Tort Richard
Tort Richard
Foi:
250 gr zahar tos
180 gr faina
8 albusuri
6 galbenusuri
150/200 gr nuca macinata fin
Se bat galbenusurie cu un sfert din zahar pana se dizlova complet zaharul.Se bat albusurile spuma , se adauga restul de zahar si se bat pana se dizolva zaharul.Se combina albusurile cu galbenusurile ,lejer,faina se amesteca cu nuca si se adauga treptat la compozitia de oua.Din compozitie se intind foi rotunde pe hartie pergament si se coc pe dosul tavii de la cuptor,la 160-180 grade ,fara sa se coloreze prea tare la suprafata.
Crema:
500 gr frisca lichida
400 gr ciocolata amaruie
esenta
Se incalzeste frisca lichida (atentie sa nu dea in clocot-nu se fierbe)se adauga peste ciocolata taiata bucatele mici,se amesteca pana se topeste toata ciocolata.Se da la rece.Dupa ce s-a racit si s-a intarit usor,se spumeaza cu mixerul si se adauga esenta.Optional se pot adauga in crema nuci macinate fin.
Sirop:
Se face un sirop usor din zahar si apa fiarta,este suficienta o canita mica de sirop.
Foile se stropesc cu putin sirop,se umplu cu crema,se imbraca tortul in crema,se da la rece si se pregateste ciocolata cuvertura.
Glazura:
100 gr de ciocolata amaruie,o lingurita ulei.
Se incalzeste ciocolata in baie de aburi sau la microunde,se amesteca cu lingurita de ulei.Se scoate tortul de la frigider si se glaseaza deasupra cu ciocolata ,pe lateral se baroteaza cu barot de ciocolata.
Tortul se orneaza cu frunze de stejar din ciocolata si cu “ ghinde” de alune.se fac trei aveline din crema in care se infing cate doua frunze.In fata lor se pun doua ghinde.
Pentru frunzele de stejar,se topeste ciocolata,se pune intr-un cornet de hartie pergament ,se taie putin cornetul la varf si se deseneaza frunzele pe hartie pergament .Ca sa iasa frunzele cambrate ,se inveleste in hartie pergament sucitorul pentru aluat (sau o sticla) si se deseneaza cu ciocolata frunzele pe el.Se pun la rece pana ce se intaresc.
Pentru “ghinde”,se glaseaza alunele pe jumatate in ciocolata .
Poze aici
Eu am facut cantitatile duble si mi-a iesit tortul din poze(trei sferuri din compozitii) si o prajitura(celalalt sfert)
Adriana
papa-bun
Raspunsuri
adi69 spune:
Dupa cum spuneam ,am facut si o prajitura,(jumatate din cantitatea scrisa mai sus),am adaugat in compozitia de foi alune macinate(cam o mana buna),si-am copt un blat pe care l-am insiropat si peste care am pus crema-in care am amestecat alune macinate-,am glasat in ciocolata ,am taiat patratele si-am ornat cu aveline de crema si ghinde de alune.
Prajitura arata asa
Adriana
papa-bun
Balbina spune:
Adi, ce tort frumos si deosebit! Ornamentul m-a impresionat mult: e asa de simplu si in acelasi timp de efect. O sa-ti fur ideea
------------------
Numai bine,
Natalia
lacrabaciu spune:
Felicitari, felicitari, felicitari!!! ma inclin adanc in fata ta; mi-as dori imens sa pot face si eu ce faci tu ...
Cel mai mare bine pe care il poate face un tata copiilor sai este sa o iubeasca pe mama lor!
CRISMIR spune:
ADI pt reteta..arata super...acum am notat-o si eu...multumesc pt PM
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Poze cu noi avem la casuta de sus
doinabita spune:
Super tort, am copiat reteta si o sa-l fac pentru duminica abia astept, mie imi plac torturile cu ciocolate si frisca in amestec!Multam de reteta Adi !
bita doina
katty spune:
Mai, Adriana, tu esti periculoasa (si retetele tale) pentru dietele noastre! Arata grozav tortul asta! Mai am o aniversare (a sotului) peste 2 saptamani si cred ca-l voi incerca si eu!
Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici
Alynutza spune:
Adriana, foarte bine arata tortul (si toate prajiturile tale din poze de fapt). Am doua intrebari daca se poate: ce inseamna se "baroteaza tortul cu barot de ciocolata"? N-am intalnit niciodata termenul. A doua: pe ce si cum pui alunele dupa ce le dai prin ciocolata pe jumatate ca sa nu stea pe partea cu ciocolata pana se usuca?
Multumesc anticipat.
Nunta noastra de vis
www.youtube.com/watch?v=A0TRU7LWAb0" target="_blank">Videoclip nunta 1
www.youtube.com/watch?v=ymnOMBTa_RA" target="_blank">Videoclip nunta 2
Luna de miere