platiti concediul bonei?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Field_mouse spune:

Si eu ii platesc concediu bonei, dar il are cand plec si eu in concediu. Prima data am plecat la o luna dupa angajarea ei, o saptmana. S-a mai intamplat sa-mi ceara ea o zi - doua libere.
Am o cunostinta in parc, care mi-a povestit, ca atunci, cand pleaca ei in concediu, bona vine la facut curat in casa, sa nu-i dea bani degeaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Este intradevar cam ciudata situatia asta cu banii inainte de concediu...
Eu ii dau in jurul zilei de 24 ale luni... o platesc integral indiferent daca am fost plecati sau nu. La noi s-a intamplat de am fost plecati si doua saptamani, dar i-am dat banii inainte numai daca veneam cumva dupa 24 ale lunii...
Oricum eu am avut mare noroc, bona este la noi de tei ani jumatate, asa ca acum cand a avut probleme (i-a murit tatal in Galati) si a lipsit 4 saptamani, am platit-o tot integral...
Pana si ea a fost mirata, dar mi s-a parut corect, a fost mai mult ca un ajutor din partea noastra, tocmai pentru ca suntem multumiti de ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Field_mouse spune:

Era sa uit - am o cunostinta care sta cu un baiat mai mare (e la scoala), vara se duce la bunici, ea este platita pt cele 2 luni cu jumatate de salariu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Astazi bona mea mi-a facut o surpriza: i-am zis ca bebe va pleca din localitate o luna, si mi-a zis ca e corect ca eu sa n-o platesc luna aia. Am ramas muta (de fericire, desigur). Singura a zis ca daca aveam contract era altceva. Eu m-am oferit sa-i fac contract, dar nu a vrut sa renunte la banii pt taxe.

Pe la agentii se recomanda discutarea acestor aspecte inainte de angajare, si sa se plateasca bona cu 50% - 100% din salariu pe perioada concediului.

Ioana, mama Mirunei (25.08.05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roandre spune:

Eu nu am sa-i platesc bonei concediul...dar la sf de an sa-i dau cam un al "13-lea salariu".
De ce? Pai am avut o bona pt 2 luni care desi i-am platit zilele libere (paste, 1 Mai) plus vreo 4 zile ca nu incepuse de la inceputul lunii, plus cadou de ziua ei de nume...m-a anuntat draguta de ea ca de la 1 iunie nu mai vine. Acum de la 1 iunie o sa am o alta bona si concediu am discutat de comun acord sa-l avem in iunie si august (vrea si ea sa plece cu familia in concediu). Nu-mi vine sa-i dau nici un ban in plus acum pe concediu pt ca nu mai vreau surprize de genul, dupa 2 luni pleaca, poate chiar dupa concediu. Mai bine astept pana la sf anului si dc am fost multumita de ea am sa-i dau un sal in plus. Mi se pare cel mai corect asa si fara riscuri.
M-am saturat de bone cu pretentii de nu-si vad lungul nasului. Chiar acum imi cerea o bona sa-i dau 2 mil ca avans din prima zi cand vine la mine (ha, gasise fraiera).

Dc ai o bona de o perioada mai lunga de timp si de care esti multumita si ai incredere in ea ca va veni in continuare atunci e alta situatia si poti sa-i platesti concediul...altfel iti asumi riscul ca dupa ce ia banii sa-ti spuna "PA".

Mihaela si Alexia- Maria26 august 2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ema.nu.ela spune:

totusi, voi cate zile de concediu ii dati pe an (paltite sau neplatite)? ati vorbit despre asta sau ii dati cand vreti voi? ca de exemplu eu la vechimea mea am 22 zile concediu. dar nu-mi dau seama cat e corect sa-i dau ei.

