Sezatoare canadiana (50)
Raspunsuri - Pagina 6
Donia spune:
Simonna, vin' sa te pup pentru subiectul cu Mamicile din Canada! Sunt multe lucruri care imi folosesc acum ca ma framanta intrebarile legate de nasterea in Canada.
Atentiune gravidute! Intrati pe al doilea link dat de Simonna, sunt multe discutii interesante despre nastere.
Si tot acolo am gasit o gluma postata de LauraB, tare m-a amuzat, o pun si eu aici.
The First, Second and Third Child....
Your Clothes
1st baby: You begin wearing maternity clothes as soon as your OB/GYN confirms your pregnancy.
2nd baby: You wear your regular clothes for as long as possible.
3rd baby: Your maternity clothes ARE your regular clothes.
Preparing for the Birth
1st baby: You practice your breathing religiously.
2nd baby: You don't bother practicing because you remember that last time, breathing didn't do a thing.
3rd baby: You ask for an epidural in your 8th month.
The Layette
1st baby: You pre-wash newborn's clothes, color-coordinate them, & fold them neatly in the baby's little bureau
2nd baby: You check to make sure that the clothes are clean & discard only the ones with the darkest stains.
3rd baby: Boys can wear pink, can't they?
Worries
1st baby: At the first sign of distress-a whimper, a frown-you pick up the baby.
2nd baby: You pick the baby up when her wails threaten to wake your firstborn.
3rd baby: You teach your 3-year-old how to rewind the mechanical swing
Pacifier
1st baby: If the pacifier falls on the floor, you put it away until you can go home and wash and boil it.
2nd baby: When the pacifier falls on the floor, you squirt it off with some juice from the baby's bottle.
3rd baby: You wipe it off on your shirt and pop it back in.
Diapering
1st baby: You change your baby's diapers every hour, whether they need it or not.
2nd baby: You change their diaper every 2 to 3 hours, if needed.
3rd baby: You try to change their diaper before others start to complain about the smell or you see it sagging to their knees.
Activities
1st baby: You take your infant to Baby Gymnastics, Baby Swing, and Baby Story Hour.
2nd baby: You take your infant to Baby Gymnastics.
3rd baby: You take your infant to the supermarket and the dry cleaner.
Going Out
1st baby: The first time you leave your baby with a sitter, you call home 5 times.
2nd baby: Just before you walk out the door, you remember to leave a number where you can be reached.
3rd baby: You leave instructions for the sitter to call only if she sees blood.
At Home
1st baby: You spend a good bit of every day just gazing at the baby.
2nd baby: You spend a bit of everyday watching to be sure your older child isn't squeezing, poking, or hitting the baby.
3rd baby: You spend a little bit of every day hiding from the children.
Swallowing Coins
1st child: When first child swallows a coin, you rush the child to the hospital and demand x-rays.
2nd child: When 2nd child swallows a coin, you carefully watch for coin to pass.
3rd child: When 3rd child swallows a coin you deduct it from his allowance.
Si Simonna, acum mi-ai mai dat un motiv de framantare: sa vad daca o sa ma umflu la primul drum cu geamul deschis! Si da, mi-au facut anestezie locala, le-am spus ca sunt pregnanta, ca deocamdata nu este foarte evident, depinde cu ce haine ma imbrac.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Magdone spune:
Gabi, Moni a ta e nascuta in aceeasi zi ca si mine
Merci Donia, deoacamdata imi place dar sa vad cum e mai incolo, oricum vorba ta, asta e doar primul servici, inceputul e mai greu...
Dar nu mai am timp de nimiiiic, seara cad franta de oboseala, nu cred ca rezist mult in ritmul asta.
pupici gravidutelor, si sora mea mai are asa putin, naste pe la sf lui noiembrie, de-abia astept, mi-e asa dor de o gagalice mica...
va pup
Magdone si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
Donia spune:
Magdone, o sa te obisnuiesti si n-o sa ti se mai para atat de obositor. Eu la primul servici am slabit 3 kilograme in prima saptamana, plangeam de epuizare si ma dureau picioarele de luam calmante ca sa dorm... dar dupa prima luna deja eram mai bine, iar dupa vreo 3 luni deja simteam ca ma plictisesc, desi aveam in continuare mult de lucru.
Si tot ca tine, la inceput mi-am zis ca nu voi rezista mult in ritmul asta... lasa ca o sa fie tot mai bine, asta e botezul focului.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
almy spune:
Buna fetelor.
Revin si eu dupa prima mea vacanta ca mamica. Noroc cu socrii, ca altfel veneam mai franti decat am plecat.
Nu stiu daca ma mai tineti minte, eu intrebam care zona e mai buna pt emigrare. Mai am de recuperat 5 pagini de la cap. precedent si va ajung din urma. Voi scrieti sfaturi f bune si n-as vrea sa pierd nimic, mai ales se mai discuta aici probleme care ma intereseaza si pe mine.
Acum asteptam sa ne trimita pasapoartele cu viza, apoi sotul meu isi va da demisia, iar in Octombrie vom pleca. Ne-am hotarat pt Toronto, acolo am o prietena care e plecata de mai bine de 2 ani si ne va primi la inceput. Numai ca ea nu e mamica si nu pot s-o intreb anumite chestii, fiindca nu le prea stie. In primul rand cum procedez in ceea ce priveste doctorul pt copil? As vrea s-o inscriu la un medic, exista medici de familie, sau cum e sistemul? Nu sunt eu chiar obsedata cu doctorii, dar m-as simti in siguranta sa pot conta pe sfatul medical oricand.
Despre zone de locuit din Toronto vad ca ati scris multe sfaturi, mi-am salvat tot ce ati scris si vom cauta. As vrea sa gasim o zona sigura. Aveti cumva vreun site de imobiliare unde pot sa vad apartamente? Nu prea mai am rabdare pana ajungem acolo si as vrea sa vad cam ce se gaseste.
Apartamentele se gasesc cu un mobilier minim, sau trebuie sa mobilam de la 0? Aveti idee de magazine mai convenabile de mobila in Toronto?
Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna tuturor
Alma & Eleni Maria (26.09.2005)
Donia spune:
Almy, e bine ca ai spus ca nu esti obsedata cu doctorii, pentru ca in Canada accesul la medic e greoi. In primul rand e foarte greu sa gasesti medic de familie (asta daca nu te loveste vreun noroc chior), apoi daca ai nevoie de specialist (si nu esti pe moarte) dureaza uneori luni de zile pana primesti programare.
Neavand medic de familie si daca aveti nevoie de consultatii, veti merge fie la walk-in clinic, unde exista alti medici generalisti disponibili pentru consultatii, sau mergeti la urgente. In ambele cazuri poti astepta cu orele si poti pleca de acolo cu indicatia de a lua Tylenol (adica Paracetamol).
Oricum noi supravietuim si in conditiile astea si cumva Canada are o populatie longeviva... probabil asta nu are de a face cu ingrijirea medicala, ci cu viata mai putin stresanta de aici si cu preventia.
Spuneai ca ti-ar place sa poti conta pe sfatul unui medic oricand... asta nu se prea poate, decat daca te deplasezi la urgente pentru orice fleac. Dar exista un serviciu telefonic unde poti discuta cu asistente medicale care iti pot spune daca situatia e urgenta si trebuie sa fugi la medic in clipa aia sau daca poti astepta pana a doua zi sa mergi la walk-in clinic. Asa ca decat sa mergi la urgente si sa ti se prescrie Tylenol, mai bine dai un telefon unde probabil ti se va da acelasi sfat.
Numarul de telefon este 1-866-797-0000
Si aici cateva www.health.gov.on.ca/english/public/program/telehealth/telehealth_mn.html" target="_blank">informatii
In general apartamentele nu sunt mobilate, dar ca standard gasesti in apartamentul de inchiriat frigider si aragaz. Noua ne-au imprumutat prietenii niste saltele gonflabile si in cateva zile ne-am luat saltele de pat... ca erau prioritare, saltelele se cam dezumflau peste noapte . Restul le cumperi fie treptat, fie deodata daca iti convine pretul.
Uite o adresa unde mai poti vedea poze fie cu cladirile, fie din interiorul apartamentului, ca sa-ti faci o idee:
www.rentersnews.ca
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Dana_B spune:
Almy,
Partea cu medicii... cand vii exista 3 luni de asteptare, in care nu esti acoperita de asigurarea provinciala. Daca Doamne-fereste ai nevoie de medic nu te duce la urgenta decat in cazuri extreme, urgenta costa de te rupe iar timpul de asteptare e foarte mare. Du-te la un medic de familie si platesti numai consultatia (40-60 de dolari) sau la un walk-in clinic- pt copil uite cateva aici: http://www.sickkids.ca/familyinformation/section.asp?s=Emergency&sID=7388&ss=Walk-in%2BClinics&ssID=7391 . Daca ai copii eu ti-as sugera sa cauti pediatru pentru el, caci sunt mai buni decat medicii de familie si mai familiarizati cu probleme specifice copilului. Aici poti cauta medici care primesc pacienti pe http://www.cpso.on.ca/Doctor_Search/dr_srch_hm.htm . Pt doctorul de familie, cauta o clinica si pe unde vei sta si du-te in persoana sa intrebi cine si daca daca primesc pacienti. Dr de familie e bine sa ai oricum pentru ca nu stii cand iti trebuie trimitere la un specialist. Fii atenta ca asigurarea provinciala OHIP nu acopera dentistii, asa ca ori iti faci privata, ori astepti sa te angajezi, dar oricum vino cu dintii pusi la punct din Romania.
Este adevarat ce a spus Donia, aici nu se prescriu medicamante puternice, iar antibiotic nu-ti da decat in cazuri rare. Motivul este foarte simplu - vor sa creaca rezistenta organismului, in special la copii care sunt foarte expusi la tot felul de virusi si microbi. Ai sa te obisnuiesti cu mentalitatea si o sa-ti dai seama ca poate e mai bine asa decat sa-l indopi cu medicamante cand i-a curs primul muc.
In ceea ce priveste locuitul - adevarul este ca nu vei avea acces la zone foarte bune si cladiri foarte bune de la inceput - pt astea ti se cer garantii (o anumita suma in cont sau sa aveti serviciu) asa ca va trebui sa fiti foarte atenti la zonele de mijloc. Faptul ca ai pe prietena ta aici o sa te ajute foarte mult, mai intreaba si pe forum o data ce te hotarasti pentru ceva caci toata lumea care traieste in Toronto iti poate da un sfat despre o anumita zona sau bloc.
Cricor spune:
Dana_B Felicitari pentru bebe. Sa creasca mare si sa fie sanatoasa si fericita. Tu cum te simti?
Corina
almy spune:
Multumesc Donia si Dana pt raspunsurile prompte .
Si eu sunt de acord ca antibioticul sa se dea numai in cazuri grave (Doamne fereste!) ca altfel se leneveste organismul si nu mai lupta.
Deci sa inteleg ca doctorul de familie nu este obligatoriu, ca in Ro?Iar daca vrei sa te inscrii la un dr de fam cam cat se plateste?
Ce este asigurarea provinciala? Noi ne gandim sa ne facem si din Ro o asigurare inainte de a pleca.
In alta ordine de idei: eu vorbesc si greaca f bine (pe langa eng-fr), credeti ca ma va ajuta in cautarea unui serviciu?
Multumesc din nou.
Alma & Eleni Maria (26.09.2005)
Podeanu spune:
quote:
Originally posted by almy
Multumesc Donia si Dana pt raspunsurile prompte .
Si eu sunt de acord ca antibioticul sa se dea numai in cazuri grave (Doamne fereste!) ca altfel se leneveste organismul si nu mai lupta.
Deci sa inteleg ca doctorul de familie nu este obligatoriu, ca in Ro?Iar daca vrei sa te inscrii la un dr de fam cam cat se plateste?
Ce este asigurarea provinciala? Noi ne gandim sa ne facem si din Ro o asigurare inainte de a pleca.
In alta ordine de idei: eu vorbesc si greaca f bine (pe langa eng-fr), credeti ca ma va ajuta in cautarea unui serviciu?
Multumesc din nou.
