Clubul cititoarelor (5)
Raspunsuri - Pagina 18
Asterix spune:
Am venit cu impresii despre "Intre Orient si Occident" de Neaju Djuvara, pentru Teodora, care m-a rugat sa scriu despre carte, dar nu numai, pentru toate fanele de carti istorice.
Desi nu am terminat cartea, o recomand cu caldura, pentru ca este foarte bogata in informatii despre perioasa fanariota si schimbarea orientarii societatii romanesti dinspre Constantinopol spre Paris, Viena, spre tarile Europei occidentale, in general.
Chiar daca in prefata autorul spune ca esta o carte scrisa nu pentru romani, ci pentru occidentali, sa cunoasca trecutul nostru, eu cred ca este la fel de valoroasa si pentru noi, romanii, tocmai ca nu prea stiam multe despre vremurile descrise aici. In carte este prezentat contextul istoric al inceperii regimului fanariot, modul de viata la curtile domnesti din Moldova si Muntenia, obiceiurile boierilor, viata taranilor, situatia politica, toate aceste descrieri fiind pigmentate cu marturii ale trecatorilor straini prin Tarile Romane la inceputul epocii moderne.
Daca si noua ni s-ar fi prezentat istoria in scoala in felul in care o face Neagu Djuvara si nu la modul imbacsit cu insiruiri de date si evenimente, eram sigur un fan al acestei materii si as fi retinut mai multe, macar ma consolez cu ideea ca exista astfel de carti din care pot sa imi umplu golurile din scoala.
mama lia spune:
o alta carte foarte frumos scrisa Sa cunosti o femeie, de Amos Oz. o recomand.
acum vreau sa citesc Sotul meu Michael, tot de el.
Teodora D. spune:
Abia ieri am aflat ca revista www.hotnews.ro/articol_48987-Dilema-Veche-prezinta-Dilemateca.htm" target="_blank">Dilemateca," prima revista despre carti si lectura din Romania" a iesit pe piata si e deja la numarul 2. Voi incerca sa o mai gasesc pe la chioscuri; a citit-o cineva?
Eu oricum o cumpar daca o gasesc si va spun cum e.
Asterix, mi-ai facut pofta de o carte scrisa de Djuvara; voi cumpara si "Intre Orient si Occident" si sper ca intr-o zi sa o savureze si fiul meu.
Mai am putin si termin "Intoarcerea huliganului" a lui Norman Manea; cred ca ma implic prea mult in ceea ce citesc, deoarece imi induce o stare de tristete fara margini, ba chiar o mica depresie, pe care incerc sa o "indulcesc" seara la culcare cu o carte chic-lit,"vreau sa fiu vip" a lui lauren weisberger, dar din pacate cred ca e cea mai slabuta carte "chic" editata de polirom.
vreau sa mai scriu despre un vis al lui Norman Manea,care a suferit enorm ca s-a "rupt", prin emigrare, de limba romana. o prietena din SUA i-a urat sa se scoale intr-o dimineata si sa constate ca romana e limba internationala, vorbita pe tot globul. ei, in visul lui se trezeste, da drumul la tv si pe toate cele 100 de posturi aude romana- o.j.simpson o vorbeste, la fel bill clinton si george bush,iar barbra streisand, diana ross si ray charles canta in romaneste! la fel pe strada,in America -se aude doar limba romana. mi-a placut mult aceasta imagine a ceea ce scriitorul numeste "ziua cobaiului".
edit ca sa adaug, pt. toate fanele "memoriile unei gheise" si nu numai, niste www.phototravels.net/kyoto/geisha-maiko-dance.html" target="_blank">poze cu www.phototravels.net/kyoto/geisha-maiko.html" target="_blank">gheise.
edit2- in www.phototravels.net/kyoto/geisha-n/geisha-kyoto-n-071.html" target="_blank">poza aceasta apare imaginea a ceea ce se descrie si in carte-o portiune din ceafa ramane nepictata cu alb pt. ca aceasta zona e (era?) considerata extrem de excitanta pt. japonezi,cam asa cum e piciorul unei femei pt. barbatul occidental.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Llaura spune:
Eroina lui Eliade din "Noaptea de Sanziene" spune la sfarsit, inainte de accident, ca oriunde vei ajunge sa traiesti si oricate limbi ale pamantului iti vor fi accesibile spre exprimare, cu tine insuti si cu ceea ce iubesti vei vorbi intotdeauna in limba romana...este adevarat, cred ca toti expatriatii au visul acela.
Ma gandesc de mult sa ii scriu lui Norman Manea, care e profesor langa New York la Bard College (asa cum Azar Nafisi e la Johns Hopkins University in Washington), desi cred ca amandoi stiu ca nu predica in pustie si ca sunt exemple si voci pentru noi astia care barem am plecat de bunavoie. Dar omenirea asta dementa ma inebuneste (apropo si de ceea ce se tot intampla in ultimele zile), cladind numai castele de nisip si ignorand total ca sunt cruciade inutile impotriva celor mai buni si mai inocenti dintre noi, ca tot vorbeam si de Mihail Sebastian...
CristinaT spune:
Cărtile virtuale gratuite, aur pe internet
de Dan BOICEA
Călătoria pentru descoperirea literaturii poate începe. Cultura se află doar la un click distantă. Fără alte eforturi, fără alte investitii costisitoare. Cele mai importante poezii si povesti se află undeva, în marea bibliotecă virtuală din cartierul global numit internet.
Cărtile nu au mostenit, în noua lor viată din ecranul calculatorului, mirosul de raft, delicatesa pe care o adulmecă "soarecii" de bibliotecă. Nici paginile nu fosnesc, lipindu-se două câte două, dar cărtile online au strălucirea lor imbatabilă: aura gratuitătii. Nu costă nimic să le citesti, iar câteva site-uri culturale din România atrag din ce în ce mai multi cititori, cu titluri incitante. E-book-urile sunt răspândite peste tot. Desi nu sunt nou-apărute, multe volume pot constitui lecturi interesante. www.bcub.ro poate fi o bună sursă de plecare spre labirinturile cuvintelor virtuale. Aici se găsesc numeroase link-uri care usurează drumul spre romanele sau poeziile preferate, în sectiunea "Resurse web". În "vitrina" editurii Polirom (www.polirom.ro/biblioteca.cgi) se găsesc traduceri captivante: "Tartarin din Tarascon", de Alphonse Daudet, "Kaddish", de Leon Wieseltier, "Scrieri politice", de Dostoievski. Studentii de la Jurnalism se vor simti usurati să nu mai dea bani pe două volume recomandate de profesori: "Colosul cu picioare de lut", de Peter Gross, si " O introducere în presa scrisă si vorbită", coordonat de Claude-Jean Bertrand. La adresa www.biblioteca.liternet.ro pot fi citite si descărcate gratuit patru cărti ale lui Matei Visniec si multe alte lucrări ale unor autori precum Andrei Plesu, Alexandru Paleologu, Tudor Octavian, Gellu Naum, Cehov, Nae Caranfil, Emil Brumaru, Ana Blandiana s.a. www.e-scoala.ro le poate deschide elevilor apetitul pentru poezie si proză, în română sau altă limbă. Versurile autorilor Mihai Eminescu, George Bacovia, Ion Barbu, romanul "Cel mai iubit dintre pământeni", de Marin Preda, scrierile lui Cicero si Titu Maiorescu asteaptă întepătura mouse-ului. www.scriptorium.ro, www.poezie.ro si www.romanianvoice.com sunt alte trei locuri în care au fost multiplicate cele mai performante creatii ale clasicilor literaturii române: Caragiale, Creangă, Camil Petrescu, Lucian Blaga.
Top accesări - Vizitatori în ultimele 30 de zile
Artă/Cultură
1. www.poezie.ro - 130.334
2. www.polirom.ro - 57.032
3. www.liternet.ro - 45.939
4. www.scriptorium.ro - 3.241
Învătământ
www.e-scoala.ro - 368.666
Sursa: www.trafic.ro
sursa:http://www.adevarulonline.ro/2006-07-18/Cultura/cartile-virtuale-gratuite-aur-pe-internet_191771.html
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...
Teodora D. spune:
Am gasit doar www.bloombiz.ro/A_ap_259_rut_num_259_rul_2_al_revistei_Dilemateca_prima_revist_259_despre_c_259_r_355_i_351_i_lectur_259_din_Rom_nia_--a63315.html" target="_blank">numarul 2 din "Dilemateca", imi place si mi-am propus sa nu mai pierd nici un numar. Un articol din revista mi-a reamintit de o carte pe care mi-o doream de mult, "Cartea cu euri", aparuta la editura Curtea Veche, drept pt. care m-am dus la librarie si am avut norocul sa mai gasesc un singur exemplar. Am inceput lectura bineinteles cu aventurile de la nasterea lui Ioachim al Gandacel-ului de pe DC.
Cartea contine un manunchi de amintiri din copilarie ale unor tineri scriitori(din pacate unul dintre ei,Sorin Stoica, a murit la 27 de ani), dar nu numai. De exemplu Sorin Stoica a avut ideea sa puna diverse intrebari copiilor de scoala generala si sa adune cele mai interesante/originale/haioase raspunsuri sub forma unor poezii; toate sunt f.f. dragute si amuzante si va exemplific cu poezioara "Sa fii patriot":
"Sa fii patriot inseamna sa nu cumva sa pleci din tara ta
Ca dupa aia o sa te batjocoreasca pana mori
Trebuie sa stai si sa lauzi tara ta
Ca pe Andreea Marin
Sa tii neaparat cu echipa Steaua
Sa canti de 1 Decembrie
Si sa-ti fie asa o frica de tatari, ca toti tatarii moare."
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
mazzel spune:
quote:
Originally posted by mama lia
o alta carte foarte frumos scrisa Sa cunosti o femeie, de Amos Oz. o recomand.
acum vreau sa citesc Sotul meu Michael, tot de el.
mama domnisoarei Cristina (28.09.1993)
bine ca am citit, pe sotul meu il cheama michael, maine voi cauta cartea la biblioteca, sper sa o gasesc.
sa fiu in topic eu azi am terminat de citit o carte usoara dar frumoasa,o recomand tuturor mai ales celor care au copii adolescenti , cartea este scrisa de gary paulsen si se numeste cantecul cainilor, este literatura americana.
pe langa asta recitesc acum 1984 (george orwell) si o combin si cu recitirea despre dragoste si alti demoni a lui garcia marquez.
mama lia cella sergi se numara si printre favoritele mele, Mirona o stiu aproape pe de rost.pacat ca nu am cartea aici unde sunt :(
mama lia spune:
mazzel, ma bucur ca si tie iti place....
sincer, nu stiu daca s-au mai editat cartile ei....eu le am din adolescenta....adica anii 80....sunt varza de atita citit si rascitit....le-as cumpara in editie noua pentru domnisoara mea, a inceput sa citeasca cu placere si ma bucur, unde mai pui ca este si la virsta la care cartile astea te fascineaza (are 13 ani).
Llaura spune:
http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z20072006&idx=4
adica joi o sa fie interviu cu Norman Manea pe TVR1, "Fragii din Bucovina".
enn spune:
Recomand si eu cartile lui David Lodge ca lectura de vacanta, mai ales celor care lucreaza în învatamîntul superior
Si de asemenea cartile lui Nigel Barley, un etnolog care-si descrie breasla cu multa autoironie, care mi-au placut si mai mult.
Lectura placuta!
E.