Grecia - Creta

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

Noroc de voi, am constatat ca am mai uitat unele chestii- in Santorini, de ex. nu imi mai aminteam numele oraselor, stiu doar ca peisajele erau superbe.Ia cred ca este cel mai frumos.
Stiti ce ma intrebam eu: cum o fi/te simti sa faci baie intr-o piscina pe marginea prapastiei!?!?
Mai era un satuc/orasel (printre primele de pe traseu) in care aproape fiecare casa avea cate o mica bisericuta-sau mai bine spus capela...Si niste strazi mici-mici si intortochiate, cu o panta destul de mare! Nu prea am vazut localnici, nu stiu unde erau ascunsi!

P.S. Dyadya, am vazut pozele; foarte frumoase, poate mai pui! Am tras cu ochiul si la cele de la nunta, am vazut o mireasa superba, cu o rochie pe masura (waw,ca in reviste!).Casa de Piatra!

Camelia si Sebastian (26 mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madairina spune:

Am citit si eu cam tot ce s-a scris pe aici. SUPER. Noi mergem pe 02 septembrie tot in Creta la hotelul Chrissi Amoudia 4* la 1.5km de Hersonissos. Ma interesa daca in excursia catre Santorini se poate merge si cu copilul. Noi plecam cu copilul care are aproape trei ani. Am luat un sejur de 7 zile cu all inclusiv dar ne gandim ca nu o sa stam toata ziua acolo ca e chiar pacat. Tot asa cu inchiriat de masina pentru plimbari si bineinteles ATV. Stie cineva cat costa inchirierea unui ATV? Poate stie cineva ceva despre hotel. Astept impresii.

Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina75 spune:

Buna....
Si noi am fost acum 2 ani in iulie in Creta...eram in luna a 5-a cu Andrei si mi-era o frica in avion!!! Dar a fost super, per total, o vacanta exceptionala...
Am stat la hotel Dimitrion 3*, demipensiune (cca 350EUR/pers cu transport cu tot), foarte bine. Nu super-lux dar ok, mancare buna, aer conditionat, hotelul este chiar in centrul Hersonissos.
Am prins atunci chiar finala campionatului european cand a castigat Grecia, nebunia de pe strazi, si inainte de plecare am vazut si flacara olimpica...trecea pe acolo in drum spre Atena...
Plaja faceam in Malia, mergeam cu autobuzul 10min, dar ce autobuze!! Cu A/C, civilizate, super..
Am facut si excursii, la Knossos, Spina Longa si Agios Nikolaos, imi pare rau ca am ratat Santorini...dar poate data viitoare....
Am fost si la o seara cretana, cu mancare si program artistic traditional, intr-un sat de pe langa Hersonissos, Anopolis parca, unde e si un waterpark nemaipomenit.

Noi nu am inchiriat masina, desi erau oferte la fiecare metru () si f avantajoase...dar nu am avut de ce...Aveti grija la contractul pe care il semnati...ca asigurarea este ca RCA-ul la noi...daca ai accident nu e casco, si platesti de-ti vine rau...era cineva din hotelul nostru patit...

Dar per total, nota 10, servicii ireprosabile, oameni saritori si atenti...mergeti neaparat ca merita....

Corina si Andrei (24.11.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivien08 spune:

Foarte frumos,Dyadya,mii de multumiri pt.informatiile pe care ni le dai si tu si alte membre de pe forum.Nu ma pot satura sa citesc despre ce ai scris mai ales despre Santorini.Santorini e visul meu.Poate iti mai amintesti citeceva despre el si ne mai spui.Cred ca a fost ceva de vis acolo.Acuma,dupa cite ai povestit imi dau seama ca e chiar asa cum se vede pe net,superb.Poate ne mai pui niste poze.
Acuma,daca te-ai mai duce in Creta in care oras te-ai caza,care ti-a placut cel mai mult?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

In primul rand multumesc pentru aprecieri! anacami, multumesc pentru complimente si urari.
Poze va mai pun dar cred ca saptamana viitoare reusesc sa pun de pe camera principala. Acolo sunt niste poze cu adevarat superbe. Intre timp o sa mai selectez cateva de pe acest aparat.
vivien08, ca sa-ti raspund scurt si la obiect, m-as caza in Santorini! Chestie imposibila deocamdata, poate doar sa castig la loto!
Sincer mi-ai pus o intrebare la care ne-am gandit si noi, tinand cont ca de intors in Creta ne intoarcem sigur. Noi suntem destul de sentimentali si probabil prima optiune ar fi tot Matala, ca deja ne simteam acolo ca acasa. Plus ca am avut un ghinion fantastic si n-am apucat decat intr-o dupa-amiaza sa facem plaja acolo, asta in conditiile in care cretanii din nord vin in weekend in Matala sa faca plaja. Si noi cazati acolo, ioc!Asta insa s-a intamplat pentru ca doua zile le rezervasem plajei(prima si ultima) si in ambele a fost un vant atat de puternic incat era imposibil sa stai pe plaja. Simteai mii de pietricele cum trec prin tine! Adevarul e ca noi plaja n-am prea facut in Creta, decat acolo unde ne-am dus sa vedem o plaja. Dar nu ne pare rau ca de bronzat ne putem bronza si pe aici.

Ce-am mai vazut? Ati vazut poate in poze un loc numit Moni Preveli. Asta-i in sud, un loc deosebit unde un rau venit de pe munte face estuar la mare si prinde intre el si mare o fasie de plaja, astfel incat ai apa si in fata si in spate. Raul este, cum altfel?, strajuit de palmieri pana la plaja. Aici am crezut ca murim de-a binelea, pt ca pe aceasta plaja cobori efectiv pe munte. Pe poteca. Lasi masina in parcare si iti zice grecul de acolo: aaa, 10 minutes walk! Am zis ca-l impuscam! Adevarul crunt este ca am facut chiar 10 minute la coborare, dar am murit de 5 ori pe drum. Dar la urcare....ehei...aproape juma de ora, cu pauze pe la umbra boschetilor! Dar cand ajungi jos, vezi un alt loc idilic si uiti de toate. Si apropo de spiritul grecilor. Acolo jos,plaja nu este foarte mare si exista o singura terasa cu treburi de baut si niscai sandwisuri, si credeti-ma ca ajungi jos atat de insetat ca ai da si 10 euro pe o apa, ceea ce ne si asteptam. Cand colo, surpriza! Preturi ca la orice terasa de pe malul marii, adica normale. Mai avem noi romanii cateva mii de ani lumina sa-i ajungem din urma!Cea mai tragi-comica faza a fost ca, odata ajusi la terasa, prabusiti pe scaune si cu o apa respectiv cola rece in fata, observam cu stupoare un vaporas care "desarta" vreo 20 de turisti. Dupa care observam ca pe el scria Daily Cruise To Preveli. Sa facem infarct si mai multe nu. Adica noi ne-am dat sufletul sa escaladam munti si cand colo exista si o varianta mult mai comoda. Asa ca, daca ajungeti pe acolo, si vreti a evita sporturile extreme, vedeti din care orasel de langa Moni Preveli pleaca vaporasele.
Tot in sud si relativ aproape de Matala mai este o statiune foarte frumoasa, Agia Galini, si inteleg ca-s mai multe agentii din Romania care trimit turisti acolo, inclusiv agentia prin care am mers noi. E ceva mai mare decat Matala, dar este deosebit de frumos si linistit. Dealtfel asta si inseamna, Sfanta Liniste. Aproape toate oraselele din Creta incep cu Agia(Sfanta) sau Agios(Sfantul).
Tot prin sud, am mai descoperit si Plakias, e o poza pe malul marii, iarasi deosebit de frumos si cochet.
Am uitat sa va spun ca partea de sud a Cretei este inconjurata de Marea Libiei iar partea de nord de Marea Egee. Ambele sunt superbe, deci privelistea e de vis si in S si in N.

Acum, daca ar fi sa alegem rational locul in care ne vom caza data viitoare, asta ar fi undeva in nord. Din doua motive:1. partea de N-E n-am apucat s-o exploram deloc; 2. In nord drumurile sunt mult mai bune si ajungi mai repede dintr-un punct in altul. Iar irational vorbind, tocmai ce m-a sunat sotu acu', sa incep sa ma uit care-s ofertele pentru Creta in septembrie. Mi-a zis s-o iau metodic si sa-ncep cu Matala!

Si sa revin la Santorini, ca am eu un feeling ca asta vreti.
Nitica istorie nu strica niciodata, asa ca, sa purcedem. Stiti probabil ca acolo se presupune ca a fost Atlantida. Noi presupunem, grecii stiu sigur! Santorini a fost o insula vulcanica, iar in 1500AC, vulcanul a explodat, nu a erupt, scufundand toata partea centrala a insulei, si ducand-o jos in mare la o adancime de 1000m. De aici si albastrul marii de care va spuneam in episodul anterior. Ce a ramas in urma exploziei este o "semiluna" , kaldera o numesc grecii, caci arata exact ca o caldare. Cu un an inainte de aceasta explozie a fost un cutremur foarte mare care a gonit toti oamenii de pe insula, astfel ca era nepopulata la mom exploziei.
Acum sa vin cu povestea de la celalalt capat. In Creta, toate siturile arheologioce si toate legendele si istoriile vorbesc despre civilizatia minoana. Aceasta civilizatie a fost la apogeu cam acum 4000 de ani. A disparut brusc, fara ca mult timp sa se inteleaga de ce si cum.
Si acum sa unesc cele doua povesti. Pe la 1800-1900 un istoric grec a facut legatura( si a si dovedit-o pe cat se poate) intre eruptia vulcanului de pe Santorini si disparitia civilizatiei minoane. Valurile tip tsunami provocate de explozie au distrus flota Cretei(flota cu care ei practic conduceau lumea). Norul de cenusa a distrus recoltele, vegetatia, asezarile. Ramasi fara ajutor de pe apa si fara provizii si posibilitati de revenire pe uscat, se pare ca asta a cam insemnat sfarsitul civilizatiei minoane.

Si acum cu povestea proaspata in minte sa ne intoarcem la santorini si sa va spun ce m-a socat cu adevarat acolo. Munti albi din care atarnau intr-un echilibru aparent precar pietre negre de dimensiuni variabile. Ei bine muntele alb era cenusa vulcanica intarita iar pietrele negre erau rocile vulcanice prinse acolo. Si stau asa de zici c-or sa se desprinda instant de cateva mii de ani!!!
M-au mai frapat culorile insulei. Fiind insula vulcanica toate culorile stancilor, rocilor, etc sunt foarte dure. Rosu foarte inchis, negru. E deosebit.

Alt fapt interesant: sunt 352 de manastiri si biserici in Santorini, si a fost o perioada in care pe insula erau mai multe biserici decat case. Acum populatia de pe Santorini este estimata undeva pe la 11000 oameni.

Ce mi-a ramas lipit pe creier sunt acele imagini, pe care le vedeti in toate prezentarile de santorini, in care daca stai la o terasa nu vezi ce e sub tine, vezi direct marea. Asta pentru ca, practic, oraselele sunt construite pe stanca nu pe un platou la acelasi nivel. Acum, din cate am inteles acele case cu terasa deasupa marii sunt toate hoteluri sau terase/taverne.

Ce mi-a mai placut a fost albul stralucitor al caselor, gardurilor si aleilor, caci, da, in santorini am vazut pentru prima data alb pe jos: treptele, dalele, stradutele sunt vopsite in alb. Si sunt multe stradute inguste practic treci printre doi pereti de case, si pe bucatile alea vezi alb jos, alb stanga -dreapta si cand ridici ochii vezi cerul albastru si daca esti orientat spre mare vezi la capatul acestu "tunel" alb marea albastra. Si iti vine sa te opresti si sa te uiti la nesfarsit. Iar apropo de alb proaspat vopsit, ei bine chiar asa este. Treceam pe o straduta pe care vopsea un nene de jur imprejur si sa nu va imaginati ca acoperea vreo culoarea mai murdara. Nu, tot alb era, dar un pic mai estompat. Ulterior am aflat ca ei mentin acel alb stralucitor prin vopsire in fiecare an.
Ce pot eu sa recomanda daca vreti a merge la santorini este sa incercati sa stati acolo o noapte. Inteleg ca exista si excursii de doua zile, asa ca alea ar fi mai indicate. Nu vreau sa ma gandesc cam cat ar costa, dar cand esti acolo si stii ca ai numai 5 ore la dispozitie ai da orice sa poti ramane peste noapte. Plus ca am inteles de la ghidul nostru ca apusul de soare in Ia este pe primele locuri in lume prin nu stiu ce topuri. Adevarul e ca am vazut niscai poze de la apus facute pe acolo si n-am cuvinte sa descriu cum arata! Asta-i regretul nostru, ca n-am putut sta o zi intreaga.
Cam atat cu Santorini, cred ca am cam epuizat subiectul; daca am uitat ceva revin ulterior.

Despre Creta mai am de povestit, dar deocamdata mai iau o pauza.




Creta
Poze nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Dyadya am citit pe nerasuflate tot ce ai scris, dar nu stiu de ce nu pot sa iti vad pozele. Daca apas pe linkul de la semnatura ta vad albumul in totalitate (toate pozele mici) dar daca apas pe una din poze imi spune ca e album privat. Am putut sa le vad pe cele de la nunta, le-am vazut pe cele din albumul cu 8 poze din Creta (My public shoebox), dar albumul din semnatura nu.
Oricum, foarte frumos ai povestit si chiar si asa mici am savurat si pozele.

Cristina si ghighiloi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

aissa, raman recunoscatoare. Pai sigur ca nu se vedeau ca am uitat setarea pe privat. Acum e public si se vad ok.
Edit ca am mai pus cateva poze in album.
Creta
Poze nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivien08 spune:

Frumos,foarte frumos ai mai povestit.Parca ma si vad prin locurile alea superbe.
E mare diferenta de preturi intre Creta si Santorini?
Nu a existat riscul sa va pierdeti prin Santorini cand v-au lasat liberi? Si de unde stii atata istorie despre Santorini? M-a impresionat.
Se vede ca e un loc deosebit dupa cum povestesti.
Inca o intrebare(sper ca nu am pus prea multe)-cartea aceea de care ziceai-ghidul despre Creta era in engleza?sau cum v-ati descurcat cu ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rexanne spune:

Mai Dya, eu am fost anul trecut in Creta, si bineinteles ca nu am ratat Santorini...numai ca io am coborat in port cu...picioarele. Adica pe jos...adica cot la bot..cu magarusii. A fost o adevarata aventura (pe care sincer nu as vrea sa o repet), dar cum a spus Dya, extraordinar. Iar apusul din IA dupa cum ne-a povestit ghidul nostru este cel mai frumos din lume.
Preturile sunt in medie cu 2-3 euro mai mari decat in Creta, ma refer la mancare, cu 1 euro -1.5 mai mari la beuturi, si nu ma refer aici la cele alcoolice, iar la suveniruri te rupe (am dat pe un magnet 4.5-5 euro...).Dar se merita!!!
Si noi am inchiriat masina (3 zile cu 110 euro, toate asigurarile si taxele incluse) si am bananait cam prin toata insula...Rethimno si Chania m-au dat gata, niste orase absolut superbe, si va recomand din tot sufletul sa mergeti la VAI (cred ca am niste poze la VAi in albumul meu).
Intruder, Chania merita banii astia, dar numai daca ai un hotel de cel putin 4 stele, cu demipensiune.
Noi am stat anul trecut In Hersonissos, la hotel Dimitrion,care cica avea 3*, dar pe care sincer l-as cota la 2*... cu demipensiune.Dar, la cat am stat noi in hotel, nu ne-a deranjat...A! Si 10 zile ne-au costat 400 de euro de persoana (cu tot cu avion si taxe).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Ok, revin cu raspunsuri la intrebari.
Vivien08, asa cum spune si rexanne, santorini este cu cativa euro mai scump la orice produs. Pot sa-ti spun ca pe noi toata aventura la santorini, cu tot cu plata excursiei, plata turului organizat plus tonele de lichide baute pe vapor si prin santorini, ne-a costat aproape 400 euro. e o senzatie interesanta sa dispara 400 euro din portofel intr-o singura zi, dar merita, daca-i ai.

Apropo de pierdutul prin santorini. In primul orasel ghidul ne-a dat ca punct de reper turla unei biserici care se vedea de oriunde ai fi fost, asa ca n-am avut cum s-o ratam. In Ia nu puteam sa ne ratacim, pt ca am mers in grup organizat pana sus, acolo de unde se vad privelistile, si tot ce-a trebuit sa facem singuri a fost sa ne intoarcem pe acelasi drum, si peste tot ii vedeam pe cei din autocar, deci n-ai cum sa te pierzi. Insa in Fira am avut parte de aventura vietii noastre. Ne-am dus cu ghidul de la autocar pana acolo unde incep aleile pe buza stancii. Era ora 4, ghidul ne-a spus ca la 5.15 pleaca ultimul vaporas catre vapor si ca tb sa coboram la vaporas in timp util sa-l prindem. telefericul facea 3 minute dar a uitat sa ne spuna si de coada la teleferic. Asa ca am bananait prin Fira pana pe la 5 fara 20, am stat la o terasa deasupra marii minunandu-ne de ce ne vad ochii si am luat-o agale catre teleferic. Unde ne-a intampinat o coada imensa(va spuneam ca aveam cam aceeasi ora de plecare cu americanii). Pe scurt, la ora 5.12 minute eram in teleferic uitandu-ne disperati in jos sa vedem daca n-a plecat ultimul vaporas si facand calcule cat ne costa sa plecam pe cont propriu de pe santorini. La 5.14 min eram in port si am plecat asa cum spuneam cu ultimul vaporas catre vapor! a fost deoasebit! si acum ma mai trec fiori!

Dar de ratacit pe acolo nu prea ai cum, pt ca neavand mult timp la dispozitie, nu mergi decat pe strada principala si faci poze la case si la mare; nu ai timp sa te aventurezi pe stradute, pe unde probabil ca ai avea si sanse sa te ratacesti.

Ma intrebai de unde stiu atata istorie despre Santorini. Cartile lor sa traiasca. Pe vapor, la dus, am cumparat o carte despre santorini, pe care am citit-o pe drum, ca sa mergem acolo cu temele facute. Cam ce era in carte ne-a spus si ghidul in autocar, si povestea pusa pe imagini iti ramane in minte. De-aia va spun sa va luati musai carti de acolo. Unu, ca intelegi altfel tot ce vezi, doi, ca sunt asa frumos scrise incat retii totul ca pe o poveste. Iar aceste carti sunt la vazare in engleza, germana, italiana, spaniola, olandeza, etc. Noi le-am luat in engleza, si n-ai probleme in a le intelege chiar daca nu esti doxa de engleza pt ca sunt scrise intr-un limbaj accesibil tuturor.

Mai sunt cateva detalii istorice interesante despre santorini. De exemplu, arheologii si-au dat seama ca a existat un cutremur mare care a gonit oamenii de pe insula pentru ca au gasit in casele daramate seminte incolite si balarii crescute printre dale. Ceea ce inseamna ca dupa cutermur, natura si-a continuat ciclul, dar n-a mai fost nimeni s-o "stavileasca". Explozia vulcanului a acoperit toate aceste locuri(cam ca la pompei) pastrandu-le asa cum aratau ele dupa cutremur. Asa au putut ei sa-si dea seama ca a fost un cutremur, ca n-au fost oameni pe insula atunci(n-au gasit urme, corpuri, etc). Insa ce-au descoperit interesant a fost ca totusi au fost cateva persoane pe insula la mom exploziei, sau au venit imediat dupa, pt ca au gasit diverse treburi asezate deasupra cenusei vulcanice. Deci picior de om a fost si a supravietuit sau a revenit foarte repede pana sa apuce totul sa se pietrifice.

Vad ca facem ce facem si tot la santorini ajungem cu povestile.
Despre Creta, sa va mai spun ca este patria pisicilor. Am vazut vreo 5 caini in tot sejurul(acolo nu exista conceptul de caine in curte) dar am vazut sute de pisici. Fiecare taverna este doatata cu cateva exemplare. Am vazut pisici in cele mai diverse locuri, inclusiv la Knsoss era una care parea de-a casei!

Sa va mai spun ca la nici o taverna la care am fost nu am asteptat dupa nimic: nici sa ne aduca meniul, nici sa vina cu nota, etc. Sunt foarte atenti la toate nevoile tale. Iar in satorini, oamenii stiau lectia, erau invatati cu turistii veniti in tur organizat si la terasele la cere ne-am asezat am cerut sa ne aduca odata cu consumatia si nota ca tb sa ajugem repede inapoi. In 2 minute pe ceas aveam totul pe masa, asta in conditiile in care terasele erau pline ochi.

Sa va mai spun de ghizii romani de acolo. Ei au contract cu MTM Travel si se ocupa printrea altele cu preluarea turistilor de la aeroport, vin si se intalnesc o data cu tine pt o discutie in care afli ce excursii organizate exista, cand, cat, ce poti sa vezi. Ionut se ocupa de partea de nord(el ne-a preluat la plecare, dar a trecut o data si prin Matala si am stat la vorba), Silvia se ocupa de partea de sud. Silvia este o bomboana de fata, o sibianaca de nota 10, care dupa propriile-i spuse a venit acu 8 ani in Creta in vacanta, o data, de doua, ori, de 10 ori, s-a indragostit de Creta si a zis: eu aici raman! Si acum e stabilita acolo, lucreaza la o agentie de turism de-a grecilor si profitand de faptul ca-i romanca, ei o pun pe ea sa se ocupe de grupurile de romani. Ideea e ca ai un om acolo, pe care poti sa-l suni oricand si sa-l intrebi orice, iar noua ne-a fost de mare folos sa avem cu cine ne sfatui. Acu, nu stiu daca or mai fi si altii, sau daca ei colaboreaza prin partenerul grec cu toate firmele romanesti care trimit oameni in creta, dar noi cu ei am avut de-a face si avem numai cuvinte de lauda la adresa lor. Va spun asta pt ca avem o cunostinta care a fost in Creta prin alta agentie si tot de Silvia si de Ionut s-au lovit.

Ok, pauza ca sa-mi mai adun gandurile si revin cand le-am pus in ordine!
PS: am gasit excursii in Creta cu 99 euro in toamna dar se pare ca la hotel de 2* ceea ce s-ar putea sa fie cam tragic pt ca nu mentioneaza nimic de baie in camera. Mai cautam!
Edit: madairina, scuze pentru intraziere: nu stiu daca exista limita de varsta inferioara la copii pentru excursia la santorini, dar pot sa-ti spun ca erau multi cu copii pe vapor, iar cativa mi-au atras atentia, pt ca erau cu copii suficienti de mici incat mai mult erau plimbati in brate. Sincera sa fiu nu stiu daca e o idee buna sa mergi cu un copil de un an-doi 8 ore pe vapor, pt ca daca are rau de mare il chinui rau de tot. Noi la intoarcerea in Creta am avut parte si de mare cu valuri(umblau ghizii cu pastile) si unul dintre copilasi a plas vreo doua ore. Cred ca-i era rau dar parea prea mic ca sa spuna exact ce are si categoric nu pricepea el cu e cu raul de mare. Mie sincer mi-a fost mila de copil, si mi s-a parut ca l-au chinuit inutil, pt ca nu cred ca un copil de un an-doi pricepe ceva din aceasta excursie. Cele 8 ore pe vapor au fost obositoare si pentru noi, darmite pentru o mogaldeata care abia se tine pe picioare.

Creta
Poze nunta

Mergi la inceput