Fetele din America (76)
Raspunsuri - Pagina 20
Laura Takacs spune:
Auzi, Orhidee, om fii in capitalism, dar sunt convinsa ca metoda comunista "lucreaza" si aici. Testata de moi. Cand am chef bag viteza, cand nu, merg lucrurile si mai incet. Azi e ziua mai inceata, nu vezi cat am postat pe forum.
Andrada spune:
Am si eu o faza funny, am si io una!!!
Vine un vendor la noi sa ne prezinte nu-s ce superduper aparat care face chestiile cele mai inteligente din lume! Toata lumea extrem de excitata, iginerii sar cu 13 sute intrebari.
Avem si un coleg care e tare competitiv mititelu' dar cam slabutz la materie, si cum vede ca nimic inteligent nu poate articula (creca de fapt n-avea idee ce face aparatul), cica excitat aproape bilbiindu-se: "dar are on-and-off switch?"
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Elenalove27 spune:
crismir,sanziana, ce faceti maine?vreti sa veniti pe la mine? facem o balaceala la piscina si gatesc niste HOT-DOG...am si bereca este cald rau :)...nahh ca pe caldura asta ma risc si eu la o "halba" de bericica :)
va astept? sau imi fac eu singura de cap
Elena15+
POZE
lai spune:
in facultate a trebuit sa iau doua cursuri de 'stiinta cu laborator'. stiintifica de mine, dupa ce am luat 'fizica pentru poeti' (chiar asa se numea cursul, si cartea dupa care am lucrat, foarte captivanta de altfel ), m-am inscris la 'second language acquisition' cu laborator cu tot. profa care preda cursu' era adepta teoriei UG (Universal Grammar, si de-alde Chomsky adera) care zice ca toate limbile au o baza comuna - de gramatica (si cu fonetica inclusa) - un fel de copac informatic cu care se nasc toti copchiii in cap (moama ce tare sunt la dat explicatii, sper ca se intelege ceva). copchiii preiau stimulii lingvistici din mediul inconjurator si ii aplica - inconstient, desigur - la copacu' din cap, pana se clarifica ramurile specifice limbii respective. Pe la 6-7 ani dupa unii - dupa altii mai tarziu - ramurile care nu se aplica limbii/limbilor achizitionate pana atunci se estompeaza (de unde rezulta ca alte limbi nu mai pot fi achizitionate prin acelasi mecanism, si ca devine foarte greu sa ajungi sa ai competenta unui nativ intr-o alta limba, incluzand aici accentul - ca poti sa ajungi ff aproape de asta, da' nu chiar 100%). Altii zic ca raman totusi in cap si ramurile neuzitate, da' limbile de mai tarziu vor fi achizitionate prin prisma primei limbi (adica prima limba e p'acolo pe fundal si bruiaza).
Ma rog e doar o teorie in care cred unii lingvisti, alti lingvisti nu cred in ea.
Lai
orhidee spune:
Lai stai sa vezi ca ce zici tu, pe noi ne-au invatat ca este teoria unuia, John Bruer, neurolog, care a scris si o carte Mitul primilor trei ani.
Dar sa va redau din teorie:
As the child grows, the brain selectively strengthens and prunes connections based on experience. Although this process continues throughout our lives, it seems to be most pronounced between the ages of 2 and 11, as different development areas emerge and taper off. . . . These so-called "windows of opportunity" represent critical periods when the brain demands certain types of input to create or consolidate neural networks, especially for acquiring language, emotional control, and learning to play music. Certainly, one can learn new information and skills at any age. But what the child learns during that window period will strongly influence what is learned after the window closes.
Spor la treaba tuturor, Orhidee
Andrada spune:
Lai si Orhidee ce spuneti voi s-ar potrivi exact pe teoria ca fiintele umane pina la o anumita virsta sint in stare sa inmagazineze o cantitate considerabila de informatie fara baza logica. In momentul in care logica devine baza gindirii noile cunostintele nu se mai inmagazineaza aleatoriu ci trebuiesc construite structuri fara de care informatia se "scurge". Si explicatia ar fi ca mintea privita ca un puzzle suporta "missing pieces" in tabloul complet al unei limbi la o virsta mica pe cind la virste inaintate ne putem lega numai de piesa urmatoare ca sa putem construi intregul lingvistic. Probabil ca logica in final e plata pentru "pierderea inocentei".
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
xela29 spune:
Fetelor, dar bine m-am mai distrat. Linkul cu bancuri a picat la fix, sa ma faca sa uit ca maine ("zambata" dimineata) merg la munca... aici maine nu e luni... e tot sambata... Dar uitand de cele rele, teoria lui Bruer (desi nu retinusem eu numele) am invatat-o si eu la Psihologia Copilului, insa nu mi s-a aratat in practica, decat mai tarziu.
Am intalnit aici "she don't come" cu toate derivatele de rigoare, si nu numai in cultura celor mai tuciurii, ci in cazul oamenilor cu studii. Mi-e greu tare si mie sa ma abtin sa nu le zic vreo una... dar imi musc limba. Faptul ca in conditionale nu folosesc astia decat was in loc de were, e deja detaliu academic. Nu am timp sa ma intind pe cate plangeri am.
Ah... de fapt, intrasem sa mentionez ca am aflat de la Crismir ca nu poate intra pe net de cateva zile (probleme cu calculatorul), dar ca se va remedia situatia in curand.
Va pup pe toate si va urez un week end placut !!!
P.S. Cea mai mare problema pe care eu o am cu accentul e "aluminium". Nu ca nu as fi priceput ce si cum, dar nu mi se fixeaza nebunia in creier mai deloc.
philip spune:
laaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii, am nevoie de ajutorul tau! am fost aseara la moartea d-nului lazarescu (merci de info) si dupa mai mult de 2 ore jumate, dupa ce l-au ras pe cap, ecranul se facu negru si intra genericul de final. mie mi s-a parut taaare abrupt sfarsitul, asa trebuia sa fie? nici macar nu murise inca...please
philip&andreea
copilasi dragalasi
lai spune:
Da, asta e sfarsitul, dupa ce infirmierele il rad, il spala etc. si ele pleaca din camera, filmul se termina. Ma gandesc ca mesajul era ca urma sa moara oricum curand si ca nu mai conta asa de mult daca asta se intampla inainte de operatie, pe masa de operatie sau post-operator. Da' la asta m-am gandit mai tarziu, ca pe moment m-a cam lasat cu ochii-n soare aka in generic
De curiozitate, a fost multa lume in sala?
Lai