FETELE SI MODA !!? alegeri bune sau mai putin....
Ma intrebam,cum mai stau alti parinti la capitolul asta,odata ce fetitele noastre intra in adolescenta,si apar uneori si neintelegeri pe "tema" hainelor si aspectului ? Cum sunteti ca parinte ,si ce le permiteti sau nu,sa poarte ? Eu recunosc ca sunt mai conservatoare ,si locuind si aici in USA,mi se pare uneori ca parca nu mai exista nici un fel de disciplina si respect cand ma uit pe strazi si observ modul in care unele,sau mai degraba destule fetite/fete,sunt imbracate !! E trist ca unii parinti sunt total dezinteresati in cresterea propriilor copii....Cum e posibil ca unor fetite de 12-13 ani sa li se permita sa arate ,nici nu am cuvinte sa spun cum....??? Ce se intampla cu moda draguta si eleganta ce ar trebui sa fie specifica varstei ?? UNDE SUNT PARINTII ??
georgiana
Raspunsuri
Ramonika spune:
ei... la varsta asta copiii vor sa socheze, sa fie bagati in seama, sa iasa in evidenta.
nu stiu de ce ar trebui sa contituie o problema imbracatul. zi mersi ca nu se drogheaza, beau etc...
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
Timpul spune:
La asemenea varste nu numai ca aleg diferite tipuri de imbracaminte doar ca sa iasa in evidentza dar si pt a-si arata originalitatea si un inceput de formare ,de personalitate..
mama lia spune:
si eu sunt o mama mai conservatoare, dar in general o ascult cind merg cu ea la cumparaturi, deoarece nu vreau sa fiu genul de parinte care cumpar ce vreau eu. daca mi se pare aiurea ce vrea ea, discutam, facem un compromis.....dar din fericire (pina acum) am fost la unison in privinta hainelor si accesoriilor.
a, nu o las sa se duca la scoala (in general nu o las) fardata, cu tot felul de bijuterii pe ea.....sau nepotrivit cu virsta. insa sunt domnisoare, imi aduc aminte cum eram la virsta ei si incerc sa "fraternizez" pe cit se poate.
georgiana05 spune:
quote:
Originally posted by mama lia
si eu sunt o mama mai conservatoare, dar in general o ascult cind merg cu ea la cumparaturi, deoarece nu vreau sa fiu genul de parinte care cumpar ce vreau eu. daca mi se pare aiurea ce vrea ea, discutam, facem un compromis.....dar din fericire (pina acum) am fost la unison in privinta hainelor si accesoriilor.
a, nu o las sa se duca la scoala (in general nu o las) fardata, cu tot felul de bijuterii pe ea.....sau nepotrivit cu virsta. insa sunt domnisoare, imi aduc aminte cum eram la virsta ei si incerc sa "fraternizez" pe cit se poate.
mama domnisoarei Cristina (28.09.1993)
Da,si eu ma refeream in general la modul in care multe din modernele fetite si "domnisoare" se grabesc sa se fardeze,si chiar si la capitolul bijuterii,haine,aspectul in general....de la varste tot mai fragede ! unde este COPILARIA ?? mi se pare uneori ridicol ! sincera sa fiu....dar daca parintii nu se implica,atunci la ce sa ne mai asteptam ?
mama lia spune:
sa stii ca trebuie sa existe o masura in toate.
nu e bine nici sa ii interzici prea multe unui copil deoarece se va simti frustrat si nu vei mai reusi sa comunici cu el, se va indeparta de tine si nu ai facut nimic.
ideea este ca trebuie sa fii cit de cit permisiv. si eu o las pe fata mea sa se fardeze sau sa poarte tot felul de accesorii cind se duce la ziua altui copil, la o serbare, sau daca mergem undeva, dar nimic tipator, ci in limita bunul simt.
si fata mea are haine uschite sau poarta bijuterii, toate cumparate de mine, dar eu sunt o tipa ce bun simt (pazea, modesta mai sunt) si atunci si in hainele copilului, oricit de uschite ar fi, nu e nimic strident....
nu uita ca sunt alte timpuri...pe vremea mea nu se gasea mai nimic in magazine, nu ne uitam la tv ca nu era la ce, nu aveam acces la atitea informatii....trebuie sa tinem si noi pasul cu vremurile, dar fara sa uitam de bunul simt, pe care daca il ai e ok, daca nu...asta este....
fiecare face in viata ce vrea....nu trebuie sa aratam pe altii cu degetul, ci trebuie noi sa devenim mai buni...sau sa ne implicam cu adevarat (sunt atitea organizatii).
so, nu e faptul ca parintii nu se implica, si chiar daca ar fi, fiecare isi creste copilul cum crede el de cuviinta.
e foarte greu sa fii parinte...trebuie sa fii si responsabil, sa fii si prieten cu copilul, altfel risti sa se indeparteze de tine...
cred ca trebuie sa il inveti ca masura e buna in toate.
dar draga mea georgiana, nu mai fi asa vehementa, nu uita ca fiecare pasare pe limba ei piere....
eu nu stiu cum e in state....dar stiu cum sunt socata cind ma duc la scoala la fata mea...dar nu e treaba mea, problema e mai spinoasa si mai complicata....tine de noi, de parinti, de profesori si de scoala, de societate.......
pe mine nu atit imbracamintea ma socheaza, ci comportamentul....sau chiar educatia in sine....
ei...hai ca am vorbit cam mult si nu stiu daca m-am facut inteleasa.
ideea este ca ma straduiesc sa cresc un copil atit cit stiu eu mai bine (din pacate copiii nu vin si cu un manual, un ghid de crestere), sa fac din el un om responsabil, cu bun simt. cit o sa reusesc ramine de vazut, abia are 13 ani....mai am cale lunga.....
toate cele bune!!!
Isadora spune:
Eu am o fetita de 10 ani. Am vrut sa intru in discutie cu mamici ale caror fetite au aceeasi varsta, dar se pare ca fetita mea e ceva mai precoce. Implineste peste o luna 11 ani, si ma pregatesc moral de pe acum pentru adolescenta ei. Marea mea drama feminina e ca fata mea creste un pic prea repede. Eu am 27 de ani - o varsta postadolescentina, daca post spune astfel, dar cu fiimea de 11 ma simt de vreo 34-35.
In privinta vestimentatiei, e mai moderna decat mine si chiar are gusturi. Am expediat-o pe vara la bunica-sa la tara si cand s-o iau inapoi am descoperit "arsenalul" ei feminin, (care m-a impresionat) achizitionat peste vara din banii bunicii ei - femeie de vreo 65 de ani, ce-o fi fost in capul aleia cand i-a permis sa-i toace banii in halul asta) - parfumuri (2), deodorant, antiperspirant, farduri, un tricou cu "suporti" pentru sani (adica un fel de sutien), vreo 2 perechi de pantaloni ultimul racnet... Si dovada ca am intrat si eu in jocul ei, i-am modelat sprancenele cu penseta mea.
Unicul lucru care ma mai deranjeaza e ca poarta pantalonii pe solduri si nu pe talie, asa cum i-am purtat eu... si mereu isi etaleaza buricul, ma deranjeaza bineinteles din cauza sanatatii reproductive, sa nu raceasca, nu din alte considerente.
Concluzie - avem ce invata de la copiii nostri, de la "domnisoricile" noastre. Am constatat in urma acestei descoperiri ca eu nu am niciun parfum, ca ma epilez mai rar decat ea, ca trebuie sa-mi smulg sprancenele mai des, ca tre sa-mi cumpar un alt sutien, etc.
Isadora spune:
Si, culmea culmelor e ca una dintre perechile de pantaloni cumparati de fiica mea pentru ea imi vin si mie perfect. Asa ca i-am inhatzat in vreo 2 randuri...
Lemoni spune:
Wow Isadora ,la 11 ani e cam precoce cum adica ai invatat de la ea sa te epilezi mai des >dece se epileaza si penseaza o fata la nici 11 ani?
Eu stiu ca esti o mamica tinerica dar ai grija sa nu fi si bunica la la 30 de ani!
imi pare rau nu vreau sa fiu rea dar eu am doi baietii de 17 ani si 13 ani si cand vad fetele imbracate asa ei nu au decat un singur gand!!!!!!!!!
sail-away spune:
mie nu-mi plac fatzele care se imbraca cum se imbraca etc...
si eu am un stil mai personal... mai EMO .. daca stiti ce e aia :D:D
emo sau comod ( blugi + tricou + converse http://img508.imageshack.us/img508/7032/conversetkxl3.jpg )
si... nu-mi plac fatzele de pe la tv.. ascult punk, rock, alternative, ska, oldies...
eu zic sa le lasati sa se imbrace cum vrea, pana la urma tot ele castiga...
bird70 spune:
In Australia copiii poarta uniforme la scoala si desi cand eram eu la scoala uram uniforma acum am ajuns sa o apreciez. La scoala privata unde merge fiica-mea nu se accepta nici un fel de 'personalizare' a uniformei, nu au voie machiate, vopsite, etc. Uniforma este destul de uratzica si cand ma uit la copiii mai mari, 17-18 ani arata tare aiurea pentru ca fetele nu sunt sexy deloc dar nici baietii, parca sunt angajati 'civili' la o manastire . Directorul ne-a spus ca uniformele au fost special alese in felul asta, scoala este orientata academic si fiecare elev trebuie sa se simta apreciat pentru merite si rezultate la scoala si nu pentru buricul sau decolteul pe care il arata. Cred ca politica scolii este buna si functioneaza pentru ca fiica mea este o fata cu tupeu, foarte sigura pe sine, foarte politicoasa dar nu considera ca hainele au mare importanta. Cred ca asta este din cauza ca la scoala toti copiii sunt imbracati in aceasi uniforma neutra si au pana si aceleasi genti de scoala si educatia este orietnata spre respect si invatatura iar copiii invata sa iasa in evidenta si sa impresioneze prin politete si cunostinte nu prin haine tipatoare si cat mai multa piele si farduri.In afara scolii fiecare elev poate sa se imbrace cu ce doreste. Cunosc multi parinti de la scoala, stau in cartier cu noi si ii intalnesc la adunarile de parinti si desi au bani si si-ar permite sa cumpere tot felul de haine pentru copii, majoritatea prefera sa-si imbrace copiii adecvat varstei.
Isadora,
fetita ta pare precoce fizic, fiica mea e mai mare dar nu are ce epila , nu are sani deloc si nici solduri. La noi nici nu se pune problema sa se fardeze sau sa mearga cu buricul pe afara. Ii cumpar haine frumoase, de firma, ce doreste ea in general dar negociem modelul . E adevarat ca nici nu isi doreste haine sexy (inca), avem noroc ca cercul ei de prietene sunt toate fete bune, care sunt interesate de invatatura si n-am vazut pe niciuna din ele fardata.