Fetele din Belgia (7)

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Buna seara fete belgience, ca tot pareti aliate cu francezii, ma primit si pe mine, o frantuzoaica neautentica? Dar nu despre cine castiga cupa as vrea sa va bat eu la cap, ci mai de graba v-as fi recunoscatoare daca mi-ati da ceva info despre traiul in Belgia. Sotul meu (roman ca si mine) tocmai a primit o confirmare de angajare in Liège. Va trebui sa ne mutam deci cu totii (avem si un baietel de 1 an si 7 luni) si cu toate cele acolo...insa nu stim mai nimic despre modul de viata in Belgia, costul unei chirii de ex. sau gasitul unui loc la cresa sau nounou pt pui. Care sunt coditiile legale de sedere, ne trebuie vize banuiesc, dar de care si de unde le putem obtine. Statutul meu de inceput va fi de "femme au foyer" desi am diplome doldora nu stiu daca voi avea sanse sa gasesc din prima. Am citit aici despre o fata ca e profesoara de engleza (nu mentionez nume ca sa nu incurc)...se accepta diplomele romanesti sau mai trebuie facut ceva pt echivalare? Of, ar fi multe intrebari, dar cred ca deja v-am speriat asa ca mai las si pe alta data... daca ma mai primiti

Va doresc o seara frumoasa

Mami de David (18.11.04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanademunck spune:

Buna Dama!Eu iti raspund ce stiu:)
Care sunt coditiile legale de sedere, ne trebuie vize banuiesc, dar de care si de unde le putem obtine--daca sotul tau a primit confirmare de lucru aici, ii va trebui viza de lucru(care banuiesc ca e deja rezolvata daca a primit confirmarea). In momentul in care aveti domiciliul aici primiti o carte de identitate (sunt mai multe tipuri, eu am una de sedere aici pe 5 ani dar in ermen de trei ani de la casatorie pot aplica pt cetatenie). Preturile in partea Wallona nu le stiu sunt sigua insa ca te vor ajuta fetele din acea parte a belgiei. In partea flamanda preturile sunt de obicei ceva mai mari la inchiriat, acum depinzand si de imobilul pe care il doresti(apartament cu cate camere, casa cu curte, casa in sir) unde este situata casa etc. Experienta mea cu diploma este una cat se paote de fericita, eu avand o diploma universitara eliberata de universitatea din bucuresti, am facut o cerere de recunoastere a diplomei la ministerul educatiei de aici. Mi s-a trimis acasa un dosar care trebuia completat(care cerea rezumatul tezei de licentza, cate un rezumat al fiecarui curs pe care l-am facut in cei patru ani de facultate, lucrarea de licentza in original si diverse acte). Am trimis dosarul si trebuia sa astept raspuns pana in martie insa am primit raspuns ca mi-e recunoscuta diploma chiar de Craciun cand aniversam si un an de casatorie(iaca intru in detalii:)Cand am intrebat de ce a fost recunoscut totusi asa de repede(intrebarea tipic mie) mi-au zis ca exista precedentul pt fac de psiho a univ din bucuresti si de aceea a mers usor.Deci exista precedente pozitive:)
Te pupic acu, numai bine papapapaapapap

poze aici

'Limitat in natura sa, infinit in dorintele sale,
omul este un zeu cazut
Ce-si aminteste de ceruri!'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aldaesme spune:

Buna dimineata,

Mai intai precizez ca nu sunt aliata cu Franta :)...si sper din suflet sa castige Italia.

Pentru Dama, daca amandoi sunteti romani nu veti primi rezidenta ca Oana, veti primi o rezidenta valabila un an si care se reinnoieste anul dupa ce sotul primeste noul permis de munca (care si acesta se primeste anual chiar daca contractul de munca e pe perioada nelimitata). Chestiunea asta e destul de suparatoare, dar dupa 5 ani de permis de munca continuu se scoate din rezidenta specificarea sedere pe perioada limitata (noi acum am ajuns in aceasta fericita situatie, fiindca sotul meu are deja 5 ani lucrati continuu) si dupa alti 3 in cazul nostru putem aplica pentru cetatenie.

Personal mie viata in Belgia Flamanda imi place mai mult decat in Franta sau in Belgia Walona, dar sunt posibil extrem de subiectiva.
Diploma nu mi-am recunoscut-o, am facut imediat dupa ce mi-am terminat studiile in Romania un master aici si apoi m-am angajat la univ. fara sa mai am nevoie de alte hartii, dar am inteles ca procesul poa sa fie complicat sau lejer in functie de noroc si situatie - preizare: sunt inginer TCM (diploma de UTC-N, adica politehnica din Cluj), activez acum in domeniul biomecanic.

Din ce am intels de la prieteni Liege-ul e destul de ieftin, chirii ma refer, fata de Leuven sau Brussel de exemplu,dar ca si Oana nu ma aventurez sa spun mai mult fiindca nu stiu exact.

Apropo de viza...la noi situatia a fost in felul urmator, nu stiu daca mai e valabila si in acest an :) Cu contractul de munca al meu sot a mers la consulatul Belgiei de la Bucuresti (randuri, nebunie, la vremea aia inca mai erau unii care luau bani ca sa te lase inauntru), acolo i-au pus in pasaport viza de 3 luni, eu pe acelasi contract am aplicat pentru reuniune de familie (la un an diferenta, fiindca inca nu terminasem scoala), aceeasi nebunie cu ambasada. In max 8 zile de la intrarea in Belgia a trebuit sa ne prezentam la comuna pentru rezidenta, initial eu am primit una portocalie pe un an, care nu iti permite sa parasesti Belgia, cica sa fie ei siguri ca nu am venit doar pentru Belgia si aici imi parasesc sotul si apoi am ptirmit-o pe asta alba cu mai multe libertati. Nici drept de munca cu rezidenta portocalie nu este, nici cu cea alba decat daca gasesti pe cineva dispus sa iti faca permis de munca B sau C (in flandra sunt din ce in ce mai putini).

Eu zic sa dai un telefon la consulatul Belgiei din Ro si sa ii intrebi daca nu poti face toata hartogaraia direct in Belgia...sau chiar in Franta la consulatul Belgiei, probabil ca poti, depinde ce statut aveti acum in Franta.

Crese...in zona flamanda cel putin, ca sa ai loc la cresa trebuie sa incepi cautarile cam cu un an inainte de a iti duce pruncul acolo. Asa ca iti recomand sa faci asta de pe acum daca sunteti sigur ca veniti in Belgia.

O zi buna,

esme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bepii spune:

Bine v-am regasit dragele mele,
In primul rand vreau sa le urez bun venit lui Aldaesme si Dama.
Aldaesme, daca poti trimite-mi si mie te rog pe PM acel site cu locuri de munca. Eu sunt abonata la cateva si-mi trimit periodic ofertele dar de fiecare data sunt aceleasi si acelea nu ma satisfac.
Eu am fost tare ocupata in ultimele zile de n-am avut timp sa stau si sa va scriu. Saptamana viitoare plecam in concediu si am asa de multe de facut pana atunci..... Imi place ca atunci cand plec undeva sa las peste tot ordine, sa fie toate spalate, calcate ca atunci cand ma intorc sa gasesc ordine. Din pacate nu pot participa la vreo intalnire cu voi asta in caz ca organizati ceva intre timp in Antwerpen sau Brussel.
As mai avea avea sa va spun cate ceva dar chiar nu am timp, poate diseara daca nu cad franta de oboseala pt ca azi am iar un program tare incarcat.
Danuta-bel, ma bucur ca ai dat un semn de viata, chiar ca aproape uitasem de tine Sper ca esti bine.
Acum va pup pe toate si va doresc un weekend super.

Bepii
Judecand prea mult oamenii uiti sa iubesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

bine ai venit es! pot sa-ti zic asa? pakt k nu-s barbat ,,si mai pakt ca nu stu flamanda,,, dar poate mai revii, nu?
bine ai venit dama" sper ca veti ajunge pe aici.. si ne vom cunoaste. nu?

bai gagici,,, de ce nu ziserati ca sunteti microbiste, bre??!! ca stateam si eu la meciuri .... ca sa stiu despre ce vorbiti p-acilea! n-am nici de ce ma teme! k de cate ori joak romania si eu mi-s prezenta.... barbate-miu ma goneste,,, cik port ghinion!!!

adicatelea... joak romania si eu ma uit la meci => pierde romania, dara acum n-am de ce ma teme k voi fi gonita, deci ma poci uita,,, sa fac fata conversatiunii...
pentru oana< hai italia! pentru miri_mik **** dak nu ma insel***** hai franta!

vad k s-a inviorat nitzica atm. pe aici... semn k e frig afara...!
dar vreau sa stu si eu de unde, bre , cititzi voi prognoza meteo k nu gresitzi niciodata ... cand zicetzi ca e cald... asa e, cans ziceti ca e frig,,,,,bbbbrrrrrrrr!!!!!!

va pupici tare si apasat!

