Sezatoarea canadiana (51)
Raspunsuri - Pagina 6
Caroline spune:
Donia cine este detinatorul cartii de credit? Primary pe credit card?
Cine este primary pe loan?
Cine a facut cererea de contract la Bell?
Poate ca pe credit card si loan este sotul tau, iar pe contractul de la Bell figurai tu. In cazul asta tu nu ai istorie de credit (puncte) si de-aia nu au gasit nimic. (sau invers)
Daca esti secondary pe un credit card sau loan, nu faci istorie de credit.
Orice credit incepe sa raporteze la Equifax si Transunion dupa 3 luni de la deschidere.
Caroline spune:
Ana, ma bucur ca esti bine. Fierul nu conteaza.
Ce s-a intamplat? Era ploaie?
Ma bucur ca te-ai intalnit cu Ira, salut-o din partea mea daca o mai vezi. Cat despre forum, fiecare intra daca si cat ii face placere. Ca doar nu semnam condica aici
Fetele din Montreal, cum e vremea pe-acolo? Aici parca vine iarna.
laurajr spune:
Ana, esti ok, ti-ai revenit psihic ? Cred ca esti tare zdruncinata de accident, eu sunt tare spaimoasa cand e vorba de condus, undeva in subconstient, cred ca de accident de masina voi muri...macar sa nu trag si pe altii dupa mine....Sfatul meu e sa asezi iar la volan, sa nu lasi spaima sa te doboare !
Multa sanatate !
Donia, daca e trecut sotul ca principal pe cartea de credit si tu ca secundara, chiar daca tu esti campioana la tras cu cardul, ( ca si mine de altfel ) e vax albina, tu nu existi practic pt ei, totul apare ca history card doar la sotz . Asa ca fa-ti si tu o aplicatie sau sa va spliteze contul cumva, ca noi asa am patit si ne-a refuzat banca cererea de mortagage si am pierut in iunie casa viselor noastre ! Dar ne-am luat un semidetachet, mai facem si credit history, si ne luam noi casa aia pe care o visam cu totii !
Fetelor, am vesti de la Adina, a nascut o fetita , e bine si ea si bb dar momentan e ocupata cu noua meserie ! O asteptam cu drag la discutii !
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 27 sapt si Ioana Nazdravana
ange spune:
Ana,imi pare rau ...
cred ca ai fost inspaimantata mititica de tine.
acum esti ok?
Laura,felicitari Adinei si o asteptam in noua formula
Catalina,ca sa ceri punctajul la equifax te costa 40 de cad
am citit ce ai explicat la fete si ma dusesem chitita sa-mi scot "dosarul" dar cand am vazut pretul!!!
Caroline,si aici vine iarna.plouaaaa si e frig tare
o seara buna
"nimeni nu moare virgin.viata i-o trage fiecaruia cel putin odata."
foto
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=12366" target="_blank">povestea Maiei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=16811" target="_blank">povestea lui Robert
columbiana spune:
fetelor, mersi, sunteti dragute
azi am fost sa luam masina pe care firma de asigurari ne-a dat-o pina incearca sa vada ce mai scot din mazda mea, si barbatu-meu m-a obligat sa urc la volan, s-o aduc acasa, asa ca n-am avut de ales; imi tremurau genunchii si barba cind am ajuns, dar o sa incerc sa-mi revin ca n-am alta solutie;
ieri cind am avut accidentul veneam de la un interviu pentru job, azi m-au sunat ca am luat jobul....una rece una calda;
ati vazut ce s-a intimplat la Dawson? inteleg ca este o victima,a murit o fata...Dumnezeu s-o odihneasca (in afara celor din spital);...este o lume nebuna...
http://community.webshots.com/user/montrealpoze
http://community.webshots.com/user/vara2006photos
hai Romania...dar misca odata fa!
Donia spune:
Fetelor, ce ma bucur ca mi-ati raspuns, ca am mai inceput sa ma lamuresc. Deci intai voi face o cerere sa vad credit history cu ochii mei, asa cum a zis si Ktrinel. (Si daca nu apare nimic acolo pot sa ma duc sa ma cert in voie cu banca la care avem cardul si imprumutul.)
Caroline si Laura, sotul este primary cu tot, inclusiv cu contractul la Bell. Dar sper ca daca vad cu ochii mei history credit ma lamuresc.
In al doilea rand tot ma duc sa ma cert cu banca, pentru ca atunci cand am facut credit card ne-au spus ca amandoi acumulam puncte la history, desi el este primary pe credit card.
Si cand ma gandesc ca sotul a vrut de la bun inceput sa mergem sa facem scandal la banca... trebuia sa ma incred in instinctele lui!
Oare daca eu nu mai lucrez acum pot sa cer un credit card mititel la Zellers macar? Sa adun si eu ceva puncte? Si cand ma gandesc ca am renuntat la cel de la Sears!
ange, 40 de dolari? Pentru 2 persoane? Ca eu stiam ceva de 15 dolari!
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Caroline spune:
Donia, daca te certi cu banca nu rezolvi nimic. Poate doar te enervezi tu, pentru ca vina este la voi. In Term and conditions (sau Modalitees) ti se specifica clar ca primarul este responsabil de tot si este singurul cu drepturi si obligatii privind creditul respectiv.
In baza cardului de credit secundar, te poti duce acum la orice magazin si-ti dau imediat card de magazin. Nu trebuie sa lucrezi pentru asta si nici nu trebuie sa spui ca nu lucrezi. Nimeni nu-ti cere adeverinta de la serviciu, iar ei nu au cum sa verifice daca tu lucrezi sau nu. Daca tu declari (in formularul de aplicatie) ca venitul tau este de peste 25 mii pe an, ei introduc datele in comp si esti automat aprobata.
Dupa min.6 luni de la primirea cardului de magazin, poti sa aplici pentru o carte de credit (visa, mastercard, american express) pe numele tau. In acel moment vei avea istorie de credit.
Bineinteles ca trebuie sa folosesti cardul ca sa-ti faci istorie de credit. Iar ca sa obtii punctaj maxim, trebuie sa-l folosesti si sa-l platesti integral in fiecare luna (la termenul "due" indicat pe factura). Folosindu-l asa, nu te costa nimic, nu platesti comisioane sau dobanda, iti tragi o istorie de credit exceptionala in mod gratuit.
Daca mai ai intrebari, cu placere. Lucrez in bransa
Edit: Eu recomand tuturor sa-si faca un raport de credit cel putin o data pe an. Nu conteaza cat costa. Se fac atatea greseli si daca nu le corectati la timp va treziti refuzati la incercarea de a obtine un credit, cand va e lumea mai draga.
Plus ca se fac multe fraude si numai asa puteti afla daca cineva (o terta persoana) s-a folosit de datele voastre personale si a deschis un credit pe numele vostru (cu adresa lor).
Banca nu va poate da detalii privind istoria de credit, pentru ca nu-i autorizata sa o faca, iar informatiile apartin exclusiv credit biroului (equifax sau transunion)
Donia spune:
Caroline, multumesc mult, chiar imi dai sfaturi pretioase! Te mai bazai cu niste clarificari, doar.
Cu cardul de la magazin nu pot sa fac history? Imi este util doar pentru a obtine un credit card peste 6 luni?
Nu este nici un risc daca eu declar un venit anual inexistent? Imi e tare frica sa nu ma prinda careva cu mata in sac pentru vreo chestie si apoi sa ma tina minte toata Canada...
Si inca ceva. Cand am facut cardul la Sears nu tin minte sa ma fi intrebat cineva de venit, ci parca doar au verificat Visa card pe care il aveam atunci. Oare intreaba sigur de venitul anual?
Of, ca in chestiunile astea sunt tare aeriana... si ma mai lasa si memoria.
Si mai aflu ca nici n-are rost sa ma cert cu banca...
Ana, felicitari pentru job! Si pentru ca ai reusit sa aduci masina acasa! Incet, incet, o sa-ti revii.
Am fost tare surprinsa de stirea cu impuscaturile din Montreal! N-am apucat sa ma uit prea bine la stiri, se stie ce l-a apucat pe criminal?
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Caroline spune:
Donia, nu mai stiu cum arata formularul pentru card de magazin. Probabil ca nu trebuie sa declari venit. Cu el faci credit history, dar slab, pentru ca un card de magazin are o limita de 2-5 sute de $ nu mai mult. Nu da prea bine in raportul de credit.
La credit cardul normal te intreaba daca ai venit si acolo poti spune ca da. Eu vorbesc deseori la telefon cu clienti care aplica pentru cate un loan sau credit card si ma intreaba ce sa scrie la venit, pentru ca ei nu lucreaza. Stiu ca telefoanele sunt inregistrate si nu le pot spune sa zica un venit de min 25k, dar le sugerez sa treaca venitul familiei. Ei insista si spun: "dar formularul cere venitul meu, nu al familiei" Eu le zic ca nu e foarte clar formularul, sorry, dar la cel al familiei se refera . Pentru ca imi pare rau de ei sa nu obtina creditul.
A specifica un venit anual, nu inseamna ca trebuie sa lucrezi. Multi il obtin din dobanzi bancare, inchirieri de imobile, alocatii sau pensii alimentare, transactii la bursa, diverse servicii prestate fara contract, babysitter sau meditatii. Asa ca poti declara linistita un venit de 28k pe an, chiar daca nu ai un angajator de mentionat.
Ana, da, felicitari pentru job. Accidentul ai sa-l uiti, dar jobul ramane
ankalaura spune:
Salut toata lumea!
Sunt intr-o viteza, la birou, in ultima ramasita de pauza de masa pe care mi-o iau eu singura, pentru ca oficiala nu e, si vreau sa va zic doua vorbe: sper sa ingrosam si noi randurile canadezilor.
Pe scurt de tot (cine s-a mai intersectat cu post-urile mele, deja stie): noi suntem relativ ok, avem ce ne trebuie, avem diplome, avem experienta, avem niste bani (cam putintei pentru emigrare, da' mai strangem), avem o copila de 3 ani abia impliniti, avem entuziasm, avem dorinta, si suntem cam satui de perspectivele din tara - nu atat pentru noi, cat pentru copilul nostru.
Incepem sa ne informam incetisor, dar tare mi-ar servi sa vorbesc si cu voi (si diseara, de acasa, o sa citesc si topicurile anterioare, cate oi putea).
Eu vorbesc foarte bine franceza, engleza si italiana (ma descurc si cu spaniola, dar mai putin) - de fapt, am terminat lb straine. Sotul meu nu stie o boaba franceza, dar imi propun sa il 'meditez' :) Stie insa bine engl (de fapt, studiile superioare - tehnice - le-a facut in engleza) Fata intelege engleza, vorbeste dupa puterile ei de 3 anisori. Franceza nu ii place deocamdata, spune ca e o limba gresita, pentru ca nu intelege nimic (ea a fost la gradi britanica).
Deci limba si CVul nu cred ca ne vor ridica probleme.
Planul este cam pentru anul viitor (anul viitor sa demaram concret actiunea). Daca totul e ok, probabil ca la sfarsitl lui 2008 vor fi pe meleaguri canadiene.
Intrebarile mele (la care va raman recunoscatoare daca ma ajutati):
- fata va avea probabil 5 ani si ceva, sper eu pana in 6. Imi va fi greu sa o inscriu la o gradinita / scoala? (nu cunosc sistemul deloc);
- ca sa inchiriem o casa cu curte, nu neaparat nu multe camere - cat ar fi, in linii mari, chiria (acum) - pentru inceput ne intereseaza zona Montreal;
- in timp, vechimea in munca din Romania, mai conteaza la ceva? Daca nu, sunt suficienti anii ramasi pentru a avea totusi o pensie? (sa nu credeti ca deja ma vad atat de departe, dar sunt curioasa cum functioneaza sistemul)
- a avut vreuna din voi asigurari de sanatate / studii / pensii in Romania? Daca da, ce se intampla cu ele? Pot fi continuate?
- daca voi dori sa imi aduc parintii acolo dupa cativa ani (care vor avea o oarece varsta) - legislatia imi permite?
- eu am fost profesoara, la origine, dar am renuntat din motive pecuniare dupa vreo 4 ani. Imi permite legislatia sa dau, dupa un timp, ceva examene, si sa reintru in invatamant? Ca idee zic - de altfel, eu acum lucrez in logistica, dar nu ma cramponez de nimic, as munci aproape orice, ca ma pasioneaza multe chestii.
Deocamdata atat, si va pup, si imi doresc sa ne intalnim candva pe continentul vostru.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza