cozonac, colaci, pasca

cozonac, colaci, pasca | Autor: Aurelia

Link direct la acest mesaj

retete de cozonaci si pasca pentru sarbatori!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CRISTINEL spune:


Cozonac cu nuca

Ingredinte:
Aluatul: 1 kg faina, 50 g drojdie, 6 oua, 250-300 g zahar, 3-4 linguri ulei, 1 pahar unt sau margarina topita, œ l lapte, 1 lingurita rom, 1 lingurita rasa sare, œ baton vanilie, coaja de lamiie sau de portocala, 2 bucati zahar pentru presarat, 1 ou pentru uns; Umplutura: 300 g nuci, 250 g zahar, 50 g stafide, coaja de lamiie.




Mod de preparare
Se pune faina la loc cald din ajun; cu 4-5 ore inainte de a framinta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si se tin la caldura. Se sfarma bine drojdia cu furculita in œ pahar lapte, se bate apoi cu doua linguri de zahar si una de faina si se lasa sa creasca la loc cald. Daca drojdia este proaspata creste foarte repede. Dupa ce drojdia a crescut se incepe framintatul. Se face o gropita in faina asezata in vasul in care se framinta si in aceasta gropita se toarna galbenusurile, amestecate cu doua albusuri si drojdia preparata mai inainte, toate calde, romul, vanilia, coaja de lamiie si se amesteca cu o furculita. Se toarna apoi incetul cu incetul laptele caldut si se incepe framintatul cu mina. Pentru buna reusita a cozonacilor coca nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare. Se potriveste astfel, incit atunci cind o intinzi intre miini sa nu se rupa. Se framinta fara ca sa se rupa coca, impaturindu-i marginile spre mijloc. In momentul in care compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii (caldute), putin cite putin, pina ce se termina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul, se mai framinta cel putin o jumatate de ora. Dupa ce s-a terminat framintatul, se aseaza vasul acoperit la cald – iarna linga o sursa de caldura sau pe o oala cu abur. Se revizuieste din cind in cind, ca sa nu se infierbinte vasul dedesupt. Daca aluatul este bine reusit, coca creste in patru ore. Se trec nucile pentru umplutura prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamiie si cine doreste cu stafide. Se intinde coca pe planseta, se presara deasupra nucile in strat gros de 1 cm, se ruleaza si se pune in forme, unse cu unsoare sau margarina si tapetate cu faina. Din aceste cantitati se pot face 2 cozonaci, cel mult 3. Se lasa putin in forme sa creasca, se ung cu ou batut si se presara pe deasupra cu bucatele mici de zahar. Se coace la foc potrivit. Cind se scot din cuptor se rastoarna pe o planseta si se taie abia dupa ce s-au racit.

Pofta buna

Cristinel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veronicai spune:

Cozonac
•Aluat: 3 ouă, 1 kg de făină, 200 g de zahăr, 150 g ulei, 300 g lapte, un praf de sare, 50 g de drojdie, coajă de lămâie rasă și vanilie.•Umplutura: 500 g de nucă măcinată, 300 g de zahăr, o jumătate de ceașcă cu lapte (sau 100 g de stafide sau 200 g de rahat tăiat bucățele) iar pentru glazurat un gălbenuș.
•În laptele călduț punem drojdia la înmuiat. Ouăle întregi se bat bine cu zahărul până se fac ca o cremă, apoi se pune laptele cu drojdie, turnăm această compoziție peste făina bine cernută și se frământă bine până ce aluatul face bășici. Se înglobează uleiul călduț puțin câte puțin și aromele. Se lasă la dospit până ce aproape își dublează volumul. În acest timp pregătim umplutura de nuci: laptele se pune la foc cu zahărul, se lasă până ce acesta se topește și se toarnă peste nuca măcinată. Se amestecă bine și se lasă să se răcească. Se ung tăvile de cozonac cu unt sau margarină, se unge planșeta cu ulei, se împarte aluatul în două și, cu mâinile înmuiate în ulei se întinde o foaie din jumătate de cantitate de aluat. Se presară jumătate din umplutură și se rulează. Se pune în tava unsă și se procedează la fel și cu a doua jumătate din cantitatea de aluat. Se lasă la crescut. Când au crescut suficient, se ung pe deasupra cu gălbenușul de ou bătut și se dau la cuptor la foc mediu 40-60 de minute, depinde cum vă coace cuptorul. Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească puțin în tăvi, se scot, se acoperă cu șervete de bucătărie de pânză până se răcesc de tot sau se consumă imediat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veronicai spune:

Cozonac moldovenesc

Ingrediente: Faina - 1 kilogram; 4 oua intregi; 4 galbenusuri; zahar- 200 grame; rom - 50 ml; lapte - 500 ml; unt - 100 grame; o lamiie;o portocala; vanilie; drojdie - 60 degrame; stafide - 100 grame; sare - 10 grame.

Pentru uns formele: unt 50 de grame; zahar - 50 de grame

Maiaua se prepara din jumatate de cantitate de lapte la care se adauga faina cit incorporeaza si drojdie, se amesteca bine si se presara cu faina. Se lasa sa creasca la un loc calduros. Laptele ramas, zaharul, ouale intregi, galbenusurile, coaja rasa de lamiie si de portocala, sarea si vanilia se amesteca bine intr-un vas si se incalzesc putin la foc. Dupa ce a crescut, maiaua se amesteca cu aceasta compozitie. Se incepe framintatul, adaugind faina, putin cite putin. Concomitent, se bat si cele 4 albusuri si se adauga la aluat. Pe toata perioada framintarii, aluatul se bate foarte bine pina ce face basicute. Cind se considera ca aluatul este destul de framintat, se adauga untul putin incalzit, framintind continuu, apoi se adauga stafidele. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald. Vasul se acopera cu un prosop cald. In timp ce aluatul creste, se ung formele (de obicei inalte) cu unt si se presara cu zaharul tos.

Dupa ce a crescut, aluatul se proportioneaza si, apoi se pune in forme in asa fel, incit sa nu depaseasca 1/2 din forma. Se lasa la crescut in forme: in incapere nu trebuie sa fie curenti reci, ci caldura constanta. Cind aluatul este crescut umplind trei sferturi din forma, cozonacii se ung cu ou si se presara cu zahar cubic sfarimat.

Formele se introduc in cuptor. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura potrivita (spre slab). Formele se lasa in cuptor pina ce cozonacii sint copti si rumeniti.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

ericuta:

cozonac fara drojdie

Este testata reteta de mine personal, pot garanta ca se face f. usor si fara bataie de cap si....iese sigur.Deci pt. 4 cozonacei:
aluatul este baza clasica de muffin: 1,8 kg. faina de inalta calitate(sau self raising care deja contine praf de copt (baking powder)),baking powder 100g,zahar 0,5 kg,sare 5 g,unt incalzit 500g,lapte 1,3l, 8 oua. La faina self raising si chiar la retetele cu praf de copt secretul este sa nu amesteci mult, atit cit sa se incorporeze totul.Deci eu topesc untul prima data amestec cu ouale batute cu zahar,sarea,apoi pun faina si praful de copt in cazul in care faina deja nu contine si pun si o lingurita de baking soda care ajuta sa nu fie ciocolata sau cacaoa sa nu devina uscata(secret de la bucatar sef).Dupa care pun la sfarsit laptele cam 1 l apoi din ochi sa fac aluatul putin lipicios deci nu vartos mai molcut sa fie chiar daca va fi turnat in tavi ca pe pandispan.In jumate de compozitie pun mai mult un pic de lapte apoi cacao cam 2 linguri mari , crema nutela, bucatele mici de ciocolata,sau ciocolata data pe razatoarea mare si binenteles nuca plus alune macinate mai mare.Acest aluat il torn in tava deasupra celui alb apoi cu o lingura amestec usorde jos in sus ca o spirala si apoi sa vedeti fetelor ce fain iese dat la cuptor incins pina se rumeneste . Deci aluatul il amestec cu lingura incet pina e gata faina si laptele la sfarsit dupa care gata nu -l mai chinui ( ca acasa sa framant la el o ora de-mi iesea peri albi)Cind e gata de bagat la cuptor ungeti cu putin ou batut numai galbenusul cu zahar si putin uleisi apoi cu el la cuptor. Il probati cu scobitoarea in mijloc daca e copt cam dupa vreo 30 minute.
Illasati sa se raceasca in tava, binenteles tava sa fie bine unsa cu ulei chiar daca este de teflon.Si apoi pofta mare si rugati-va sa nu va ingrasati prea tare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

postat initial de adi69


O pasca f buna si usor de facut
500gr lapte
75gr faina
2 oua
225 gr zahar
75 gr cacao
75 gr unt
esenta rom
stafide
Se imnoaie faina cu o parte din lapte rele.restul de lapte se pune la fiert cu zahar,cand clocoteste se da deoparte,se pune faina muiatasi se amesteca bine cu telul.Se pune iar la fiert amestecand mereu si cand se ingroasa se da deoparte.Se adauga ouale intregi pe rand si cacaoa.cand s-a racit putin se adauga untul dupa care stafidele si esenta
Se unge tava cu ulei ,se aseaza un strat subtire de lauat de cozonac si se toarna compozitia.Se coace la foc potrivit.

Pasca cu mazurca
Aluat de cozonac(150-200 gr)
Compozitie(mazurca)
12albusuri
200-300zahar
100gr stafide
1 ciocolata (taiata patratele mici)
200gr rahat(taiat patratele)
1/2 coaja portocala numai partea colorata si la fel taiata
10-150nuci rupte bucati
coaja de lamaie rasa
5 pachetele de zahar vanilat
Se bat albusurile spuma si se adauga putin cate putin zaharul,pana cand se aingroasa ca la bezea.se adauga toate ingredientele in albusul bezea si se amesteca foarte usor de jos in sus.se rastoarna peste aluatul pus in forma de pasca9forma unsa cu ulei.
Compozitia este pentru o tava de cca trei litri.


Pasca cu smantana
1 kg smantana
8 galbenusuri
300gr zahar tos
2 linguri faina de grau
1 lingura gris
5 pachetele zahar vanilat
stafide
smantana trebuie sa fie groasa si fara zer.
Se pune smantana intr-un vas si apoi se amesteca cu ingredientele(bine)se toarna in tava peste aluat.cantitatile sant pentru o tava de aprox 3litri.
Nu stiu sigur cat aluat,fa si tu din jumatate de kg. de faina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de iulia11


Aluat fraged pt pasca(pt o pasca dintr-un kg de branza)

- 3/4 pac margarina
-200gr zahar pudra
-400gr faina
-2galbenusuri
-1 praf de copt stins cu lamaie
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana are o culoare albicioasa, se adauga margarina, apoi praful de copt stins si la urma faina .
Aluatul trebuie sa aiba o consistenta cat sa poata fi intins(nici prea tare nici prea moale).
Se topeste in gura!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de joanna

Pasca ca la mama Licuta(soacra mea)
Se face un pandispan si se pune in tava mai putin de jumatate din cantitatea obisnuita si se da la copt.Dupa ce s-a intarit putin in cuptor il scoti si torni peste el umplutura de brinza preparata anterior.La aceasta umplutura de brinza eu pun cottage cheese si marscapone cam 2 la 1 raportul.Adaug si putina faina de griu ca sa o lege bine si doua oua nebatute (vanilie si stafide din belsug deasemeni).Se unge cu ou batut ca sa iasa aurie.Dezavantajul este ca nu poti sa ii faci crucea pe mijloc.Are un gust deosebit si este o pasca foarte fina si se topeste in gura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de korinna

pasca

Ingrediente:
500 gr branza de vaci
2 linguri faina
2 linguri smantana
4 oua
6 linguri zahar
coaja de lamaie,zahar vanilat
100 gr stafide
1 lingura margarina
1 lingura faina pt tapetat tava

se amesteca branza+zahar+zahar vanilat+coaja de lamaie+smantana+galbenusurile de ou+albusurile batute spuma si la sfarsit se adauga stafidele.

se unge tava cu margarina
se tapeteaza cu faina
se toarna compozitia
se baga la cuptor
se incearca daca e gata cu un pai.

deobicei mie nu-mi ajunge cantitatea asta si o fac la dublu.Deasupra ca sa arate frumos fac o cruce peste compozitie cu mac.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

graCe:

Cantitati:
1 kg. faina, 8 oua, 500 ml. lapte, 100 gr. unt, 100 ml. untdelemn, 60 gr. drojdie proaspata, 300 gr. zahar, un virf de sare, zahar vanilat, 20 ml. rom.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un castron se pun 100 gr. faina care se oparesc cu 200 ml. lapte clocotit; se amesteca repede cu lingura si dupa ce s-a racit se adauga drojdia lichefiata in prealabil cu o lingurita de zahar.
Se amesteca si se lasa la loc cald, acoperit pina isi dubleaza volumul.
In acest timp, galbenusurile se freaca cu sarea un minut dupa care se adauga zaharul, coaja rasa de lamiie si celelalte mirodenii.
Intr-un lighean/castron se pune restul de faina (900 gr.) peste care se rastoarna maiaua care a crescut, galbenusurile si laptele caldut si incepeti sa framintati totul pina cind aluatul incepe sa se desprinda de pe miini. Se adauga in timp ce framintatul continua, alternativ, untul si uleiul caldute nu fierbinti.
Se framinta bine pina se incorporeaza toata grasimea.
Framintatul dureaza cca. 20 - 25 minute. Se lasa sa creasca 40 de min. la loc cald si acoperit.

Crema

Nuca pisata, 200 gr. zahar, rom, vanilie, 2 linguri caco si albusurile batute spuma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

papadie:


Reteta pentru doi cozonaci
1 kg faina, 4 oua, 100g drojdie, 600g zahar, 400ml lapte, 200ml ulei, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, 400g nuca pisatä
Se amesteca 300g faina cu drojdia, 100g zahar si 200ml lapte. Se amesteca f bine si se lasa la dospit 1/2 ora. Peste maia se adauga faina ramasa si un praf de sare, 100g zahar, laptele ramas, galbenusurile, esenta de rom si coaja de lamaie. Se framanta bine si la sfarsit se adauga treptat uleiul,framantind in continuu. Se lasa la crescut intr-un loc caldut, acoperit.
Separat se prepara umplutura: albusurile se bat bine, se aduga 400g zahar si se bate in continuare pina avem o spuma tare, apoi se adauga nuca.
Aluatul se imparte in doua parti egale din care se fac cozonacii.
Acestia se pun in tava unsa bine si se pun la crescut in tava 30 min.,apoi se ung cu ou si se dau la cuptorul bine incins pentru o ora. Cind sunt gata se toarna un sirop dintr-o lingura de zahar si o lingura de apa, pe fiecare cozonac, pentru a-i da luciu. (noi prefera, sa presäräm zahar dupä ce l-am uns cu albus ). La alegere puteti amesteca umplutura e nucä cu cacao si puteti adäuga si bucätele de rahat.

Mergi la inceput