Mamici din Japonia (5)
Raspunsuri - Pagina 19
pika-pika spune:
ralucami sarcina usoara si o nastere la fel... si multumim pentru urari!
Nu e nevoie sa mergi in primele zile de nastere,daca ai motiv bine-intemeiat poti sa mergi si mai tarziu(faptul ca stai destul de departe si ca bebe e micut,e suficient),dar trebuie neaparat sa fie inainte de a implini un an.Si eu am mers un pic mai tarziu,nici macar nu m-au intrebat de ce nu am fost mai devreme.
Andromeda si Aina
poze cu noi
ralucami spune:
Merci frumos Pika! Certificatul ti-l elibereaza in aceiasi zi?
Vad ca cei care au nume diferite de familie (sot-sotie) trebuie sa vina amandoi personal la ambasada pt a-si da acordul la numele de familie al copilului. Traducerile actelor din jp in ro se fac pe loc, la ambasada?
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
akemi spune:
Lia iti multumesc pentru ca mi-ai raspuns la intrbare ,parca mi-am mai luat niste griji de pe umeri.In legatura cu asigurarea pt nastere,,Ralucami ,nu este asa ceva din cate stiu eu,,in japonia la nastere nu se foloseste asigurarea chiiar daca ai .Nu o poti folosi ,nici chiar cele particulare din cate stiu eu.In schimb dupa nastere te ducci la primarie si complectezi niste hartiute,te vor invata ei ce sa faci si ti se vor inapoia o suma de banii.Din cate am auzit eu in alte prefectiuni este diferita suma dar mie mi sa iapoiat suma de 300 000 de eny de la primarie.Normal trebuie sa ai asigurare ca sa ti se inapoieze aceasta suma dar ma gandesc ca o ai deja.Felicitari si iti doresc o sarcina cat mai usoara si un travaliu cat mai nedureros,la fel si nasterea.Cat despre certificat eu una nu i-am facut fetitei mele si nici nu am de gand sa-i fac ,dar m-am interesat si eu dupa nastere si poti sa-l faci in japonia pana la varsta de un an al bebelului,dupa un an va trebui sa mergi in Romania si iti va fi mult mai greu ,pt ca sti si tu cum merg treburile in Romania.Cat despre traducatori ,nu stiu pe care dintr-e ei i-au folosit fetele dar nu tio recomand pe Elena,este si ff scumpa si fff vulgara si nepoliticoasa.Celelalte lucreaza mult mai ieftin si mult mai repede
Lia spune:
quote:
Originally posted by ralucami
Multumesc mult de tot pt urari! Da, sunt insarcinata in apx 7 saptamani!
Am citit mesajele voastre si pana la urma am ajuns si eu la concluzia ca voi merge la spitalul prefecturii ( e intr-adevar cel mai mare din zona, medicii vb engleza si punctul care a cantarit cel mai mult pt mine: am gasit o doctorita ).
Lia stiu ca Iepu are amble cetatenii. Citisem ca pt certificatul de nastere romanesc trebuie sa mergi la ambasada in primele 15 zile de la nastere. Pt mine care stau la capatul celalalt al Jp iti dai seama ca ar fi crima si pedeapsa sa ma plimb cu bb de 14 zile prin avion. Tu cum ai procedat? Se poate face o procura si imputernici pe cineva din Ro care sa se ocupe de chestia asta?
Pika-pika eu am cautat pe forum povesti, povestiri , amintiri despre nasterile in Jp. Stiam ca si tu esti mamica noua (ce nume frumos are bbusa ta!Sanatate multa!)si astept cu nerabdare sa iti citesc povestea.
Apropo de asigurarile de sanatate: stiti vreo asigurare care sa acopere costurile nasterii normale? Citisem pe net despre Global Health. Voi in afara de asigurarea nationala ati optat si pt una particulara?
Raluca,sarcina usoara si un bebe sanatos!
A trecut mult timp de cand am fost la ambasada:)),eu imi amintesc ca l-am declarat parca in prima luna..am fost la ambasada toti 3,am obtinut certificatul si l-am trecut pe Andy pe pasaportul meu.E excelent daca intentionezi sa-i pui lui bebe un nume nejaponez si unul japonez sa-l treci intai pe bebe in pasaportul tau si abia apoi sa-i faci pasaport japonez...asa nu-i vor poci numele nejaponez.Andy e trecut "Andrew" si in pasaportul japonez.
Si o procura daca vrei sa faci,tot la ambasada trebuie sa mergi...
Costul nasterii e acoperit de primaria din orasul in care stati...adica platiti si primiti banii inapoi,deci nu e nevoie de asigurare privata...eu asa imi amintesc...am sa-l intreb si pe barbatu-meu,ca sa am convingerea ca nu bat campii.
pika-pika spune:
ralucami certificatul ti-l dau dupa o luna de zile,cu programare.(ar fi bine daca ne-ar trimite prin posta,ca stam departe)Intr-adevar ambii parinti trebuie sa fie prezenti daca au nume de familie diferite.Sa ai bani la tine ca pe mine m-a costat o gramada(pe site-ul ambasadei sunt scrise niste preturi dar eu am platit mult mai mult).Traducerile trebuie sa le ai facute,le poti face prin posta.Mie mi le-a facut Cornelia Kasahara,a fost o draguta si s-a miscat f repede.Ti le si apostuleaza la Ministerul de Externe.Numarul ei de tel il gasesti pe site-ul ambasadei http://www.ambrom.jp/romana/consulare.htm (daca il vrei de la mine,da-mi un pm)Vezi ca ai nevoie de certificat de casatorie romanesc,daca nu ai,trebuie sa-l faci(alti bani,alta distractie)
Cam asta e,in mare...Domnul consul e dragut!Poti sa le pui intrebari prin e-mail.Mie mi-au raspuns mereu,mult mai repede decat la tel.
Cam asta e!
Lia,tu cum ai procedat acum cu declaratia aia de la tatic ca sa te intorci in Japonia?Eu o sa merg acum in Romania.Ma duc la ambasada luna viitoare sa-i fac titlu de calatorie si sper sa-mi faca si toate declaratiile ca sa ma intorc,sa nu-l mai pun pe sot pe drumuri dupa.Si trebuie sa-i fac pasaport fetitei mele in Romania si din cate stiu eu inainte era nevoie si pt asta de prezenta tatalui...si daca el nu e cu mine?SI dupa aia mai am nevoie de inca o foaie ca el e de acord sa ma intorc in Japonia?!Nu mai imi vine sa plec...dar trebuie,culmea e ca tot pentru acte ma duc...ma ia durerea de cap numai cand ma gandesc
Andromeda si Aina
poze cu noi
pika-pika spune:
Mie mi-au spus ca nu o pot trece aici la ambasada pe paspaortul meu..Aici fac doar titlu de calatorie sau pasaport CRDS.S-o fi schimbat intre timp
Andromeda si Aina
poze cu noi
ralucami spune:
Multumesc pt raspunsuri !
Lia merci mult pt pontul cu numele. Noi ne-am pastrat fiecare numele de familie ( in ideea de a-mi scuti nervii cu schimbatul actelor )si bb cred ca va avea numele meu de familie + un prenume nejaponez. O sa ma interesez -ca simpla curiozitate- cum va fi trecut in kooseki tohon-ul lui taica-su. Ciudata incarligatura si cu actele astea.
Pika parca tu ai intrebat intr-un mesaj de dimensiunile pozelor de pasaport. In Ro erau 3,5x 4,5 cm. (spun "erau " pt ca acum nu mai ai nevoie de poze cand te duci sa iti faci pasaportul caci ti le face pe loc in timp ce iti verifica dosarul. Cel putin asa am prins eu in 2004 cand mi-am schimbat pasaportul vechi.) Apropo de intrebarea despre prezenta tatalui (off-topic : chestia asta cu prezenta ambilor parinti peste tot ma seaca la maxim si pe mine) din ce citisem pe site-ul alora de la MAE vei avea nevoie de o "declaratie autentica de consimtamant a celuilalt parinte"( nu mi-e clar deloc ce inseamna "declaratie autentica", dar o sa ma interesez si revin cand aflu ceva) . Uite aici si site-ul cu paragraful respectiv: www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29560&idlnk=4&cat=5" target="_blank">MAE . Merci pt numarul de telefon , dar l-am luat de pe site. O sa apelez si eu la dumneaei pt traduceri. Dupa 1 luna, pot sa vin doar eu sa ridic certificatul, sau pot sa rog pe cineva din Tokyo sa o faca? (sau iar trebuie sa venim cu purcel, cu ccc catel si sa facem act de prezenta?!) Certificatul de casatorie- slava Domnului!- e in romana caci noi ne-am casatorit in Ro.
Akemi inseamna ca fetita ta e cetatean japonez doar, nu? Da ai dreptate dupa 1 an pot sa ii fac certificat in Ro dar e cu mare cantec pt ca trebuie sa astept sentinta judecatoreasca ( si cred ca numai asta mi-ar mai lipsi dintr-o vacanta din Ro ) Multumesc pt urari si informatii !
ralucami spune:
Pt Pika si fetele interesate : www.politiadefrontiera.ro/comunicat.php?id_com=40" target="_blank">Conditiile de iesire din tara a minorului. In ultimul paragraf de pe pagina gasiti detalii despre declaratie si forma tip.
akemi spune:
Ralucami,da fetita mea este numai cetatean japonez.La fel si numele este japonez ,atat numele de familie cat si prenumele amandoua sunt japoneze.Cat despre numele de familie cred sa va fi al tatalui nu al tau,nu sunt sigura dar cand mergi sa-linregistrezi la primarie daca nu specifici ca vrei sa fie pe numele tau de familie va fi trecut pe numele tatalui.Nu sunt sigura 100% dar cred ca va fi trecut pe numele tatalui.
pika-pika spune:
ralucami mersi de link-uri.Cand ridici certificatul poti merge doar tu,nu cred ca vor fi de acord sa-l ia altcineva(dar nu strica sa intrebi).Te pun sa verifici daca sunt scrise bine toate datele.
La mine la primarie au trecut-o pe fetita asa cum a spus sotul(cu 2 nume de familie),cred ca poti sa treci ce vrei...De multe ori difera de la o primarie la alta.
Andromeda si Aina
poze cu noi