In Italia (16)
Raspunsuri - Pagina 28
crini spune:
Angie, acum am vazut ca ai inceput serviciul, asta cred ca o sa-ti prinda bine, pentru ca desi obositor iti da un ritm si nu lasa timp gandurilor rele sa te napadeasca.
Cri, in satul nostru se fac si cursuri gratuite (cred, aproape sigur) de italiana, le organizeaza primaria. Eu as zice ca sunt si la voi, ia intereseaza-te, ca incep in fiecare an in septembrie.
crista-s spune:
Nico In zona asta nu erau multi straini atunci si deci la noi in sat nu se faceau din pacate ci numai la Bologna, nu erau gratuite dar nici nu costau o avere .. vreo 50 de euroi.. Noi le-am platit si nu m.am dus la ele acum 3 ani.. ca era greu ( n-aveam tren si ar fii tb sa plec dimineata si sa ma intorc seara .. deci sa stau de nebuna pe strazi in frig - era ianuarie- caci programul era tare aiurea .. ). Dar daca tot nu ma pune bnimeni sa scriu .. nu ma mai intereseaza .. acum oricum m.am mai dat pe brazda .. dar imi mai scapa ceva duble offfffffff
Dana .. 6 luni de la rezidenta .. adica eu casatorita in noiembrie, am primit rezidenta in decembrie sau ianuarie ?!? si de aici am numarat cele 6 luni. Iar cu 3 luni inainte de iunie am cerut prin ambasada certificatul de nastere international cu apostila ( pe care astia mi l-au oprit in original la prefectura .. asa fac unii .. deci sa nu te sperii ) si cazierul .. asta pt ca dureaza 3 luni sa le primesti din tara..
Acum ce sa zic eu .. la virsta mea matusalemica nu e ca imi face tare cald noua cetatenie ...doar ca scap de cozi la questura, la ambasada .. insa odata cu intrarea romaniei in Ue .. se cam scapa de toata nebunia asta.. Cetatenia e folositoare cind inca mai vrei sa iti faci o cariera .. adica in cazul tau Dana ... vei putea sa participi la concursuri pt posturi de functionar public, sau mai stiu eu ce .. unde nu se poate fara cetatenie...
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
crini spune:
Dana, si eu am stat acasa in maternitate, pe vremea aceea nu cunosteam pe nimeni si mi-era destul de urat, dar incet incet am inceput sa merg la biblioteca si sa vorbesc cu cele de acolo, apoi la giardinetti unde e plin de mame casalinghe si imi mai treceam timpul conversand cu ele. Asa iti exersezi si italiana. Si mergi in comune sa te informezi, cum i-am scris si lui Cri, acum in septembrie incep cursurile de italiana pentru straini.
Cri, scuze, asa e, mi-ai mai spus o data, am uitat, vezi ce face varsta!
Eu ii ziceam sa se duca si asa, sa mai socializeze, nu doar pentru invatatura.
crista-s spune:
asta cu socializatul ... nu vreau sa par rasista sau ciufuta .. dar la cursul la care tb sa ma duc eu erau numai invalurite sau asiatice .. nu cred ca as fii avut cu cine socializa , cred ca ma urcam in avion si fugeam acasa .
Dana poate tu stiai deja de acasa si dc nu oricum in 5 luni ar tb sa vorbesti fluent, eu vorbeam deja destul de bine in ian si eram in It doar de la jumatatea lui octombrie. Cind am venit nu legam 2 vorbe.. .. eram ca in filmele cu prosti si vorbeam in " engleza noastra " ca nici unul nu vorbea engl super bine ..
Cristina
dana_popescu spune:
MERCI DE INFORMATII.
Cristina eu nu am probleme deloc cu limba, din contra vorbesc in mod fluent 4 limbi.Problemele incep din faptul ca vreau sa fac ceva, sa fac cursuri dar nu stiu unde sa ma opresc.
Avocatura in Italia sincer nu ma prea vad facand deoarece sunt satula de avocatura facut in Romania.
Cristina eu in Septembrie plec in romania pot lua actele (cazier si certificat de nastere de acolo)?Nici eu nu am nevoie de cetetenie dar Luca (sotul meu) ma bate zilnic la cap.
Voi cam la ce perioade de timp mergeti in Romania??
crista-s spune:
Cunosc .. si pe mine tot Fabio m-a impins... el stia tot, era informat .. cind am sosit era totul programat ..asa cum face acum cu vacantele cu 1000 de ani inainte . Cred ca mama l-ar fii iubit tare mult ca e genul ei " un baiat serios care se gindeste dinainte la tot .." si putem continua .. nu ca tata ( care e mai impulsiv ca mine .. eu sunt mereu pe ultima suta de metri ... dehhhhhh
Dar vezi din punctul de vedere al unui job mai lejer ( nu la patron ! ) e un mare avantaj cetatenia..
