ce activitati face la gradi un copil de 2ani
BUna,
Care ar trebui sa fie activitatile unui copil la grupa mica de ani? Cata joaca cu jucarii?
ce ar trebui sa manance?
Raspunsuri
loryi1974 spune:
Fetita mea a inceput gradinita la 2 ani si 7 luni,in septembrie trecut.Grupa mica are o programa ,un orar :modelaj(plastilina,cu ajutor face buburuze,gandacei,frunze etc),pictat cu acuarele,teatru(acum au in lucru "Dl.Goe"),colorat-desenat(a invatat sa tina bine creionul,coloreaza incercand sa respecte contururile si culorile:face frunza verde,cerul albastru etc din propria initiativa),sport,dans,multa poezii si cantece.Fiecare saptamana are o tema "Familia mea","Anotimpurile"etc.Ea face engleza intensiv si chiar se decurca foarte bine :multe cuvinte,poezii,leaga propozitii corect .Se si joaca ,jocul este o modalitate de a invata.Are un dosar care contine evaluarile si tot ce a facut ea ca sa vada si parintii ce invata.
Pe langa asta,invata sa respecte reguli,se disciplineaza un pic,invata sa se imbrace-sa se dezbrace(acum nu ma mai lasa deloc pe mine),invata sa manance corect,sa fie politicoasa(asta se invata si acasa e adevarat).
In 7 luni,s-a transformat radical si ii place foarte mult acolo.
Pico spune:
Loryi, fetita ta este la gradi particulara sau de stat?
Raluca , Ioana Carrina(09.04.2003) si Maria Carolina( 26.11.2005)
loryi1974 spune:
Este la o gradinita particulara.Oricum nimeni nu mi-ar fi primit-o la 2 ani si ceva la stat desi ea era pregatita pentru gradi.
Pico spune:
Eu o sa o inscriu pe Ioana la gradi de stat(in bv nu prea stiu gradinite particulare prea multe).Sper sa faca si aici engleza cum trebuie si sa se ocupe de ei.
Numai bine.
Raluca , Ioana Carrina(09.04.2003) si Maria Carolina( 26.11.2005)
simali spune:
La 2 ani nu se face mai nimic la gradi. Pot fi in programa cate-n luna si-n stele ca sunt degeaba. La varsta asta poti sa fi fericita daca:
- copilul e in siguranta
- se ocupa cineva de igiena lui
- este invatat sa devina cat mai independent
- i se canta/povesteste
- are un spatiu de joaca (vara in aer liber) unde sa faca multa miscare
- are o alimentaie potrivita
- nu este obligat sa stea la activitati care nu sunt pentru varsta lui (in grupele acelea amestecate in care sunt si copii de 2 ani si de 4)
Intre 2 si 3 ani diferenta este imensa. La 3 ani copilul este mult mai stabil si poate sa inceapa activitati specifice gradinitei (colorat, modelat, etc.). Abia dupa 3 ani se poate vorbi de grupa mica. Din pacate la multe gradinite particulare copiii sunt amestecati si educatoarele (sau ce-or fi) incearca sa te convinga ca ai copil de grupa mica ca sa nu-si mai faca ele probleme cu grupa de varsta mai mica de 3 ani. In acest fel chinuie pe toata lumea. Copilul de 3 ani nu poate face nimic din cauza bruiajului iar cel de 2 ani este chinuit inutil cu activitati nespecifice varstei. Sansa sa-i transmita astfel copilul de 2 ani ca nu e bun de nimic este mai mare, scade increderea in sine si, implicit, disponibilitatea de a face acele activitati la varsta potrivit.
De exemplu daca insisti ca un copil de 2 ani sa coloreze impreuna cu unul de 3-4 ani, copilul de 2 ani poate vedea ca nu poate, se poate speia, concluziona ca nu-i place si apoi sa fuga de scris/colorat pana la 6 ani.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
monica70 spune:
Fetita mea a inceput sa mearga din toamna la o gradinita de stat.Avea 2 ani si 8 luni si in grupa erau cativa copii (putini) si mai mici decat ea,dar majoritatea aveau peste 3 ani,iar vreo alti cativa aproape 4 ani.
Ca activitati: coloreaza,picteaza,lipesc (de taiat taie educatoarele),modeleaza cu plastelina, se uita la desene animate (
),canta,danseaza,fac engleza si sport (doar din semestrul 2)au pregatit doua serbari - de Craciun si 8 martie de peste o ora jumatate fiecare,cu poezii,multe cantece si multe dansuri.I-au invatat (pe cei ce nu stiau) sa se imbrace singuri,sa isi aranjeze patul,ajuta la pus masa,strang jucariile imprastiate etc. Cand e timp frumos sunt scosi in curte la joaca - au leagane,tobogane etc.In plus lunar vine si Teatrul de papusi contra cost.
Lucrarile le sunt expuse zilnic afara sa le vedem si daca in toamna erau cam mazgalite,acum sunt din ce in ce mai perfecte
.Au organizat si concursuri de colorat intre copiii din grupele mici si chiar a luat fiica-mea premiul intai cu diploma
chiar daca e printre cei mai mici ca varsta dintre ei.Asta cred ca tine de talent,nu neaparat de varsta.
MONI
20s+ SI www.dropshots.com/DIA1#date/2009-03-07/16:31:31" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Rasul e o vacanta instant"
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank">
www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
anya spune:
In Bucuresti, deoarece locurile la gradinitele de stat sunt limitate, nu prea sunt primiti copiii sub 3 ani. Eu l-am dat pe al meu (cel mic) la 2 ani si 11 luni si mi l-a primit pt. ca avea fratele mai mare in gradinita. Un alt copilas a fost inscris, dar a venit la gradinita abia din ianuarie cand a implinit 3 ani.
Ce fac la o gradinita de stat? In primul rand invata sa socializeze cu ceilalti copii. Sa nu se bata pe jucarii, sa faca echipe de cate 2-3 la o activitate, sa manance singuri (inclusiv ciorbita), sa se imbrace dezbrace singuri, sa mearga singuri la toaleta. In fiecare saptamana au diverse teme. Saptamana trecuta au invatat despre ridichi, salata si ceapa verde (la grupa mare au ajuns si la deosebirile intre ceapa verde si usturoiul verde
). Mai inainte au discutat despre primavara, ghiocei si alte asemenea. Au avut si saptamana vehiculelor (au desenat de la masini la rachete). Toate aceste teme saptamanale practic sunt exersate prin desene, colaje, modelare, filmulete, poezele si cantecele.
In plus exista optionalele. Fiecare parinte functie de buget sau dorinte isi inscrie copilul la optionale. La noi la gradi sunt: muzica(pian), dans, engleza, germana si karate (de la gr. mijocie in sus). La limbile straine invata cateva cuvinte de salut si prezentare + cantecele. La celelalte e destul de usor de dedus ce fac.
In fiecare saptamana mai au cate 1 activitate extra-gradi. Acum 2 sapt. au fost la circ, sapt. trecuta la opereta iar sapt aceasta merg la padure
.
Activitatile sunt bogate si le dezvolta foarte mult orizontul. Se vede foarte clar diferenta dupa cateva luni de gradinita.
Tonnia spune:
Copilul de 2 ani este capabil de multe activitati, dar sunt putine gradinitele unde tine cineva seama de ce-ar putea el sa faca.
El trebuie expus la cat mai multe, sa stie ca exista, sa le aiba la indemana si in functie de preferinte sa-si aleaga.
Sunt apti sa ordoneze obiecte dupa marime, sa sorteze obiecte dupa diferite criterii (culoare, forma geometrica sau fel de fel de alte criterii), sa se joace cu apa sau alte materiale turnandu-le dintr-un recipient in altul de ex, sa faca puzzle, sa se joace daca sunt atrasi cu litere, sa faca lego, sa curete suprafete cu laveta, cu buretele, sa picteze (poate mai degraba decat sa coloreze), adica sa se joace cu acuarele, fara pretentii, sa asocieze logic obiecte pe care le folosesc in viata de zi cu zi (periuta de dinti cu pasta), orice joc care le solicita manualitatea este util (sa bage bani in pusculita de ex, sa incheie capse). Tot ce tine de exercitii senzoriale este util la aceasta varsta (ce tine de simturi). Jocurile imaginative sunt si ele importante, la aceasta varsta sau mai devreme inca, ei se pot juca de-a ceva, de-a restaurantul sau de-a doctorul sau ce-ar vrea ei. Si sa prinda drag de carti. Si multa joaca libera, fara nicio structura.
Copilul de 2 ani este extrem de voluntar, vrea sa faca tot singur, ar fi bine sa fie lasat sa incerce, sa manance singur, sa se dezbrace/imbrace chiar daca dureaza mult, deci in masura in care el vrea cineva trebuie sa aiba rabdare cu el.
Copilul e apt sa se concentreze inca de la aceasta varsta daca face ceva ce ii face placere.
monica70 spune:
TONNIA perfect de acord! Fetita mea facea si stia asa ceva si multe altele la 2 ani,dar ... acasa. Daca o dadeam la cresa de-atunci ,in mod sigur nu s-ar fi ocupat nimeni de ea in directiile astea.Poate doar daca existau si la noi gradinite de tip Montessori.Dar mai depinde si de genul de copil,a mea a fost de mica voluntara,independenta,vorbareata etc. La doar un an si jumatate deja se chinuia din greu si isi punea singura ciorapii si vorbea de zor chiar daca pocit.Altii nici dupa 3 ani nu se imbraca singuri ... probabil si fiindca asa au fost invatati de parinti,sa li se sara imediat in ajutor.Sau poate asa sunt ei,sunt o fire mai comoda ...
MONI
20s+ SI www.dropshots.com/DIA1#date/2009-03-07/16:31:31" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Rasul e o vacanta instant"
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank">
www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
Tonnia spune:
Da, ai dreptate, la majoritatea gradinitelor rar copilul alege ce sa faca. Macar sa fie cum zice anya, pe grupuri, 2-3 la o activitate, ar fi super! Asta-i cel mai mare deserviciu dupa mine, ca sunt bagati intr-o oala: acum e ora de desen, acum de poveste...
Off topic: Daca Diana a fost asa, sa vezi bb2 ce independent si ambitios va fi, cei mici vor sa-si egaleze repede fratii.