Maternitatile din franta
Fetelor frantuzoaicelor...ma puteti ajuta sa aflu mai multe informatii despre maternitatile din Franta?
Urmeaza sa nasc la inceputul lui octombrie ...la inscrierea pentru nastere nu am fost invitata nici pe departe sa vizitez maternitatea asa cum m-am asteptat citind diverse pliante publicitare.
Am primit o foaie cu numerele de telefon ale moaselor liberale...eu ma asteptam sa pot face cursurile pregatitoare in maternitate.
Mi-ar fi de mare ajutor orice imi veti povesti despre personalul medical, maternitati, ce ati luat cu voi in bagajul pt maternitate (am primit o lista cu cele necesare dar nu mi se pare suficient ce scrie acolo), cum ati fost primite si tratate...etc...in fine orice informatie imi puteti da.
Eu sunt inscrisa la un ginecolog care lucreaza la maternitatea unde urmeaza sa nasc dar am facut consultatiile la cabinetul particular(deci mare lucru despre maternitate nu am putut afla...).
Poate ar fi trebuit sa postez mesajul la subiectul LA FRANCE ???
Raspunsuri
spic de grau spune:
Depinde f mult la ce maternitate te-ai inscris, in ce oras. Am inteles ca sunt maternitati la care nici nu se tin cursuri pregatitoare.
In cate saptamani esti?
Cursurile de nastere se incep cam prin luna a 7a. Iti iei randez-vous cam cu o luna inainte ca sa fi sigura ca ai loc. Vei avea o lista cu cursurile care se fac (trebuie sa ti-o dea ginecologul tau).
Despre nastere trebuie sa stii ca in general te asista o moasa (sage-femme). Asta daca nu sunt complicatii. Daca se vede depasita de situatie, va chema medicul de garda, care poate evident sa nu fie medicul tau. Oricum - ei au dosarul tau, e bine sa ai si tu la tine, tot dosarul, facut de tine si strans pe parcursul intregii sarcini, cu ecografii, retete, tot-tot!
Despre maternitati: trebuie sa stii ca sunt de 3 niveluri.
Nivelul 1 - bazice, nu pot da prim ajutor unui prematur. (sunt sa-i zicem asa "casele de nasteri"
Nivel 2 - mai evoluate, pot da un prim ajutor daca se naste un prematur de le 33 saptamani cred.
Nivel 3 - cele mai sofisticate, mai bune de atat nu gasesti (locurile aici sunt f greu de gasit, trebuie sa te inscrii cam de cand vezi ca ti-a intarziat menstruatia).
Daca nu stii franceza, sunt spitale unde au traducatori (medici romani).
Trebuie sa te interesezi, apropo de ginecologul tau, sa vezi daca el va fi cel care te va supraveghea si dupa luna a 5a. Iti spun din experienta proprie, medicul din primele 5 luni avea ore ff putine la spital, nu era obstetrician, asa ca din luna a 6a m-a vazut un alt medic la maternitate.
Astept intrebarile urmatoare.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
doruletz spune:
Luna august de obicei e luna concediilor deci pentru cursuri prenatale vei avea foarte putin timp, doar septembrie. Ai dreptul la 8 cursuri rambursate de securitatea sociala, daca maternitatea la care te-ai inscris nu organizeaza asa ceva (e surprinzator, io zic sa-i suni si sa-i mai intrebi) programeaza-te la "sage-femme'-le liberale, mai ai destul de putin timp daca vei naste la inceputul lui octombrie.
Vizita maternitatii nu se face la inscriere, de obicei e unul dintre cursurile pregatitoare (te urci pe masa din sala de nasteri, mimezi gesturile, respiratia, iti explica tot ce o sa ti se intample in ziua X etc)
Daca maternitatea e privata medicul tau te va asista la nastere chiar daca nu sunt complicatii. La mine asa a fost. Intreaba-l pe medic daca el e cel care o sa te asiste, o sa-ti explice. Bineinteles contra unui "depassement de honoraire" care insa va fi rambursat de mutuala dupa aceea. In maternitatile publice este asa cum spune Lumi, vei naste cu sage-femme si numai in caz de complicatii vor chema un medic de garda.
Eu am experienta unei clinici private, despre primire, tratament, personal medical nu pot sa spun decat ca mi-a parut foarte rau cand a trebuit sa plec acasa dupa cele 7 zile ... as mai fi ramas cel putin vreo 3-4 luni pe acolo
Cred ca mai am pe undeva lista cu bagajele pe care mi le cerusera mie, n-a fost nimic in minus dar nici in plus, daca te intereseaza ti-o trimit
PS In ce oras esti?
liliprejbeanu spune:
salut Alina
1. site interesant
http://www.topdesmaternites.com/intro.php3
2.cursurile de pregatire pre-natala
- nu se fac neaparat la maternitate
- poti sa alegi o sage-femme care nu locuieste departe de tine... ca in luna a 7-ea este cam greu cu deplasatul. Inainte de a te decide intreaba totusi care sunt tarifele practicate (securite sociale sau mai mari)caci variaza mult si depinde de mutuella ta cât ramburseaza
- primul curs este fixat pt luna a 4-a (este o decizie 2005) si restul de 7 incepând cu luna a 7-ea.
- in general tatal poate sa asiste la toate...daca vrea
- sedintele de sofrologie sunt super bune si relaxante
- de obicei SF de la pregatire pre-natala poate face si sedinte de recuperare a perineului dupa nastere (foarte eficace si necesare pt viata ta de dupa nastere...)
3. inscriere la maternitate se face cam din luna a 6-ea
- vezi ce tip de saloane au, preturi,....Pt mine a fost super important sa am camera particulara pt odihna mea si a bebelusului (imagineaza sa ai vizite si tu si vecina de salon in acelasi timp... infernal.
- eu zic ca lista de lucruri pe care o cer este arhi-suficienta (poate un caietel de luat notite nu strica ca sunt multe chestii de retinut pt ingrijirea lui bebe si daca le notezi este mai usor)
- vizita maternitatii se face la cerere (atentie sunt maternitati care prin regulamentul intern nu o fac) dar poate ai sansa sa faci un monitoring la maternitate in ultimele luni si atunci sigur vezi toate salile (examen, dilatatie, nastere,...)
4. la nastere esti asistata in general de sage-femme dar... inca o data depinde de maternitate. In cele private nasti neaparat cu medicul de garda si nu neaparat cu gyneco care te-a urmarit. Daca insa ai programata cezariana sigur nasti cu gyneco al tau
5. Am nascut in clinca privata caci acolo lucra gyneco al meu si nu am nimic de reprosat dpvd medical si ingrijire.Pt mine cel mai important a fost ca sotiorul m-a asista si ajuta la nastere (16h am avut ce povesti nu gluma )
Eu sunt din Grenoble. Daca ai intrabari nu ezita caci imi sunt proaspete in minte toate ca n-au trecut sase luni de la eveniment. curaj si sanatate tie si bebelusului
Liliana
sanziana72 spune:
Eu am nascut in regiunea pariziana. Aveam cam o luna cand am descoperit ca sunt insarcinata si tot nu am mai gasit locuri la maternitatea unde vroiam. La alte vreo doua m-au pus pe lista de asteptare. Pana la urma m-a indrumat ginecoloaga la o maternitate care a fost ok pentru ca fetita mea a fost prematura si ei aveau sectie de prematuri.
Ginecoloaga mea insa nu lucra la acea maternitate. Am nascut cu moasa de garda plus inca vreo doua pe care le chemase sa o ajute sa ma apese pe burta! Din fericire nu a fost nevoie.
M-am inscris la maternitatea asta prin luna a doua si m-au programat la ei la prima vizita parca prin luna a sasea. Pana atunci m-am descurcat cu ginecoloaga mea. Cand m-am dus la prima vizita mi-au facut dosar la una din doctoritele lor, control... dar mi-au spus ca nu au locuri pentru programari la ele si sa continui sa ma duc la ginecoloaga mea (care din fericire era si obstetrician). Am intrebat de cursurile pentru nastere si mi-au spus ca nu mai au locuri, sa incerc la o moasa liberala (mi-au dat ele o lista). Am reusit din fericire sa gasesc una la 10 minute de mine.
Maternitatea mi-ar fi prezentat-o la primul curs daca le faceam la ei (dar cum nu aveau locuri!).
Mi-au dat o lista cu ce sa aduc cand vin sa nasc. Lista era destul de completa, ba chiar continea mai multe lucruri decat am folosit. La ea eu am mai adaugat o jucarie, niste scutece de incontinenta urinara pt mine ca sa le folosesc in timpul lohiilor (imi dadeau si ei niste tampoane dar puneam cate doua si tot nu faceau fata la inceput) si cam atat.
Cum la mine nasterea a fost prematura si ca urmare pe neasteptate, cand am ajuns la maternitate nu aveam nimic la mine si nici pe nimeni care sa imi aduca in ziua respectiva. Hainutele pentru bebe ar fi trebuit aduse de acasa, dar eu nu le-am avut cand am ajuns si in toata maternitatea nu au gasit nimic sa o imbrace. In prima zi fiica-mea a stat infasurata intr-un cearceaf!
Am nascut intr-o duminica, iar luni trebuia sa vin la control la o doctorita de acolo. Ca urmare dosarul meu era inchis in cabinetul ei si nu au avut acces la el cat am nascut pana a doua zi. Eu aveam dublul cu care mergeam la ginecoloaga mea, dar nu m-am gandit sa il aduc stiind ca exista in spital. Noroc ca stiam pe de rost ce am si le-am spus (trebuiau sa imi dea antibiotic la nastere pentru ca imi descoperisera un streptococ in vagin si putea fi periculos pentru bebe).
In general personalul era dragut, dar asta nu i-a impiedicat sa uite sa imi scoata firele de la epiziotomie. Trebuia sa mi le scoata doctorita sau moasa dupa 3-4 zile, dar eu nu stiam. Dupa vreo 8-9 zile si-a dat seama una dintre asistente ca inca le mai am si cum in momentul acela nu era nici o moasa pe acolo mi le-a scos ea.
Conditiile de cazare erau foarte faine. Am stat 10 zile din cauza de prematuritate. Patul avea telecomanda care ridica o parte sau alta sau cu totul plus masuta care se tragea peste ca sa mananci. Mancarea ti-o aduceau in camera. Am stat in camera cu 2 paturi si cu o camaruta cu toaleta si chiuveta. Dusuri erau pe coridor. Aveau televizor dar trebuia sa platesti pentru el daca vroiai.
In timpul sarcinii am mai fost internata o data si atunci am avut camera cu un pat si baie (toaleta, chiuveta si dus).
Mie mi-a placut mai mult sa fiu cu cineva in camera decat singura. Cat am stat eu acolo am avut 3 colege de camera. Una foarte sclifosita care s-a mutat urgent, dar celelalte doua erau ok. Una dintre ele a fost chiar foarte draguta si cum era la al doilea copil am aflat o gramada de lucruri de la ea. Plus ca am beneficiat de doua discursuri de iesire din maternitate! Cand pleci din maternitate te vezi cu o moasa care iti da diverse sfaturi si careia poti sa ii pui intrebari. Moasa care i-a tinut acest discurs colegei de camera era destul de in varsta si i-a dat o gramada de sfaturi folositoare despre furia laptelui, remedii homeopate, cum sa ingrijesti copilul... A mea s-a nimerit sa fie una foarte tanara care mi-a povestit mai mult despre contraceptia dupa nastere (desi la momentul respectiv numai de asa ceva nu imi ardea).
Din cate am vazut, intr-un fel am avut "noroc" ca am fost la prematuri pentru ca s-au ocupat ceva mai mult de noi. Adica mi-au aratat cum sa o pun la san ca sa o fac sa manance (initial era prea mica ca sa suga si nu ne-au dat drumul decat dupa ce invatase bine). Mi-au aratat cum sa ii fac baia (o data, a doua oara trebuia sa o fac eu)... si faceam toate astea cu ele ca sa o poata supraveghea pe cea mica.
De la colegele de camera am inteles ca la prima nastere s-au simtit cam abandonate. De la inceput au trebuit sa le faca singure baia celor mici (sau impreuna cu tatal), sa se descurce sa ii puna la san... Era o asistenta care le supraveghea si careia ii puteau pune intrebari, dar era una la 8-10 bebelusi. Puericultoarea venea cam o data la 3-4 zile doar. Chiar si la prematuri. Dar acolo erau cam trei asistente.
Principiul de baza este insa: daca vrei ceva, cere si insista.
Tatii erau considerati ca avand aceleasi drepturi cu mamele, puteau asista la nastere, sa ii faca baia bebelusului sau sa ii dea biberonul...
Mie mi-a parut rau cand a trebuit sa ies din maternitate. Acolo ma simteam mai linistita.
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze
Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.
alina-mihaela spune:
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Chiar astazi am fost la consultatia cu anestezistul( nu am de gand sa fac peridurala dar din cate am inteles acesta consultatie e cam obligatorie).
Sunt in 34 de saptamani si voi naste la STE FOY LES LYON.
M-am inscris in sistemul public deci voi naste cu o moasa nu cu ginecologul meu.
Mi-a fost frica sa ma inscriu in sistemul privat datorita depasirilor de tarif. Ginecologul meu (de fapt e o ea) practica depasiri de tarif destul de mari ...eu dau la o consultatie normala 58 de euro iar cel mai mult am dat pe o ecografie 80 de euro iar securitatea sociala + mutuala imi ramburseaza cam 50% deci nu stiu ce ar fi insemnat depasirile de tarif la nastere.
Eu asi fi vrut sa fac cursurile in maternitate dar se pare ca nu e posibil din moment ce mi-au dat o lista cu numerele de telefon ale sf liberale.
Mai am niste intrebari...unele dintre ele chiar picante
Voua vi s-a facut clisma asa cum se practica in Romania sau ati primit ceva laxativ? Cate zile voi fi nevoita sa stau in maternitate daca nesc normal si copilasul nu are probleme? Voi unde ati facut declararea nasterii...in maternitate sau la primarie( adica ati primit carnetul de sanatate ...etc din maternitate)?
Eu am nascut copilasii mei(2) in Romania ...va dati seama ca sunt putin stresata de ce va urma dar totusi ma gandesc ca mai rau decat acolo nu poate fi.
Cum ati fost tratate dpdv uman...eu una am fost traumatizata de felul cum se poarta personalul medical si nu numai cu mamicutele la noi in tara (singurele care s-au purtat mai uman au fost doctorita mea care mi-a urmarit sarcinile si una din moasele care a avut grija de mine pana la sosirea dr).
Fetelor ati putea sa-mi spuneti in mare ce v-a fost de folos cu adevarat in maternitate(ati avut cu voi si acte...de casatorie...etc)? (eu mi-am pus o pijama, hainute pt bebe, pampersi, servetele umede pt bebe, obiecte de toaleta...spuma de dus pt bebe, sampon pt mine, pasta si periuta de dinti...etc).
Unde ati facut transcrierea certificatului de nastere...la ambasada sau direct in tara...poate imi puteti spune cam cat dureaza?
Marox spune:
Consultatia cu anestezistul este obligatorie chiar daca nu faci epidurala. Inainte sa mergi la consultatie, in sala de asteptare ti se da un dosar sa-l completezi: boli, alergii, antecedente medicale in familie, etc. In cazul asta, daca ti se intimpla ceva ei sint pregatiti.
Eu am nascut in clinica privata, dar cumnata mea la spital public, asa ca le stiu pe amindoua. Sfatul meu este sa UITI cum este in România, aici toata lumea este amabila, zimbitoare, nu te cearta, nu te injura (?!), dar nici nu te astepta sa-ti spuna "tu".
Cumnata mea a facut cursurile prenatale cu o moasa liberala. N-are nici o importanta, oricum nu poti sa te bazezi ca o s-o reintilnesti la nastere.
Sotul tau va putea asista la nastere daca doreste. Doar daca nu iti vor face cezariana.
Nu mi s-a facut clisma, nu mi-au dat laxative si nici n-am auzit sa-i fi dat cuiva. In schimb nu poti sa bei nici macar apa, asta ca sa nu te ineci cu voma, in caz ca...Iti pun ei perfuzii cu solutii rehidratante, asa ca nu prea ti-e sete. Sotul poate avea un "brumisateur" cu care sa-ti dea pe fata. Ajuta!
In mod normal in maternitate, pt o nastere naturala fara probleme se sta 5 zile, iar pt cezariana 7, inclusiv ziua in care nasti. Ei justifica durata prin faptul ca ziua a 3-a e cea mai dificila, iti vine laptele si atunci ai nevoie de ajutor. Daca tu ai deja 2 copii n-o sa ai nevoie de ajutorul lor pt alaptate...mai bine! In Franta nu sint pro alaptat. De altfel pregateste-te sufleteste, e posibil sa-ti spuna ca trebuie sa intrerupi alaptatul daca bebe nu ia vertiginos in greutate.
Cind te prezinti la maternitate iti cer "livret de famille", pe care il opresc si-l dau la primaria orasului impreuna cu o fisa pe care declari numele copilului. Alte acte n-am avut. Fisa asta poate fi completata de tata, dar tb semnata de amindoi parintii. Pe mine m-au sunat a doua zi de la primarie sa verifice daca numele scrise pe foaie sint corecte. Livretul l-am recuperat tot din spital, la iesire.
Tot in spital iti dau si carnetul de sanatate al copilului. Un pediatru ii face 2 vizite, in a doua zi de viata si cu o zi inainte de plecare. Oricum, ca sa-ti dea drumul din spital trebuie ca bebe sa inceapa sa recupereze greutatea pierduta.
Eu am respectat lista pe care mi-au dat-o si a fost OK. La maternitatea unde am nascut am avut posibilitatea sa cumpar cu 35 € o gentuta cu tot felul de lucruri de prima necesitate pt copil. Era optional, dar preferam sa am de la ei pampersii, servetele umede, uleiul de baie, sapunul special si sa nu ma car cu ele in geanta. In plus, cred ca toate maternitetile ofera o mapa (mai degraba un ghiodanel) cu cc cadouri: esantioane, bonuri de reducere, reviste.
Eu nu i-am declarat pe ai mei la ambasada, deci nu-ti pot spune cit dureaza.
Numai bine iti doresc si sarcina usoara in continuare!
bb_alinus spune:
Alina Mihaela, fetele ti-au raspuns deja cam la toate intrebarile, mai vin si eu cu cateva completari. Precizez ca am nascut in noiembrie 2005, in Nisa ( am locuit in Franta pana acum 3 luni)
1. mie dr mi-a dat un laxativ - microlax - pe care sa il iau inainte de a veni la spital ( isi face efectul imediat). Eram cam stresata ca nu apuc sa il iau, dar pana la urma am avut timp berechet!
2. trebuie inregistrat bebe la primaria din zona unde nasti ( adica eu am nascut la Nisa si a trebuit sa il declar la primaria din Nisa desi domiciliul il aveam in Antibes), trebuie declarat in 3 zile de la nastere ( sau 5 parca daca e weekend) . Trebuie sa te interesezi exact, la spital ti se spune, ca altfel e foarte dificil sa il mai inregistrezi. Deci sotul trebuie sa se duca la primarie cu o hartie data de spital care atesta nasterea. Atentie mare sa verifice daca numele e corect. Eu nu a trebuit sa dau nici o semnatura ( poate pt ca port acelasi nume cu sotul meu)
3.acuma fie vorba intre noi, mie chestiile astea pregatitoare cu moasa mi s-au parut un moft, ca si asa pe masa de nastere uiti tot. Eu am apelat la o moasa liberala - la care am fost trimisa de ginecoul meu - sunt parca 6 sedinte a cate 30eur, platite de secu. Tu dai doar la carte vitale dupa fiecare sedinta.
4 foarte util mi s-a parut vizitarea maternitatii si explicarea a tot ce se intampla, de la masa de nastere pana la salonul unde vei sta. Nu cred ca in spital public fac asemenea vizite - banuiesc ca sunt mult mai ocupati.
5. vorbeai de depasirea de onorar. Deci eu am fost in privat, la cabinetul privat al ginecologului plateam 60 eur consultatia si 80 ecografia. Nasterea normala e 400 eur iar cezariana 750. Anestezistul ( mi s-a parut scump rau, dar poate si pt ca am avut cezariana) 300 eur. Camera in maternitate 96 eur/zi, camera individuala , cu TV, baie, WC, camera pt schimbat si imbaiat bebe + 3 mese pe zi ( atentie, mancarea este fara sare, asa ca poti sa iti aduci tu de acasa ). Cam astea sunt cheltuielile ce imi vin in minte. Ah, si am avut produse de cosmetica si pampersi si vata si tot gratuite ( erau firme care isi faceau reclama). Dar am avut o mutuala buna care mi-a cam platit toata depasirea asta de onorar. Chiar mi-a venit sa rad, ca la iesirea din spital, cand am trecut pe la casierie sa platesc cheltuielile spitalicesti, mi-au zis ca trebuie sa platesc 25 de euro, ca atat mai ramanea neplatit de la asigurare ( nu ma refer la onorariul dr si anestezistului, astia au fost separati pe factura).
6. eu am ajuns in spital privat dupa ce initial am vrut la unul public, insa cand am vazut ca primul rdv mi-l dau dupa 3 luni, si ca nu pot avea acelasi medic de la inceput, si ca trebuie sa stau pe la cozi, etc, mi-am facut socotelile si am mers in privat.
7. ca o idee despre tratamentul uman din spital, poti citi povestea nasterii bebelinei mele. Oricum eu am fost super multumita, fiecare schimb de asistente venea si se prezenta la intrarea in tura, puteam sa le chem de n ori fie noapte fie zi, se ocupau de bebe, m-au ajutat cu alaptatul, cu imbaiatul, cu tot, ce mai.Doctorul venea in fiecare dimineata inainte de a merge la cabinet. Anestezistul la fel!
8. la spitalul unde am nascut eu, se sta 3 zile pt nastere normala si 5 pt cezariana.
Cam asta e experienta mea din spital.
Hai ca m-am lungit ca o placinta!
Bafta multa si sa nu iti fie frica, in Franta se naste civilizat.
De ce nu vrei epidulara? E o binecuvantare, parol
Alina si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
ligeea spune:
Fetelor din Star Trek pai stati rezonabil cu preturile ,zau asa .Pai mie imi iau asigurarile o mare gramada de bani lunar ca atunci cand nasc sa am o camera misto de 20 mp cu 6-8 paturi Wc fara capac pe hol ,nu se inchide usa si mai vine si romul cre-si asteapta roama si mai face un pipi ca noi oricum stam pe Wc nu.
Asa ca am avut rezerva la 50 EURO/pers pe zi de 2 pers. si una toaleta care nu prea mergea din motiv ca era cam veche si needucata .Pe doctor l-am platit cu 250 EURO la negru pt. cezariana , anestazistul 150 si alte alea -adica moase , asistente . dictorita neonatoloaga inca vre-o 50 EURo pe zi timp de 10 zile ca si Piti a fost prematur .
Si nu sunt eu a mai cheltuitoare de pe planeta Romania .
sanziana72 spune:
Da, pe lista de la maternitate era trecut si "brumisateur" - adica un spray cu apa evian. Eu nu l-am folosit ca am nascut repede si oricum nu avea cine sa mi-l dea.
Nu am primit laxativ, dar am nascut prematur, deci nu se asteptau. Nu mi-au facut nici clisma si nici nu m-au ras (am inteles ca in Romania se face si asta).
Declararea copilului am facut-o la spital. Se poate duce tatal sau o persoana din familie sau exista o persoana autorizata in maternitate care se ocupa de asta. Eu am preferat persoana autorizata din maternitate pentru ca el stie deja care sunt formalitatile. Inscrierea copilului se face intradevar la primaria unde se afla maternitatea si nu unde locuiesti. Iar extrasul de nastere e valabil doar 3 luni, nu e precum certificatul de nastere romanesc care e valabil pe viata. De cate ori ti se va un extrait de naissance pentru acte va trebui sa ceri unul de la primaria unde ai nascut (la unele merge sa ceri si prin posta).
Am declarat copilul la ambasada. De fapt am trimis-o pe mama cu actele. Nu mai stiu exact cat a durat, cam o saptamana cred. Pentru pasaport insa dureaza 3 luni. Cum eu vroiam sa plec inainte in Romania ca sa fiu de sarbatori acasa, mi-au dat un document de calatorie valabil o singura data si i-am facut pasaportul in Romania.
Vezi ca trebuie sa le faci copiilor si documente de calatorie franceze (de la prefectura) desi astea sunt utile mai ales daca pleaca in tabara... (daca pleaca in strainatate fara parinti). Dar cum nu au dreptul la carte de identitate franceza daca nu sunt cetateni francezi, mi-am zis sa aiba macar acest document de calatorie francez. Asta poti sa il faci cand vrei. Eu i l-am facut pe la 10 luni si e valabil parca 5 ani.
Sa nu uit, pentru sedintele de recuperare ale perineului ginecoloaga mea m-a trimis la o kineziterapeuta pentru ca ele au in general un aparat electric pentru care cumperi un fel de vibrator si cu care faci exercitii ale perineului. Moasele am inteles ca fac aceasta recuperare mai mult manual si nu stiu daca e la fel de eficient. Daca ai trimitere de la ginecoloaga sedintele sunt rambursate.
Pentru nastere normala se statea 3 zile, pentru cezariana nu stiu. Mi-a placut ca patul pe care am stat in timpul travaliului s-a transformat in masa de nasteri si nu au trebuit sa ma mai trambaleze.
Oamenii mi s-au parut draguti.
Cand am nascut eu (octombrie 2004) tocmai era mare campanie in Franta pentru a convinge mamele sa alapteze din nou (am inteles ca mai mult de jumatate din mame nu alapteaza, iar celelalte pentru o perioada destul de scurta). Dar la nastere te intreaba daca vrei sau nu sa il alaptezi. A mea a avut sonda cu lapte initial pentru fiind prematura nu sugea, dar dupa aceea au stat si s-au muncit cu noi pana a invatat sa suga. Dupa ce a invatat nici am mai reusit sa o dezvat pana la 1 an si 3 luni! :)
E drept ca se uitau putin ciudat, dar cu admiratie la mine cand ma duceam cu ea la PMI (protection materno-infantile) si le spuneam ca inca mai suge. Dupa ce nasti e bine sa iei legatura cu cei de la PMI-ul dn localitatea ta pentru ca acolo poti sa ii faci controale periodice si vaccinurile gratuite. In primele luni mergeam saptamanal la cantarit. Daca e bolnava te trimit la un pediatru. Iar cand va fi ceva mai mare poti sa o duci acolo sa se joace. In general organizeaza o data pe saptamana intalniri cu copiii (veniti cu parintii) ca sa se joace.
Tot de acolo poti face rost de lista asistentelor maternale din localitate daca vei avea vreodata nevoie. Iar daca vreti la cresa sper ca te-ai inscris de cand ai ramas insarcinata ca altfel nu prea ai sanse. Oricum, trebuie sa ii pisezi marunt ca sa obtii ceva.
Si daca ti-ai depus dosarul la CAF vezi ca ai dreptul la o prima de nastere (era vreo 800 euro si se lua prin luna a saptea) si dupa aceea la alocatia pentru copil.
Bafta si nastere usoara!
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze
Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.
Mik spune:
Sinzi, alocatiile CAF se dau in functie de venituri.
Alta chestie : reeducarea de dupa se face cu reteta de la ginecolog si e sau abdonimala sau perineeana si apoi abdominala, asta in fuctie de tonicitatea perineului.
Alina_Mihaela, eu am nascut pe cei 3 pui in sistemul de stat (spital universitar) si asta pentru ca sa fiu sigura ca daca apar complicatii ma pot trata fara grija. Nu am avut nici o grija cu nimic, pesonalul destul de disponibil si competent.
Doctorita ginecologa din oras a avut grija de mine pina in luna a 7-a apoi am vazut o alta de la spital. Amindoua mi-au spus ca si ele au nascut la spital cu moasa.
Eu am nascut cu doctorulde garda si o interna pe primul copil, apoi pe cei doi numai cu moasa. Anestezistul a venit mi-a facut peridurala de fiecare data.
Te sfatuiesc sa faci vizita cu anestezistul, caci daca, Domne fereste, e nevoie de o interventie sa stie ce trebuie facut.
Fata de ceea ce scrie pe lista cu lucruri la maternitate : din proprie experienta iti spun ca un calcul de o pijama/zi pentru bebe e insuficient, caci se va murdari mai mult. Pentru tine, daca ai camasa de noapte verifica ca se deschide destul pentru alaptat.
Mik.