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

salut din nou,

disperata eu bag seama ca tu ma cunosti personal :) Es mi se spune pe la casa mea, mi se spunea Esme, dar in facultate unii mai lenesi au inceput sa imi spuna Es, s-a dus vestea pana la tata acasa si Es am ramas :) cu alte cuvinte, da poti sa imi spui asa, chiar imi place :)

es

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggy spune:

Salutare dragutelor!!
Es(am inteles ca-ti place sa-ti spunem asa) sa stii ca ai mare dreptate in legatura cu actele eu sunt acum in postura acelei stupide carti portocalii dar de munca pot sa spun ca am avut mare noroc.... ca altfel stateam mult si bine in asteptare unei oferte de munca.In legatura cu parasirea Belgiei timp de un an si cu asta m-am lamurit dar am si eu o intrebare vad ca esti mai informata decat mine!!!!!Daca fereasca dumnezeu se intampla ceva cu familia ramasa in tara cum pot obtine viza ca am inteles ....trebuie sunat la ambasada Belgiei in Romania si...dureaza toata treaba asta cam 2-3 saptamaniDar daca e musai????????????
Am inteles ca am muncit ptr kuleuven la ce facultate?Am si eu o prietena Belgianca care este secretara la kuleuven
Dama bine ai venit printre noi
Va las cu bine multi pupici!!!!Dana(asta e numele meu )

Mergi la inceput

buna again si pentru ultima data pana luni :)

maggy, ghinionul face ca acel consulat al romaniei sa miste extrem de greu, cred ca e singurul in tara asta care taraganeaza treaba in halul in care o face, insa daca se intampla ceva si e musai sfaturile mele ar fi:
1. nu te iei dupa ce spune omul de la ghiseu si ceri audienta cu consulul, sau ii scrii un e-mail personal (oamenii de pe rombel te pot informa mai serios cum).
sau
2.te risti si pleci, de preferat cu masina. Eu asa am facut (nu era nimic grav, era doar primul Craciun si voiam sa il facem acasa, la vremea aia inca nu se putea iesi din tara fara viza). Noi am riscat pe ideea ca venea ianuarie 2002 si se ridicau vizele, si cu masina nu ii interesa. Am avut ghinionul sa verifice Austriecii la intrare in tara lor (ceea ce nu se facea decat extrem de rar) si sa ne arda o amenda de 100USD (taxa pentru o viza de tranzit de 24 de ore) - nu erau inca euro la vremea aia. La granita Ro nu s-a intamplat nimic, nici dus nici intors.

La KuL sunt in departamentul de mecanica, divizia Biomecanica si Design Industrial.

o seara faina si un uikend de exceptie :)

es

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanademunck spune:

mey da ci s-o animat p-acilisa, feti noi si dulsji, schimbari de informatii, bravo, imi placi!!
Bepii, cand ziceai ca pleci cu motoreta?Sa stii ca imi va fi dor de tine!!!!!!uiti si o florisica di la mine
Disperata referitor la prognoza e simplu, sunteeeeemm la belgiutzaaaa, unde ploua ploaiea mult sa creasca ciuperca mare, sa fie vacutza fericita (doar sa nu ii iasa petele alea de pe piele la apa de ploaie:) ). Asadar dupa cateva zile doua trei de soare vine ploaia, vine vantu si continuarea o stim
Maggy, eu am fost de patru ori la consulat(de doua ori pe timpul consului vechi care cu mine cel putin a fost un 'Om' fara a ma cunoaste si fara a sti nimik dspre mine si alte doua in perioada actualului) si de fiecare data s-a rezolvat probelma pe loc, direct cu consulul(probabil ca am eu noroc la faze din astea, nu stiu)fara probleme.
Pupici acum fiecareia nu doar in parte dar si individual:)

poze aici

'Limitat in natura sa, infinit in dorintele sale,
omul este un zeu cazut
Ce-si aminteste de ceruri!'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

bepii: cre' ca o sa te distrezi grozav. sa faci multe, multe poze sa ti vedem shi noi.. sa ne falfaie si noua prin par vantul cald european ******adikatelea sa ne transpunem******

dama: ma uitai olecutza la david.... ci fain e bre! sa-tzi traisca,, e tare frumushel. iar tottul pare mortal, ma aventurez sa spun k acuma ma preocupa torturile , pe 18 baietzelul meu face 7 ani .... si nu stiu ce sa-i fac mai intai,
mai , dar ce-or face celelalte fete de numai dau nici-un semn de viatza???

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput