Ajutati-l pe George (2)
quote:
Sunt mama lui George si as vrea sa redeschid subiectul despre el.Informatii despre boala despre diagnostic despre terapie se gasesc pe siteul www.cuzuc.netfirms.com
DAca mai este nevoie de completari astept un semn
mihaela
Fie ca Invierea Domnului sa va aduca lumina in suflete ,sanatate si impliniri si sa va calauzeasca spre o lume a credintei a sperantei si a dragostei. Datorita dvs dar si altor romani de pretutindeni am putut porni pe drumul recuperarii copilului nostru si speram ca intr-o zi el va fi cel care sa va multumeasca!
Hristos a Inviat !
Cu consideratie,
fam Cuzuc vaslui
Raspunsuri
cosmina_72 spune:
Hristos a inviat!
Speram ca micutul s-a acomodat cu noua sa locuinta si ca se mai obisnuieste cu programul incarcat pe care il are.
Stim ca drumul in acest caz este lung , dar va tinem pumnii stransi sa aveti rezultate bune.
Va pupam cu drag.
Multa sanatate
Cosmina, matusa Sabinei
http://sabinac.netfirms.com
mia73 spune:
Hristos a inviat
Un Paste fericit si linistit la toata lulumea
In ciuda faptuylui ca asteptam aceasta vacanta foarte mult sa pot sta cu fetita si familia nu a fost sa fie
La plecarea din Bucuresti George a facut febra si odata ajunsi acasa laringita lui s-a desfasurat in voie
astfel ca in sambata dinaintea Pastelui noi umblam cu el pe holurile spitalului ptr ca a doua zi de Pasti sa culmineze cu frisoana insotite de febra f mare si iar la spital..
Acest lucru m-a tinut departe de fata care a ramas la bunica sa nu se molipseasca cat si de internet deoarece George din pacate nu vrea sa stea decat cu mine..
Am riscat si am adus fata pe la mijlocul saptyaminii sperind ca George nu mai reprezinta un pericol ptr ea dar ghinion si fetita febra 39 si adus medicul la 9 seara
Eu m-am mutat in alta parte pina in august si nu ma pot conewcta la internet deoarece costa mult instalarea si nu pot doar ptr 3 luni
de aceea sotul meu va va spune ce se mai intimpla cu George
George munceste f mult iar ptr el mititelul este f greu dar au aparut semne incurajatoARE desi suntem constienti ca drumul este f lung si anevoios dar nu exista alternativa
Astazi vom pleca din nou in Bucuresti cu regretul sincer ca a fost prea putin pe linga ce mi-am dorit eu
Dar sper din tot sufletul ca acest sacrificiu mare sa ne apropie cat mai repede de telul nostru recuperarea lui George
Dea Bunul Dumnezeu sa ne aiba pe toti in grija Sa si sa ne putem bucura cu totii de binefacerile Sale
Multumiri tuturor celor care sunt alaturi de noi cu garantia ca sunteti pomeniti in rugaciunile noastre
Mihaela
cosmina_72 spune:
Dragii nostri ne pare f rau ca a-ti trecut prin asa ceva.Speram ca acum amandoi copilasii sa fie bine.
Va pupam si va dorim multa sanatate.
Cosmina, matusa Sabinei
http://sabinac.netfirms.com
eliza-daniela spune:
Hristos a Inviat!
Revin pe forum dupa ceva intarziere.
Sanatate multa, George! Si micii Antonia, asemenea.
Sper din toata inima ca sunteti bine acum, ca v-a trecut febra.
In alta ordine de idei, am mai vazut un subiect asemanator pe dc, fetita steffaniei are nevoie de noi
Este exact cazul lui George
Reinnoiesc intrebarea catre cei de pe acest forum care au relatii sau lucreaza la radio sau TV sau la ziare (sper ca propunerea sa nu trezeasca suparare): nu exista o posibilitate ca sa se faca o emisiune radio/TV si un articol (sau o serie de articole) in ziare in care sa se expuna problemele cu care se confrunta atatia parinti cu copilasii autisti din Romania?
