Bariera culturala

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

pe sora mea...sa zicem ca o cheama Sorina ( nume inventat, normal) dar sora mea exista...si sa zicem ca s-a maritat de trei ori (asta nu e inventat, chiar e adevarat) si uite ca se marita ea prima data cu un tip din romania dar care traia in germania. Nici asta nu e inventat.
E pe bune.
Si traiesc ei cit traiesc pina cind bariera culturala isi da cu capu de pereti si zice:
"mai, tu esti frumoasa cum numa-n vis...dar eu vreau sa fiu liber"
ok, ii da fata liber. Am plins cu totii. O, cit am plins...cel putin eu..am plins vrei 5 minute intregi...
Dupa aia, Sorina se marita cu un alt roman dar care pleaca (o! de ce nu?) in America.
Dupa 3 ani, pac bariera culturala (incredibil!!!) si o mexicana mult mai dragutza ii dau peste ochi.
Normal, Sorina intra in depresie.
Si cum statea ea asa si lucra la o firma portocalie, gindindu-se la ce oare? bariere culturale normal...iaca vine si ocazia sa plece intr-o tzara foarte frumoasa, sa participe la o nunta. Nimic deosebit.
Doar Sorina n-o fi ea cea mai nemaritata femeie din lume, nu?, poate si ea sa mearga in vizita intr-o tara deosebita, chiar si daca a trebuit sa divorteze de doua ori din cauza de bariere...culturale, of cors.
Ei...n-o sa credeti dar Sorina s-a dus la nunta aia care se intimpla ...cind credeti???intr-o simbata si-l cunoaste pe tipul asta care habar nu avea ca exista si Romania ci doar Transilvania ca asa erea bariera lui culturala...si care cade lat ( la figurat desigur) dupa ea desi el nu vorbea decit austriaca dar mai mul tiroleza...ha-ha iar ea nu stia decit romana.
Poftim de te intelege!!!
N-ai cum.
O mare bariera culturala se ridica intre ei. Un zid, nene.
Cica in teorie.
Ca-n realitate, luni deja, el, care uite ca are si 5 ani mai putin decit ea ( deci nu un disperat de matrimoniale) si e un scump si jumatate o cere de nevasta...si azi...Sorina e maritata cu austriacul ei de vreo 4 ani si acum asteapta 2 copii cu care eu ma mindresc de parca ar fi ai mei...
Cit despre bariera culturala...ce e aia? Unde?
Cumnatul meu vorbeste romaneste cu gratia cu care numai cei ce stiu despre ce vorbesc eu aici o inteleg. Cind imi zice: "ce faci tu ma frumoshtule ma?" asa...legat, cu accent, mi-e jena de alea trei cuvinte germane pe care le stiu
Are fular cu trei culori, rosu, galben si albastru, spune ca e roman si cumpara de pe internet carticele despre congresul al Xii-lea, pretinzind ca "are colectie" de parca stie el ce e ala congres...E mai roman decit mine.
De ce?
Deoarece si pentru ca, asadar o iubeste pe Sorina, dincolo de orice bariera, culturala sau nu.

Edit: Sa va gaseasca Sfintele Sarbatori de Paste, curati si luminati, pacea sa va gaseasca si inima sa v-o ascultati....

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabgabriela spune:

Daniela,frumoasa povestea surorii tale ! Ii urez doi bebelasi sanatosi !

Si al meu barbat ma accepta cu diferentele mele culturale si incearca sa vb in rom. Cand las mesaje pe forum , si e acasa , isi baga nasul , si ma intreaba , asta ce inseamna ?Se distreaza mult vazand ...emoticurile noastre !

Mai greu e cu socrela si socrelul care recent mi-au reprosat ca-mi cresc copii " a la roumaine".Dar cum sotul nu era prea departe , i-a pus cu "botul pe labe".Noroc ca nu traiesc cu ei!!.Dar e un caz individual , asa sunt ei mai "stramti" la spirit!

Asa ca va confirm si eu :daca e dragoste...totul iese bine, bariere culturala sau nu !Si-n plus : ce avantaj ptr copii nostri !Ce deschidere de spirit :doua lb , doua culturi , doua mentalitati !

Va urez tuturor ,casatorii mixte sau nu , impliniri in familie !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

apropo de bariere culturale si religioase. Ieri am facut asa intr-o doara niste oua de paste ca m-am gandit ca n-am chef de sarbatoare. sotul meu " neroman" si " necrestin" cand a vazut ouale a sarit in sus de bucurie ( la propriu ) si canta fericit prin casa oua de paste oua de paste ( n-am zis ca e normal). asa ca nu stii niciodata de unde sare iepurele. Printre altele necrestinul meu cand se mira isi face mai in gluma mai in serios cruce si spune " doamne feraste"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Cred ca atunci cind te casatoresti cu un om crescut intr-o cultura diferita, te imbogatesti si tu ca persoana, incepi sa fii mai tolerant, mai putin arogant in spiritul mioritic.
Uneori limba vorbita este o problema, mai ales cind te certi sau cind vrei sa folosesti fineturi lingvistice pe care celalalt nu le poate savura. De exemplu, mie mi-a luat patru ani sa inteleg glumele cu Dilbert (un fel de Bula intr-o corporatie americana) iar sotul meu nu poate pricepe deloc influenta balcanica in cultura romana.
Asta nu este o bariera majora daca valorile in viata sint in mare aceleasi (ca valorile astea depasesc limbajul) si daca exista rabdare si bunavointa in a intelege sensibilitatile celuilalt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Daca dragostea-i mare, invinge orice diferente culturale,distanta, limba etc.In cazul meu, diferenta de cultura a fost f. mare, in sensul ca suedezii sunt f. reci in comparatie cu noi romanii,plus altele,eu nici acum nu pot sa-i inteleg si de multe ori am vrut sa renunt dar nu m-a lasat elEl s-a dat pe brazda, adica s-a romanizat destul de mult, ca eu i-am zis franc in fata, ca daca nu se schimba il las, dar nici lui nu-i displace ideea, chiar e incantat sa zica ca-i mai mai mult roman decat suedez.Ce am observat la ei,partea pozitiva, e ca nu iti impun anumite reguli, adica de ex.nu au ideea comunista ca femeia trebuie neaparat sa stea la cratita si barbatul sa citeasca ziare si sa mearga cu prietenii la baute,etc. cum se intampla des in Ro.Eu nu am patit asa ceva nici in Ro,(probabil si din cauza ca-mi place sa gatesc si sa fac curatenie,nu stiu) ca nu ar fi avut nici o sansa cu mine unul care mi-ar fi impus asa ceva.Urasc sa mi se comande!!Eu tot ce fac, fac din placere,dar daca mi se impune ceva, greseala si ghinionul lui.
E destul de greu dar cum am mai zis inainte, daca dragostea e mare se poate.Am vazut multe legaturi nereusite, intre romance si suedezi,mai exact 8 cazuri, si inca 2 intre romance si un scotian, respectiv un italian.
Sincer, daca ar fi s-o iau de la capat, as incepe-o cu un roman,e mult mai simplu.

------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.

poze
Liseberg-Göteborg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns She spune:

Bineinteles ca exista unele "bariere" care nu sint de netrecut.Si nici nu inseamna ca nu-ti poti intilni "jumatatea" de alta parte a limbi.

Nu inteleg de ce trebuie comparat un strain de treaba cu un roman imputit?
Nu se poate face comparatia un strain imputit cu un roman idem sau un strain de treaba cu un roman de treaba?

caci intre un roman pe gustul meu si un strain pe gustul meu, sint atrasa (ca idee) de ROMAN, categoric si fara doar si poate!
Dar cum am zis mai sus, o alta limba a partenerului(din toate punctele de vedere) nu exclude sa fie exact sufletul cautat si este logic ca in timp diferentele dispar.Sau inveti sa traiesti cu ele.

Personal nu as recomanda .Este dificil, greu si trebuie ceva munca depusa.Se merita numai daca ai sentimentul ca este jumatatea ta mult cautata, altfel, intro zi se duce totul la vale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadyana spune:

Fetelor,chiar ati pus punctul pe "i" si va felicit pt. asta.Eu personal nu vad nici o bariera culturala in toate povestile descrise de fete.Si strainii sunt oameni,poate mai oameni ca noi.Si sunt sigura ca fetele vor fi deacord cu ceea ce spun,dar ,parerea mea este ca,in multe situatii strainii sunt mult mai culti ca noi sau mai "culturali".Hai inteleg sa se puna problema de o bariera culturala(desi,sincer, nu prea inteleg)intre un strain si o ramanca,dar nu inteleg de ce sa fie vb despre o astfel de bariera intre 2 din orase diferite ale aceleasi tari?ori nu am inteles eu bine?poate imi explicati voi mai bine ,fetelor.
Sa va spun pe scurt povestea iubirii mele.In anul 2 de facultate am cunoscut un tip care era strai si,pe deasupra din Asia.El lucra ca medic la spitalul de copii din Iasi,este si acum medic chirurg.Vreau sa spun ca nici o clipa nu s-a pus problema de "bariere culturale"ci,dinpotriva,am avut multe,f. multe de invatat unul de la altul.Era un baiat care stia si nu ii era rusine sa faca mincare,sa spele,sa faca curat,sa ma scoata in oras....intr-un cuvant sa faca o femeie fericita.Ne-am cunoscut si imi pare bine ca am cunoscut un astfel de barbat..chiar era deosebit si f. cult.Doar ca..s-a terminat pt. ca eu,din pacate,aveam o prietena,colega de facultate care pana la urma a reusit sa ne desparta.Si..eu va intreb fetelor..unde este "bariera culturala"?Cert este ca,din anul 3 de facultate de cand ne-am despartit si pana in prezent(am terminat facultatea anul trecut,deci au trecut 3 ani)eu nu mi-am putut scoate din cap ideea ca din cauza prostiei mele am pierdut un barbat ca cel de care v-am vb.si nici nu am gasit un barbat ca el.Adevarul este ca nici nu am cautat pt. ca ma uit in jurul meu si nu vad ca ar fi cineva care sa ajunga la standardul celui pe care l-am iubit.
"Bariera culturala"?Asa cum spuneau si fetele..nu cred in asa ceva.
Fetelor, am incercat pe cat posibil sa aduc argumente in favoarea celor sustinute de mine,cu povestea pe care v-am povestit-o.Dar,daca din intimplare am scapat greseli in exprimare,va rog sa ma scuzati pt. ca mi-am adus aminte iar de iubirea mea.Eu il cunoscusem inaintea Sarbatorilor de Paste,acum 4 ani si imi este f. greu sa fiu rationala cand imi aduc aminte,mai ales ca vina a fost a mea,pt. ca am avut o prietena care avea in cap multe "bariere culturale".desi astfel de bariere se pare ca am avut si eu fiind prietena cu o astfel de.....
Altceva?Ce pot sa spun?Daca printre voi exista cineva care lucreaza sau are legatura cu spitalul de copii din Iasi,transmiteti salutari si toate cele bune celui mai bun si mai respectat medic chirurg pediatru de origine "straina"(cum spunea cineva mai devreme)din cati exista acolo..
Va multumesc fetelor ca ati ascultat si povestea iubirii mele fara bariere culturale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Si eu sunt maritata cu strain si din experienta pot spune ca exista diferente culturale, cum e si normal, dar ele devin o bariera in momentul in care in parteneri nu exista dorinta de schimbare .

Pe de alta parte, desi eu vorbesc limba sotului si sotul vorbeste bine romana, tocmai faptul ca nici unul nu stapaneste 100% limba celuilalt ne face mai atenti in relatie.

Daca iubesti si te potrivesti cu persoana langa care vrei sa-ti traiesti viata nu exista nici o diferenta intre un cuplu mixt sau unul numai de romani. (exceptie: mi se pare totusi ca barbatii din vest se maturizeaza relativ mai repede decat cei romani)

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

poze

poze recente

Pasti 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

Atat timp cat exista iubire se pot trece multe bariere, de limba, culturale, si ce mai doriti, este adevarat ca nu toti sunt facuti pt a trai in alta tzara dar unii reusesc si se imbogatesc enorm prin asta, eu as vedea bariere "culturale" si intre 2 romani provenind din medii diferite, cu niveluri diferite de educatie si asa mai departe.

Trebuie sa fim mai toleranti si sa nu judecam cu glas tare pe nimeni, suntem oameni cu totii si barbatii/femeile sotzi si sotzii nu se cumpara la targ ca vitele.Cine si-a gasit perechea in "panopila"(ca nici nu stiu ce inseamna cuvantul asta, deci deja o bariera de limba intre mine si Iepu) altor popoare sa fie fericit si la revedere.
Nu vad ce problema are cineva cu asta atata timp cat e fericit/fericita cu barbatul/femeia pur sange dac sau oltean sau ce o fii.

Ar trebui sa invatzam cu totii pas cu pas sa fim TOLERANTI pastrandu-ne propriile idei dar oincercand sa fim discreti si sa-i lasam si pe altii sa traiasca si daca avem ceva bun de la ei de invatzat sa invatzam, daca nu sa luam omul asa cum este ca nu stim niciodata ce o sa ajungem noi insine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Al meu stie romana perfect, efectiv nu ai putea sa realizezi ca nu e roman decat dupa un f usor accent...

ba chiar cateodata noaptea, cand viseaza, vorbeste in romana
p-asta daca n-o puneti la perle va ucid

de multe ori chiar remarca dezacorduri si o romana incorecta la nativi ...he he...

si pot sa va spun ca limba romana e criminal de grea, imi pune niste intrebari de gramatica cu care ma ucide : ex :

cand spunem care si cand spunem pe care

Omul care canta pe care strada mergea ? Sau omul pe care canta care strada mergea ?

crima si pedeapsa, raspundeti voi, acuzativ cu prepozitie or what ? care-i regula ?Iepu, rileax, dragostea, precum scria si Alyssa, e la fel peste tot. Ba chiar e mai excitanta cand intervine si o asemenea diversitateculturala/lingvistica...

Mergi la inceput