Da poti lua tu actele dar pierzi mult timp.. ai grija cum e cu pasii.. si am impresia ca si copiile / traducerile tb sa aiba apostila in original ... nu mai stiu exact .. dar parca actul cu apostila pe el si apoi traducerea sau copia si ea cu alta apostila .. si apostila tradusa .. ceva de genul asta . Adica timp din vacanta ta .. ca altfel la ambasada dureaza si mai mult ...
Cind mergem noi acasa?? am fost numai cite 1 data pe an pina acum si mereu pe fuga .. tare nu m-as mai duce sa vina ei aici pe rind .. ca pe mine ma distruge despartirea. Pling de sare camasa de pe mine cind ma intorc, acolo nu dorm noptile .. parca sunt zombi. Asa daca ii aud, ne scriem , mail, messenger, e altceva ..
Cristina
dana_popescu spune:
Eu cel mai mult am rezistat departe de familie 3 luni.In rest cam o data la doua luni sunt acasa stau acolo 3 saptamani ma umplu de nervi si ma reintorc aici si o iau de la capat.
Simt ca nu imi gasesc locul nicaieri, nu ma simt nicaieri a..."ACASA".
In privinta serviciului nu stiu ce sa fac, ce cursuri sa urmez?
pet.cost2005 spune:
Salutare, fetelor, revin!
cri-cri - sunt perfect de acord cu tine despre cursurile alea. Si la noi se fac, gratuite, dar ... nu-i cine stie ce. Am fost si eu acum vreo 2 ani, dar mai mult pt. atestatul pe care il dadeau si care credeam ca imi va folosi pe undeva. Te invata expresiile uzuale si ... cam atat, iar mie nu mi-a folosit prea mult, eu fiind deja de vreo 5 ani in Italia, deci stiam deja sa vorbesc (ce modesta!).
Iar cat priveste cetatenia, si eu am auzit/citit ca se discuta reducerea termenului de la 10 la 5 ani. Dar daca e asa cum spuneti ca trebuie sa renunti la cea romana .... hmmmm ... parca nu-mi place. Eu as fi multumita si doar sa se reduca termenul pt. carta di soggiorno (de la 6 la 5 ani, asa cum spun), pt. ca asa m-as incarda si eu. Si atunci am scapat si eu de cozi la questura. Dar vom vedea!
dananagie - tocmai am explicat mai sus cum a decurs vacanta noastra si promit sa pun si poze cat mai curand. Deocamdata nu am inceput munca, la mine e aceeasi veche poveste, astept sa fiu chemata, daca au nevoie ... etc. (deh, asa-i cand muncesti cu contract). Dar, drept sa iti spun, ma gandesc serios sa ma reprofilez (nu ca as avea vreo meserie acum), sa fac vreun curs, ceva ... care sa-mi foloseasca pt. gasirea unui loc de munca mai sigur. Asta in cazul in care nu apar bb intre timp. despre infirmiera/asistenta nici nu poate fi vorva, desi sunt f. cautate aici, pt. ca nu sunt persoana potrivita. Jos palaria pt. cei care lucreaza in domeniu, dar eu nu sunt in stare!
nico - incerc sa fiu mai relaxata si sa nu ma mai gandesc la bb, dar ... daca spui ca ai trecut si tu prin asta intelegi. E greu! Multumesc, oricum, pt. incurajari.
dragos - da, asa-i, bonurile au fost singurul convenient al vacantei la mare. In rest, noua nu ne displace sa ne petrecem vacanta pe litoralul romanesc, important este sa ai compania placuta (si noi am avut-o anul acesta), chiar daca conditiile nu sunt chiar ca cele de pe-aici. Pana una-alta, in fiecare an trebuie sa venim in Romania (cel putin cat ne mai sunt parintii in viata, cam asta ne leaga acum de tara) si atunci mergem la mare acolo. Desigur, mai mergem si aici la mare in week-end, dar vacanta aia serioasa tot in august e, deci ... Ne-am gandit pt. viitor sa ne scurtam insa sederea in Romania cu o saptamana si atunci poate alegem alte destinatii pt. saptamana respectiva, astfel incat sa impacam si capra si varza. Poate, la anu' ... ne gandim la Grecia. Vom vedea!
dana - te inteleg perfect pt. ca nici eu nu prea ma impac cu statutul de casalinga, dar parca m-am saturat si de nesiguranta asta a locului de munca. Trebuie sa caut o solutie, asa cum spuneam mai sus, vreun curs, ceva ...
Pupici dulci si pe curand!
Petro
piccaflor spune:
Salutare tuturor!
Mai aveti un loc liber?
Dana eu actele pt cetatenie le-am facut in Romania...exista firme specializate care se ocupa de asa ceva...cazierul il poti scoate la urgenta...dureaza 5 zile lucratoare,daca nu ma insel...certificatul de nastere international ti-l dau in aceeasi zi...dupa care,tot ce ai de facut,este mergi cu aceste acte(daca-mi amintesc bine trebuie facute si fotocopii si legalizate) la una dintre aceste firme(sint destul de multe in Buc) si in decurs de o saptamina ai toate apostilele necesare...pe mine m-au costat circa 2 mil. acum 2 ani..