau 15 septembrie?? - vezi ca s-a dezbatut pe acest forum acum vreo doua saptamini subiectul). Asa ca, daca vine la 5 ani, o inscrii direct la scoala, la clasa de maternelle, exista clase speciale pt. copii non-francofoni, nu-s cum face sistemul dar toti copiii pe care-i stiu eu, including povesti despre copilul lui cutare, prietenul lui cutare, au trecut in clasa de francofoni in citeva luni. asa ca la capitolul asta nu-s probleme!
Gata,
La lucru cu mine!
Ba nu! Ange, Ana, Lavalul... dati-mi o adresa de ferma, macar aproximativ ca pe urma o depistez eu, prin Fabreville / St. Dorothée sa-mi iau vinete si alea - alea de zacusca, ca tata are o idee fixa si vrea sa faca zacusca... Macar la vinete sa ajung simbata!
Pusi,
Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by ankalaura

Salut toata lumea!
Sunt intr-o viteza, la birou, in ultima ramasita de pauza de masa pe care mi-o iau eu singura, pentru ca oficiala nu e, si vreau sa va zic doua vorbe: sper sa ingrosam si noi randurile canadezilor.
Pe scurt de tot (cine s-a mai intersectat cu post-urile mele, deja stie): noi suntem relativ ok, avem ce ne trebuie, avem diplome, avem experienta, avem niste bani (cam putintei pentru emigrare, da' mai strangem), avem o copila de 3 ani abia impliniti, avem entuziasm, avem dorinta, si suntem cam satui de perspectivele din tara - nu atat pentru noi, cat pentru copilul nostru.
Incepem sa ne informam incetisor, dar tare mi-ar servi sa vorbesc si cu voi (si diseara, de acasa, o sa citesc si topicurile anterioare, cate oi putea).
Eu vorbesc foarte bine franceza, engleza si italiana (ma descurc si cu spaniola, dar mai putin) - de fapt, am terminat lb straine. Sotul meu nu stie o boaba franceza, dar imi propun sa il 'meditez' :) Stie insa bine engl (de fapt, studiile superioare - tehnice - le-a facut in engleza) Fata intelege engleza, vorbeste dupa puterile ei de 3 anisori. Franceza nu ii place deocamdata, spune ca e o limba gresita, pentru ca nu intelege nimic (ea a fost la gradi britanica).
Deci limba si CVul nu cred ca ne vor ridica probleme.
Planul este cam pentru anul viitor (anul viitor sa demaram concret actiunea). Daca totul e ok, probabil ca la sfarsitl lui 2008 vor fi pe meleaguri canadiene.
Intrebarile mele (la care va raman recunoscatoare daca ma ajutati):
- fata va avea probabil 5 ani si ceva, sper eu pana in 6. Imi va fi greu sa o inscriu la o gradinita / scoala? (nu cunosc sistemul deloc);
- ca sa inchiriem o casa cu curte, nu neaparat nu multe camere - cat ar fi, in linii mari, chiria (acum) - pentru inceput ne intereseaza zona Montreal;
- in timp, vechimea in munca din Romania, mai conteaza la ceva? Daca nu, sunt suficienti anii ramasi pentru a avea totusi o pensie? (sa nu credeti ca deja ma vad atat de departe, dar sunt curioasa cum functioneaza sistemul)
- a avut vreuna din voi asigurari de sanatate / studii / pensii in Romania? Daca da, ce se intampla cu ele? Pot fi continuate?
- daca voi dori sa imi aduc parintii acolo dupa cativa ani (care vor avea o oarece varsta) - legislatia imi permite?
- eu am fost profesoara, la origine, dar am renuntat din motive pecuniare dupa vreo 4 ani. Imi permite legislatia sa dau, dupa un timp, ceva examene, si sa reintru in invatamant? Ca idee zic - de altfel, eu acum lucrez in logistica, dar nu ma cramponez de nimic, as munci aproape orice, ca ma pasioneaza multe chestii.
Deocamdata atat, si va pup, si imi doresc sa ne intalnim candva pe continentul vostru.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Caroline, interesante informatiile despre istoria de credit, mersi, , bine ca Donia a deschis subiectul;

