Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22)
Raspunsuri - Pagina 3
joanna spune:
Calea spre mantuire e o autostrada.Si ce sa-mi fac daca mie-mi plac ocolisurile pe stradute dubioase si laturalnice??Partea si mai grea?De fiece data o iau pe alaturi pierd si harta spre autostrada.Si da-i cautare.Nu era mai bine de stateam pe autostrada?
Nu,nu m-am timpit de tot.Sunt in inspectie la sufletul meu.
Mai scriu doua cuvinte de la Sf. Varsanufie de la Optina si va las:
''De te ocaraste cineva,rabda.Vrajmasul te invata sa cauti sa te razbuni,dar Hristos de sus iti graieste:Iarta.''
Doamne ajuta,
Joanna
"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
irina.c. spune:
Buna dimineata,dragelor!Cata,multumesc de incurajari!Ma bucur tare mult ca ai descoperit frumusetea Sfintei Liturghii.Referitor la ura de pe sit-urile ortodoxe,sunt sigura ca treptat ai sa-ti dai seama ca nu e de fapt ura din rautate,superioritate sau altceva,ci e ura fata de pacat,fata de raul pe care dezbinarea si erezia il produc.E respingerea minciunii,nu a persoanelor.Dumnezeu sa ne ierte,poate ca noi ortodocsii nu reusim intotdeauna prin trairea noastra sa aratam adevarul si profunzimea credintei noastre,si nici exprimari prea fericite nu gasim intotdeauna.De aceea iubesc sfintii,ca ce n-am vazut la cutarica surioara,sau la cutarica preot,am vazut deplin la ei:ortodoxia traita deplin.Si asta intotdeauna misca inimile.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
cataghe spune:
Irina, uite la ce ma gandeam mai zilele trecute (a propos de ceea ce ai zis de sfinti): exista credinciosi crestini pe care biserica ortodoxa ii infiereaza drept eretici si sectari pe motive dogmatice si care, paradoxal, indeplinesc toate cerintele pe care biserica ortodoxa le pretinde de la credinciosii ei. E interesant, daca stam sa ne gandim, ca in multe din comunitatile pe care ne-am obisnuit sa le numim de "pocaiti" exista numeroase persoane (procentual mai multe decat printre ortodocsi) care respecta intocmai regulile de conduita recomandate ortodocsilor (sunt familisti convinsi, se respecta intre ei, incearca sa se ajute intre ei, isi vad de treaba la serviciu si se straduiesc sa faca lucrurile cat mai bine, nu au vicii, nu apeleaza la contraceptie de nici un fel, etc). Prin urmare, traiesc exact cum biserica ortodoxa recomanda sa traiesti, pin urmare ajung exact la rezultatul pe care BO incearca sa il obtina, fara prea mare succes, din pacate, de la supusii ei, si cu toate astea, sunt aratati cu degetul si ni se spune ca nici nu trebuie sa stam de vorba cu ei. Cum explici?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
fdoina spune:
Cata, Hristos nu ne premiaza pentru conduita, ci pentru pocainta ( daca nu crezi citeste viata Sf Maria Egipteanca, a Sf Varvar Talharul, si aminteste-ti de talharul de pa Cruce, care s-a mantuit, desi nu fusese asa virtuos in timpul vietii ca Iuda Iscarioteanul)
Uite, eu asta ma omor sa fac si pe altii sa inteleaga, ca una din cele mai cutremuratoare invataturi ale Bisericii este ca oamenii buni, cinstiti, corecti etc au stat in iad pana la venirea lui Hristos...Fireste asta nu e o scuza pentru noi, crestinii caldicei, care ne straduim sa facem o ortodoxie pe masura neputintelor noastre ...dar nici nu poti pretinde ca te matuiesti practicand virtuti crestine, daca esti rupt de Trupul Bisericii, de Trupul lui Hristos...ca e ca si cum m-ar durea maseaua si in loc sa ma duc la stomatolog, as lua un algocalmin si le-as spune tuturor ca eu sunt ok, am reparat maseaua
haha, iar ma bag in seama, desi am impresia pentru a nu stiu cata oara ca Joanna imi face semn discret cu aratatorul, sugerandu-mi ca as face mai bine sa ma ocup de copii decat sa insir perle false pe dc(amuleta ma mai facea sa ma simt asa uneori, ce dor imi e de ea!)
xenocid spune:
quote:
Originally posted by fdoina
decat sa insir perle false pe dc
Eu cred ca trebuia sa folosesti termenul margaritare pentru a sublinia mai clar ceea ce ai scris mai sus.
*segmentation fault*
irina.c. spune:
quote:...veni xeno cu replica Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by xenocidquote:Eu cred ca trebuia sa folosesti termenul margaritare pentru a sublinia mai clar ceea ce ai scris mai sus.
