Grecia - Creta

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Tocmai ce ne-am intors saptamana trecuta din Creta(luna de miere) si tot ce avem in acest moment in minte este cat de repede putem reveni acolo!
S-o iau cu inceputul. Sejur de 7 zile. Am plecat prin MTM Travel, 300 euro/persoana + 75 euro taxe aeroport. Compania Aegean Airlines. Noi am fost cazati in sudul Cretei la Matala(da o cautare pe google si o sa vezi cum arata, au o plaja superba, ingradita de niste stanci cu grote). Am plecat miercuri seara la 9.15 de la Otopeni, zbor cu escala Corfu, pana la Heraklion(asta-i in nord, pe aceeasi linie cu Chania). De acolo, microbuz pana la Matala. Hotelul Europa, cotat la 3 stele, fusesem anuntati de agentie sa nu ne asteptam la cine stie ce, ei bine a fost foarte frumos, curat, camera spatioasa, balcon, baie, mic dejun tip bufet(cam putin variat dar suficient pt dimineata).

Noi am plecat in Creta cu gandul de a bananai tot sejurul de colo colo. De aia nici nu ne-a interesat cate stele avea hotelul-oricum il vedeam doar noaptea. Am inchiriat masina, in prima zi un Jeep ca sa ne facem damblaua-asta a fost 50 euro, apoi pentru urmatoarele zile am avut un Hyunday accent, cu discount (ca luasem de la aceeasi firma)-100 euro pentru 3 zile. Benzina, in sud varia cam intre 1.13-1.16 euro, in nord insa incepea de la 1.16-1.18E.
Astea au fost detaliile administrative.

Trecem la partea frumoasa.Noi intentionam sa facem un jurnal on-line al sejurului in Creta, pt ca si pe noi ne-au ajutat altii care si-au spus parerile pe diverse forumuri, dar nu stiu cand va fi gata asa ca iti fac o trecere in revista la cald in avanpremiera.

Creta este superba daca nu te duci acolo cu ideea de a sta toata ziua la soare. Peisajul pe care ti-l ofera este in prima faza socant. Toata Creta este tot un munte de stanca golasa, din loc in loc mai vezi cate un smoc de planta si eternii maslini. Insa pot sa-ti spun ca in drumurile noastre am oprit de nenumarate ori sa pozam acesti munti, pt ca fiecare avea ceva aparte. Imaginea stancii abrupte care coboara intr-o mare albastra este fascinanta pentru cineva ca n-a vazut altceva decat nisip langa mare!

Acum, sa spun cum sta treaba cu Creta: partea de sud este mai linistita, lumea este mai relaxata, viata se scurge pentru ei intr-un ritm care te face sa vrei sa stai acolo si sa te uiti la ei. Partea de nord a Cretei este cea cu viata mai agitata, cu viata de noapte, cu muuulta lume. Noi am nimerit la fix in sud! Heraklion este capitala Cretei, cel mai mare si cel mai agitat oras. Urmatorul daca mergi inspre vest este Rethimnon, un oras frumos foc. Iar urmatorul in aceeasi directie este Chania, o bijuterie in partea sa venetiana. Portul din Chania este rezulatatul perioadei de ocupatie venetiana(vei vedea acelasi sistem si la Heraklion si la Rethimnon in port) dar Chania este deosebit. Plus ca mai are si un intreg cartier desfasurat din port inspre oras, cartierul venetian, cu toate cladirile ramase de atunci si locuite si in ziua de azi. Ce mai stiu eu despre Chania este ca acest oras este centru cumparaturilor din Creta. Daca vrei sa faci cuparaturi la greu, acolo tb sa te duci, in speta in Municipal Market(piata in forma de cruce). Noi am ajuns in Chania intr-o duminica dupa-amiaza si cand am intrebat un chelner unde-i piata si daca-i deschisa a inceput ala sa rada de nu se mai oprea. Duminca dupaamiaza?!?! Grecii se respecta. Siesta-i siesta, duminica-i duminica.
Zicea cineva de Knososs. Clar ca tb sa-l vezi! Este cel mai important sit de pe insula si cel mai bine prezentat. Intrarea costa 7 euro persoana, iar daca vrei ghid, costa 10 euro de persoana. Noua ni s-a parut cam mult asa ca n-am luat ghid, plus ca citisem despre Knososs intr-o carte de prezentare a Cretei si ne-am dus cu temele facute. Iti recomand din tot sufletul, in prima zi cand ajungi in Creta sa cauti sa-ti iei o astfel de carte turistica. La ei aceste carti au de la 250 pagini in sus, totul e scris ca o poveste, multe poze, ideea e ca daca vrei sa stii ce sa vezi in Creta, o astfel de carte iti va fi de mare folos. Costa in jur de 10 euro dar merita, pt ca noi toate intinerariile ni le-am facut cu cartea in mana.
Daca vrei sa mergi in partea de nord(adica ramai pe ideea de Chania)ai un mare avantaj. In nord infrastructura drumurilor este mult mai buna si faci mai putin intre obiective. Poti sa mergi inspre est sa vezi Agios Nicolaos(grecii spun ca-i cel mai frumos orasel din Creta) noi n-am ajuns acolo, pt ca ne-am ocupat mai mult de partea de sud-vest a Cretei, dar cand ne intoarcem luam si nordul la puricat. Poti merge in cel mai estic punct al Cretei, la Vai, plaja cu 5000 de palmieri, poti face o excursie cu vaporasul la insula Spina Longa.
Acum eu spun ce-am facut noi, poate se mai inspira si altii: am fost la Elafonisi, asta-i exact la capatul din S-E al Cretei, drumul pana acolo a durat din Matala 5 ore jumate. Asta pentru ca 3 ore ne-a luat sa ajungem pana in Chania. Deci daca stai in Chania, il faci cam in 2 ore. Ce-i Elafonisi? Un fel de rai. Adicatelea, o insula mica la care poti ajunge mergand prin mare cu apa pana la glezne, pe alocuri pana la genunchi. Si poti inconjua aceasta insula tot cu marea pana la genunchi. Apa, acolo unde-i mica are o culoare bleu deschis, transparent, efect datorat si nisipului roz, caci la Elafonisi nisipu-i roz!! Ideea e ca privelistea aia te face sa uiti de drumul pana acolo, care drum e frumos si el, dar dupa 5 ore de condus nu pot sa-l condamn pe al meu ca abia dupa ce s-a uitat pe poze a inceput sa admire Elafonisi! Ce nu ne-a placut acolo a fost faptul ca pe la panz, era atata lume de ne simteam ca la miting!
Nu ma apuc acum sa povestesc toate excusriile prin sud ca as scrie 10 pagini, plus ca tu vrei nord.
Dar tb musai sa povestesc despre Santorini.
Am plecat cu baditamai vaporul, Golden Prince ii zicea, pe care eram o mie de oameni. Un mic orasel plutitor. Am facut 4 ore dus-patru intors. Excursiile sunt organizate, de obicei intr-o anumita zi a saptamanii. La noi a fost marti. Tb sa va interesati la ghidul care va preia pe aeroport cand este aceasta excursie, ca pentru nimic in lume n-ar tb s-o ratati. Pe noi ne-a costat 94 euro de persoana, iar pe vas ti se prezinta posibilitatea de a lua excursia organizata prin santorini cu autocarul, inca 25 euro de persoana. LUATI-O!!! Neaparat. Altfel nu veti intelege nimic din Santorini si va spun si de ce. Pentru cei care iau excursia, vasul ancoreaza in jur de ora 12.30 intr-un port(Pyrgos) si de acolo se pleaca cu autocarul cu ghid(roman daca pe vas sunt suficienti romani sa se umple un autocar). Cei care nu iau excursia, raman pe vas pana in urmatorul port(Fira) unde ajung cam peste o ora, deci 1.30 Iar vasul ridica ancora la 5.30. Iti raman 4 ore sa urci in Fira(toate asezarile din santorini sunt sus pe stanca) Sunt trei variante: telefericul(3.50euro-face 3 minute), pe scari(600 trepte-NUUU) cu magarusii pe cele 600 trepte-NUUUU(daca i-ati vedea cat sunt de firavi cu ditamai matahalele calare pe ei sa mearga comod. Iti iese comoditatea pe nas, deoarece drumul costa tot cat telefericul, dureaza 20 minute si treptele sunt acoperite de balega deci miroaseee. Ideea e ca odata ajuns sus, nu prea ai timp sa vezi altceva decat Fira.
Pe cand cu excursia vezi cele 3 orase importante, te duci cu ghidul la punctul de interes al fiecarui oras( pe care n-ai avea nici o sansa sa-l depistezi singur si contra cronometru) si apoi, in fiecare oras ai cam o ara de facut ce vrei. Ce vezi in excursie: Pyrgos-cel mai non-comercial oras din Santorini-e frumos si te pregateste pentru bijuteria ce urmeaza, si anume IA(sau Oia, il gasiti cu ambele nume pe net). Fratilor, aici e paradisul, asa cum s-a exprimat sotul meu, foarte greu impresionabil dupa ce vazusem deja juma de Creta! Toate vederile, pozele de prezentare, alea la care ramai mut in fata calculatorului, sunt facute in IA. Si vreau sa va spun ca daca ati crezut vreun mom, contempland o poza din santorini, ca mai e si un pic prelucrata, ei bine...nu este! asa arata!!!Iti vine sa te agati de ceva si sa zici : luati-ma cu forta de aici, repatriati-ma ca eu nu mai plec!!!
Al treilea oras vazut este Fira, capitala, aici te lasa sa babanai dar iti spune sa ai grija sa cobori la timp in port ca sa prinzi vaporasele care fac curse spre vaporul mare((asta n-are loc in port asa ca sta oleaca mai incolo) Noi am trecut prin criza vietii noastre, deoarece am nimerit la coada la teleferic in acelasi timp cu americanii veniti pe un vas de vreo 8000 oameni si era sa nu mai ajungem nici in port nici la vapor(iar pe vapor ti se spune clar ora la care se va ridica ancora(la noi era 5.30,daca esti pe vapor, bine, daca nu, te descurci ca ei nu tin 1000 de oameni in loc pentru cativa ametiti. Ce sa va spun ca deja faceam calcule cam cate sute de euro ne va costa sa evadam din santorini!Am ajuns cu ultimul vaporas pe vas, si cand am ajuns am aflat ca lipseau 8 pasageri. La cateva minute au mai aparut cativa livizi-nu stiu cu ce au ajuns ca vaporase nu mai erau. Si am ramas cu impresia ca 2 au ramas pe santorini. Asa ca mare grija, NU intarziati la vapor!
Despre Santorini pot sa spun ca este cel mai scump loc vizitat. Dispareau banii din portofel cu viteza luminii, si n-am cumparat nimic relevant. A ba da, vin! Retineti numele Vinsanto, rosu, dulce, si dati 5 euro pe un pahar ca este ambrozie curata! Este vinul Papei, Vaticanul aprovizionandu-se din Satorini. Noi am luat si acasa dar prea putin ca nu eram siguri ca ala de-l bausem era acelasi cu al de-l cumparam la sticla, si sticla costa 15 euro ca sa facem experimente. Acasa am descoperit ca ala era, iar acum lingem din cand in cand dopul!
Fetelor, in Santorini am vazut cele mai frumoase bijuterii din toata viata mea. Nu se pot descrie, pentru ca nu seamana cu absolut nimic din ce exista pe aici. Iar ca preturi...well...mi s-a pus pata pe un colier de 11 mii euro!!! Iaca. Poate pentru altii.
Multi bani cheltui si pe vapor(desi ai mic dejun si cina incluse) Dar o cafea costa 2 euro, o cola la fel, o apa tot cam pe acolo. Si in 8 ore e inutil sa spun cam cat bei. Poti sa vii cu ele la tine, dar dupa ce se incalzesc sunt bune de aruncat. Si apoi, am zis ca n-am dat 250 euro pe Santorini ca sa ne calicim la a bea ceva rece pe vas. In total Santorini ne-a costat cam 400 euro. Scump, dar meritaaaaaaaaa!!!
Sa revin acum cu detalii de alte costuri. Nici o masa mancata in Creta nu ne-a costat mai mult de 20 euro cu tot cu bacsis. Si am mancat ce am vrut. Plus ca la fiecare masa am baut si cel putin cate 2 sucuri/ape. Cel mai mult in Creta am cheltuit pe apa/suc. Am baut cel putin 3 l de lichide pe zi de persoana si nu e moft, din cauza umiditatii de acolo simti in permanenta nevoia sa bei apa. La taverne/terase/restaurante un suc variaza intre 1/2 euro, dar in supermarketuri, buticuri, benzinarii, o sticla de apa este de la 30 euro centi la 40-50. Ei au sticlele de apa de 750 ml(alea de jumate sunt insuficiente) iar daca vrei sa iei sticla mai mare, nu se merita ca se incalzeste si o poti arunca. Cola de exemplu(ca al meu e dependent de cola si stiu preturile, era de la 80 eurocenti-vorbesc tot de magazine).
Noi am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca pentru 2 persoane, 2 mese pe zi si toate tonele de lichide consumate inseamna cam 50, hai 60 euro pentru amandoi. Astia-s obligatorii, ca altfel incepi sa chitai. iar 50 euro pe zi pentru 2 persoane nu mi se pare mult. Asta numai ca sa traiesti acolo. Daca vrei sa te plimbi, sa cumperi, sa vezi diverse locuri costurile urca.
Si ca o concluzie pot sa va spun ca insula Creta are 250 km lungime si 60 latime in punctul cel mai mare, iar noi am reusit sa parcurgem cu cele 2 masini 900 km in 5 zile, reusind sa vedem cam un sfert din ce-am vrea sa vedem in Creta.In fiecare locsor prin care treci, in fiecare orasel ai ceva de vazut. Iar pentru cei pasionati si de latura isorica a Cretei, va spun eu ca la un moment dat aveam impresia ca fiecare bolovan are o anumita semnificatie. Creta este plina de situri arheologice si nu ma refer numai la Knososs,Phaistos si inca vrei doua mari. Peste tot exista ceva descoperit, fiecare manastire/biserica are ceva deosebit. Pur si simplu mergi cu masina si pozezi intr-una, te opresti de 5 ori pe fiecare drum c-ai mai vazut ceva interesat. Am facut 2500 poze si tot atatea planuri de cand o sa ne intoarcem acolo. Ni se pare ca mai sunt atatea de vazut si ca de-abia acum ni s-a deschis apetitul de Creta. Dar cum spuneam si la inceput, ca sa-ti placa in Creta, tb sa vrei sa mergi prin Creta, sa vezi locuri, pietre, peisaje, monumente. Daca vrei doar zacut la plaja, atunci tb sa alegi foarte bine locul, caci asa cum spunea cineva mai sus, majoritatea plajelor din Creta sunt cu pietre. Si atunci, daca istorie nu vrei, drumuri nu vrei, iar plaja si marea au pietre, nu prea are rost sa mergi in Creta. Noi am vazut romani nemultumiti pe acolo, tocmai din aceasta neintelgere a Cretei. S-au dus crezand ca e un fel de Malibu mai ieftin si s-au intors super dezamagiti.
Apropo de drumuri, in sud, un drum intre doua obiective inseamna urcat/coborat vreo doi munti. Soseaua este "incolacita" pe munte, intr-o parte vezi stanca iar in...prapastie vezi marea. Deosebit!
Eu mai am o groaza de povestit, doar starniti-ma ca nu ma mai opresc, dar deocamdata iau o pauza. Intruder, daca vrei sa ma mai intrebi ceva anume, ceva ce eu am omis, nu ezita.
O sa incerc in seara asta sa pun si niste poze de prin Creta, dar nu promit nimic.
Sper ca am fost cuiva de folos cu aceasta poveste, mie una mi s-a facut un dor de Creta ca dupa ce trimit acest mesaj ma apuc sa ma uit din nou pe poze!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaStroescu spune:

dyadya iti multumesc din suflet pt toate amanuntele despre Creta!
azi m-am hotarat sa merg in vara asta in Grecia si de 3 ore ma uit la oferte si mai ales la sugestii pro si contra

mi-au fost de folos toate aspectele tale
pot sa apelez la tine pentru alte informatii?

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Absolut si cu cea mai mare placere! Doar ca te rog sa ma mai si opresti atunci cand te plictisesti, ca eu mi-am descoperit o noua pasiune in viata: sa vorbesc despre Creta!


Poze nunta
Diverse pentru nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

Dyadya, foarte frumos povestit!
Si noi am fost in Santorini cu Golden Prince! Pe mine m-a impresionat capitaneasa (era condus de o femeie fooarte stapana pe ea).V-a invitat la dans?
In unele locuri din Santorini drumul urca asa abrupt si era asa ingust, incat aveam impresia ca o sa cadem in mare.
Santorini are niste case deosebite, unele parca sapate in munte (ex. Fira); majoritatea sunt vopsite in alb, cu acoperis albastru stralucitor.

Uite cateva poze cu noi, poate pun mai multe



Camelia si Sebastian (26 mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyonise spune:

Hotelul>
Serita Beach e un hotel de 5* situat pe malul marii, la cativa kilometri de orasul Hersonissos. Nou renovat, luminos, cu multiple facilitati. Cu toate acestea, eu i/as fi dat doar 4* pentru ca desi e comod nu poti spune totusi ca ar fi deosebit de luxos. E ideal pentru persoane mai linistite sau familii cu copii - are 3 piscine dintre care una cu tobogane pentru copii, sezlongurile si umbrelele de la piscina sunt gratuite, la fel si cele de pe micul ponton din fata hotelului). Exista o mica plaja in fata hotelului, insa este recomandabil sa mergi la plaja mare, cu steag albastru (cea mai inalta distinctie acordata unei plaje) care se afla la 100 m. Acolo e nisip fin, nu sunt stanci in apa. Atentie, unde sunt stanci in apa e foarte posibil sa fie si arici de mare si desi nu sunt veninosi totusi tepii produc mult disconfort.
Serita Beach face parte din lantul hotelir Mitsis, mai multe detalii gasesti pe net insa langa hotelul nostru erau multe altele, situate chiar langa plaja de care iti vorbeam care aratau mult mai bine vazute de afara. Fiecare hotel are diverse programe de divertisment pentru turisti, jocuri pentru copii langa piscina, exercitii de aerobic etc. In hotelul in care am stat in fiecare seara era un program pt copii urmat de discoteca, dansuri traditionale, ma rog, variau si ei. Un hotel care m/a impresinat intr/adevar este Malia Park, care este situat in mijlocul unei gradini de flori rare, un fel de mica gradina botanica. Hotelul e inconjurat de o piscina. Locul arata de vis dar banuiesc ca este foarte scump.
Mancarea la hotel este pentru toate gusturile, au mereu fructe proaspete, in special pepeni, peste, prajituri cu miere. Ce nu iti recomand in Creta este inghetata locala.
Eu am vazut din afara si hotelurile de 3*.... nu stiu ce sa spun, depinde de ceea ce isi doreste fiecare. Oricum, ca si in Egipt, toate sunt cu o stea in minus. Si inca ceva, la Serita iti schimbau prosoapele si faceau curatenie zilnic, dar nu ne/au dat sampon, balsam, casti pentru par, in fine, toate fleacurile astea care de obicei apar obligatoriu de la 4*.
Apropos de bijuterii in Santorini, intr/adevar, sunt magnifice dar un inelus modest era 2000E!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyonise spune:

Daca vrei sa/ti faci o idee pot posta niste fotografii, numai sa nu fie interpretate ca o reclama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Sa revenim!
anacami, de data asta Golden Prince avea un capitan, mic si simpatic foc, care a venit val vartej sa vada cine-i intarzie lui plecarea din Santorini si s-a lovit nas in nas cu livizii de care pomeneam mai devreme, care din galbeni au devenit mov la vederea capitanului!
Sa va povestesc un pic de romanii intalniti in Creta. In prima zi in Matala, plimbandu-ne prin bazar ma lovesc cu ochii de o tabla pe care scria cu creta alba : Bine ati venit, romani!. Opa! Taverna cu pricina poarta numele de Sirtaki(asta pentru cine va ajunge pe la Matala, sa stie ce cauta), iar romanasul nostru care lucreaza acolo se numeste Lucian si este un tip de nota 10.Ne-a ajutat mult dandu-ne tot felul de idei, trasee, ponturi, etc. Noi in fiecare seara am mancat la ei, o mancare super buna(cel mai bun tzatzichi din toata Creta la ei l-am mancat), si mi-am permis sa experimentez mancarurile lor grecesti(yammmy) pt ca aveam si eu pe cine sa intreb pe limba mea din ce-s facute. Apropo ca dau dintr-una intr-alta. Toti grecii stiu si nu stiu engleza. Unii foarte bine, altii cat sa te intelegi cu ei la chestii mari. Dar am avut surpriza sa constatam ca si daca nu reuseau sa scoata mai mult de 3 vorbe in engleza, nu te lasau pana nu plecai cat de cat lamurit. Cea mai mortala faza am patit-o la o taverna mai izolata pe un drum prin sud, unde ne-am oprit sa bem o cafea. Patroana(care avea un mare sort alb, vreo 50 de ani si servea cot la cot cu fatuca de langa ea) nu prea stia engleza. Ne-a intrebat :eat,drink? Lamurim partea cu cafeaua, dar la mancare, ioc: meniu in engleza nu aveau, asa ca-l ia grecoiaca de mana pe sotu' meu, il duce in bucatarie si-i da sa manance din toate oalele ca sa vada omul ce mancare poate sa comande!
Revenind. Patronul de la Sirtaki este un tip absolut extraordinar, vine pe la toate mesele, sta de vorba cu lumea, serveste, strange mase, e mereu acolo si nu l-am vazut o data urland, tipand la angajati sau facand "atmosfera". Or avea si ei frecusurile lor, dar de la masa nu se vad! Pe noi,aparuti pe taverna lui datorita afisului de la intrare si veniti acolo seara de seara, ne trata ca si cum ne cunosteam de cand lumea. Ce sa mai, grecii stiu sa te faca sa te simti bine.
A doua roamnca intalnita in Creta la munca a fost langa Knososs. O idee foarte interesanta. Parcare gratuita intr-o livada de maslini-deci umbra, cu rugamitea de, daca aveti placerea, serviti ceva la terasa.Oricum inainte sa te avanti in Konsoss simti nevoia de a sta un pic la o masa si de a bea ceva, asa ca nu simti niciun mom ca ti se intoarce mana la spate. Aici la taverna, ne-a identificat ea (Paula) pe noi si vreau sa va spun ca era simpatica foc si nu se mai oprea din vorbit, de ti-era mai mare dragul. Se vedea ca ii e dor sa vb romaneste!
Ca sa inchei capitolul cu romani, Creta nu este plina de romani, dovada ca am intalnit doar cativa(mai era o tipa in Matala, dar doar am vazut-o), si Creta nu este invadata de turisti romani, asa ca nu te simti ca pe Magheru cand mergi acolo.

Sa va mai povestesc putin de drumurile de la ei. Toate(mai putin autostrada) sunt foarte inguste. Pe majoritatea abia daca are loc o masina, iar in orasele te gandesti mereu sa nu carecumva sa nimeresti direct in casa omului. Si inca ceva. Toata Creta e tot o serpentina. Drum drept nu exista decat maxim pe o suta de metri. Restul numai serpentine. Iar cand te deplasezi dintr-un loc intr-altul pe serpentinele de pe munte,cu marea cascandu-se, la propriu, sub tine, ajungi la concluzia ca Transfagarasanul nostru e chiar simpatic. Barem vezi unde cazi. Aici vezi doar apa albastra.
O alta chestie interesanta. Din motive de sosele inguste pe care n-au cum trece doua masini venind din sensuri opuse, din loc in loc soseaua se lateste un pic, tocami ca sa poti face loc sau sa ti se poata face loc. Un singur lucru sa nu prinzi pe drumurile astea: autocar turistic in fata. De ala n-ai cum trece decat daca trage el pe dreapta si-ti face loc. Noi am prins autocar pe ultima portiune pana la Elafonisi si am facut o ora in loc de 20 minute!

Apropo de distante. Grecii astia sunt de coma. Ii intrebi: cat e pana la X? Raspuns invariabil: o ora! N-ai sa auzi in veci x km! La ei orice drum dureaza o ora. Daca cumva vrei sa treci din S undeva in N sau viceversa iti spun o ora jumate, maxim doua! Eu va zic de pe acum: adaugati cel putin 50% daca nu chiar100% la ce va zic ei. Intr-adevar timpul estimat de ei e corect cu conditia sa stii foarte bine drumul, nu sa vanezi indicatoare, si cu conditia sa nu te opresti din 10 in 10 minute pt sesiuni foto! Noi mereu cand plecam de undeva faceam de doua ori mai mult decat ne spusesera ei, iar cand ne intorceam faceam cat au spus.

Limitari de viteza sunt, dar grecii merg ok. Nu sunt bezmetici, dar nici nu merg cu 20/h. Politie n-ai sa vezi pe acolo in schimb grecii au un sistem foarte "ospitalier": la sfarsitul sezonului politia trimite toate amenzile catre firmele de inchiriat masini, care identifica la cine a fost masina in ziua x si iaca cum vine vederea din Grecia prin noiembrie! Noi n-am observat radare la vedere prin drumurile noastre, dar daca sunt din alea ascunse, o sa va anunt in toamna! Oricum, nu prea poti sa circuli ca bezmeticul pe serpentinele alea si nici nu am vazut sinucigasi pe sosele.
Repet, tot ce va spun eu aici se refera la drumuri din sud, centru si N-V. Nordul, cu acele locuri cu viata de noapte etc, are parte de multi tineri turisti drogati, beti, teribilisti, galagiosi, sunt accidente produse de ei, etc. Chiar ne povestea Lucian ca la sfarsitul sezonului cand pleaca toti turistii, televiziunea din Creta prezinta cum a fost sezonul si atunci se vede si partea asta mai putin idilica.

Sa va mai spun de vizitarea manastirilor si a bisericilor. Mare atentie: la intrare roaga tinuta decenta. Acum la barbati mai e cum mai e, dar noi in pantaloni scurti nu prea suntem de vizitat manastiri, iar in Creta numai in pantaloni scurti poti sta. Asa ca daca aveti in minte sa si intrati in aceste manastiri, aruncati in portbagaj o fusta si un tricou mai decent, just in case. Eu n-am avut aceasta inspiratie si am preferat sa nu pun pe nimeni in sit. penibila de a-mi arata afisul, asa ca ne-am multumit sa le vedem pe afara.

Sa ma intorc putin la Santorini. Cum spunea si anacami, foarte interesante sunt casele lor(in Ia si Fira, mai ales) case facute in stanca si practic ele sunt desfasurate in jos. Partea de "sub pamant" este cea locuita. In partea de sus au bucatarii, magazii, terase, dar de locuit locuiesc jos. Iar casele ai senzatia ca sunt construite efectiv una din alta. Pe deasupra terasei uneia trece strada ca sa ajungi la alta. Iar in satorini toate casele sunt albe cu diverse chestii vopsite in albastru/bleu: geamurile, acoperisurile, treptele. Iar cand arunci asa o privire de ansamblu vezi albul caselor pigmentat din loc in loc cu albastru si albastrul marii Egee. De ce se vede marea Egee atat de albastra din Satorini? pentru ca sSantorini este la 250m deasupra nivelului marii, iar marea are acolo(in urma celebrei eruptii vulcanice) o adancime de 1000 m. Datorita acestei adancimi are acea culoare de mai ca-i suspectezi ca au turnat cerneala in ea!

Mai iau o pauza acum, ca am inrosit tastatura!



Poze nunta
Diverse pentru nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Asterix spune:

dyadya, foarte frumos ai povestit despre Creta si Santorini, povestea ta mi-a acompaniat excelent cafeaua de dimineata :-). Astept continuarea jurnalului tau de calatorie si multe poze, please.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danita spune:

Creta este superba ! am fost la Herssonisos acum 2 ani ! super ! Nu uitati sa vizitati tot, poze sau filmat sa va faceti pregatire cu soare inainte (noi am fost in iunie si ptr ca in ro era destul de racoare am fost la solar si bine am facut!) nu uitati sa va dati tot timpul cu crema ptr protectie solara indiferent ca mergeti la plimbare sau la plaja. si nca un amanunt care noi nu l-am stiut: papucei ptr intrat in apa - sunt niste arici de mare cu care nu as mai vrea sa fac cunostinta !
Incercati sa va orientati spre hoteluri cu aer conditionat, se poate platii si acolo dar nust daca e avantajos.
Papa e buna, apa e scumpa... dar e super ! VACANTA PLACUTA

Danita

BeBelusca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Ma bucur ca va plac povestile mele, sper sa va si fie de folos. Asterix, m-am executat si am pus cateva poze, dar astea-s de pe al doilea aparat avut la noi. Pe aparatul principal de care suntem chiar mandri-o poala de bani dar face niste pozeeee- am facut poze la rezolutie maxima si-s fooooarte mari. Tb sa ma invete sotul cum sa le miscorez ca nici macar una nu pot sa incarc la dimensiunea asta.


Creta
Poze nunta

Mergi la inceput