Ankalaura,

parerea mea ca indepliniti perfect conditiile pentru emigrare, iar bilingvismul tau e bagajul cel mai important pentru prima etapa a vietii de aici-iti faciliteaza un job decent; e bine sa rasfoiesti si celelalte forumuri: quebec.ro si montreal.ro, rubricile de emigrare;
la cinci ani fata va merge la maternelle si aici are loc automat(la inceput intr-o clasa de accueil)
chiria la casa cu curte la inceput presupune 800-1200 cad lunar, ideea e sa gasiti o casa intr-o zona mai apropiata de centru, pentru ca la inceput ideea e sa nu locuiti undeva in afara sau la marginea orasului (unde nu sunt atitea deschideri: cursuri, joburi aproape, scoli bune, pentru nou-veniti), si sa stai dinj primele luni cu orele pe autostrada...hm;
vechimea din Romania va conta aici cam dupa un an doi de experienta canadiana cind vei putea prinde un job pe masura pregatirii si a vechimii tale; la inceput toti cinta experienta canadiana; depinde si ce vrei sa faci, daca vrei sa te intorci in invatamint aici ai nevoie-din cite stiu- de un numar de ore predat in Romania; altfel pentru pensie, deocamdata nu conteaza, pentru ca inca nu exista nici un acord Romania-Canada in acest domeniu (si pe mine ma frige, dupa 15 ani lucrati in Ro);
pensie- aici iti faci fond privat REER incepind cu al doilea an de munca, suma pe care-o poti depune deductibila din impozit este un procent anume din salariul tau; ( statul iti mai ofera niste facilitati in legatura banii respectivi)
asigurari n-am avut in Romania, deci nu stiu ce sa-ti spun;
parintii poti sa-i aduci dupa ce ai un job aici si poti dovedi ca le asiguri tu intretinerea, prin parenare; procesul dureaza aprox.un an din cite stiu;

bafta,

Ana

http://community.webshots.com/user/montrealpoze
http://community.webshots.com/user/vara2006photos

hai Romania...dar misca odata fa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Simonna,

cred ca am scris in acelasi timp; ferma este pe Chemin St.Antoine- intri pe Avenue de Bois si la primul semafor faci dreapta pe Chapagne (cred ca se numeste) apoi imediat stinga pe Chemin St.Antoine si undeva pe dreapta o vezi ( e o sura :)) cu o parcare improvizata in fatza unde poti sa-ti culegi singura sau sa le cumperi gata puse in cosuri;

( apropo, acolo pe ch.St.Antoine am avut accidentul; nu stiu ce s-a intimplat exact-politia spune ca era un defect al masinii, o tija ce tine roata din spate dreapta rupta,fisurata-care are cinci ani vechime - sau am iesti eu de pe carosabil si am prins iarba si am alunecat- cert este c-am iesit de pe carosabil, am gatat o bara metalica cu o pancarda, am smuls-o si tras-o dupa mine-aia a spart tot ce-a putut sub masina si a rupt roata-alta varianta cu roata aia ticaloasa; am trecut la fir de par de ceva copaci, am adus-o pe sosea, iar m-a scos pe terenul de golf unde am jonglat printre copacii din dreapta mea, tragea foarte tare dreapta din cauza rotii, si in final, in disperare, am tras cit am putut stinga si-am intors-o la 360* pe sosea, vazind ca n-am nimic in fatza; fereasca Dumnezeu sa fi fost un biciclist, sa accidentez pe cineva;)
(si cea mai simpatica faza, cu paramedicii-care, apropo, erau destul de aerieni-cred ca nu sunt din categoria medicilor, ca la noi, mai profesional mi s-a parut politaiul-; ala cind sa ma ridice pe targa aia a lor (unde erau sa ma rostogoleasca peste cap , eu imobilizata pina-n git) a intrebat candid, privind spre al meu sotz: este fiul dumneavostra@ bre...i-as fi zis vreo doua- o fi al meu mai chipes si tinerel, da'chiar asa ; bine ca apoi s-a inrosit quebsul tot si nu stia cum s-o mai draga, dar pentru self-esteem-ul mariului a fost suficient )

http://community.webshots.com/user/montrealpoze
http://community.webshots.com/user/vara2006photos

hai Romania...dar misca odata fa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikiion spune:

Din pacate cu Dawson-ul am vesti proaste. Se pare( si e sursa sigura) ca sunt 3 baieti romani loviti. Unul mai grav in abdomen in stare critica.
Nasa lui Marc e profesoara acolo, si prin ce a trecut ieri.....
Mihaela

http://mionita.photosite.com
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10717;95/st/20060604/n/Marc-Adrian/k/131a/age.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

quote:
Originally posted by Donia

Fetelor, ce ma bucur ca mi-ati raspuns, ca am mai inceput sa ma lamuresc. Deci intai voi face o cerere sa vad credit history cu ochii mei, asa cum a zis si Ktrinel. (Si daca nu apare nimic acolo pot sa ma duc sa ma cert in voie cu banca la care avem cardul si imprumutul.)
Caroline si Laura, sotul este primary cu tot, inclusiv cu contractul la Bell. Dar sper ca daca vad cu ochii mei history credit ma lamuresc.
In al doilea rand tot ma duc sa ma cert cu banca, pentru ca atunci cand am facut credit card ne-au spus ca amandoi acumulam puncte la history, desi el este primary pe credit card.
Si cand ma gandesc ca sotul a vrut de la bun inceput sa mergem sa facem scandal la banca... trebuia sa ma incred in instinctele lui!
Oare daca eu nu mai lucrez acum pot sa cer un credit card mititel la Zellers macar? Sa adun si eu ceva puncte? Si cand ma gandesc ca am renuntat la cel de la Sears!

ange, 40 de dolari? Pentru 2 persoane? Ca eu stiam ceva de 15 dolari!

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Donia, fii atenta sa nu ceri prea des verifiacre la credit. In momentul in care sunt cereri "multisoare" de verificare credit history pentru o persoana, incep sa scada din puncte. Nu fa chestia asta decat daca ai absolut nevoie de asa ceva.
Chestia cu ai-nu ai credit history....cerc vicios. Cand am venit in Ca, am facut si eu aplicatie pentru o credit card. Nuuu, ca nu am credit history. Personal loan? Nuuu, ca nu ai credit history.... si cum fac credit history daca voi nu-mi dati ocazia? la fel ca si cu experienta canadiana.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

quote:
Originally posted by mikiion

Din pacate cu Dawson-ul am vesti proaste. Se pare( si e sursa sigura) ca sunt 3 baieti romani loviti. Unul mai grav in abdomen in stare critica.
Nasa lui Marc e profesoara acolo, si prin ce a trecut ieri.....
Mihaela

http://mionita.photosite.com
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10717;95/st/20060604/n/Marc-Adrian/k/131a/age.png

Mai spune daca mai afli ceva!.... mie mi s-a facu gol in stomac cand am auzit.... Iti pleaca copilul dimineata la scoala si nu mai vine inapoi din cauza unui descreierat.... care a tras cu arma automata INREGISTRATA! .... cum e posibil sa dai autorizatie pentru arma automata! si conservatorii care vor sa desfinteze gun registry in loc sa inaspreasca regulile pentru inregistrarea armelor si pedepsele pentru port/utilizare ilegala de arme!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Buna dimi tuturor !

sunt bine, sanatoasa, merci de intrebari.

Sofia a crescut si e infricosator de matura...cateodata duc dorul zilelor de scutec..., conjointu' se imparte intre job si scoala, ca de obicei, iar eu muncesc zi lumina.

Ana, merci de aprecieri, sunt reciproce. M-am simtit f bine in cadrul intalnirii noastre...spontane...Montréal est petit des fois, je dirais :-). Imi pare f rau pt. accident, insa te felicit pt. job. Sper ca el sa-ti aduca solutia anularii plecarii voastre :-((.

Ange, nu, nu m-am certat cu nimeni... da' nu zic c-ar fi exclus, viata iti rezerva surprize nebanuite :-). La voi totul e ok ? Sper sa mai apucam sa vorbim la telefon.

Simonna, pai cu Atomicul cum facem ? Eu ce mai citesc daca intru ppe forum ? Ca numa' la povestile Galagiei si Atomixului ma alin...Mimiteata si gasca sper sa ne onoreze cu prezenta duminica la Tremblant, asta in cazul in care-om avea noroc de vreme buna...

Caroline si gasca de Ontario, Alberta, BColumbia, ...va salut si eu la randul meu :-). Iar celor cu ghiozdanel la spate ca si profilor de la sezatoare le urez un an scolar in forta, optimism, si plin de nota 10 in carnetele.

Va doresc tuturor toate cele bune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ange spune:

ira, vorbim da.
hai ca mi-am revenit.bine ai reaparut

ana ,felicitari pt. job.Dar nu-ti faceai bagajele sa plecati din Quebec?Sunteti ok acum?

am avut dimin. primul curs de step.Vreau sa va spun ca abia merg .Imi tremura picioarele de cat efort am depus.E tare fain.Imi pare rau ca de 2 ani trec zilnic pe langa un "energi cardio" si niciodata nu am intrat sa vad ce "lucruri" minunate se fac in interior.
De aveti timp mergeti.Au programul adaptat pt. toate nevoile,plus gradinita.AStazi au venit fete cu bebei mici,mici si dragalasi.In general dimineata sunt mame cu copii,femei fara munca(adica io) si madame trecute de varsta a 2-a.

Simona,uite aici ferma de care-ti poevesteste Ana:
"la maison des legumes"
585 St. Antoine
Ste-Dorothee
H7W 3S6
450-627 2573
Am luat adresa pt. voi cele care doriti sa ajungeti acolo
Am fost acum 2 zile si aveau vinete cu 18 cad. cosul mare, 18 cad ardeii .Cam scumpute.Dintr-un cos de vinete mi-au iesit vreo 8 pungute dealea de sandwiciuri.

pup.o zi buna.

"nimeni nu moare virgin.viata i-o trage fiecaruia cel putin odata."

foto
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=12366" target="_blank">povestea Maiei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=16811" target="_blank">povestea lui Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Mihaela si Caro, ce e cu incidentul cu pricina , imi spuneti si mie?

Ana, bine c-ai scapat tu teafara ...Felicitari pt. job.

Ira, bine ai revenit ...da si tu binete mai des pe aici, si eu nu mai am timpul de candva din pacate

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput