attachement parenting - opinii
Raspunsuri - Pagina 27
![](images/user_woman.png)
ruxij spune:
Da, e si asta un punct de vedere cum ca sa te simti mai bine acasa in mediul tau, dar pe unele nu le deranjeaza sa nasca la spital si in caz de complicatii e mai bine sa fii acolo. Eu prefer sa ma simt mai in siguranta. Se poate si la spital sa ai nastere 100% naturala, eu asa am avut, naturala, nemedicata deloc, la un birthing center, cu moasa, ca am nascut inainte sa ajunga doctorul:)). Am parasit spitalul dupa 24 ore, nu dupa 48 cum era normal, pentru ca asa am avut eu chef, nu mai aveam nevoie sa stau.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
gazzella spune:
Asa zic si eu cu independenta asta, toate bune si frumoase, dar te pune cu nervii la pamant uneori.
Al meu si-a gasit intr-o zi sa-mi faca jocul lui cucu in parc.
Initial mergea in fata noastra, la un moment dat ia curba, luam si noi curba, dar nu-l mai vedem. Intrase intr-o padurice.
Il chemam si eu si sotul, ii spun catelului "dai, cerca Felix" catelul cretin la faza asta, nu-i un caine de urma, e un caine clown incepe sa dea din coada, sa latre fericit nici el nu stie pentru ce.
In fine, dupa 15 minute iese afara si face "cu-cu". 15 minute pe care eu le-am traversat al naibii de urat, exista legende urbane, in care eu nu cred, dar cand copilul pentru 15 minute nu se vede samanta indoielii incepe sa apara. Tocmai traversasem si o perioada urata, un copil cu 2 luni mai mare decat el, rapit si ucis... ma impresionase toata povestea cu atat mai mult cu cat Felix ii semana, iar oamenii se mai opreau si-l mai studiau. Oare o fi sau n-o fi copilul rapit?
Tot in acea perioada ii spuneam sotului ca nu stiu daca-i supravietuiesc lui Felix. Il duceam in parcuri unde sunt jocuri, iar o parte din ele nu sunt pentru varsta lui. Dupa ce-i studiaza pe cei mai mari, se introduce in grupul lor de unde incep catararile pe diferite funii si la 1,5 jumate inaltime. Intr-o zi il vad deja cand deja era sus, reusise sa se catare pe o plasa din aceste funii la o mare inaltime, era intr-un echilibru precar si incerca sa-si puna un picior pe o suprafata fixa de lemn. Reuseste, parcurge un alt traseu la 1.5 m inaltime unde niste alte lemne sunt in echilibru precar sustinute de niste lanturi, termina si parcursul acela si dai pe podul tibetan.
Eu eram toata tranpirata, nu interveneam, stiam ca risc sa-l speriu, sa-l scot din acea stare de concentrare care-l ajuta sa faca miscarile cerute de situatie.
Oricum cand s-a dat jos nu stiam cum sa procedez, sa-l cert nu, el facuse un lucru exceptional, una dintre primele lui mari aventuri...
Ce altceva pot sa fac?
Lorelai, o psiholoaga italiana, docenta la o universitate din Roma spunea ca "noua ni s-a furat jungla". E normal ce facuse fetita ta cu liftul, isi afirma o autonomie, dar viata noastra moderna se desfasoara in locuri nu intotdeauna sigure pentru copii.
Eu daca nu eram in panica tuturor gandurilor negative (rapiri, pedofili, etc) as fi ramas calma, as fi asteptat sa-si faca jocul linistita. Daca nu as fi fost conditionata de sentimentul ca inca e mic, risca sa-si rupa gatul acolo sus, la inaltime, in echilibru precar as fi ramas calma, relaxata. Dar am si eu o serie lunga de conditiponari. Copiii din societatea Yequana sunt lasati sa faca ceea ce se simt ei capabili sa faca la o anumita varsta fara a combina accidente, cazaturi.
Mi-aduc aminte ca Liedloff explica ceva legat de o zi de greva a pompierilor in Tokio, in acea zi numarul incendiilor scazuse drastic, persoanele constiente ca nu-i nimeni sa le secondeze in caz de incendiu au devenit mult mai responsabile. Cam la fel functioneaza si la copii... dar nu numai.
Copiii in societatea Yequana se raporteaza lumii modului in care noi ne raportam lumii, ex. sunt lasati sa foloseasca lame taioase. Le folosesc si nu se taie....Lui Felix i-am permis sa foloseasca canile noastre, mi-a spart un set aproximativ pana a invatat initial sa-mi puna paharul jos pe parchet, covor, iar crescand mai mare le pune direct pe masa dupa ce a terminat de baut.
Inainte de a avea un an il vad ca vine cu cafeaua sa mi-o aduca in baie, probabil a inteles el ca eu cafeau mi-o beau in baie. Eu ca o mare cr... incep sa tip la el " las-o jos ca versi si-mi patezi", el se uita consternat la mine, nu intelege, pune jos cafeaua si pleaca plangand. Abia ulterior am realizat ca era un semn de crestere pe care eu in loc sa-l incurajez, sa-l aprob il blochez :-(((
vrabiuta spune:
gazella felicitari pentru perseverenta in a explica si a da exemple concrete.
dar mi-e tare teama ca vor veni atat de multe comentarii superficiale si ironice...
cele mai frumoase
Qamar spune:
quote:
Originally posted by vrabiuta
gazellafelicitari pentru perseverenta in a explica si a da exemple concrete.
dar mi-e tare teama ca vor veni atat de multe comentarii superficiale si ironice...
cele mai frumoase
cred ca asta ,din pacate, se intampla peste tot...insa cine e interesat, poate selecta raspunsurile care intr-adevar au ceva de spus..
eu si husband tot citim topicul asta si ne-am dat seama ca multe lucruri le aplicam deja, multe le-am mai aflat si de aici- si ma refer la ambele 'tabere', ..
oricum, cine se straduieste, poate raspunde si frumos, chiar daca are o parere diferita
![](floare.gif)
![](cat.gif)
Cooking for my baby
lordra spune:
Referitor la capacitatea copilului de a deveni geniu daca participa la aspiratul camerei (spre ex.), cred ca inshushi autorul cartzii a exagerat putzin. Ideea de fond era alta: un copil cu un fond genetic bun se va dezvolta mult mai bine daca va fi stimulat corespunzator. Cred ca autorul a vrut sa sublinieze faptul ca acele explicatzii oferite incontinuu copilului mic il vor face sa evolueze mai repede.
Am citit in multe cartzi faptul ca, pana si unui bebelush trebuie sa-i explici tot, chiar daca aparent nu pare sa intzeleaga. Cu sigurantza multitudinea de cuvinte pe care le aude din gura noastra il va face sa vorbeasca mai repede si mai ushor.
Chiar si mai tarziu, cand va mai creshte si va incepe sa puna intrebari, indicat ar fi sa nu i se raspunda strict la intrebare cu un raspuns cat mai schematic, ci sa se divagheze antrenand tot mai mult limbajul copilului. Trebuie sa ne gandim ca aceste mici fiintze sunt ca nishte buretzei avizi sa sorba tot, asha incat, explicatziile pt. absolut orice nu le pot face decat bine.
P.S. Cine vrea sa citeasca printre randuri pt. foarte multe dintre citatele ce par exagerate, o sa poata extrage esentza. Cine vrea sa desfiintzeze din start conceptul si sa ia la propriu tot ceea ce s-a scris, o va face, probabil, cu ushurintza, insa nu se va alege cu nimic. Eu cred ca trebuie invatzat din absolut orice si aplicat conform dorintzelor/disponibilitatzii fiecaruia, fara a eticheta din start "e o tâmpenie si o pierdere de vreme/energie"
Qamar spune:
quote:
Originally posted by lordra
Referitor la capacitatea copilului de a deveni geniu daca participa la aspiratul camerei (spre ex.), cred ca inshushi autorul cartzii a exagerat putzin. Ideea de fond era alta: un copil cu un fond genetic bun se va dezvolta mult mai bine daca va fi stimulat corespunzator. Cred ca autorul a vrut sa sublinieze faptul ca acele explicatzii oferite incontinuu copilului mic il vor face sa evolueze mai repede.
Am citit in multe cartzi faptul ca, pana si unui bebelush trebuie sa-i explici tot, chiar daca aparent nu pare sa intzeleaga. Cu sigurantza multitudinea de cuvinte pe care le aude din gura noastra il vor face sa vorbeasca mai repede si mai ushor.
Chiar si mai tarziu, cand va mai creshte si va incepe sa puna intrebari, indicat ar fi sa nu i se raspunda strict la intrebare cu un raspuns cat mai schematic, ci sa se divagheze antrenand tot mai mult limbajul copilului. Trebuie sa ne gandim ca aceste mici fiintze sunt ca nishte buretzei avide sa sorba tot, asha incat, explicatziile pt. absolut orice nu le pot face decat bine.
P.S. Cine vrea sa citeasca printre randuri pt. foarte multe dintre citatele ce par exagerate, o sa poata extrage esentza. Cine vrea sa desfiintzeze din start conceptul si sa ia la propriu tot ceea ce s-a scris, o va face, probabil, cu ushurintza, insa nu se va alege cu nimic. Eu cred ca trebuie invatzat din absolut orice si aplicat conform dorintzelor fiecaruia, fara a eticheta din start "e o tâmpenie si o pierdere de vreme/energie"
Lordra & Dara (30 Nov. 2005)
tot pe DC era un topic...insa nu mai retin unde si cum se numea in care se dadea un exemplu, de cum poti sa ii raspunzi unui copil care te intreaba: mami, ce e ala?
1. lasa-ma ca sunt ocupata
2. e un caine
3. e un caine rasa ..., e prietenos/sau din contra agresiv, etc etc explicandu-i cat mai multe despre ce te-a intrebat
scriu pe fuga ptk s-a trezit pitica
revin
![](icon_smile_big.gif)
![](cat.gif)
Cooking for my baby
lordra spune:
Ma intereseaza si pe mine amanunte despre nashterea in tacere, poate le aplic la a 2-a nashtere. La prima am urlat de am sculat maternitatea in picioare (am avut o nashtere infernala, cu un col extrem de rigid si cu un copil scos cu vaccumul fiindca nemernicul de col nu-i permitea ieshirea afara). Cu toate astea Dara-mi a fost/este calma.
NU stiu ce implica aceasta nashtere in tacere, insa chiar se poate realiza si in conditzii fizice asemanatoare alor mele? Daca mai nasc la fel si a 2-a oara ma duc la padure cu creiereii
Gandacel spune:
quote:
Originally posted by Sabina
gandacel, eu sunt crestin otodoxa si pt mine chakre si altele sunt lucruri...nocive.
Sabina siwww.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Hai, ca de data asta m-am distrat eu... Si eu sunt crestin ortodoxa si sa stii ca am crescut si respect stilul de trai si comportament crestin ortodox... Daca crezi ca chakrele sunt chestii nocive, ai cam incurcat-o!!!
![](alcool.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Si pentru toata lumea care s-a simti atacata de sfatul meu sa nu va tineti copiii sa traiasca permanent langa niste persoane bolnave: ma refer strict la exagerari, nu la a abandona un copil, Doamne fereste! Ca nimanui nu-i face rau ca sta 2-3 ore cu un astfel de bolnav, sau batran. Insa m-am gandit strict la cele care nu se dezlipesc deloc de copil, ca eu asa am inteles din unele postari ca fac cateva mamici. Si nu le-am zis "nu mai stati langa copii daca sunteti bolnave", am spus doar sa se gandeasca mai bine. Ca sa stiti ca nu sunt ipocrita, va dau ca exemplu ce am facut eu cand mama mea era cu cateva zile inainte sa moara din cauza unui cancer care a chinuit-o mai bine de un an. I-l duceam zilnic pe asta mic, sa-l vada si sa vorbeasca cu el (cat mai putea sa vorbeasca) pentru ca ii facea bine, era fericita. Stiam ca nu pun in pericol copilul daca sta cu ea cateva minute pe zi. Mai demult stateam chiar mai mult, cate 3-4 ore pe zi, in perioada Sarbatorilor si de ziua mea... in aceeasi idee, ca nu exageram. Si oricum copiii au resursele lor de energie, chiar daca epuizabile.
Gazzela, nu am sa detaliez aici si nici nu-ti promit ca imi fac timp pentru detalieri legate de chakre, pentru ca nu am si nu-mi place sa-mi incalc promisiunile. Insa gasesti extrem de multe info pe net, daca te intereseaza. Eu practic reiki (tehnica radianta) am primele doua grade, care ma ajuta enorm si chiar simt efectele, si in timp ce practic, si pe termen lung. Si mai stiu ca asa am ramas gravida. Iar preotii sunt initiati (alt fel, bineinteles... alte ritualuri, noi suntem niste bieti muritori de rand), si ei se folosesc tot de puterea energiei universale pentru a oficia slujbe cu un real efect de purificare asupra credinciosilor, atunci cand sfintesc diverse obiecte, apa... Poate nu stiti, toata materia (la apa e cel mai evident) isi schimba structura moleculara sub influenta acestei energii pure. Cum imi spunea cineva acum cativa ani, am sa spun si eu celor interesate (si nu numai): CAND ELEVUL E PREGATIT, PROFESORUL SE ARATA! Se gasesc pe net info despre tot ce am scris aici. Nu este nimic supranatural ori paranormal, este vorba de niste calitati naturale ale omului care in timp s-au atenuat. Copiii inca le poseda, ei inca vad ingeri (si demoni), cat sunt foarte mici, mai tarziu... se maturizeaza. Insa pentru cine nu este pregatit sa auda sau sa cunoasca prin incercari personale, e mai bine sa nu se vorbeasca despre asta!
AB, mi-a placut faza cu cresa si inteligenta!!! Sora-mea a fost la cresa de la cateva luni, eu deloc, iar ea e mai desteapta ca mine! De ce oare?! O fi tinut-o in brate careva pe acolo si mama nu stie?!
Sabina, piticul meu asculta muzica de la radio si deja canta cand suntem la masa. Adoarme linistit cu muzica variata de la radio, ba unde mai pui ca asculta si stiri, vrand-nevrand!
Acum pe serioase, cate dintre noi au avut mame care au stat acasa sa le creasca? Mama mi-a povestit (putin, inainte sa moara) ca pe vremea cand eram noi copii, erau 6 luni concediu de crestere a copilului (imaginati-va ca acum unii nici nu diversifica pana la 6 luni!), dupa care printr-un acord tacit isi mai luau medicale ca sa poata vedea de copil. Erau mame denaturate? Eu zic ca nu. In plus, si eu si sora-mea am ajuns doi oameni care (vorba cuiva pe aici) nu suntem genii, dar mereu primele, de la gradinita si pana am terminat facultatea, iar profesional suntem f apreciate, de ce sa fim modeste? Materialul genetic conteaza, unii copii sunt exploratori, altii lenesi (pasivi), nu e mare lucru de facut decat sa-l stimulezi cat mai mult pe unul care nu exploreaza din proprie initiativa (fara sa-l obosesti)...
E util sa fim alaturi de copil cand cade, cand face ceva nou, am mai zis-o de fapt, ca sa stie cum sa reactioneze, sa nu se sperie. Sa-l invatam ce e aia rece/cald, ud/uscat, moale/aspru etc, ca mama il iubeste, ca a venit tati (deja cand ii zic asta si aude usa, incepe sa topaie de fericire!). Sunt multe lucruri pe care nu le poti face fara sa fii cu copilul si langa el, dupa cum sunt multe pe care nu le poti face cu el (spalatul cazii, aspiratul covorului, stersul prafului, ca sa nu mai spun de mersul la toaleta sau activitati de asternut cu consortul).
Marimar, ce povestesti tu despre nastere, pentru mine este ca un fel de poveste fumoasa de Hans Christian Andersen... La noi aici e atat de urat...
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/silvia_d/silvia_d.jpg)
silvia_d spune:
off topic,da'rau de tot off-topic:gandacel,ce-nseamna tehnica asta reiki,cu ce se ocupa?
Eu sunt crestin-ortodoxa,si-atat!
Ca s-o citez pe Sabina,si mie mi se par kestiile astea putin cam...hmmm...nocivutze!Vezi ca nu am zis nocive!
Nu le-nteleg pentru ca ma tot intreb de ce ne tb. noua kestiile astea!?!!Nu ne-ajunge Dumnezeul nostru?
Gandacel spune:
Silvia, chiar nu vreau sa scriu pe subiectul asta, nu de alta, dar s-a mai discutat despre energii, reiki, ingeri si altele asemenea si mereu s-au iscat polemici! Eu nu am scris la nici unul din subiectele alea, tocmai pentru ca sunt departe rau de a fi o fanatica in privinta acestor tehnici. Si intr-adevar, din afara, pentru cineva care nu stie despre ce e vorba, poate parea ciudat... Zau, e suficient sa cititi pe net sau sa rasfoiti o carte intr-o librarie, fara sa o cumparati. Si ai dreptate si tu, probabil si Sabina a vrut sa zica aceeasi idee, doar ca a zis putin altceva, la un moment dat utilizarea gresita a unor capacitati redescoperite poate fi nociva, in masura in care scapi fraiele din mana, ceea ce la persoanele mai slabe se intampla usor si fara sa-si dea seama... Daca esti suficient de echilibrata, nu ai de ce sa te temi ca o poti lua pe aratura. Ba dimpotriva. Ca orice altceva care iti foloseste in viata, trebuie sa fii mereu constient ca tu esti cea care se foloseste de o tehnica sau un instrument, si ca nu devii tu un instrument in slujba a ceva necunoscut. Sunt multi care o iau razna prin practica yoga, de ex.. Probabil ca or fi si dintre cei cu reiki, nu stiu. Am vazut destui ciudati la cursurile la care am fost. Asa ca: echilibru in toate!
Si daca mai e altceva... PM! ok? Lorda a deschis un subiect prea frumos, care nu merita stricat cu discutii fara legatura cu AP. Si daca dati cautare chiar pe DC gasiti persoane mai avizate sa vorbeasca despre asta decat mine.
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)