ce se poate intampla cu o bona?de ce?
...Buan fetelor, ma intrebam daca stie cineva o bona ptr zona Crangasi...ca eu am ramas fara bona, dupa 5 ani de zile, s-a gandit ea mai bine sa plece, nici acum nu inteleg exact de ce, ca n-a stiu sa-mi baiguie decat ca nu vrea sa se ataseze si de noua locatara a familiei, Teo...a crescut-o practic pe Maria, fetita mea cea mare de la 5 luni jumate si acum are aproape 6 ani...si brusc, de la o cearta, mi-a zis ca ea nu mai vrea sa munceasca si ca pleaca...si peste o saptamana(eu sunt plecata la mama, in alta localitate afara din Buc) sa-mi spuna prietenele c-au vazut-o in parc cu alti copii ...sunt foarte dezamagita si ranita, am investit mult suflet in aceasta relatie, practic facea poarte din familie(asa am crezut eu, se pare)..ca in ultima zi i-a zis sotului ca nu faceam nimik, ca stateam degeaba si ea muncea si ca soacra-mea facea in casa si eu stateam in varful patului...si cate si mai cate...ma rog...acum o sa am nevoie de o bona, as vrea totusi sa ma duc la munca ca nu ne ajungem deloc cu banii ...Bonei ii dadeam 4,5 mil sa satea cu Teo(are acum 9 luni si e cumintenia intruchipata) si cu Maria, cand o aduceam de la gradi, o ora, sau doua, in conditia in care si Maria este foarte cuyminte si are cerc de prioeteni in parc, tb doar supravegheata putin...si facea ce putea in timpul ramas liber, care brusc, in ultimele luni nu mai exista , plus concedii platite, zile de nastere, etc...dedci cine stie pe cineva, va rog...si in rest, fetelor, atentie, daca-mi spunea cineva ce o sa patesc, i-as fi ras in nas ...
Roxana Lilea,mama de 2 ori :)
Raspunsuri
mama_lui_alex spune:
Draga mea,
Mie sincer mi se pare extraordinar de putin 4,5 mil lei - inteleg ca supraveghea 2 copii (chiar si in conditiile mentionate), si mai facea si cate ceva prin casa....
Eu ii dadeam bonei care statea cu Eric(2 ani jumate la momentul ala) 6 mil net (si avea salariu trecut in cartea de munca+taxele de rigoare - pe bune), transport, 2 mese/zi+cadouri in diverse ocazii - avea un program de 9 ore (exclus sambata, duminica). Si nu facea nimik in casa - inghesuia jucariile copilului alandala in lada de jucarii, rufe cu toptanul in cosul de rufe. Doar incalzea mancarea pt. el si pt. d-neaiei (sau ii facea f.f. rar cate ceva la pranz cand nu aveau mancare).
Inteleg ca asta ar fi pretul/banii pe care-i puteti da.
Nu stiu ce parere au si celalalte fete - dar cred ca ar trebui sa o cauti si sa stai de vorba cu ea sa vezi exact care este cauza nemultumirii ei...Mi se pare absurd ca dintr-o cearta sa renunte la voi, dupa atat timp - Inteleg ca pentru Maria era practic ca o bunica (a crescut-o de mica), chestia cu "nu vreau sa ma atasez si de Teo" mi se pare o porcarie...
Iti spun din proprie experienta ca este al naiba de greu sa gasesti o bona buna (fetele iti vor confirma). Este si mai greu sa poata trece "perioada de gratie" si sa fii convinsa ca intr-adevar ai facut o alegere buna.
Agentiile de babysitting nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere - iti vor sugera in mod cert un salariu mai mare, nu-ti vor garanta (practic) nimic si-ti vor lua banii.
Incearca totusi sa discuti cu ea, poate are nevoie de un respiro.
Sfatul meu este sa incerci sa vorbesti cu POSTASUL..vorbesc f. serios. El stie toate femeile disponibile, eventual pensionare (fictiv pe caz de boala), care stau aproape de tine, au nevoie de bani si daca insisti afli si barfele aferente (despre sot, copii, etc). Sa stii ca a functionat chestia asta la mai multe amice carora le-am dat ideea.
Mai poti incerca sa dai anunt in ziar dar iti ia al naiba de mult timp sa faci o selectie si vi intalni si multe ciudate (si nu prea ai garantii)
Sper sa gasesti pe cineva potrivit,
Pupici
Mama_lui_Alex
(fosta "patroneasa" de agentie de babysitting..printre altele)
LYADA spune:
Buna Roxana,
Cred ca ti-a fost "furata" de o alta familie pentru mai multi bani. Este lucrul de care ma tem si eu in ceea ce o priveste pe bona mea care il creste pe al meu copil de 5 ani.
Motiv pentru care sint f atenta la "piata" salariilor. Am constatat ca generatia noua de bone, din ultimii 3 ani cer mai mult decat se cerea acum 5 ani si incerc sa fiu undeva la mijloc, dar catre cerintele actuale (sper eu).
De ex, inclusiv anul trecut cand a intrat Tudor la gradi (program scurt) i-am pastrat salariul de cand avea program de 9 ore, respectiv 4,5 mil lei. Daca pt 9 ore (uneori 10) banii astia erau o suma deja "sub" piata, pt program de 7 ore sint "peste".
In ambele tipuri de programe facea si face multe in casa, nu pt ca ii cer ci pt ca e f harnica.
Sambetele i le platesc separat, la fel weekendurile cand lasam copilul la ea. Bani pe concediu ( 7 saptamani pe an caci lucrez in invatatamant, 4 vara, 2 iarna, 1 de pasti), prime, etc. Realizez ca traind ca si noi in Bucuresti trebuie ca la final de luna sa poata trai din ce castiga, plus plata intretinere si dari stat. Altfel e tentata sa caute in alta parte. Oricum ea mai intreaba si in alte parti, imi si povesteste. Gen Selgros, i-a intrebat pe cei din cartierul ei in ce conditii angajeaza. Asta anul trecut cand noi nu am avut nici un conflict, nu mi s-a plans de bani sau program, totul parea ok
4,5 mil la 2 copii mi se pare putin. Poate i-a fost jena sa iti spuna.
Eu chiar nu fac nimic in casa, sper ca a mea nu e foarte frustrata pe tema asta, dar m-ai pus pe ganduri, sa tatonez terenul...
Singura data cand bona mea a vrut sa plece cu adevarat a fost intr-o perioada a mea de "glorie" la serviciu cand lucram mult, enorm si neregulat, inclusiv niste sambete. Acum vreo 3 ani. Isi gasise deja familia, dar nu ii placuse copilul si a renegociat cu mine conditiile.
La vremea aia am oscilat intre manie, neputinta, frustrare, iar manie si tot asa caci mi se parea ca imi fortase mana. Singurul mod in care m-am calmat a fost sa contactez o agentie sa vad daca pot sa o schimb. Am vazut 2 femei si mi-am dat seama ca nu pot gasi, mai ales la nervi, pe cineva mai bun.
Colaboram de atunci bine desi mici frecusuri inca exista.
De ce m-am lungit atat as incerca sa discut cu ea si sa o aduc inapoi. Uneori merita sa treci peste ce a fost (inclusiv cearta) pentru ce va fi..
Field_mouse spune:
E clar, ca aici vorba e de bani, nu de altceva. Si daca ai vazut-o pe bona in parc cu alti copii, inseamna, ca ea a dat "cautarea" cu cateva luni inainte de cearta aia intre voi.
Nu stiu, daca se poate considera ca bona a stat cu 2 copii, daca cu fetita cea mare statea doar 1-2 ore. Intr-adevar, 4,5 mln sunt bani putini, dar am intalnit destule bone, care munceau si pt banii astia.
Uite, ii dadeam bonei mele 6,5 mln pt un program de 10,5 ore si 2 copii (gemeni, ce-i drept, adica au acelasi program de somn, masa, plimbare). Am banuieli ca ea a incercat sa-si gaseasca un loc mai bun (oricum, bonele vorbesc in parc cine si cat primeste, asta-i tema nr. 1 si importanta majora), dar nu a gasit. Daca nu reuseam a.c. cu gradinita, cred, ca trebuia sa-i maresc salariu, macar cu 500.000.
Bineinteles, e foarte neplacut, cand te "tradeaza" cineva in care ai avut increderea deplina si ai investit mult suflet, te inteleg.
Cu bona veche n-ai ce discuta, mai ales daca ea are deja alt serviciu, daca poti, mareste si tu "plafonul" macar cu 500.000, dpdv psihologic e altceva. Sau macar pt un an sa faci un efort financiar si mai mare, dupa ce o dai pe Teo la cresa. Succes mult si nu te mai consuma atata!!!
roxanal spune:
fetelor, probabil ca acum nu era un salariu foarte bun, dar ea a avut ani intregi in care lua cel mai mare salariu din parc, din zona...si aveam o relatie cu totul altfel(zic eu acum, dar cred ca m-am inselat, se pare)...avea mai multe facilitati la noi, am fost intelegatori mereu cu problemele ei, fata ei cea mare se plecase de acsa, am invatat-o ce sa faca si acum sunt bine mersi impacate amandoua, in conditiile in care ani intregi fata nu vrusese sa vb cu ei...cand s-a operat a stat 3 luni acasa si noi am asteptat-o(in acest timp primind o bonificatie de 1 mil pe luna, chiar daca nu venea), pe urma anul acesta i-au murit parintii, dupa ceva saptamani in care au stat la pat, si am asteptat-o si atunci, chiar daca ea nici macar nu ma suna sa-mi spuna care mai este situatia...cand ne-am mutat, i-am dat frigider, aragaz...patutul mariei i l-am dat feteo mai mari..si cate si mai cate, nici nu-mi aduc aminte, o trimiteam la mama, la munte, cu Mariam unde nu facea mai nimic si era tratata ca o printesa si ii mai dadeam si o prima ptr asta si tot asa....ce ma doare atat este ca eu sunt o tipa dintr-o bucata, intotdeauna i-am spus ce nu-mi convine si ea mi-a promis ca face la fel, si asa a si facut...pana de curand...ea tot imi facea fite de la un timp si am avut cateva discutii cu ea, in care am intrebat-o clar daca vrea sa plece, daca nu-i convine sal, etc..pana la urma ea mi-a spus ca in nici un caz nu vrea sa plece, dar a aceptat sa-i micsorez programul de lucru cu 10 ore / luna, in loc sa-i maresc sal...si cand a zis ca pleaca,. eu am intrebat-o daca pleaca ptr bani, ca pute, discuta, si n-a vrut, indiferent ce i-am spus n-a vrut...probabil ca-i da mai mult, da sunt curioasa daca o trateaza cum o tratam si noi..o sa-mi fie greu, dar asta este, deja i-am spus Mariei ca o s-o intalneasca in parc cu alti copii si a reactionat destul de rezonabil...oricum, sunt convinsa ca si are versiunea ei, diferita de a mea, fara discutii, eu nu comentez ca a plecat, ci modul cum a plecat, ca dupa atata timp n-a avut responsabilitatea sa plece decent, sa spuna clar, a declansat o cearta ca sa aiba motiv, desi nici un caz cearta nu se poate numi motiv de plecare, credeti-ma...ma rog, prin decesul parintilor a mostenit si cate ceva, eu stiu...poate pana la urma o sa aflu de ce a vrut neaparat sa plece, pre ca eu am vb cu ea inainte si am intrebat-o daca vrea sa rediscutam conditiile si a zis ca nu, deci clar a vrut sa plece...
gio spune:
fetelor, si eu tot 4,5 mil ii dau bonei si nu mi se pare putin. in ideea in care bona mea statea vreo 9 0re/luni-joi si 7 vineri. acum stau si eu acasa si o trimit mai devreme acasa; in plus face mancare, calca, si ce se mai gaseste prin casa.
evident ca sunt familii care ofera mai mult, dar eu inteleg sa platesti mai mult pe cineva care are o pregatire, liceul cel putin, care stie si poate invata copilul eu stiu-ce. la mine la serviciu ingrijitoarele (deci aceiasi pregatire ca bona mea) iau 3, 5 mil si sterg la fund 10 copii, nu unul.
in fine, probabil ca a plecat pt bani, dar o asemenea persoana nu merita supararea ta. daca n-a fost in stare sa-ti spuna verde in fatza care e treaba, mai ales ca a avut intelegere din partea voastra si a mai si vorbit pe la spate, ..nici nu mai conteaza de ce a plecat. e f greu sa gasesti o bona de incredere, eu va tin pumnii. parca era o agentie a unei tipe de pe forum prin crangasi, poate incercati asa.
18 +
ingridnen spune:
Draga Roxana,
nu te mai enerva si nu te mai consuma.... am avut si eu multe discutii cu bona lui Cristi si m-am enervat de fiecare data de nu mai eram buna de nimic... Am incercat sa gasesc pe altcineva, dar cum mai scria cineva la acest subiect, la nervi nu gasesti pe nimeni.
Eu o platesc cu 4,5 milioane plus abonament de tramvai, deci 4.750.000 lei pe luna pentru 8 ore. Nu face menaj, uneori doar ii mai calca lui Cristi cate ceva. Plus prime de Craciun, Pasti, 8 martie, ziua ei, concediu atunci cand am si eu, mananca la mine, i-am imprumutat si ceva bani pe care ma chinui de ceva vreme sa-i recuperez...
Acum in septembrie Cristi urmeaza sa inceapa gradinita, si programul ei va fi de la 13 la 19, deci 6 ore. Deocamdata ii pastrez acelasi salariu (4,5 mil. pentru 6 ore), vom vedea mai departe. Insa este un efort financiar foarte mare pentru mine !
La mine in zona (sector 4) salariul cam acesta este, max. 5 mil. pentru 8 ore.
Deci eu cred ca bona ta nu a plecat din cauza banilor. Acum chiar daca si-ar da seama ca a facut un pas gresit, o fi prea "mandra" ca sa se mai intoarca la voi.
Iti doresc succes sa gasesti o bona buna pentru fete !
Ingrid si Cristi 3 ani si 6 luni
roxanal spune:
mai fetelor, eu nu aveam pretentii prea mari, ea brusc nu mai vroia sa faca nimika, ziceti voi ca nu-i dadeam prea mult, dar tb sa intelegeti, programul ei era urmatorul : venea dimineata, la 8, iesea cu Teo(9 luni) afara, ii dadea sa manance afara in parc, pe urma copilul se culca, se trezea si statea in carut ca nu mergea inca in picioare pe jos, ca sa zici ca statea aplecata dupa ea, copilul fiind unul exemplar, nu ca-i al meu, dar f cuminte, statea in carut si rodea la cine stie ce, jucarii, ea statea si citea ziarul sau la barfa cu alte bone, etc..pe urma la pranz venea acasa, mancau amandoua, Teo dormea din nou(de cele mai multe ori adormita de mine, cand eram acasa), intre-timp eu ma duceam s-o iau poe Maria de la gradi si ea se juca in camera ei sau se uita putin la tv, se trezea Teo pe la 4-5 si plecau afara din nou, la 6 ma duceam eu in parc si ea pleca acasa.Grija de Teo, iar nu tb sa aiba cine stie ce si Maria este si ea cuminte si intelegatoare, plus de asta noi avem un grup de prietene in parc care au copii apropiati de varsta cu Maria si Teo, si deci Maria se juca cu copii in apropiere, tb doar sa arunce o privire la ea din cand in cand, plus ca erau si fetele care aveau grija de ei, stiti si voi cum este intr-un grup(acest grup exista de 5 ani, deci este sudat)...va dati seama in aceste conditii ca acasa nu putea sa faca cine stie ce...dar am uitat sa specific ca dimineata, pana ne trezeam noi, pe la 8.30, ea spala vasele de cu seara...deci n-o puneam nici sa spele podelele, nici geamurile sau cine stie ce..doar lucruri normale intr-un apartament de 4 camere...dar ea nu mai vroia sa faca nimika..deci ptr ce sa-i dau 4.5 mil? sa stea numai cu Teo in parc si sa stea cu mainile in sus in rest? nu mi se pare normal...ea imi reprosa ca suntem dezordonati(ceea ce este foarte adevarat, recunosc), insa nu cred ca tb sa dau socoteala cuiva ptr asta...zicea ca ea vrea sa faca odata si gata, sa pastram, dar cum naiba sa pastrezi tot timpuyl intr-o casa cu 2 copii, fara suficient mobilier?nu se poate, chiar ordonat fiind...in plus, am stabilit foarte clar la inceput ca in timpul disponibil sa faca tb in casa...brusc, nu mai vrea, pai atunci i-am zis, pai spune ce poti si ce vrei, n-a vrut sa-mi spuna...si nu pot sa nu pun suflet, eu pun suflet in orice si pasiune, altfel..nu e viata, si doare al naibii sa vezi ca esti tratat cu c....si v-am spus, nu era pb ca vrea sa plece, inteleg asta, orice om vrea mai mult, nu-i pb, desii tot timpul imi spunea ca a fost des contactata sa plecve dar nu ea nu pleaca ptr. bani ..si acum asta...doare rau, recunosc
LYADA spune:
Roxana,
Ce sa zic? acum am o imagine mai de ansamblu asupra situatiei tale si sint mai in ceata la mine.
Am ajuns azi acasa si Tudor mi-a zis ca bona l-a facut sa planga. De ce? Pt ca l-a muscat de fund, lasandu-i urma. Ca raspuns la faptul ca el se apropia cu fundul de ea si tragea partzuri, scuzati exprimarea...
I-am spus ca nimic din ce face un copil de 4 ani jumate nu poate justifica gestul ei. S-a suparat. atat de tare incat am tras o semi-cearta. Nu stiu ce e in capul ei, e posibil sa patesc ca si tine.
Cert e ca am citit pe celalalt subiect o explicatie care mi se pare pertinenta: si anume ca cei din nord cresc salariile pt a gasi femei dispuse sa traverseze zilnic Buc pana in Corbeanca, Pipera, etc. Sint curioasa cum vei gasi urmatoarea persoana si ce bani va dori.
Ma gandeam sa pui anunt pe scara blocului sau sa intrebi administratorul? Vecinele in parc? Eu nu imi gasesc asistenta la job si am inceput sa intreb si in parc vecinele daca stiu studente care-si cauta de lucru. Nu stiu inca daca functioneaza.
linasobolina spune:
Eu am cautat sa angajez secretara si80% dintre candidate aveau pretentii salariale in jur de 5 milioane pe luna - in conditiile in care aveau liceu, unele erau chiar studente, stiau calculator, limba straina.
PARADOXUL??
Nici o bona nu vine sa munceasca cu mai putin de 6 milioane la 8 ore pe zi!!
Si daca o gasiti mai ieftin inseamna ori ca aveti un mare noroc, ori e ceva in neregula, e pe termen scurt si va pleca cat de curand.
Ca si sfat : daca aveti o bona de care sunteti multumita, intrebati-va daca si ea este!
andreap spune:
Hop si eu pe aici..tot cu o problema legata de bona.De 1 an de zile aveam o bona de care eram multumita.Mariuca mea s-a obisnuit cu ea,o striga chiar "mamaie"....sta cu fetita mea de cand ea avea 9 luni.Eu ii dadeam 3.5 mil.,program 8-15.30,maxim 16,concediu platit,nu mai spun cate zile libere pe diverse motive(majoritatea de sanatate) platite,prime de sarbatori etc.Si nu facea nimic in casa,doar ii dadea mariucai sa manance,o plimba,o schimba de haine si o culca la pranz.Atat!
Azi dimineata vine si-mi spune ca de pe 15 septembrie nu mai poate veni,ca nu se simte bine..parerea mea e ca minte,ca probabil si-a gasit in alta parte cu bani mai multi.dar de ce nu mi-a spus mie ca mai vrea ceva la salariu?Ca poate ne intelegeam cumva.......Mi se pare lipsit de etica sa lasi cu ..in balta pe cineva cu un copil mic!Mai ales ca nu trebuia sa minta..
Sunt asa suparata!Nu stiu ce sa fac....sa incerc sa-i mai dau bani?Sau sa renunt ptr.ca oricum e ..neserioasa?
referitor la cat se platesc bonele,mie una preturile mi se par uneori mult exagerate,serios!Am auzit de 8 milioane..etc...pai ce sa mai zic de oamenii care munces o zi lumina ptr.mult mai putin?Si apoi asta e o munca destul de ..usoara..parerea mea,nu..
Multumesc ca ma ascultati..si poate ma ajuta cineva cu uhn sfat,sau chiar cu o bona.
POZE
Jupiter,Iulie 2006
Andreea si Mariuca(7.11.2004)