In Italia (16)
Raspunsuri - Pagina 9
crista-s spune:
Tumpi zici ca nu e desert ?? nu stiam .. eu am vazut.o ca ope un blat si cu desen ca la coliva facut deasupra ( in general un crin simbolul toscanei ) deasupra facut cu cacao si ma gindeam ca e desert.. la astia se poarta la desen piinea dulce. Specific aici la noi de eexemplu pt paste este Ciambellone care ( ala tradituional zic) este o piine cu sare dar si cu zahar .. si parca si cu lapte nu bag mina in foc daca e si oua .. si care se maninca duminica dimineata cu oua fierte rosii ( cum mincam si noi dar la noi e cozonac bun si dulce si plin de toate minunile). D'aia eu zic ca e desert ... ca nu prea ii vad "momentul din zi sau de la masa " cidn ai putea sa o maninci. Cu siguranta se maninca din ea la un pahar de vin .. Dupa mine e desert ( nu te supara pe mine ) sau daca nu o fii de mincat intre mese ( ca o gustarica ??).
Stai ca o caut pe forumul cu retete ... sa pun si poza .. si poate scrie acolo ceva ..
reedit ca am gasit-o www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=13156" target="_blank"> schiacciata alla fiorentina
si aici in www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=21415&highlight=schiacciata" target="_blank">elenco de le ricette sunt mai multe variante si toate trecute la torte ... oricum au zahar .
Aia ca piinea si cu ulei mult e focaccia sau schiacciatina ( cum o numesc astia la Firenze)sau "schiacciata salata " si e antipasto cred...sau "cibo di strada "
re re edit ca am citit cu atentie si ce zic opamenii aia acolo.. e un dulce specific pt carnaval ( deci ianinte de lasatul secului ) se maninca in general umplut cu crema ... dar si simplu.. cica la Firenze e asa .. si inafara orasului e mai putin cunoscut.. ( zice Luca ca asa facea si bunica lui ... )Deh cred ca e ca la noi unde pasca din nord si pina in sudul tarii e asa diversa.
Enn ce face piersicuta mica ?? si dragalasul fratior??
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
bb_alinus spune:
Fetelor va salut de pe meleaguri frantuzesti!
Gata si cu botezul, a iesit foarte fain o sa pun poze cand ma intorc din vacanta ( cam peste 2 sapt), maine zburam la Nisa
Vorbeati de vinete - ca nu am citit decat la sfarsit- ei bine Cris eu nu reusesc sa le coc in cuptor, cat am incercat tot fade imi ieseau...asa ca tot pe foc am ajuns:))
Scuze ca iar nu am citit tot, e o nebunie aici cu toti bunicii pe cap...
Va pup pe toate!!
Alina si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
crista-s spune:
In sfirsit ai crestinat fata ...
Vacanta placuta !! si mult soare ( ca pe la noi nu prea e ).
Vinetele sunt mai fara gustul de acasa dar nu din cauza cuptorului.. si parca si cam prea pline de apa adica abia iese o mina de salata si se scurge in schimb o galeata de zeama din ele ..
Cristina
tumpi spune:
crista, m-am uitat peste adresele date de tine, eu una nu am vazut nicaieri asa. uite www.coquinaria.it/archivio/farine/schiacciata.html" target="_blank">schiacciata de care zic eu.e adevarat ca se mai numeste si focaccia,dar eu e schiacciata o stiu.Noi o mancam si goala sau facem panini cu ea.Multe cuptoare fac ,dar cea mai buna schiacciata pe care am mancat-o e de la Il Buon Pane - Altopascio
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
crista-s spune:
da .. bag seama ca si aici cite bordeie atitea abiceiuri . Asta e reteta de focaccia simpla ( adica e mai mult cunoscuta cu acest nume ) dar daca asa a scris doamna de pe coquinaria probabil ca la ea in zona se numeste asa .. uite tot de pe coquinaria ( ca sa nu vorbim de forumuri diverse .. eu am dat mai intii exemplu de pe forumul www.cookaround.it unde intru eu mai des dar si pe www.coquinaria.it la indice de retete ale lor, forumistii .. uite ce am gasit www.coquinaria.it/new_index1024.html" target="_blank"> aici ...edit ca nu ma lasa sa copiez aici reteta .. e aceasi ca cea cu crinul pe ea .. si e scrisa de cineva care e una dintre cei care au infiintat forumul sau mar rog mai activa .. ( Rossanina ) deci reteta se numeste "schiacciata alla fiorentina di Rossanina". Si ea povesteste acelasi lucru despre crema, frsca, carnaval si ca are reteta de la bunica ei !!
Ramin la ideea mea ca e ca si cu pasca in Romania , in sud cu brinza dulce si stafide , in nord cu brinza sarata sau chiar fara ...
Oricum cea din poza o cunoaste "tot poporul" de focaccia ..
A stai ca mai e aceasi zapaceala si la " minciunele " si la noi si ala ei .. ca si ala ei se fac ori subtiri ca fundele ori mici si rotunde ca gogoselele ...
Cristina
iriale spune:
Mda...interesant ce spuneti voi acolo...eu, la foamea pe care o am in acest moment, parca as incerca toate variantele.
Iri, mami de Ale
Daca ti se pare prea frumos spre a putea fi adevarat, probabil ca asa este.
crista-s spune:
tu fugi in colt la rosticerie ...hai ca mai e putin pina la pauza
Cristina
bb_alinus spune:
Hei Cris nu ma speria ca nu e soare in sud ca ma arunc din avion. Ca anul asta nu am avut deloc noroc de plaja pe coasta si mor de ciuda! Vreau sa ma balacesc in marea turcoaz si sa fac plaja pe nisipul artificial.Asa ca ar fi bine ca vremea sa tina cu noi ca de nu
fetele
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
crista-s spune:
eu iti zic cum e la mine .. abia de 1 ora a iesit ceva soare. In casa e racorica si ieri am stat cu blugii pe mine si incaltata ( eu am gresie ) ... e drept si cu geamul deschis .. dar ar fii culmea sa nu ma aerisesc . Azi e mai bine.. sa vedem daca mai ploua diseara . Dar eu sunt intre dealuri... poate la mare e mai bine... si apoi la tine acasa e mereu mai cald ca la mine .. deci nu comparam .. mai e si un lant de multi super inalti care ne desparte ..
Cristina
bb_alinus spune:
Am votat si eu subiectul asta, cu 5 stele of course ca tare imi place!
Pe unde gasesc si eu vreo explicatie despre stelutele astea? Ca nu prea stiu la ce servesc!
Pup,