platiti concediul bonei?
eu abia de 3 luni mi-am angajat bona la copil.
si luna viitoare o sa plec in concediu 1 saptamana.
la angajare n-am discutat deloc despre concediu pt ca nu stiam inca. asa ca daca nu m-a intrebat explicit nici eu n-am zis nimic.
deocamdata sarbatorile legale i le-am platit (pastele, 1 mai). dar nu stiu cum sa fac cu concediul. mai ales ca este si la inceput. si la o firma prima data cand te angajezi 9 luni nu-ti dau concediu.
plus ca eu am 22 zile de concediu pe an. eu sunt nevoita sa-i dau ca plec eu. problema e daca sa-i platesc sau nu.
voi cum procedati cu concediul la bona?
mamica de maria, 10 luni
Raspunsuri
Mirela72 spune:
Eu o platesc integral tot anul, asta in primul rand pentru ca bona depinde de acesti bani (si cred ca orice bona n-o face numai de hobby ci pentru ca are nevoie)si numai asa pot fi sigura ca ne este fidela si multumita, implicit isi face treaba bine . In plus ii fac cadouri de Paste, Craciun, ziua ei. E a patra bona si doar de ea am fost multumita pana acum, cu toate ca la fel de bine le-am tratat pe toate.
Acum, tu faci cum crezi, dar dandu-i concediu fortat, mi se pare fair sa ii platesti aceste zile.
Mire-mama de fetita frumoasa
http://community.webshots.com/user/Papucica
aurelia1278 spune:
Si eu ii platesc zilele de concediu.
Iar in situatia ta, daca nu i le platesti acum, inseamna ca vei fi nevoita sa-i mai dai alt concediu (peste 9 luni de la angajare, sa zicem), cand poate nu-ti mai convine sa stai tu cu bebe acasa.
Nici eu nu am discutat cu bona despre concediu inainte de angajare si de asta imi permit sa-i dau mai putin concediu decat am eu, mai rezerv cateva zile in care sa fiu singura sau numai cu sotul.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an
mcrmiki spune:
Si eu o platesc tot timpul pe bona, indiferent de cat concediu are, si crede-ma ca are mai mult decat mine. In plus noi nu suntem platiti in concediu? Sau le dam concediu fortat, neplatit? Poate ca bona ar prefera sa vina sa stea cu bebe decat sa stea acasa neplatita. Plus ca isi poate gasi in alta parte.
Un cuvant plin de iubire pretuieste atat de mult si totusi el costa atat de putin." N. Iorga
http://community.webshots.com/user/mcrmiki
Miha&Sorin&Bogdan(24.12.2000)&Vlad(17.11.2003)
ema.nu.ela spune:
sincer si eu la inceput m-am gandit la fel ca o sa-i platesc.
acum insa mi-a facut o faza mai nasoala si m-am cam suparat. mai ales ca eu am fost super fair cu ea pana acum. i-am contorizat fiecare minut stat peste program si i l-am platit.
daca o apuca plecatul dupa ce-i dau banii de concediu? ca mi-a si zis ca vrea banii inainte de concediu, ca si cum dupa nu ar mai vrea sa vina (sau oi fi inteles eu aiurea).
cand ai un contract la o firma e altceva. nu-ti permiti sa pleci cand vrei. plus ca eu m-am oferit sa-i fac carte de munca dar n-a vrut ca lua bani in mana mai putini.
ma gandeam eventual sa-i dau banii pe concediu abia la sf anului cand se fac 9 luni. stiu ca sta destul de mult in banii care-i castiga, dar nici eu n-am siguranta ca nu ma lasa balta.
mie imi place de ea si se descurca bine cu copilul dar am vazut in ultimul timp ca e cam nemultumita si sincera sa fiu nu stiu de ce ca-i dau salariu peste medie si se ocupa numai de copil si nimic altceva.
eu cu cadourile nu sunt de acord. pt ca se invata prost. si poate nici nu-i plac. as prefera sa-i dau niste bani de sarbatori sa-si ia ce vrea ea.
lacrarot spune:
Uite, eu am procedat asa; am platit bona normal ca si cand ar fi venit sa stea cu copilul. Noi stam la casa si am rugat-o cat am fost plecat sa treaca zilnic sa vada daca este totul OK si sa dea mancare la caine. Au fost multumite ambele parti.
Mirela72 spune:
Pai si banii nu tot cadou sunt?
Vorbeste clar cu ea si intreab-o de ce nu e multumita? Poate ca are alte probleme, nu legate de job.
Mire-mama de fetita frumoasa
http://community.webshots.com/user/Papucica
ingridnen spune:
Noi avem bona de 2 ani, si ii platesc concediul. De obicei, cand am eu concediu, ea sta acasa, dar uneori se intampla sa mai imi iau cate o zi de concediu ca am una alta de rezolvat si atunci bineinteles ca o chem.
Plus bani extra de Craciun, de Pasti, de 8 martie, de ziua ei.. am observat ca e mai incantata cand primeste bani decat daca ii dau cadou.
Este aproape o regula generala ca bonele nu sant multumite oricati bani le-ai da, cred ca numai despre asta vorbesc in parc
Pupici la toti
Ingrid si Cristi 3 ani si 2 luni
aurelia1278 spune:
La cateva luni de la angajare, cand ne-am convins ca ne place, am avut o discutie cu ea, i-am spus ca noi suntem multumiti si am intrebat-o daca ea e multumita.
Eu nu ii dau banii de concediu inainte (nici eu nu ii iau inainte). Are ziua ei de plata lunar, imediat ce iau eu salariul. Deci nu tin cont ca a fost in concediu sau la lucru normal, vine data de Tz a lunii ii dau banii pentru o luna intreaga.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an
Mirunaa spune:
Mi se pare exagerata treaba cu banii pe concediu.Daca are contract de munca....mai zic, dar asa.
La bona mea nici nu s-a pus problema de bani de concediu....ca sa nu mai zic de concediu, in sine.
Anul trecut am luat-o si pe ea la mare.Eu nu suport marea si caldura asa ca mi-a fost de un real ajutor....plus ca ea n-a mai vazut marea de ani buni de zile.Am vrut s-o luam si la munte dar n-a putut sa vina.
Ii dau banii de doua ori pe luna, asa a vrut ea.I-am facut cadouri de Craciun, de Paste.....iar cand sta cu cel mic....mai mult decat ar trebui sa stea....ii dau mai mult.
Toate cele bune!
ema.nu.ela spune:
da o sa am neaparat o discutie cu ea. desi am mai incercat si cam evita nu stiu de ce.
am si prins-o fara sa vreau ca m-a mintit cu ceva si acum cred ca se simte prost desi eu n-am mai adus in discutie subiectul respectiv.
ca mi-a venit cu texte de genul ca daca sunt nemultumita asta e, ca nimeni nu e de neinlocuit, tot felul de apropo-uri.
o sa-i dau banii pe perioada de concediu dar nu inainte. desi legea zice ca angajatorul e obigat sa dea banii pe concediu inainte de concediu ca sa aiba angajatul ce cheltui. dar nimeni nu face asta.
asta cu banii ma supara pt ca initial i-am zis ca-i dau in ziua in care iau eu (o data/luna). apoi a venit cu pretentii ca vrea avans si lichidare. i-am explicat ca-i dau toti banii odata si sa-si puna ea deoparte daca vrea ca mie imi vine greu sa-i pastrez 2 saptamani pt avansul urmator. apoi am cedat. acum vrea inainte de concediu, tot cat ar fi pana atunci, deci mai mult decat avansul pe care i l-am dat pana acum.
oricum m-am hotarat sa pun piciorul in prag. o sa-i dau ca pana acum doar avansul. ca prea am cedat si facut cum a avut ea nevoie de fiecare data numai ca sa fie multumita. si tot nu e. mie nu-mi da nimeni avans la servici. si nici cadouri sau prime de sarbatori.
daca-i convine bine, daca nu treaba ei. eu sunt multumita de ea destul de mult insa chiar nu vreau sa mi se urce in cap cu tot felul de pretentii.