Originally posted by fdoina
decat sa insir perle false pe dc
*segmentation fault*
today
fdoina spune:
a, si sunt si ortodocsi din aia cum zici tu,( din pacate din ce in ce mai putini), cu multi copii, cinstiti, rugatori si postitori...
dar stii care-i frumusetea? ca sunt atatia Sfinti ortodocsi care traiesc acum printre noi , si nu-i stie decat Dumnezeu
s-ar putea sa fie chiar vecina de deasupra, pe care toata lumea din bloc o vorbeste de rau ca a ajuns rau, desi a fost si ea om la viata ei, dar de cand a murit barba-su umbla imbracata ca vai de ea, si face toata ziua la colaci si colivi desi din amarata aia de pensie ar putea sa-si ia o pereche de pantofi in locul papucilor alora de plastic...sau ar putea fi batranul care vinde cruciulite la usa bisericii, si toata lumea il priveste cu compatimire, ca vorbeste singur cu icoanele in Biserica...sau ar putea fi proasta aia de la coltul strazii, care are cinci copii cu betivul ala, si pe care iar a batut-o barba-su si a scos-o in strada cu copii cu tot, pai cine-i de vina? daca munceste toata ziua ca proasta sa-i puna pe toti la masa?
"cel ce tine sa fie nebagat in seama implineste toata Scriptura"
fdoina spune:
hihi, acu in afara de xeno, mai astapt cateva fete sa ma toace marunt, ca stiu ce mult le plac subectele astea despre femei abuzate
irina.c. spune:
quote:Cata,mi se pare ca Doina ti-a raspuns foarte bine.Ma gandesc ca noi ne uitam la aparente,dar Dumnezeu se uita la inima.Desigur,o inima curata se reflecta si in exterior,dar cred ca cea mai de pret virtute le lipseste in general np,oricat de morala ar fi viata lor,si anume smerenia.Cand compari cel mai bun dintre np,cu cel din urma dintre sfintii ortodocsi,la cel de-al doilea o sa se vada clar virtutea smereniei(nu te uita la mine,ca eu n-o am,vorba Doinei,si eu cu perlele false ).Pe np ii auzi mereu,vai,eu m-am pocait,vai,eu toata ziua citesc Biblia,vai,doar eu o aplic corect,restul stau in traditii omenesti,uite la x si la y,sunt asa si pe dincolo,nu fac ,nu dreg,etc..Pe cand ortodoxul ce zice?Sigur Xenocid se va mantui si eu nu,fiindca eu nimic bun nu fac-Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,mantuieste-ma pe mine pacatosul!
Originally posted by cataghe
Irina, uite la ce ma gandeam mai zilele trecute (a propos de ceea ce ai zis de sfinti): exista credinciosi crestini pe care biserica ortodoxa ii infiereaza drept eretici si sectari pe motive dogmatice si care, paradoxal, indeplinesc toate cerintele pe care biserica ortodoxa le pretinde de la credinciosii ei. E interesant, daca stam sa ne gandim, ca in multe din comunitatile pe care ne-am obisnuit sa le numim de "pocaiti" exista numeroase persoane (procentual mai multe decat printre ortodocsi) care respecta intocmai regulile de conduita recomandate ortodocsilor (sunt familisti convinsi, se respecta intre ei, incearca sa se ajute intre ei, isi vad de treaba la serviciu si se straduiesc sa faca lucrurile cat mai bine, nu au vicii, nu apeleaza la contraceptie de nici un fel, etc). Prin urmare, traiesc exact cum biserica ortodoxa recomanda sa traiesti, pin urmare ajung exact la rezultatul pe care BO incearca sa il obtina, fara prea mare succes, din pacate, de la supusii ei, si cu toate astea, sunt aratati cu degetul si ni se spune ca nici nu trebuie sa stam de vorba cu ei. Cum explici?_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
Desigur,exista exceptii de fiecare parte,Dumnezeu stie cine se va mantui si cine nu!Dar cum zicea par.Serafim Rose:daca in Biserica mantuirea e atat de grea,in afara ei e si mai grea.Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti!Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
joanna spune:
Doina iubita,nici vorba,nici vorba.Pe mine mesajele tale ma incalzesc ,imi bucura inima.Eu le citesc, ca scrise pe principiul ca daca-L iubesti pe Dumnezeu Il cauti in continuare.
Mesajul Irinei este tare clar iarasi.Sa ne ducem la esenta ,sa nu ne tintuim in detalii.Si eu simt lipsa amuletei.
Dragostea parintelui Cleopa cand ne spune sa nu stam de vorba(sa nu-i primim nici la usa) cu cei de alte religii eu am pus-o in constienta ca nu suntem suficienti de pregatiti duhovniceste sa discutam cu ei.
Eu una recunosc ca ma tulbur si nu ma folosesc cu nimic din aceste discutii.Plus ,e bine de retinut ca datoria mea de ortodox este sa ma gandesc si la ce sentimente dau nastere in inima celuilat(de alta religie).Ca daca are acelasi efect ca la mine, sunt de doua ori vinovata.
De altfel mie Ortodoxia mi-a dezvaluit Adevarul si nu trebuie sa-l mai caut in aceste discutii.Deci mi se par mai mult decat inutile,de-a dreptul daunatoare si consumatoare de timp pretios.
Eu cred ca Pr. Cleopa se referea doar la discutiile de genul asta si nu am simtit ca ar avea impotriva sa ne comportam cu toata dragostea crestineasca de altfel, fata de cei de alta religie.
Imi cer iertare fetelor de alte religii daca prin cuvintele de mai sus le-am suparat cu ceva.Si va rog sa ma ignorati ca nu aveti cu ce sa va folositi de la mine,dimpotriva nu sunt decat un exemplu negativ.
Doamne ajuta,
Joanna
"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca