ce se poate intampla cu o bona?de ce?
Raspunsuri - Pagina 2
Field_mouse spune:
Nu mi se par pretentiile salariale ale bonelor usor exagerate. Mi se par MULT exagerate.
Uite, sotul meu are salariu de 9 mil., sta toata ziua cu ochiii in calculator, are raspunderea materiala si penala, e un stres mare, etc. Haideti sa fim seriosi. Nu cred ca munca de bona presupune un efort chiar asa de mare. Nici nu raspunde pt. nimic. Educatoarele la gradinita au salarii cu mult mai mici, au grija de mai multi copii si sunt si profesioniste, nu amatoare.
In fine, cu 6-7 mil mai bine da-ti copilu' la gradinita particulara (nici nu neaparat la particulara, sunt gradinite de stat cu niste conditii super - am o cunostinta, care a lucrat mai multi ani educatoare la gradinita de stat si la particular, dupa ce s-a intors tot la stat, zice ca gradinitele de stat sunt verificate cu mult mai des de organele abilitate, ca mancarea e mai buna si conditiile - sali de joaca, dormitoare, etc. - sunt mai adecvate, personalul are mai multa experienta nu nu se schimba asa de des; ma rog, e o parere personala, scuze pt. off-topic) si macar stii, ca se ocupa cineva de EDUCATIA lui (nu doar de ingrijirea), ai scapat de grija mancarii pt. el, e in colectivitate, nu se uita toata ziua la TV in timp ce bona nu stiu ce face, etc, etc, in fine, ai pe cine sa tragi la raspundere. Si nu te lasa balta cand iti e lumea mai draga.
Ideal ar fi sa ai bona pana implineste copilul 3-4 ani, dintre cunostinte, persoane, care pot sa-si bage mana in foc pt. ea, care, in primul rand, SA AIBA UN SISTEM DE VALORI ADECVAT.
lucia52 spune:
De ce numai despre bone?
Vin si eu sa-mi descarc sufletul si sa va spun ce am patit. Timp de cinci luni am ingrijit un baietel 1,9 ani avea atunci. M-am atasat foarte mult de el ca de altfel de toti copiii unde am lucrat. Sunt o persoana iubitoare, pun foarte mult suflet in ceea ce fac si ca drept rasplata primesc numai lovituri.
Sincer, nu mi-a fost deloc usor. Copilul era cu imunitatea scazuta, facea foarte des amigdalita, nu manca bine, dar era un copil scump si dragalas, iubitor in felul lui, cu muscaturi, palme etc. cum fac multi copii la varsta lui.
Dar cu rabdare si iubire am trecut peste toate astea, copilul a inceput sa manance, sa se implineasca ca era tare slabut si ma simteam in al noualea cer cand vedeam ca mananca. Am vrut ca relatia dintre mine si parinti sa fie sincera sa ne spunem unii altora ce nu ne convine. Dar nu a fost sa fie asa. A venit concediul parintilor, eram foarte nedumerita, nu mi-au spus cat... concediu? Cand trebuie sa vin? Mi-am dat seama, ca ceva nu este in regula si dupa a doua sapt. de concediu i-am sunat sa-i intreb cand incep lucrul. Raspunsul a fost, ca baiatul va sta cu o matusa. Oare? Nu are cu ce matusa sa stea. Nu era normal si omenesc sa spuna din timp? Trebuia sa-i intreb eu? Cand aveau de gand sa spuna? Nu cred ca meritam toate astea, dupa cat am facut pentru ei si pentru copil... Ar fi prea mult de scris... Dar cu toate astea, nu mi-am pierdut increderea in oameni si tot mai sper ca bunul Dumnezeu sa le deschida inima celor ce gresesc. Va multumesc, si astept sa va spuneti parerea!
Lucia!
capcaunul spune:
Ne place, nu ne place, economia de piata functioneaza si-n cazul bonelor. Cererea este mare, oferta de bone mica, asa ca ... Si despre locuinte se poate spune ca preturile au depasit de mult limita suportabilitatii si chiar le concureaza pe cele din tari cu nivel de trai mult mai mare. Si totusi ...
Daca despicam firul in patru mai mult ne facem sange rau. Bonele ne trateaza exact asa cum trateaza salariatii un patron. Un salariat poate sa-si schimbe locul de munca fara sa-i expuna patronului motivele. Pe de alta parte este explicabila frustrarea noastra cand suntem lasati balta de bona.
Cate dintre bone si cati dintre parinti au incheiat o conventie civila si un contract in care sa se stipuleze drepturi si obligatii? Atunci altfel s-ar pune problema, nu ar mai fi situatii de genul asta. Dar si pretentiile salariale ar fi mari, caci trebuie platite niste dari, niste impozite pe suma neta.
Cat despre nivelul salariilor parintilor fata de salariul bonelor s-ar putea ca socul integrarii sa-l afecteze in rau. Salariile oricum vor ramane in urma dupa integrare dar bonele vor cere mai mult, datorita scumpirii vietii. Ramane ca piata sa regleze nivelul.
Reiau concluzia unora dintre cei de pe aici: pana pe la 2 ani mai bine ramanem acasa cu copilul (conteaza enorm de mult pentru copil), dupa 2 ani cea mai buna solutie este gradinita.
clyo spune:
Field_mouse, nu sunt de acord cand spui ca bona nu raspunde pt nimic.
cum asa?
raspunde pt copilul tau, ii da sa manance, il spala, il plimba, are grija sa nu i se intample nimic rau.
asa gandeam si eu pana acum cateva zile; in una din seri eram in parc cu sotul si fetita, era destul de tarziu, deci nu era prea aglomerat.
fii-mea (2 ani) e disperata dupa leagan, s-ar da non stop.
sunt 2 leagane pt copii sub 3 ani, in unul era ea, celalalt era gol.
la cativa metri de noi, o fetita cam de 3-4 ani o rupe la fuga de langa maica-sa, vine spre leagan, toti 3 (mama-sa, io si sotul) strigam la ea sa fie atenta, in 2 sec era la pamant lovita de leagan.
cateva momente liniste deplina, apoi a inceput sa planga, am zis ca mor...
atunci mi-am dat seama ce raspundere mare au (ar trebui sa aiba ) bonele.
in rest, da, au pretentii f mari: salarii, cadouri, concedii platite, mancare, cafea.
Field_mouse spune:
quote:
Originally posted by clyo
Field_mouse, nu sunt de acord cand spui ca bona nu raspunde pt nimic.
cum asa?
raspunde pt copilul tau, ii da sa manance, il spala, il plimba, are grija sa nu i se intample nimic rau.
asa gandeam si eu pana acum cateva zile; in una din seri eram in parc cu sotul si fetita, era destul de tarziu, deci nu era prea aglomerat.
fii-mea (2 ani) e disperata dupa leagan, s-ar da non stop.
sunt 2 leagane pt copii sub 3 ani, in unul era ea, celalalt era gol.
la cativa metri de noi, o fetita cam de 3-4 ani o rupe la fuga de langa maica-sa, vine spre leagan, toti 3 (mama-sa, io si sotul) strigam la ea sa fie atenta, in 2 sec era la pamant lovita de leagan.
cateva momente liniste deplina, apoi a inceput sa planga, am zis ca mor...
atunci mi-am dat seama ce raspundere mare au (ar trebui sa aiba ) bonele.
in rest, da, au pretentii f mari: salarii, cadouri, concedii platite, mancare, cafea.
Nu-u-u, e clar ca-l plimba/spala/hraneste ca e platita pt asta (desi, niciodata nu stii cu siguranta ce face si cum se comporta bona cu puiul tau, cand nu esti acasa...)
Eu am in vedere, ca, nu are raspunderea administrativa/penala chiar si pt neglijenta, daca, Doamne fereste, copilu pateste ceva din cauza neatentiei ei (exemplu al tau cu leagane - si daca copilu primeste un leagan in cap (Doamne fereste) in timp ce ea sta la barfe cu alte bone - ce poti sa-i faci? Nici nu poti sa dovedesti, ca ea nu si-a indeplinit obligatiile de bona, ca nu ai un contract semnat, nu?).
Normal, ca e o responsabilitate mare sa stai cuun copil (vorbesc de responsabilitate,nu de raspundere), exact ca si in o mie de alte job-uri, unde n-ai voie sa gresesti (medicina, de ex.).
andreap spune:
Lucia,da,nu mi se pare corecta nici atitudinea lor..sincer.Nici parintii nici bonele nu ar trebui sa foe asa de...ascunsi.daca discutati dinainte aveai si tu timp sa cauti,daca mie imi spunea bona ce vrea in plus sau ce o nemultumeste stiam,poate-i maream salariul sau poate nu aveam cum si asta e,macar stiam la ce sa ma astept.Dar asa?Aseara stam la taclale,azi dimineata esti bolnava...brusc!
ideea e ca azi am aflat ceva despre ea,un lucru pe care sotul meu si soacra mea il stiau de mult,dar nu mi-au zis tocmai ca sa nu o dau afara.
Sper sa nu va plictisesc cu detaliile:in iarna cand a fost saptamana aia cu geruri cumplite,bona m-a sunat luni dimineata ca ii este rau,ca nu poate veni...asta e.Sun soacra,vine cu maxi-taxi si sta ea 1 saptamana cu fata,ca i-am spus bonei sa stea toata perioada aia de ger acasa,sa nu se imbolnaveasca etc..saptamana pe care i-am platit-o.Bun!In saptama aia se intalneste soacra in parc cu bunica unei fetite cu care mai statea bona de vorba si ii spune"stiam ca saptamana asta veniti dvs".Eu am inteles din asta ca bona planificase sa nu vina,anuntase "gasca" de bone si mie mi-a servit o minciuna gogonata,pe care eu,de buna credinta,am inghitit-o...dar chiar sa ma ia de proasta?Eu am facut asa ptr.ca m-am gandit ca varsta,inima..sa nu fiu eu rea.
Acum sunt in cautare de bona,stau in rahova,asta in caz ca cineva stie....
Multumesc
POZE
Jupiter,Iulie 2006
Andreea si Mariuca(7.11.2004)
roxanal spune:
am vb azi cu ea, s-o felicit ptr. ziua de Sf.Maria si a parut surprinsa...si mi-a spus ca si-a gasit la o fam tot in parcul nostru, insa pleaca intr-o luna ptr ca fam se muta.pe de alta parte, prietenele din parc mi-au spus ca le-a dat de inteles ca ar vrea sa vina inapoi...mie la tel.mi-a spus ca vrea sa ne vedem...o vrea, n-o vrea...nici nu stiu...si nici nu stiu daca vreau s-o iau inapoi daca nu-mi explica omeneste ce s-a intamplat, intre-timp afland ca acolo unde merge ia aceiasi bani si are 2 copii in grija...ma rog, se poate ca fetita mare sa plece la gradi, inca nu se stia
Roxana Lilea,mama de 2 ori :)