Se poate face un teledon pentru ei (in genul celui cu 5 Euro pentru o viata) - poate 5 Euro pentru recuperarea unui copilas autist? Poate se poate face un fond comun care sa ajute la tratamentul lunar al catorva asemenea copii?
Eliza
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58588/" target="_blank">
Ajutati-l pe George!
doralina spune:
Eliza,
Uite un articol, e cald...
La final e vorba si despre George si o fotografie cu el
Copii inexistenti - Autoritati bolnave de autism
03 Mai 2006 | de Ionela Gavriliu
Pentru sistemul de sanatate si de protectie sociala, ei nu exista. Atunci cand exista, sunt categorisiti gresit, ca bolnavi psihic. Cand sunt copii, li se spune "autisti", cand devin adulti, termenul nu-i mai reprezinta si sunt numiti "persoane cu psihoze". In Romania, autismul este inca o afectiune invizibila.
O tanara cu zambet bun tine de mana doi baieti de 3 ani. Mihaela e mama a doi fii gemeni autisti, Andrei si Ovidiu, care merg la o gradinita normala pentru a se integra. Ghinionul acestor copii a fost sa se nasca intr-o tara unde programele care ar putea ajuta persoanele autiste lipsesc cu desavarsire. "Cand spuneam directoarelor de gradinita ca fiii mei sunt autisti, deveneau surde la restul conversatiei", isi aminteste Mihaela fara manie. O singura gradinita de stat i-a primit pe micuti pana la urma. Surpriza cea mai mare a venit din partea autoritatilor cand o doamna de la Integrarea Copiilor cu Dizabilitati i-a trantit-o franc: "Stiu ca e lege pentru integrarea acestor copii, dar fii constienta ca nu ti-i primeste nimeni", ii repeta cuvintele Mihaela cu lacrimi in ochi.
SIMPTOME. Povestea Mihaelei seamana cu multe dintre cele ale parintilor care au copii autisti. Cu diferenta ca pentru cei doi soti efortul si lupta au fost duble: pentru fiecare din cei doi micuti. Mama si-a dat seama ca baietii ei au o problema cand aveau un an. Mancau doar mancare alba, urlau incontinuu. A mers din doctor in doctor si a primit cele mai diverse diagnostice. "De la a ma considera pe mine nebuna, ca fiii mei sunt perfect sanatosi, pana la «stricati» pe veci si ca ar trebui sa-i inchid undeva si sa fac altii", marturiseste mama. Ce ii innebunea pe cei doi parinti era ca nimeni nu stia sa-i ajute. "Doctorii ridicau din umeri. Pentru unii, daca un copil nu sta izolat intr-un colt, nu e autist", a invatat-o experienta.
INCEPUT. In biroul elegant, cu un perete tapetat cu fotografii ale copiilor, N., un alt parinte, povesteste cum a reusit sa-si recupereze copilul autist in proportie de 99%. Acum, micutul R., in varsta de 7 ani jumatate, picteaza, danseaza si viseaza sa devina arhitect. Asta datorita unei terapii pe care parintii lui au invatat-o in strainatate, Applied Behaviur Analysis (ABA). Cum a devenit specialist in autism, tatal copilului isi argumenteaza fiecare afirmatie cu cifre. "S-a stabilit ca un copil din 166 sufera de autism. Si cum fenomenul n-are legatura cu geografia sau cu statutul social, poti sa spui ca si la noi in tara e valabil. Nu ca in Romania ar fi vreo statistica in acest sens", afirma sec. Daca ar avea dreptate, ar insemna ca din cei patru milioane de copii romani, in jur de 200 de mii ar fi autisti. Pentru autoritatile romane nu are ganduri prea bune, mai ales ca toti doctorii la care a fost i-au eliberat copilului certificat de persoana cu handicap grav si atat.
INVIZIBILI. Autoritatile romane nu pot contrazice estimarea lui N., fiindca pentru ele copiii autisti nu exista. La Autoritatea Nationala pentru Protectia si Drepturile Copilului (ANPCD) nu am gasit nici o estimare privind numarul copiilor autisti din Romania. "Cazurile de autism se regasesc, acolo unde este cazul, intre copiii cu deficiente neuromotorii", a fost raspunsul primit, plus recomandarea de a contacta toate directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului din judete. Unele directii au un numar estimativ al copiilor cu autism, la alte directii ni s-a spus ca cifrele sunt confidentiale sau lipsesc cu desavarsire. De exemplu, la DGASPC Buzau, directoarea Carmen Nutulescu ne-a dat cifra de 38 de persoane cu autism sau note autiste, specificand ca nu exista programe sau centre exclusiv pentru autisti. Copiii aflati in evidenta DGSPC Brasov sunt aproximativ 75. Nici aici nu sunt centre speciale. De la Iasi ni s-a spus ca sunt 433 de copii autisti in judet. Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) nu a putut furniza nici un numar in acest sens, recunoscand ca si institutia ar avea nevoie de o contabilizare a persoanelor cu autism. "Noi stabilim doar in ce grad de handicap se incadreaza o persoana, nu mergem mai adanc", a spus sefa serviciului de metodologie, Monica Stanciu. Paradoxal, desi copii cu autism mai exista oficial pe ici pe colo, pentru adultii cu autism situatia nu e cu mult diferita fata de cea dinainte de 89. O data ce au devenit majori, autistii sunt incadrati la persoanele cu handicap psihic.
SANSA. Astfel ca parintii care au copii autisti nu stiu la cine sa apeleze. Si cu toate acestea exista un sprijin, cateva asociatii si fundatii se ocupa de aceasta problema specifica.
Pentru mama gemenilor autisti, totul a inceput cu o intalnire a unor parinti in aceeasi situatie. "Mi se parea un fel de secta grupul acela, pentru ca nu aparea pe nicaieri mai nimic despre ei", recunoaste femeia amuzata. Mai tarziu a aflat ca parintii unui baietel autist au deschis un centru pentru astfel de copii, centrul "Horia Motoi", au facut site-uri de informare a parintilor, campanii. Erau parintii primului copil tratat cu succes prin terapia ABA, familia N.
LUPTA. Mihaela si sotul ei au inceput aplicarea terapiei ABA pentru a-i salva pe Andrei si pe Ovidiu. Au angajat patru tutori, si-au luat casa langa Bucuresti cu mari sacrificii. Casa familiei e aranjata in scopul "lectiilor" celor mici. "Am peretii mazgaliti peste tot, dar, cand au inceput sa se manifeste, nu a mai contat pe unde deseneaza", spune femeia. Acasa, tutorii incep "lectiile" de dupa-masa cu cei doi frati. "Andrei stie 84 de cuvinte", se mandreste mama aratandu-mi unul dintre dosarele groase care impanzesc dulapurile cu progresele micutilor. "Ovidiu, fa cruce", spune fata blonda si rabdatoare, manuind creionul in mana baietelului. Din camera de alaturi se aud laude zgomotoase cu intonatie teatrala. "Bra-vooo, asa, pui!" Andrei prinde mingea zambind si o da mai departe. In pauza, Ovidiu vine la mama lui si ii pune mainile dupa gat. "Ce ganduri ai tu?", il priveste mama in ochii catifelati, cautand raspuns.
CENTRU DE TERAPIE. In afara de terapie la domiciliu, ABA mai este aplicata si la centrul "Horia Motoi" din Capitala. "Pi-cior", spune tanara cu ochelari, asezata in fata unui baietel care-i repeta gestul de a-si lovi genunchii cu palmele. "Bravo!", il felicita pe copil, dandu-i sa bea o gura de suc dupa fiecare succes. Edi este un baiat de aproape 6 ani din Craiova, care progreseaza pe zi ce trece. Mama lui, Luminita, il aplauda si baiatul "bate cuba" cu Oana. "Nu poti sa mai ai alt serviciu. De sase luni, asta a fost meseria mea", spune Luminita, aratand spre Edi. Bucuria femeii este ca fiul ei a invatat sa spuna "mama", nu mai face pe el si mananca singur. Cand o intreb daca Edi mai are frati, mai ca se simte jignita de intrebare. "Nu am alt copil si nici nu-mi doresc. El e scopul vietii mele, nu sunt pregatita sa-l impart."
