attachement parenting - opinii
Raspunsuri - Pagina 26
miau-miau spune:
quote:
Tipul de nastere acasa pe care incercam eu s-o am unul aparte. Se naste dintr-o mare constientizare a ceea ce ar trebuie sa fie nasterea, un eveniment care nu implica suferinta ci doar o imensa bucurie.
adica?
lorelaim spune:
Off topic: Mozart (atât Leopold cât si Amadeus) place oricui si la orice vârsta :-) cel putin asa cred eu ;-) Incercati si Vivaldi, Haydn, Bach, Strauss (bb-ului meu îi plac valsurile si polcile fiului). Micutei mele îi place f mult si Gh Zamfir - îmi cere singurica sa-i pun Cd-ul cu nai-ul. Bineînteles nu las deoparte genul Abba, etc si si cântecele pt copii (în toate cele trei limbi: engl, fr si ro). Ca si fetita lui AB si a mea este extrem de muzicala si sociabila. Am remarcat un lucru - care poate ca s-a discutat si în alte topic-uri: micuta mea prinde fff usor cuvintele "cântate". Daca asculta un cântec (versuri pe melodie)imediat repeta cuvintele... Si uite asa - usor-usor a început sa "vorbeasca" franceza... fara ca eu sa-i vorbesc în franceza... E absolut fantastic ce repede absorb micutii... Ceva de speriat... Tre' sa fiu atenta ce vorbesc... Intr-o zii mi-a trântit niste perle de toata frumusetea... din repertoriul meu... ne-cântat... De atunci mi-am pus stavila la gura... complet!
Apropo de independenta - toate bune si frumoase - da' tre' muulta atentie si iuteala din partea mamei... Aici în Suedia toate butoanele la lifturi si toate întrerupatoarele sunt accesibile copilasilor de aprox 2 ani (sa zicem înaltimea bb 85-9cm). Acum 2 zile mergem la Ikea si intra bb meu rapid în lift si fara sa se mai uite daca eu am bagat sau nu caruciorul în lift si am reusit sau nu sa intru si eu - apasa pe buton... Pâna sa ma "trezesc" eu s-a închis de jumatate usa la lift - am pus eu mâna s-o opresc da'nu mi-a mers si usa s-a închis automat. Norocul meu ca Ikea are doar parter si et1 si nu are si subsol cu parking! Prietena cu care eram (Ira) a fugit pe scari si s-a postat în fata usii liftului s-o astepte. Bb a ajuns frumos la etajul superior si a fost preluata imediat de Ira... altfel nu stiu de pe unde o recuperam... Mâta mea nu s-a speriat... ba a mai povestit întâmplarea si lui tati f amuzata si mândra de ea! Nu stiu daca de la AP i se trage - da'i tare exploratoare si inventiva... Asa ca ochii'n 4!
Multa sanatate mamicilor si bb-ilor!
P.S. Odata-n plus doresc sa felicit si sa multumesc tuturor mamicilor care citesc si ne împartasesc din experienta lor (cu sau fara citate). Pentru mine cartile au fost si ramân prietene dragi - le respect si le iubesc si citind învat permanent.
sinzi_ana spune:
Lorelai...nu se trage sigur de la AP!!! hihi
PT ca si DAvid...nici nu avea un an implinit cand recunostea melodiile..hihi...
De fapt soacra mea a observat...aveam o jucarie cu mai multe melodii (si butoane)...si socreala ii fredona o melodie, iar el apasa exact pe butonul care reda melodia!!!
Si acum cred ca are ureche muzicala...pt ca fredoneaza f bine melodiile, le recunoaste oriunde, si deja stie cativa compozitori si le recunoaste muzica!!
Poate ii se trage ca de la 3 zile cand l-am adus acasa a dormit cu muzica clasica...
Fiecare dimineata e un nou inceput
Sinzi, Radusi David
David
ruxij spune:
quote:
Originally posted by gazzella
Dar tu le stii pe ale tale, io pe ale mele si tot asa....
Asta e!
Cu cine vorbesti tu, cu mine? Zau ca din partea mea, poti sa nasti acasa, n-am nimic impotriva. Eu personal nu sunt de acord cu nasterea acasa daca e sa discutam optiunile, dar cine vrea, f. bine, go ahead.
lena spune:
quote:
Originally posted by ruxijquote:
Originally posted by gazzella
Dar tu le stii pe ale tale, io pe ale mele si tot asa....
Asta e!
Cu cine vorbesti tu, cu mine? Zau ca din partea mea, poti sa nasti acasa, n-am nimic impotriva. Eu personal nu sunt de acord cu nasterea acasa daca e sa discutam optiunile, dar cine vrea, f. bine, go ahead.
aoleu ruxij nu mey cu tine, cu mine...da ce se practica nasterea acasa si in USA, io credeam ca numai nordicii astia sunt asa mai masochisti.
Lena si t-rex Freya
ruxij spune:
Da, se practica si aci cred, da' nu la scara asa mare. Nu am studiat problema dpdv statistic (adica cate femei nasc acasa etc.) pentru ca nu m-a interesat, dar eu n-am prea auzit personal de lume care a nascut acasa, deci banuiesc ca nu e asa raspandita practica. Dar sunt si aici propovaduitori ai acestui curent, citeam pe niste forumuri d'ale lor pe vremea cand eram gravida si am gasit si povesti din astea. Era una care cica cand i-a venit sorocul sa nasca s-a dus si a nascut in cada de una singura si apoi a spalat copilul si a plecat la barba-su la servici sa i-l arate
miau-miau spune:
quote:
Originally posted by ruxij
dar eu n-am prea auzit personal de lume care a nascut acasa,
Eu stiu pe cineva care a nascut 3 copiii acasa. Asta in urma cu mai mult de 10 ani. Dar a facut-o in principal ca revolta fata de mama ei care era medic si incerca sa o convinga sa nasca prin cezariana. Fata s-a infuriat si a hotarit nu numai sa nu nasca prin cezariana ci sa nasca acasa ca sa nu poata interveni nimeni sa-i faca cezarian.
Nu inteleg motivul practic. De ce sa vrei acasa? Singura chestie ar fi daca cumva ti-e frica ca e risc de infectie in spital, daca-i spitalul imputit.
marimar spune:
quote:
Originally posted by miau-miauquote:
Originally posted by ruxij
dar eu n-am prea auzit personal de lume care a nascut acasa,
De ce sa vrei acasa? Singura chestie ar fi daca cumva ti-e frica ca e risc de infectie in spital, daca-i spitalul imputit.
Pentru ca nasterea acasa se pare ca e mai putin traumatizanta, in sensul ca esti in mediu familiar, confortabil, esti acasa la tine unde te simti cel mai bine. Poate fi o experienta extraordinara, mai ales cind vine moasa cu o piscina gonflabila, muzica, luminari si arome....
Am prietene care au nascut acasa ca asa au vrut ele si au spus ca a fost o experienta extraordinar de placuta.
Eu personal m-am simtit mai in siguranta la spital, cu inima bebelusului monitorizata non stop pentru ca aveam o frica patologica sa nu se intimple ceva cu copilu'. Si apoi am vrut confortul din centrul de nasteri (unde se practica nasterea in apa care m-a tentat la un moment dat, cine stie, la al 3-lea poate, de ce nu?)si unde am ajuns dupa ce am plecat din spital ( la 4 ore dupa nastere, pe picioarele mele) si unde am fost cocolosita ca la hotel, cu spa si meniu de restaurant si asistente care veneau non stop sa ma invete cum sa alaptez sau sa ma intrebe de ce am nevoie...
Nasterea acasa e o optiune personala si de ce nu ?
-------
Life's a journey, enjoy the trip !
marimar spune:
iar despre AP, nu stiam ca asa-i zice dar cred ca l-am practicat fara sa stiu pentru ca citesc si ma informez despre cum sa-ti cresti copiii sa creasca frumos, echilibrat si fericiti.
I-am alaptat la cerere, pe primul pina la 13 luni, pe fetita pina la 18 luni.
I-am pus pe burtica de la citeva zile pentru a le dezvolta musculatura gitului si a stimula cresterea creierului,locul lor de joaca era pe jos pe covor in general pe burta.
Am avut si un "sling" ( cirpa aceea in care-si tin tigancile si femeile din America de Sud copiii) si purtam copila peste tot asa, si in ruxacel cu fata la lume cind a mai crescut si ii placea la nebunie, uneori adormea acolo. Copiilor le place sa se simta linga corpul mamei, sa-i simta mirosul, asa se simt ei cel mai in siguranta. Citeam ca copiii sudamericancelor care sint tinuti in sling non stop pling foarte putin, cel mai putin, asa ca asa am facut si eu.
Imi pare doar rau ca n-am stiut atit de multe la primul copil si in loc sa-l tin cu mine si linga mine l-am pus in patut, tarc, scaunel, rocking chair, balansoar, walker si tot ce am putut cumpara...
-------
marimar spune:
ca se vorbea despre nastere:
aici poti sa alegi cum si unde nasti: la spital cu moasa, acasa cu moasa sau , daca vrei sa platesti, ( costa cam cit salarul pe o luna)cu medicul personal, insa daca vrei cezariana trebuie sa cauti un medic care e pro cezariana la alegere. Nu e asa de greu de gasit insa trebuie sa te hotarasti din timp altfel nu mai au locuri...caci aici iti alegi moasa sau doctorul cu care vrei sa nasti si aceasta/acesta te are sub supraveghere toata sarcina si tot cu ea/el nasti ( sau cu celalalt din echipa, de obicei sint 2 in echipa). Asta pentru ca mama sa se simta confortabil, in siguranta cu o persoana care o cunoaste si care a urmarit-o pe toata durata sarcinii .
-------