Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22)
Raspunsuri - Pagina 4
irina.c. spune:
Un cuvant al Sf. Tihon de Zadonsk pentru noi ortodocsii:-Crestinii care traiesc fara frica de Dumnezeu, care nu fac adevarata pocainta si sunt lipsiti de roade aduc ei, oare, jertfa lui Dumnezeu? -Nicidecum.
-Dar multi dintre ei zidesc biserici, imbraca evangheliile in aur si argint, cos vesminte pentru biserica, aduc lumanari si tamaie. -Cu nimic nu le folosesc acestea, fiindca ei raman neindreptati si nepocaiti, fiindca lui Dumnezeu, deoarece este duh (v. Ioan 4, 24), nu ii bineplacem decat prin jertfa duhovniceasca, adica prin supunerea voii noastre fata de voia Lui si prin celelalte roade ale credintei. Iar ei, desi fac faptele aratate mai sus, nu vor sa-i aduca lui Dumnezeu jertfa ascultarii, fara de care nimic nu Ii place lui Dumnezeu.
-Dar multi merg la biserica ca sa se roage, sa Il slaveasca, sa Ii cante si sa Ii multumeasca lui Dumnezeu!-Nici asta nu le foloseste, fiindca ei cu gura canta si multumesc lui Dumnezeu, insa cu inima stau departe de El, precum spune Dumnezeu despre ei: se apropie de Mine poporul acesta cu gurile lor si cu buzele lor Ma cinstesc, dar inima lor departe sta de Mine (Matei 15,8) - si prin viata lor cea nelegiuita necinstesc si hulesc numele lui Dumnezeu. -Si atunci se afla intr-o stare primejdioasa? -Cu adevarat primejdioasa, fiindca sunt supusi osandei vesnice dimpreuna cu inchinatorii la idoli, cu care deopotriva se afla in ratacire si nu-L cinstesc pe singurul Dumnezeu, ci isi jertfesc vointa si sufletul pacatului si prin pacat diavolului - daca nu se vor intoarce fara fatarnicie si nu se vor pocai. -Si ei cred in Dumnezeu?- Nicidecum, caci credinta adevarata face roade bune si de lucrurile rele se departeaza - iar ei Il marturisesc pe Dumnezeu, insa cu inima si cu faptele se leapada de El, precum invata Apostolul (Tit 1, 14).
_Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
xenocid spune:
Haide ca ajunse Xenocid unitatea de masura a mantuirii. Si nu pentru ca ati crede macar o secunda lucrul asta ci pentru ca ieftina figura de stila capata greutate introducand in ea ultimul om pe care l'ati vedea mantuit.
In definitiv, nici Isus nu vedea camila intrand prin urechile acului.
*segmentation fault*
joanna spune:
Aline(daca retin eu bine numele)daca te gandeai si pentru o fractiune de secunda ca Irina ar fi spus adevarul, ca ea te vede mantuit inaintea ei, si tot cred eu ca ti-ar fi miscat inima....
Dar cum fractiunea de secunda e prea scurta...hai sa revenim la realitatea imediata cum ca Irina minte.
Esti un scump de felul tau.
Joanna
"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
irina.c. spune:
quote:Ceea ce e cu neputinta la oameni,e cu putinta la Dumnezeu.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by xenocid
Haide ca ajunse Xenocid unitatea de masura a mantuirii. Si nu pentru ca ati crede macar o secunda lucrul asta ci pentru ca ieftina figura de stila capata greutate introducand in ea ultimul om pe care l'ati vedea mantuit.
In definitiv, nici Isus nu vedea camila intrand prin urechile acului.
*segmentation fault*
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
casandra spune:
Eu cred ca tu, Xenocid, te vei mantui. Pentru ca faci efortul de a intelege ce se intampla cu tine, cu lumea,... Deocamdata te-ai oprit la explicatii stiintifice. Dar prezenta ta pe topicul asta spune ca ce ai descoperit pana acum nu te multumeste deplin. Sunt sigura ca intr-o zi, Dumnexeu ti se va descoperi.
xenocid spune:
quote:
Originally posted by casandra
Eu cred ca tu, Xenocid, te vei mantui. Pentru ca faci efortul de a intelege ce se intampla cu tine, cu lumea,... Deocamdata te-ai oprit la explicatii stiintifice. Dar prezenta ta pe topicul asta spune ca ce ai descoperit pana acum nu te multumeste deplin. Sunt sigura ca intr-o zi, Dumnexeu ti se va descoperi.
Casandra, frumos ce spui tu. Dar asta nu e crestinism ci altruism.
Revenind la cautare, tu ce crezi? Isus a venit printre oameni ca sa ii indrepte sau ca nu era pe deplin multumit la drepta Tatalui.
*segmentation fault*
casandra spune:
Xenocid, la intrebarea ta, de ce a fost necesar sa se intrupeze Iisus, iti raspude cel mai bine Maxim Marturisitorul:
"Omul fiind facut la inceput de Dumnezeu si asezat fiind in Rai, a calcat porunca si prin aceasta a cazut in stricaciunea mortii. Pe urma, fiind carmuit prin Providenta felurita a lui Dumnezeu generatie dupa generatie, a staruit totusi sa sporeasca in rau, fiind dus de feluritele patimi ale trupului, pana la deznadejdea de viata. Din aceasta pricina Fiul cel unul nascut al lui Dumnezeu, Cuvantul cel mai dinainte de veci, care este Dumnezeu Tatal, izvorul vietii si al nemuririi, ni s-a aratat noua celor ce sedeam in intunericul si in umbra mortii. Intrupandu-se din Duhul Sfant si din Fecioara Maria, ne-a aratat chipul unei vietuiri de forma dumnezeiasca."
Dumnezeu, prin intruparea Sa, ne-a aratat cum ar trebui sa fim ca sa ne indumnezeim, ne-a aratat cum putem invinge raul din noi, ne-a aratat cum putem invinge patimile trupesti. Ne-a aratat ca nu trebuie sa ne legam cu disperare de trup, ca nu de cel care poate ucide doar trupul trebuie sa ne temem, ci de cel care, pe langa trup, ucide si sufletul.
cataghe spune:
De unde putem trage concluzia ca np le lipseste smerenia si pocainta? Smerenia si pocainta sunt in sufletul omului, si cine poate sti ce e in sufletul celui de langa el? Faptul ca sunt preocupati mereu sa duca o viata asa cum considera ei ca ar fi placuta lui Dumnezeu nu cred ca e neaparat un argument ca ar fi fatarnici.
Insa ideea mea era putin alta: np folosesc ceea ce BO considera a fi reteta gresita, dar le iese cozonacul bun. BO foloseste reteta buna, dar obtine putini cozonaci. Cum se face ca se intampla asta?
In alta ordine de idei, talharul care a fost iertat pe cruce nu-l cunoscuse pe Isus! Prin urmare cred ca pt un crestin, conduita (vezi Fericirile) e la fel de importanta ca si pocainta. Pana la urma, eu cred ca crestinismul este religia iubirii, nu a pocaintei. Poate ca ma insel... insa eu asa percep.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
forte spune:
Bine a zis Raymond Aron cind a asemuit marxismul cu o religie secularizata: trebuie sa ajustezi realitatea de asa natura ca sa intre in explicatiile batute in piatra.
Orice prostie ar debita Parintele Cleopa, pentru ca este Parintele Cleopa se va considera ca a luat cuvintelke direct din laringele lui Dumnezeu si nu ca este si el om, deci supus greselii si perfect capabil de a debita enormitati.
In curind se va citi si Cartea de telefoane a sectorului 2 daca niste "hermeneuti" ortodocsi isi vor da silinta in a interpreta spusele Parintelui Cleopa. El nu, nu poate fi vanitos, nu poate sa-si urasca semenii.
si a propos: daca a fost liniste in post pe aici a fost pentru ca mai si respectam credintele celorlalti, da? Salutam, oricum, revenirea sarcasmului la prea credincioasele noastre colege de forum.
cataghe spune:
Mai, lasati-l in pace pe parintele Cleopa ca nici nu era vorba de el. Era vorba de ideea de erezie in general, de fapt.
A propos de parintele Cleopa, m-am hotarat sa nu mai citesc nimic in materie de ortodoxie ce nu gasesc ca e pe sufletul meu, punct. O fi biiine, o fi raaau...
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)