"Avem satisfactii enorme cu cei cinci copii pe care ii avem la terapie", spune directoarea Centrului, Valeria Grigore. "Avem un caz cand copilul nu stia nici sa linga o acadea, si acum invata limba engleza", se mandreste. Spera ca centrul sa se extinda si sa poata sa-si specializeze personalul, aceasta fiind cea mai mare lipsa la ora actuala.
REZULTATE. Un alt centru in care se aplica ABA cu rezultate bune este cel al Fundatiei Copii in Dificultate, unde sunt inscrisi 20 de copii. Paul Morosanu, coordonator pe proiectul autism, explica terapia ABA; ia un capsator si-l pune pe masa intr-o anumita pozitie. "Un copil autist trebuie sa-si generalizeze comportamentul. E posibil, daca schimb pozitia capsatorului, pentru el sa nu mai insemne nimic." Despre relatia cu autoritatile privind problema autismului crede ca lucrurile sunt "la foarte inceput". Cine are cu adevarat probleme de comunicare?
BOALA
Autismul este o boala caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, de comportament stereotip si repetitiv cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani.
Exista cazuri cand dezvoltarea copilului se desfasoara normal pana la o anumita varsta, dupa care intervine o regresie si apar notele autiste. Autismul apare de patru ori mai des la baieti decat la fete. Nu se cunosc cauzele acestei boli. (www.autism.ro)
TERAPIA CARE DA O SANSA COPIILOR AUTISTI
DE MICI. Pentru ca terapia ABA sa dea rezultate, copiii trebuie sa aiba intre 2 ani jumatate si 5 ani. George a fost adus din timp de parinti la centru
Intr-una din salile centrului "Horia Motoi", ca un cubulet cu pestisori colorati atarnati pe perete si un ceas care masoara timpul tacut, un ghindoc blond si zambitor e invatat sa se dezbrace, sa se ridice in picioare cand i se spune de catre doi tineri. De partea cealalta a usii, mama baiatului, tanara si semanand cu fiul ei, e invatata de alti doi tutori cum sa aplice terapia ABA acasa. Tanara pune intrebari, asculta cu atentie regulile, dar abia isi poate lua privirea de la micutul care da din manute si se joaca asa cum nu credea ca o va face vreodata.
http://www.jurnalul.ro/articol_51737/copii_inexistenti_autoritati_bolnave_de_autism.html
mia73 spune:
Hristos a inviat!
Sunt tatal lui George si incerc sa va mai tin la curent cu informatii noi. George si Antonia s-au facut bine dar se pare ca acum a venit randul Mihaelei si al meu dar vom trece noi si peste asta.George a reinceput activitatea in noua locatie a centrului si acum beneficiaza si de tratament dupa-amiaza. S-a reacomodat dupa vacanta de o saptamana si progresiv se incerca tinerea lui la lectii pana la orele 18.S-a facut rotatia tutorilor (deoarece asa sunt uzantele)si a inceput sa lucreze au fost recapitulate sarcinile masterate si s-au trecut si la altele noi.A masterat (invatat) printre altele stai jos, uita-te la mine, fa pa, vino la mine, arunca mingea, face puzzle cu 2-3 4-6 piese, potriveste obiecte , invata sa se joace, sa se dezbrace , deja mananca singur Etc , v-am enumerat cateva sarcini ca sa aveti o imagine a activitatii lui).Locuiesc foarte aproape de centru si asta e un avantaj enorm. I s-a scos somnul de dupa amiaza si chiar daca da semne de oboseala face fata.
Speram sa va dam in curand vesti mai bune!
Cuzuc Gheorghe
doralina spune:
Eliza,
ma tot gandesc ca daca nu vorbim despre problemele noastre nu le vom rezolva niciodata...
As vrea sa tragem de maneca putin presa sa faca un eveniment mediatic dintr-o sesiune stiintifica
Eforturile combinate ale Fundației Copii în Dificultate
din România și Marea Britanie deschid noi oportunități
de sprijin și ajutor pentru copiii cu tulburări din spectrul
autist din România.
P R O G R A M U L C O N F E R I N Ț E I
Joi, 18 mai 2006:
Înregistrarea participanților
18:00 Înregistrarea participanților. Bufet.
Vineri, 19 mai 2006: Conferință Internațională
08:30 Primirea participanților.
09:15 Cuvânt de deschidere, Dl. Alisdair Barron - CID.
09:30 Prof. Dr. Beate Herpertz - Dahlmann:
Tulburări de Spectru Autist - cele mai bune metode
de diagnosticare, tratament și cele mai noi rezultate în cercetare
09:50 Sesiune de întrebări:
Moderator Conf. Dr. Iuliana Dobrescu
10:15 Dr. Monica Zilbovicius:
Imagistică Cerebrală și Autism.
10:40 Sesiune de întrebări:
Moderator Conf. Dr. Iuliana Dobrescu
11:20 Pauză
11:50 Dr. Evelyne Soyez - Papiernik:
Diagnosticare Precoce, Intervenție Precoce.
12:15 Sesiune de întrebări:
Moderator Dr. Rodica Urziceanu
12:40 Pauză de prânz
13:45 András Csepregi:
Asigurarea Sprijinului pentru Copii cu ADHD și
Familiile lor, Bazată pe Intervenția Timpurie.
14:10 Neil Martin:
Folosirea Principiilor Analizei Comportamentale
Aplicate în Cadrul Școlar.
14:35 Stephanie Lord:
Contribuția atingerii și mișcării în sănătate,
dezvoltare și bunăstare.
14:55 Sesiune de întrebări:
Moderator Dl. Alisdair Barron - CID.
15:40 Pauză
16:20 Dr. Evelyne Soyez - Papiernik:
Interdisciplinaritatea în Context Românesc
16:30 Sesiune de întrebări: Davna Bleeks, András
Csepregi, Conf. Dr. Iuliana Dobrescu, Prof. Dr.
Beate Herpertz - Dahlmann, Stephanie Lord, Neil
Martin, Dr. Evelyne Soyez - Papiernik, Dr. Rodica
Urziceanu, Dr. Monica Zilbovicius, Phil Chrisitie.
Moderator: Dl. Alisdair Barron - CID.
17:30 Concluzii;
17:45 Obiective pentru ziua a doua;
Distribuirea informațiilor de prezentare pentru
atelierele de lucru alese.
Sâmbătă, 20 mai 2006: Ateliere de lucru
Vor avea loc patru sesiuni de lucru, însumând
șapte ateliere de lucru. Puteți opta să participați
până la patru din acestea în diversele intervale
orare prezentate mai jos.
Atelierele de lucru sunt următoarele:
1. Kate Baxter - Coordonate în comunicarea
prin muzică
2. Stephanie Lord - Coordonate în comunicarea
prin mișcare
3. Serge Soyez - Papiernik - Corpuri sensibile
4. Katie Hunter - Aspecte practice ale folosirii
simbolurilor în comunicare
5. Lara Van Der Horst - Intervenția logopedului
în sprijinul copilului cu autism
6. Neil Martin - Folosirea Principiilor Analizei
Comportamentale Aplicate în Cadrul Școlar
7. Phil Christie - Coordonate în comunicarea
prin mișcare
08:30 Cuvânt de deschidere: Alisdair Barron - CID
Trecerea în revistă a obiectivelor atelierelor de lucru
09:30 Sesiunea I-a de lucru: Atelierele 1. 2. 3.
10:40 Pauză
11:00 Sesiunea II-a de lucru: Atelierele 4. 5. 6.
12:15 Focus grup
12:45 Pauză prânz
13:45 Sesiunea III-a de lucru: Atelierele 2. 3. 7.
15:00 Pauză
15:25 Sesiunea IV-a de lucru: Atelierele 4. 5. 6.
16:40 Focus grup. Concluzii. Mulțumiri
16:55 Înmânarea certificatelor de participare.
17:05 Sesiune de închidere. Ceremonie de premiere.
Vă mulțumim încă o dată și pe această cale pentru
implicarea Dumneavoastră personală, pentru
realizarea și buna desfășurare a acestui eveniment
deosebit.
Ne puteti contacta la tel/fax 021 210 31 21, 0722 977 317 sau la centrul nostru din Str. Radu de la Afumati nr. 16, sector 2, Bucuresti pentru a va inmana formularul de inscriere
office@cid.org.ro
Va multumim si va asteptam
Valentina Zaharia
Asta e stirea, cum sa ajunga la televiziuni, la ziare, la radio?
Printr-un mail care sa sa-i zguduie, sa le atraga atentia
Va amintiti ce isterie e cand vine o starleta de doi bani la aeroport?
Si aceasta sesiune va trece neobservata...
Poate daca ne mobilizam si trimitem zeci de mailuri, dam telefoane...
Credeti ca o tv cu audienta ii va lua un interviu lui Neil Martin: pe tema
Folosirea Principiilor Analizei Comportamentale
Aplicate în Cadrul Școlar?????
Si ca vom vedea un serial cu titlul SOS autismul, un genocid infantil national????
cu reportaje din toata tara?
As da orice sa se intample asa...
doralina spune:
Cu mihaela vorbesc din cand in cand la telefon.N-am reusit sa ne mai vedem...E multumita,George pare sa mearga bine la unele programe, la altele are mari greutati...Ii spuneam sa mai aiba rabdare doua luni, apoi progresele vor fi mai mari...
II citesc la tel de pe forum, uneori radem, alteori nu e rasul nostru
Am auzit de George, baietelul cu autism al unei familii de preoti din Vaslui si de ampla campanie de strangere de fonduri pentru salvarea lui. M-am intrebat atunci cam cate campanii de astea ar trebui facute in Romania si in lume.. De fapt m-am gandit mai mult la faptul ca daca eu as fi preot, as fi facut o campanie pentru strangere de fonduri nu pentru salvarea exclusiva a fiului meu, ci pentru salvarea mai multor fii ca George din comunitatea mea si pe care o si pastoresc.. Nu cred ca era singurul copil cu autism din zona. In felul asta macar eu ca preot as fi incercat infaptuirea preceptului Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti..
http://www.autism.ro/forum/viewtopic.php?t=498
Iarta-i ,Doamne, ca nu stiu ce fac....
mia73 spune:
Sunt tatal lui George si incerc sa va mai tin la curent cu ceea ce se intampla. Acum George lucreaza circa 7 ore zilnic si incet incet se va ajunge la 8 ore. Unele programe de instructie merg mai bine altele mai putin bine dar speram ca acest mecanism de lucru va merge in curand asa cum ne-am dori noi si ne dorim ca George sa poata face fata. Nu e usor sa soliciti atatea ore un copilas de trei ani, sa-i captezi in permanenta atentia, sa-l scoti din lumea lui ... Noi vrem sa facem pentru el tot ceea ce ne sta in putinta si cu ajutorul lui Dumnezeu sa-i redam adevarata copilarie.
Cineva pe www. autism.ro isi dadea cu parerea in Saptamana Patimilor vis a vis de campania pentru George acuzandu-ma de egoism. In mod paradoxal acel cineva se autointitula APROAPELE desi prin atitudinea sa dat fiind si faptul ca era cu cateva zile inainte de Paste a dovedit ca e departe , departe de Dumnezeu si de aproapele.Mai departe cineva la fel de departe acuza Biserica ca nu face nimic dar se vede ca e vorba de oameni care nu-l au pe Dumnezeu da tata si biserica de mama, nestiin ca Biserica inseamna eu tu, el ea noi toti ... etc
Dupa modul de exprimare pare a fi un spectator nevinovat care complica lucrurile simple si le simplifica pe cele complicate, si care nu a experimentat starea unui parinte cu un copil grav bolnav.As vrea sa-i raspund ca in comunitatea pe care o pastoresc nu mai am nici un copil autist in schimb cunosc zeci de parinti de copii autisti pe care i-am ajutat asa cum am putut. Din pacate exista foarte multi parinti care nu vor sa faca nimic pentru copiii lor si nu poti trece peste aceste bariere impuse de ei. Poate ca fac parte din parintii care au facut multa valva prin articolele din presa,de la tv, de pe net dar traind intr-o tara in care nimeni (nici cei in drept) nu te ajuta, am considerat ca e singura cale.Dupa toate acestea am fost abordat telefonic si prin mail de peste 50 de parinti din care 80% nu auzisera de terapia ABA si pe toti acestia i-am indemnat sa urmeze aceasta terapie, le-am trimis materiale prin net sau prin posta , etc. Si in tarile civilizate in asemenea cazuri se fac chete printre colegii de la compania unde lucreaza parintii, printre rude, prieteni pe la diverse organizatii.
Am scris aceste randuri nu pentru acel aproape de departe ci pentru cei care desi sunt departe geografic ne-au fost foarte aproape.
As vrea ca mai tarziu sa-i pot spune lui George toate aceste incercari prin care am trecut , pentru el sa fie o poveste, pentru mine si Mihaela un vis urat si orice ar fi il voi invata pe George sa nu judece ci sa ierte!
Witchie spune:
Parinte,
Nu va ascund ca si eu am gandit la fel. Atunci cand am auzit prima data cat costa terapia pentru un singur copil, am gandit ca un parinte fara probleme: vai, 30.000 de euro e o suma enorma, de ce sa nu facem un workshop la care sa invitam specialisti din Romania si sa-i invatam pe ei ABA si ei la randul lor sa invete pe altii.
Intre timp am mai citit despre ABA, am cunoscut parinti in aceeasi situatie ca dumneavoastra si am inteles - ascultandu-i pe ei si punandu-ma fie si pentru 5 minute in pielea lor - cum trebuie sa se desfasoare lucrurile. Fiecare copil cu autism care beneficiaza de terapia ABA cu tutori platiti (cu enormele sume pe care deja le cunoastem) este o investitie pentru alti copii. Un tutore bun se formeaza in cativa ani de zile si oricate cursuri de 3 luni am organiza, tot depindem de specialistii din afara care vin pentru o saptamana in Romania si pretind sume exorbitante pentru a spune: da, aici e bine, aici e altfel. ABA este o terapie individuala. Nu se poate aplica la fel pentru toti pacientii. Nu are rezultate identice peste tot. Pana cand vom avea propriii nostri specialisti in ABA (si asta se va intampla probabil peste 10-15 ani) datoria fiecarui parinte este fata de copilul sau. Investind in copilul sau, fiecare parinte formeaza 2-3 tutori care mai departe vor forma alti 2-3 tutori sau vor ajuta alti 2-3 copii, pentru ca au capatat experienta.
Dumneavoastra navigati dupa o harta alba. Pe masura ce george invata, trasati si linii pe harta alba. Comunitatea parintilor ai caror copii sufera de autism incepe sa se inchege. Cei ce cauta ajutor, vor gasi si aici si pe forumul autism.ro. Cat despre bani... Cand esti pus in situatia de a cere pentru copilul tau si altul vine sa te judece, e bine sa-i urezi sa nu-ti cunoasca durerea.
Parinte, Mihaela, Eliza, Doralina si toti ceilalti ce il ajutati pe George, fiti siguri ca eforturile voastre vor avea ecouri nu doar in existenta lui George ci si in a altor copii. Dumnezeu e bun! Cand o usa ni se tranteste in fata, sigur in alta parte se deschide o fereastra. Am sa inchei cu o scurta poveste:
O furtuna grozava a aruncat pe o plaja sute de stelute de mare. Un batran pescar, prea slabit ca sa mai iasa cu barca in larg, le lua una cate una de pe nisip si le punea inapoi in mare. Nepotul sau l-a intrebat:
- De ce te chinui? sunt prea multe, in curand vine refluxul si toata stradania ta va fi in zadar. N-ai sa le poti pune pe toate inapoi in apa. Si-atunci, efortul tau nu mai conteaza.
- Conteaza pentru ea, a spus pescarul, punand cu grija, inca o stea de mare in apa.
Dumnezeu sa ne ajute sa ne regasim din insingurarea in care de buna voie ne inchidem!
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
O intrebare de 1000 de puncte