cozonac, colaci, pasca
Raspunsuri - Pagina 2
osna spune:
cosmina:
Cozonac:
600gr. faina
1 ceasca lapte
2 oua intregi
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
140 gr. unt proaspat
2 linguri zahar
20 gr. drojdie
vanilie
Pt. umplutura: 500 gr nuci macinate sau mac, 350 gr. zahar pisat, un praf sare, 1/2 ceasca lapte
Se face o maia din drojdie cu o lingurita zahar si putin lapte caldut. Se freaca untul spuma impreuna cu 2 linguri zahar.
Se pune faina intr-un vas, se pune peste faina maiaua, o ceasca lapte, 2 oua intregi, 2 galbenusuri frecate cu 1/2 lingurita sare. Se framanta , adaugand si untul frecat spuma, pana face aluatul basicisi se desprinde de pe mana. Se lasa la dospit.
Umplutura: Se amesteca nuca cu zaharul si sarea si se oapreste cu lapte. Nu ff mult lapte.
Se fac colacii si se coc la foc potrivit.
osna spune:
adi2003
Cozonac
Reteta nu are cantitati exacte, merge la apreciere.
Se pune la dospit drojdie 50gr. cu putin zahar (2-3 linguri), sare si 2-3 linguri de faina, toate inmuiate intr-o cana de lapte caldut si se lasa pana se face bulbuci. (se cheama maia)
1 kg faina cu o cana de lapte caldut in care s-a dizolvat o jumatate cana zahar, 5 galbenusuri si maia dospita, se incepe framantatul. In timpul framantatului se adauga progresiv 1/4 litru ulei si coaja de la o lamaie. consistenta aluatului trebuie sa fie potrivita. Framantatul e destul de greu (te ia cu transpiratii) si dureaza cam o jumatate de ora. (se framanta cu mana). cand se desprinde de pe mana si de pe vas, atunci e gata, dar sa fie bine batut, ca reusita cozonacului depinde de cat e de bine framantat. Se lasa la dospit acoperit, ferit de curenti de aer, intr-un loc caldut.
se imparte in 3 parti, se intinde sub forma de dreptunghi si se umple dupa preferinta, cu mac sau nuca, cu rahat si stafide.
Macul se macina, se indulceste cu zahar dupa gust si se aromatizeaza cu coaja de lamaie sau vanilie, se intinde pe suprafata aluatului, se ruleaza bine si se pune intr-o tava de kek, bine unsa.
Nuca se macina si se indulceste dupa gust, se aromatizeaza.
Se mai lasa in tava sa dospeasca inca o jumatate de ora, se unge cu galbenus de ou batut si se da la cuptor la un foc potrivit. dupa ce incepe sa se rumeneasca se da focul la mai mic sa se patrunda bine.
Cand e bine crescut si rumenit si se desprinde de pe marginile tavii, inseamna ca e gata.
Pofta buna!!!
osna spune:
julie:
1 kg faina
5 oua
2-3 linguri de drojdie uscata
1-2 cesti lapte cald
500-800 g zahar (pun ochiometric :)))
coaja de la 2 lamai
ulei de vanilie
ulei de salata
100 de grame de unt topit
Pun faina intr-un castron mare si o amestec cu drojdia uscata si coaja de lamaie.
Separ albusurile de galbenusuri.
Frec galbenusurile cu zaharul pana se face o spuma albicioasa.
Torn spuma galbenus + zahar peste faina si amestec pana se incorporeaza cat de cat (se obtine un praf galbui)
Incorporez laptele cald (nu fierbinte de tot) si uleiul de vanilie pana toata chestia incepe sa arate ca un aluat.
Adaug albusurile batute spuma.
Incep sa framant adaugand untul topit si ulei, putin cate putin.
Framant cca 20 de minute sau pana cand aluatul incepe sa faca bule si sa se desprinda de pe maini.
Invelesc castronul intr-un prosop si pun la dospit - si-l las pana cand aluatul isi dubleaza sau tripleaza volumul.
Umplutura:
100 g nuci pisate
doua linguri cacao
zahar
1 albus de ou batut spuma (se poate pune deoparte un albus din cele de la aluat)
ulei de vanilie/migdale/coaja de lamaie sau portocala
cateva stafide
Se amesteca ingredientele - se obtine o pasta.
Se ia 1/2 sau 1/3 din aluat (in fuctie de cati cozonaci vrem sa facem), se imparte in 2 si se intind cu sucitorul 2 foi.
Se ung cu "crema" de nuci + cacao, in strat nu foarte gros.
Se ruleaza.
Cele 2 suluri se "matura" (rasucesc) cu mana inspre stanga, dupa care se "impletesc" inspre dreapta.
Se aseaza cozonacii in tava unsa cu ulei, tapetata cu hartie si pudrata cu faina.
Se ung cu galbenus de ou.
Se lasa din nou la crescut, pana isi dubleaza volumul.
se presara cu zahar tos si se dau in cuptorul preincalzit la cca 180 de grade.
Se coc 20-25 de minute (se incearca cu un pai).
Se scot din cuptor, se lasa la racorit din tava, se scot din tava si se lasa la racorit in continuare, pe prosoape si intorcandu-i din cand in cand pe o parte si pe alta, sa nu se "incruzeasca".
Marianar spune:
initial postat de oanaesn
Colac cu mac
Din coca de cozonac se intinde o foaie mult mai subtire decat cea pentru cozonac cu nuca si pe ea se intinde in strat generos umplutura de mac. Se ruleaza si se pune la copt intr-o tava de chec. Macul pentru umplutura se macina, apoi se pregateste fie la fel ca nuca, ori se amesteca cu zahar si albusuri batute spuma.
Marianar spune:
initial postat de simona
cozonac de casa.
acuma ce iti trebuie:500 gr faina,100 gr unt,250 gr smintina,8 galbenusuri,100 gr zahar,40 gr drojdie,1/2 lingurita sare.
se prepara maiaua di drojdie,putin lapte si 50 gr faina.
dupa dospire se adauga galbenusurile batute cu zaharul,smintina,sarea si se pune untul topit.apoi se lasa la dospit,si pe urma se pune in forma simpli sau cu umplutura.
se coace la foc potrivit timp de 60 min.
se poate pregati cu diverse umpluturi.
sper sa iti placa.
eu din aluatul asta fac brinzoicii pt ca aici atita cozonac este cu mac nuca si nu e deloc scump.e facut de ungaria.
sper sa iti iasa fabya cozonacul.
daca iti trimit eu de aici unul bun.
mona78
Marianar spune:
initial postat de Leah
Ingrediente: 1kg faina,6 oua, lapte incalzit,50 g drojdie,4 linguri smantana, esenta rom,esenta vanilie,ulei,unt umplutura: nuca data prin masina,jumatate din albusurile ramase care se bat bine cu zahar,esenta rom,cacao (daca trebuie se mai adauga putin lapte fierbinte),zahar dupa gust.
Mod de preparare: Pui faina intr-un vas mai mare, faci o adancitura.Deoparte se incalzeste laptele (nu se fierbe) cu 2 linguri de zahar si se dizolva drojdia (cam 2 cuburi la kg de faina).Se pune in adancitura formata in faina si se amesteca foarte usor cu o lingura preluindu-se foarte putina faina de pe margini pentru a se forma o plamadeala (un aluat lichid) care se lasa la crescut. Separat se strica ouale si se separa.Se face o compozitie din galbenusuri,zahar,1lingurita sare,esenta si smantana care se va amesteca cu plamadeala dupa ce aceasta a crescut.La aceasta compozitie nou-formata se adauga treptat ulei si unt topit si se framanta aducandu-se spre interior.Se lasa la crescut.Dupa ce a crescut se desparte in doua,apoi iar in doua.Se fac cozonacii(impletiti sau simpli) umplandu-se aluatul intins sub forma de foaie cu umplutura, se mai lasa 15 minute, se ung cu ou batut si se presara cu mac sau miez de nuca, dupa gust. Se da la foc potrivit cam o ora (mama are cuptor traditional, nu pot sa-ti spun exact temperatura),daca nu s-au rumenit dupa o ora,se da focul mai iute.
Leah
Marianar spune:
initial postat de madelaine
COZONAC CU NUCA
Pt. aluat
1 kg. faina, 50 gr.drojdie, 500ml. lapte, 300 gr.zahar, 10 galbenusuri, 150 gr unt, 1 virf cutit de sare, 1 plic de 30 gr. zahar vanilinat., 1 sticluta 50 ml esenta de rom, coaja rasa de la 3 lamii, ulei pt. framintat.
Pt. umplutura
300gr nuci macinate, 5 linguri de zahar, 2 linguri cacao, 150 ml lapte, 2 linguri esenta de rom
1.Pregatiti ingredientele pe o tava pt. a le avea la indemina.
2. Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti laptele intr-o cratita cu zaharul, apoi il lasati la racit.
3.Intr-o oala cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa la cald sa creasca.
4. Faceti o adincitura in mijlocul fainei cernute si adaugati ingredinetele in ordinea urmatoare: maiaua pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zaharul, (Punctul 2 ), untul topit, si la sfirsit aromele, vnilia si romul, apoi adaugati coaja rasa de lamiie . Framintati aluatul pina apar bule de aer in coca . Lasati sa creasca la cald circa 40 minute.
5. Impartiti coca in doua bucati egale.Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.
6.Intindeti pe fiecarefoaie 1/2 din umplutura de nuci . Aceasta se prepara amestecind ingredientele mentionate pentru umplutura pina obtinem un amestec cremos.
7. Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac, tapetate cu hirtie pergament si unse cu unt. Se lasa la crescut 15 minute ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut sio se presara cu zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab 150 grade timp de 40 minute. Acum vedeti si voi cam cit trebuie.
Pofta buna tuturor
Madelaine si cei trei muschetari
Marianar spune:
initial postat de coral
Asta e reteta pe care mi-a trimis-o mama si o folosesc:
Cantitati:1kg. faina,300gr zahar,200ml ulei amestecat
cu unt in parti egale,o lingurita de sare rasa,0,5 l
lapte 40-50g drojdie si arome, coaja de la o lamiie,o
lingurita cu virf cu coaja de porto,o lingurita esenta
rom si un praf de vanilie ,6-7oua. Se
amesteca faina cu zaharul. Se sparg ouale si se separa
galbenuseleeeee de albus . La galbenus se adauga sarea
si jumatate din albusuri ,apoi se bat bine si se lasa
la loc cald , dupa ce s-au adaugat si aromele.
Albusul ramas se foloseste la inia o pauzarea nucilor.
2. Drojdia se amesteca cu o ligura rasa de zahar si
una de faina ,apoi se mai pune o jumatate de cana de
lapte cald, se acopera cu un procsop si se lasa la
cald.
3. cind drojdia a crescut dublindu-si volumul,se
toarna in faina la mijloc ca in cuib si se amesteca
usor cu o lingura de lemn. Se adauga galbenusele care
au fost bine batute cu sarea si aromele,continuindu-se
amestecarea cu faina.Laptele caldut se adauga icet in
faina amestecidu-se
Aluatulse face incet si sa nu fie f virtos
4. Cu mina inmuiata in ulei framinta aluatul ,incet
cam o ora pina ce uleiul a fost tot cuprins
Aluatul se desprinde usor de mina cind este gata.Se acopera cu
un prosop ,se tine la cald sa creassca
5. Cind a crescut si are volumul aproape dublu il asezom pe o
plansta unsa . pe aluatul intins cu miina se pun
nucile, cyu albusele si cacao, stafide, rahat cubulete
se strige rulou si se aseaza in tava la crescut. tava
se unge cu ulei si se tapeteaza cei 2 cozonacei dupa
ce au crescut in tavi inainte de a se pune in cuptorul
incalzit la copt se ung cu galbenus si se presara cu
zahar. Se coc la foc moderat cam o ora. Miroase...
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Marianar spune:
initial postat de narcisa
Am facut reteta postata de coral
1. toata operatiunea cu timp de asteptare a durat cam 3-3 1/2 ore.
2. eu am pus un scaun linga calorifer si de ex maiaua si coca in sine intrun castron pe un servet direct pe calorifer dat la nr. intre 3 si 4 de incalzire(calorifer normal cu ventil)
Maiaua si-a dublat volumul cam in o jumatate de ora, exact cum scrie in reteta 1 lgta faina, zahar un cub de drojdie 42g o jum cana lapte amestecat incet pare destul de apos dar functioneaza prima.
3. inca ceva: pt ca eu sunt insarcitata in sapt 34 nici nu am framantat aluatul o ora, pentru ca pur si simplu n-am putut, doar un sfer de ora si pe urma cu mixerul cu cirligele pentru coca, sau cum se cheama ele, pina am incorporat grasimea(200 ml jum. ulei si unt topit) cam inca 10 min. ca s-a incins si mixerul, dar in final a iesit excelen, pot numai sa recomand mai departe acesta reteta.Coca s-a dublat in cca. 1 ora cred. Si pe urma ulei pus diret pe musamaua de masa ca altfel se lipeste si nu poti sal intinzi, desfacut ca o foaie cum te pricepi si pus cacaua (eu am amestecat cu rahat si cam 2 pumni de nuci rase mai marunt cu cutitul nici chiar praf si 2 lingur cacao impartit in doua pt. cei 2 cozonaci, ai nevoie de forme mari ca ei cresc). Apoi inchizi cu coca si rotesti in doua ca la covrigi si-i pui in forma. Cind ii pui in forma se umple cam un sfert dupa 20 min cresc 3 sferturi si poti sa-i bagi la cuptor ca ei mai cresc la copt.
4.cu caldura ti-am zis calorifer normal cu ventil 3-4 (cam 20-21 grade) important e sa fie cred eu direct linga sursa de caldura.
Noi i-am probat azi la micul dejun putin si au un gust ca la mama in RO.
toate cele bune
narcisa 34 sapt. si bb Patrick 1 an si 5 luni
Marianar spune:
initial postat de niponel
Fetelor ce retete bune stiti de PASACA si COZONAC ?Imediat vine Pastele si as vrea sa fac o PASACA si un COZONAC bun .poate imi spuneti si mie citeva dintre retetele voastre . Niponel si Emmytsu