Alma & Eleni Maria (26.09.2005)
Alma, nu costa nimic inscrierea la dr de familie, dar e cam greu sa-l gasesti. (nu imposibil insa) Eu am doctor pediatru si doctorul nostru (de adulti). Nu este obligatoriu sa ai doctor de familie dar este recomandat.
Asigurarea privinciala este o asigurare de stat, generala, care nu te costa nimic in mod direct.( anumite sume se percep la declararea veniturilor de catre cei self employed- ptr un angajat normal este compania care plateste)
Asigurarea intra in vigoare dupa 3 luni, daca iti faci o asigurare privata in Ro ptr cele 3 luni e bine. Acum depinde si de cit de bolnaviciosi sunteti. Noi in general ne imbolnavim f rar.
Cind esti angajat majoritatea firmelor ofera angajatilor asigurari private ptr medicamente, servicii, etc.
Cu asigurarea generala nu platesti vizitele la doctor.
Greaca te ajuta daca vei lucra in firme grecesti, cam rare pe aici.(Montreal) De regula grecii deschid multe restaurante.
Dana si gemenii
Voiculestii
Dana_B spune:
Almy,
- Asigurarea provinciala OHIP este asigurarea care o primesc toti rezidentii ontario dupa 3 luni de la aterizare http://www.health.gov.on.ca/english/public/program/ohip/ohip_mn.html .Asigurarea asta acopera majoritatea serviciilor medicale mai putin dentisti, operatii estetice, investigatii la cererea pacientului, medicamente.
- Asigurarea din Ro nu cred sa conteze pe aici, decat sa platesti din buzunar si apoi sa te razboiesti cu cei din ro sa iti deconteze.
- Dr de familie nu e obligatoriu, dar e bine sa il ai pt ca daca ai nevoie urgenta de o trimitere la un specialist el ti-o poate da. Inscrierea la dr de fam nu costa nimic. Specialistul nu te primeste fara referral. Toate consultatiile la dr sunt acoperite de OHIP.
- Greaca nu stiu cat sa te ajute, dar engleza si franceza sigur.
Cricor si Donia,
Multumim pt felicitari.
Bebe are 2 saptamani acum, e sanatoasa, mancacioasa si zglobie (noaptea mai ales). Nasterea a decurs rapid si fara incidente (traiasca epidurala!), spitalizarea 1 zi, acum ma simt foarte bine, dar in prima saptamana imi venea ameteala si simteam presiune in coloana de la epidurala.
Pt cine naste la NYGH, rezervele private sunt o raritate chiar si pentru cine are cezariana, asa ca daca e nastere normala nici nu sperati la asa ceva; semiprivate e okay - cam mici si nu lasa pe nimeni sa stea peste noapte cu mama si babe.
Pentru fetele gravidute in Canada: adaugati pe lista de luat la spital:
- night-light de-aia de bagat in priza sau orice veioza mica s-o tineti peste noapte, caci cea mai mica lumina de spital e cam puternica, in special pt bebe.
- ceva de acoperit/camuflat difuzorul ala de deasupra patului prin care se cheama asistentele - scotch si hartie igienica merg de minune, altfel riscati sa va urle in cap o data la 5 min "code blue".
- chiloti de unica folosinta pt prima zi - dau astia in spital niste centuri de elastic cam incomode si tampoane uriase de arati ca luptatorii sumo.
- sticla mare cu gat larg pentru apa cu gheata - in spital au paharute de 100 ml, cam incomode avand in vedere ca apa si gheata sunt la bucatarie, nu in salon.
- doza suficienta de tupeu ca sa cereti cand aveti nevoie: ice-packs pt perineu, pain-killers pentru durere, tampoane de-alea de ale lor lungi cat o zi de post, caci sunt mai bune in primele zile decat alea din comert. Nu ceri - nu iti da nimeni.
- nervi tari sa nu luati in seama orice asistenta care va spune ca daca va dor sanii inseamna ca "baby doesn't latch correctly" sau ca dupa 5 ore de supt non-stop, cand te gandesti sa iei o pauza de 15 min... "I think she is still hungry". La urma urmei e un copil flamand care suge un san din care ies 2 picaturi de lapte - e normal sa doara, e normal sa-i fie foame, iar unii bebi sug asa numai sa se simta in siguranta.