am mai vorbit si cu sotul si ne-am hotarat sa-i spunem asa: ii dam 15 zile concediu pe an in perioada in care avem si noi concediu, anuntata din timp ca sa-si poata programa si ea ceva daca vrea. si pe astea i le platim 100%.
iar daca vrea in alta perioada se considera concediu fara plata si nu i-l platesc. problema pe care o am aici este cate zile de concediu fara plata are voie sa-si ia pe an? sa stabilesc o limita? ca daca vine si-mi zice ca ea vara 2 luni vrea sa se duca la tara sa stranga recolta? nu ma gandesc la situatiile de criza in care sa zicem ca s-a imbolnavit sau altceva grav.

si asta cu imbolnavitul e iara cu 2 taisuri. ca ea mi-a zis c-o sa se duca sa-si plateasca impozite singura ca sa beneficieze de somaj si pensie si asigurari sociale. dar sunt ferm convinsa ca nu se duce. asa ca in caz de boala nu-i da nimeni concediu medical care e platit de stat. si-atunci eu ce fac? i-l platesc eu? sau i-l consider concediu fara plata?
hai ca v-am zapacit de cap cu atatea intrebari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Eu nu vad lucrurile asa... Este adevarat ca platim bona pentru un serviciu care ni-l face, dar nici nu se poate pune problema ca totul sa fie ca in lege.
Eu cand am angajat bona am primit-o ca pe o bunica in plus... pana la urma asta a si devenit practic (dupa cum spuneam este de trei ani si .. la noi). O bona buna, incepe sa faca parte din familie si noi o simtim asa si ea se simte asa... si intr-o familie lucrurile se pun altfel...
Bona mea stie ca ne bazam pe ea sa aiba grija de Adi, ca orice intarziere sau lipsa pe noi ne afecteaza. Chiar cand a murit tatal ei si a trebuit sa lipseasca 4 saptamani ne-a spus sa gasim pe altcineva, ca sa nu ne incurce. Am preferat insa sa ma chiniui eu si s-o astept tocmai pentru ca ne intelegem bine, pentru ca Adi este atasat de ea si ar fi suferit. A fost foarte fericit cand a venit inapoi.
Nu cred ca poti sa stabilesti niste reguli asa de clare. Singura regula pe care am pus-o eu a fost sa aiba grija de copil si sa-i dea numai medicamentele care i le dau eu. Restul au venit de la sine. Daca este o femeie cu bun simt totul va fi in regula, daca nu, vei fi nevoita s-o schimbi oricat de clar ati discuta toate astea...
In ceea ce priveste concediul medical, nici nu vreau sa ma gandesc ce ma fac daca mi se imbolnaveste bona... Oricum la cum o stiu eu, doar sa zaca si sa nu vina sa stea cu Adi... Cand i-a mai fost rau a venit, a stat cu el in casa si gata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Sa va spun cum e la noi cu "concediul medical": daca lipseste 2-3 zile (s-a intamplat sa-i fie rau, febra, gripa, sa faca diverse analize etc), atunci o platesc. Dar anul trecut s-a operat de pietre la vezica si a lipsit o luna si jumatate, timp in care eu am "angajat" alta bona. Ei, in perioada asta nu am platit-o, oricum n-aveam de unde sa platesc 2 femei la copil...

Ingrid si Cristi 3 ani si 2 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nitulica spune:

[font=Arial]BUNA! EU AM BONA DE O LUNA SI SUNT FOARTE MULTUMITA DE EA!NOI O SA AVEM CONCEDIU IN IULIE 3 SAPTAMANI SI MA GANDEAM SA-I PLATESC BONEI JUMATATE DIN SALARIU, SI CHIAR INAINTE DE A PLECA.ASA MI SE PARE CORECT.MAMA DE ALEXIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanal spune:

eu am bona de 5 ani, este la noi de cand Maria avea 5 luni jumate, acum am bebe 2 de 5 luni juma ..si ii platesc concediu, ca si cum ar venii la serviciu, dar nu inainte, ci pur si simplu..daca pleaca ea in conced ii dau inainte banii, sau daca are nevoie, dar eu cred ca depinde relatiile dintre bona si familie, la noi..relatia este excelenta, asa ca mai degraba face parte din familie, cum spunea uan din fete inainte

Roxana Lilea,mama Mariei 4 ani si ceva

Mergi la inceput