Bariera culturala
Raspunsuri - Pagina 2

AB spune:
quote:
Originally posted by lilanda
puhaha....pai daca bariera aia se trece (cu niscai disponibilitate, deschidere si alte atribute ale omului inteligent), ce te faci cu "cautatul in panoplia de barbati", aaa???...asta nu-i chiar asa usor, in cultura noastra
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
Lilutzzz looll da...
Tu ce astepti Iepu : sa-si puna careva cenusa-n cap ca-si pierde romanitatea casatorindu-se cu straini? Sau sa declare ca o luat la rand toata .ro masculina si cu inima amara s-a multumit cu ce-o picat.
Trezeste-te draga mea.Sunt multi romani si romance care traiesc afara de ani de zile... ce ai vrea tu sa-si gaseasca pe cineva in tara de adoptie unde traiesc, muncesc sau in saptamanile de vacanta sa ia panoplia la rand doar, doar gaseste pe cineva romanca/roman neaparat?
Abushsorul Abu Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me.

IEPU spune:
AB,
cam defensiva atitudinea ta.
De ce sa crezi ca m-am asteptat sa-si puna cineva cenusa in cap... bla, bla...?
Nu m-am asteptat la asa ceva si nici la un mesaj ca al tau.
De fapt ideea mi-a venit citind pe un topic paralel despre o fata casatorita in Japonia si m-a pus pe ganduri faptul ca din raspunsurile altor fete casatorite in Japonia deduceam alte tipare de raspuns social. Aceeasi situatie poate primi raspuns diferit din partea societatii, aiurea pe glob.
Iaca m-am ridicat de sub pietre , ma duc sa-mi oblojesc cucuiele.
Magda, mami de Horia (20ian1997) si Matei (3oct2005)

lilanda spune:
quote:
Originally posted by IEPU
De fapt ideea mi-a venit citind pe un topic paralel despre o fata casatorita in Japonia si m-a pus pe ganduri faptul ca din raspunsurile altor fete casatorite in Japonia deduceam alte tipare de raspuns social. Aceeasi situatie poate primi raspuns diferit din partea societatii, aiurea pe glob.
IEPU, aahhh, pai acu' odata cu replica ta incilcita (care, parol, daca are legatura cu sobiectu') imi dau si io seama de ce nu poti depasi tu bariera culturala!!!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

IEPU spune:
Lilanda,
poate este intradevar nevoie sa iti explic ce legatura este.
De multe ori cand dezbati o problema cu un vorbitor de limba romana (si exemple gasesti si pe forum cu zecile, nu trebuie sa te gandesti musai la mine), ajungi intr-un punct mort tocmai pentru ca n-ai folosit cuvintele potrivite sau n-ai gasit abordarea potrivita.
Daca dezbati aceeasi problema cu un vorbitor de alta limba materna (si nu neaparat engleza care nu prea ne mai e straina) ai chiar mai multe sanse sa nu gasesti acele cuvinte.
La aceasta se poate adauga un obstacol legat de modul cum este inteles intr-o alta cultura felul in care abordezi problema.
O sa iti dau si un exemplu, cu riscul sa imi iau alte pietre in cap de la fetele din Oltenia. Firma la care lucrez are o filiala in Craiova. Corespondam zilnic cu ei pe email si vorbim la telefon. Sunt mai mult sau mai putin profesionisti in meseria lor ca peste tot, nu-i vorba de asta. Problema apare pentru ca fiecare in parte si toti deopotriva sunt irascibili, suspiciosi, isi trag unul altuia scaunul de sub fund si de multe ori au o atitudine miserupista.
Cu "panoplia"? Nu vad pe unde am scris ca as avea nevoie de recomandari...

lilanda spune:
Iepu, uite acum incep sa pricep ce vrei sa zici ...asta evident, fiindca ai fost dispusa sa-mi explici in cuvinte simple, exprimarea ta imbirligata cu "raspunsu' social" si legatura dintre un asemenea raspuns si raspunsul fetelor din Japonia :-)) Ehhh, cam asa sta treaba si-ntr-un cuplu in care cei doi parteneri nu vorbesc aceeasi limba. Evident ca exista diferente culturale...dar astea exista chiar si intre romani (asa cum sustii)
, diferente care pot genera neintelegeri ori chiar conflicte si care, din fericire, se pot solutiona prin comunicare...asta, bineinteles, daca esti dispus sa comunici, sa explici, sa intelegi, sa respecti opinia celuilalt, sa o accepti etc etc.
Cit despre panoplie (imi si imaginez barbatii vorbitori de alta limba materna, stind frumos agatati ca-ntr-un insectar, numai buni sa fie gasiti), uite acilea:
quote:
Parerea mea, pur teoretica, ar fi ca NU. Nu as fi cautat niciodata jumatatea mea in panoplia de barbati vorbitori de alta limba materna. Dar poate sunt conservatoare si veti reusi voi, cele care ati indraznit, sa imi schimbati parerea...
Tu ce intelegi din exprimarea asta???

AB spune:
Iepu,
tu ce vrei sa zici ca daca tu nu iei sot din Brasov ai o problema de diferenta culturala:):) Chiar si cu Craiova? Ai naibii olteni. Io ii stiam iuti si intreprinzatori si fara fasoane... Whatever lasa mey Brasovu... tat Banatu-i fruncea!
Lasa pietroaiele... asa sobect asa raspuns...
Serios..eu chiar nu-s rea zicand sa wakeup! Pai tu ce crezi ca sotii straini tii iei de la magazin?
Aiurea sau tii iei de la ei de acasa ceea ce presupune ca traiesti acolo, muncesti/studiezi si ca oricum chiar de n-oi fi adaptata, diferentele culturale le stii in mare si oricum intr-un om pe care-l iubesti nu dai cu barda chiar daca te scoate din papuceii cu blanita mioritica... te intrebi si tu de ce o facut asta si-i ceri o explicatie.
Sau tii iei de acasa s-atunci stiu ei care-i baiul cu mioritele si frustrarile romanesti... sau ii iei dintr-o terta tara s-atunci ii fain ca joci pe teren neutru. Adica fiecare e cu bagajul lui, dar dupa ce oi dat deja cu capul de prejudecatile si obisnuitele altora la ei acasa...iti creste gradul de toleranta.
Io nu zic ca nu poti sa-ti iei sotu si altfel dar nu-i cazul majoritatii.
Iar cu limba..una-i scrisu, alta-i vorbitu fata-n fata. Si-n plus odata cu copii ajung sa o rupa amandoi binisor. Cel putin olandezii sunt in top. Din toate cunostintele mele imi aduc aminte de un tip care se tinea de capul prietenei mele romance. A cumparat carti si vorbea cu noi romaneste cum ne nimerea.. cu accent moldovenesc. La vara se casatoresc, si vorbeste bine. Si scrisul e in progres.
Sa fiu sincera mi-e mai greu sa vorbesc la job, decat cu prietenii. Altfel poate fi funny cateodata, fun adesea, dar las ca si-n Bucuresti cand m-am mutat din Lipova.... ziceam ca vorbesc alta limba si nimeni nu era prea ingaduitor.
Andreea Abushsor Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.

IEPU spune:
Bey, da' neinspirat fu cuvantul "panoplie"!

Nadia1976 spune:
Iepu, sotul meu e canadian get-beget, nascut si crescut aici;
Pentru ca o casnicie "interculturala" sa functioneze, e pur si simplu, vorba de respectul ce si-l acorda cei 2 parteneri; la fel ar fi si cu 2 parteneri de aceeasi cultura si rasa, dar crescut in 2 familii diferite; in familia unuia poate s bea vin la masa de Paste, la celalalt, poate doar apa... atunci ce faci?
Dar daca cei 2 parteneri se respecta si incearca sa isi inteleaga reciproc partenerul, totul este ok.
Aici nu se practica 'datul de pomana pentru sufletele dragilor nostri care nu mai sunt cu noi'. Dar cand eu i-am explicat sotului ca vreau sa 'dau de pomana' ceva ptr. mami, chiar daca poate nu a inteles ce e cu toata treaba asta, imi respecta traditia si ma lasa sa fac ce cred eu ca e corect si in concordanta cu traditia mea; La noi in .ro, nu exista Thanksgiving sau Halloween, dar eu celebrez, ptr. ca ei o fac, ptr. ca e parte din traditia sotului meu.
Noi ne respectam reciproc traditiile si felul in care am fost crescuti; poate nu intelegem "de ce", dar asta nu e important, important e doar faptul ca acceptam ce se intampla in jurul nostru (traditii, crezuri, etc.). Sau ziua Sf. Marii, ce ei nu celebreaza; Anul trecut aveam o caruta de treaba in ziua aia si nu am facut nimic. I-am spus ca in religia mea e mare sarbatoare cretsineasca si a acceptat.
Winners don't quit; quitters don't win.
Don't give me an attitude; I already have one!

AB spune:
Iepu yesss ...prost aleasa panoplia:):). Da ne lamurarim, nuuu?
Paste fericit, mey:):)!
P.S. Sa stii ca-i fain cu doua randuri de sarbatori!
Andreea Abushsor Aburit
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.

IEPU spune:
quote:
Originally posted by AB
Iepuyesss ...prost aleasa panoplia:):). Da ne lamurarim, nuuu?
Paste fericit, mey:):)!
P.S. Sa stii ca-i fain cu doua randuri de sarbatori!
Andreea Abushsor Aburit
Asijderea si tie!

Masa imbelsugata si ganduri senine tuturor celor care citesc pe-aici!