Aici, in Olanda (14)
Raspunsuri - Pagina 17
adinag spune:
va multumesc mult de informatii!
I-am zis si lui Aswin, nu i-a venit sa creada ca ajutorul financiar dupa nastere este asa mic.
Am fost in mai in Olanda, mie mi-a placut. Ce mi-ar lipsi acolo este natura, totul fiind asa ingramadit si "ordonat".
Am fost in Amsterdam si in Den Bosch si imprejurimi, el provenind din apropiere de Den Bosch. Mi-a placut orasul, foarte dragut!
Dar spuneti si voi: toti olandezii sunt asa calculati si discuta orice lucru din toate partile pana iti iese peri albi? Ca are talentul asta. Eu sunt mai repezita, nu discut atata, ca in timpul asta am rezolvat deja toate. El e calculat, intoarce totul pe toate partile, se gandeste, iar cand eu cred ca tema este in sfarsit gata, incepe de la-nceput! Dar intr-un fel mi se pare tare simpatic... Iar el se sperie cand ma apuca pe mine dracii, v-am zis, sunt repezita rau!
Daca nu va supara, va mai citesc, ca ma-mi place, doar aud zi de zi cate ceva de Olanda!
va pup si inca o data Multumesc!
Adina & Jasmina (24 iulie 2003)
anky spune:
Danyce[/red],vad ca a crescut si Alma foarte mult si ce ii mai place in apa..Cum e acum te poti intelege cu ea,vorbeste?.
Adina,mie olandezii chiar nu mi se par deloc calculati,de multe ori nu gasesc nici o logica in felul lor de a intreprinde lucrurile,de multe ori ei aleg variantele mai dificile si care iau mult timp,in loc sa aleaga o varianta mai simpla sa economiseasca timp.Nemtii mi se par intradevar calculati,ei cam stiu ce vor.
Cum sint austriecii ca oameni,care e sistemul social in Austria?.Stiu doar ca nu vor sa vorbeasca engleza chiar daca o inteleg,de fiecare data cind intreb ceva mi se raspunde in germana,chiar si in aeroport ceea ce ma cam calca pe nervi.
Anca,Bianca 02.02.03si Cris 12.05.05
adinag spune:
Anca,
chestia cu engleza nu pot sa zic, cred ca ai avut ghinion. stiu multi care vorbesc bine si cu placere engleza. eu cand am fost in olanda, n-am gasit decat o persoana care sa vorbeasca engleza. la amsterdam a fost altfel, dar in afara capitalei a fost jale.
sistemul social e foarte bun in austria, daca vrei ceva detalii, intreaba, ca sa nu scriu tocmai ce nu te intereseaza, ca sunt mult fatete.
de altfel, austriecii sunt ambivalenti. prietenosi, dar sa nu mearga totul prea departe, numai superficial. nu sunt spontani deloc, ma omoara chestia asta! sigur ca sunt si exceptii, e clar ca nu se pot baga toti intr-o oala. bine ca sunt si exceptii! dar de obicei trebuie planificata orice mica intalnire, sa zici hai ca vin la o cafea nu se prea face. sau treci pe la mine dupa lucru! am un singur prieten care a invatat de la mine sa fie asa. m-am plans odata la el (il cunosc de muuulti ani, inca de la scoala) ca nu am gasit inca prieteni asa cum mi-am dorit eu aici! de atunci s-a ambitionat sa-mi arate ca poate fi si el spontan etc. acuma e simplu, parca ar fi roman
austriecilor le place sa se planga mult. mai ales cei din Viena. sunt mandri de tara lor, isi iubesc muntii, sunt mai inceti in toate de felul lor. nu atat de axacti si reci ca nemtii, se vade ca sunt mai multe influente balcanice, mai ales in estul austriei.
de ex., cand ies eu cu prieteni undeva seara (la un bar sau stiu eu unde), eu intru mereu in vorba cu cate cineva. lor li se pare greu si siudat, insa admira asta! sunt mai in cochilia lor.
cam atat acum.
sistemul social: exemplu. Cand esti insarcinata:
16 saptamani (8 inainte de DPN, 8 dupa) primesti salariul tau netto + procentual al 13-lea salar + procentual al 14-lea (% adica cat vine ptr. 16 saptamani). dupa primesti 436 EUR pe luna timp de 2,5 ani, daca merge tatal si el in concediu de crestere cel putin 6 luni inca jumatate de an (adica in total 3 ani max.)
Pe langa asta mai primesti si alocatie de copil 156 EUR pe luna.
Sserviciul asigurat pe 2 ani, insa asta-i o teapa mare. Ei sunt obligati sa te tina inca o luna, dupa care te pot da afara (parca o luna)...
eu nu m-am referit ca-i asa calculat ca nemti aswin, ci ca discuta totul pe toate partile si lungeste lucrurile pana cand ma apuca ori nervii, ori somnul
no, ca m-am lungit.
va pup
Alina Maria spune:
Buna seara Danyce si celelalte fete , am vazut pozele cu Alma , le-am vazut pe toate si nu am cuvinte , super frumoasa si tu parca ai salabit nu gluma , mai ales in costumul ala de baia negru . Bravo tie .
Alma a cresc ii citesc in ochii cateodata ceva rautate , asta inseamna ca creste cel putin asta inteleg eu , de bicei e super vesele se vede insa e o poza in care arata mai multa personalitate .
Noi ne mutam intr-o saptamana deci sunt f, ocupata am numai cutii in casa . Dupa ce imi pun casa la punct as vrea sa invit fetele romance pe la mine care cum vrea si cu cine vrea , de preferat o seara de fete , nu vreau sa aud vorbindu-se olandeza , deci o seara de doamne .
Sper sa reusesc sa va aduc pe toate la mine . Facem o serata pe cinste , manacam , bem si stam cum vrem nu numai picior peste picior , daca stiti ce vreau sa spun si asta undeva prin octombrie ca atunci cred eu ca sunt cam gata . Imi trimit sotul la prieteni lui si gata .
Poate facem in asa fel incat o data pe luna mergem la una dintre noi .
De exemplu in septembrie mergem la alta fata , in octobrie la mine , si tot asa .
Eu aduc un vin rosu si oua umplute , alta aduce altceva si tot asa .
Imi doresc enorm sa ne unim un pic , ma simt asa vinovata ca data trecuta nu am reusit sa vin la petrecere ca nu as vrea sa fii dat inpresie proasta .
Veste buna e ca acum sunt mai idepedenta si am masina mea si vin si fara aprobarea sotului daca stiti ce vreau sa spun .
Hai ca am scris o gramada , insa sa nu uit incerc sa fac niste cursuri de masaj aroma terapie si poate imi deschid in timp un cabinet acasa , de fapt fac o camera in plus atasata casei in spate , deci daca o sa avetoi nevoie de relax veniti la mine o sa fiu cu romancele mele mai ieftina .
Va sarut dulce si mie dor de voi .
Imi cer scuze fetelor noi ca nu prea am citit din urma si nu prea stiu de ele , insa sunteti binevenite si voi .
Pana una alta eu vreau sa vin la una din voi , vreu sa ies din casa si nu am unde , dar nu departe rau ca de abia am si eu carnetul si vreau sa ma descurc .
Care ma invita ?
Va doresc o seara placuta placuta !
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/alina121alina/my_photos
Alina ,Wichard si Mandy Stephanie 15 luni
http://home.wanadoo.nl/w.deroo/
olanda
carmita_baby spune:
Buna fetelor
Danyce am o intrebare pentru tine daca nu te deranjez, am citit acum ceva vreme ca tu ti-ai luat cetatenia olandeza deja. Daca esti draguta, spune-mi si mie te rog mai exact ce acte ti-au trebuit si daca in afara de examenul de limba NT2 si cel de MO ai mai avut ceva examene de dat. Aaa si as mai vrea sa stiu daca a trebuit sa renunti la cetatenia romana. La anul in mod normal ar trebui sa imi iau si eu cetatenia olandeza si as vrea sa stiu cam ce ma asteapta
O seara placuta in continuare tuturor
Mello motanelul iubit
Dantje spune:
Buna olandici!
Hop si noi,mai greu dar mai bine decat niciodata.Ne-am intors din concediu,unde a fost cald si bine,chiar fierbinte as putea spune.Am avut niscaiva probleme cu Martijn ,a avut diaree cam 2 sapt...ceea ce m-a agitat nitel,dar acum suntem bine.
Anky felicitari .
Danyceo ce ne mai povestesti de la munci?
BB cum e cu acomodarea?
Alina casa mea e deschisa .....
Lena vacanta faina.
v-am pupacit,
Dantje & Martijn
danyce spune:
Carmita_baby, eu nu am fost nevoita sa renunt la cetatenia romana pt ca sunt casatorita cu un cetatean olandez (de fapt cu un olandez get-beget).Doar examenele NT2 si MO a trebuit sa le am...si doar copia diplomei NT2 mi-au cerut-o pt ca datele examenului MO le aveau in baza de date de la primarie.Mi-a trebuit certificatul de nastere international si extras al actului de casatorie (daca tot eram la primarie a fost simplu pt ca l-au listat pe loc), o taxa de 360 de euro.Altceva nu-mi aduc aminte sa-mi fi cerut.Dupa aproximativ 2 luni am primit scrisoare oficiala de la Haga, semnata cica de Verdoanka cum ca primisem cetatenia olandeza si ca in 2 sapt eram rugata sa ma prezint la primarie cu 1 fotografie de pasaport pt a-l solicita.Am mai platit 35 de euro parca.Intr-o sapt a fost gata.Tot la primarie am predat permisul de sedere.
Alina, la mine poti veni in principiu in oricare seara sau in weekenduri.Acum sunt si sora si fratele meu aici, deci sunt mai des plecata....din sept o sa fiu mai disponibila.A propos de remarca ta vis-à-vis de una din poze, pot doar sa spun ca Alma nu e deloc rautacioasa, e doar super smechera si are o mimica de actrita.
Dantje, la servici e tot bine, desi lucrez cat 3, de cand e seful plecat pe la alt departament si un coleg in vacanta.Azi am adormit odata cu Alma (eu cica am luat-o la mine-n pat sa-i spun povesti) si m-am trezit pe la miezul noptii sa beau apa...dar uite cum bantui pe aici.Totusi ma duc iar la nani ca maine am iar o zi plina.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
bb_alinus spune:
Buna fetelor!
Dar ce v-am mai cautat! Tocmai pe pagina 3...
Noi ne-am intors din vacanta, am venit cu drag si dor la ploicicile de aici, la tunetele si fulgerele ce nu mai contenesc .
Dar sa raman optimista, azi am fost la un centru unde m-am inscris la cursuri de olandeza pt debutanti, incep de martea viitoare si am 15 lectii. Si in timpul cursului o pot lasa pe bebelina la ei, intr-un spatiu special amenajat cu cineva care se ocupa de ea. Toata chestia costa 25 eur iar pt bebe platesc 50 centi de fiecare data cand o las ( doar cat sunt la curs). Nu imi venea sa cred ca e atat de simplu si ieftin.... Si in plus centrul e la 5 minute de mers pe jos de la mine!
Ba mai au o data pe saptamana intalniri intre mamici si bebici, la o cafea si o vorba. Si asta costa 1,15eur pe intalnire ( banuiesc ca nu intra in pret si cafeaua ).
Si mi-a mai propus sa imi gaseasca pe cineva disponibil care sa ma ghideze prin cartier si sa imi explice ce si cum merg treburile pe aici. Cica ar fivorba de 10 intalniri stabilite de noi. Si cica e gratuit.
Zau ca sunt tare incantata de centrul asta, sper sa fie ok. Adica l-am vizitat si mi-a facut o impresie buna! Au si masaj pt bebei, fac si iesiri cu mamici si bebici prin imprejurimi.
In rest trebuie iar sa ma obisnuiesc cu stilul de aici. Asa ca azi iar m-am enervat nitel pe nenea care trebuia sa ne instaleze o parabolica si care nu a mai venit pt ca ploua, si cica vine miercuri. Eu rapid ma uit la meteo si vad ca ploua si miercuri...si sunt nervoasa ca am impresia ca va veni prin iulie viitor cand poate n-o mai ploua. Toata saptamana vad ca scrie ca ploua...
Gata ca iar incep sa ma plang!
Voi fetelor, ce mai ziceti?
Dantje, acomodarea se face destul de dificil si anevoios...
Alina Maria vorbea sa ne intalnim, da, ar fi fain sa reusim sa ne vedem pe undeva!
Adinag, va mai mutati in Olanda? Oricum ca sa intaresc cele spuse de fete, nasterea in tara asta pare o adevarata aventura, asa ca si eu as evita-o... E super la voi ca se platesc peste 400 eur timp de 3 ani! Chiar si pt primul copil sau doar de la al 2 lea? Ca in Franta unde am locuit pana acum, ai 500 eur pe luna timp de 6 luni, dupa care poti sta acasa pana implineste bebe 3 ani dar nu mai esti remunerat ( adica depinde de venit, poti avea in anumite cazuri 160 eur pe luna).Asta pt primul copil, iar de la al 2 lea se schimba treaba!
Danyce, Alma e o scumpica si o ghidusa! M-am uitat la cateva poze de familie, ca tare greu mi se incarca pozele din cauza netului prea lent!
Hai va pup ca m-am intins cat o zi de post!
Alina si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
adinag spune:
bb_alinus, nu stiu inca. e un plan de mai lunga durata, dar pana atunci mergem prob. de Craciun si Rev. acolo.
In Austria sunt 436 euro pe luna pentru 2,5 ani. 3 ani numai daca ramane si tatal copilului acasa ptr. cel putin 6 luni.
In afara de chestia financiara (176 euro/3 luni e extrem de putin!), nu am inteles bine, de ce-i asa rau de nascut in Olanda? N-am priceput! Poate imi explica cineva, va rog!
numai bine
bb_alinus spune:
Neata!
Ia uite ca mai scrie cineva si pe subiectul asta!
Adina, uite ce am gasit pe un alt forum de discutii legat de nasterea in Olanda:
Aceste informatii nu-mi apartin, deci nu va vorbesc din experienta proprie; le-am gasit pe un site strain si m-am gandit de cuviinta sa deschid acest subiect pt. ca ma intereseaza parerea voastra in aceasta privinta(in special parerea fetelor care poate au avut experienta nasterii aici in Olanda).
Iata ce scrie Susanna Castaldini, imigranta in Olanda si ea la randul ei, casatorita cu un olandez:
" Sa va spun cele zece motive pt. care sa nu faceti copii in Olanda[...]:
1.pt. ca iti fac prima si unica ecografie doar dupa sapte luni dupa ce ai ramas insarcinata:
2. pt. ca nu mergi la ginecolog ci esti vizitata de un obstretician care iti palpeaza burta si-ti zice daca copilul e sanatos sau ba;
3. pt. ca nu te viziteaza in timpul sarcinii avand in vedere ca esti tanara si prin urmare sanatoasa;
4. pt. ca in total poti ramane acasa numai 3 luni fara sa lucrezi(concediu de maternitate, sa inteleg);
5. pt. ca te obliga sa nasti acasa;
6.pt. ca daca tii mortis sa nasti la spital tre sa platesti in plus vreo 300 de euro(deci nu intra in asigurarea medicala);
7.pt. ca daca vrei sa nastii in ziua cand ti se rupe apa, tre sa colinzi spitalele de la unul la altul si sa vezi daca sunt locuri libere;
8. pt. ca daca chiar vrei sa ajungi la spital trebuie sa stai la coada inainte sa te primeasca; si daca totusi ai ajuns sa nasti la spital, dupa 3 ore de la nastere te dau afara(te trimit acasa) chiar si daca ai avut complicatii;
9. pt. ca asistentele spitalului nu sunt tocmai adeptele profesionalismului si simpatiei si abia asteapta sa scape de tine;
10.pt. ca nu ai dreptul la nici un fel de calmant in timpul travaliului, iar dupa nastere, pt. orice fel de problema care ar putea interveni, bietei mamici i se administreaza doar o aspirina.[...] "
astept reactii, in special din partea celor care poate au avut parte de nastere in Olanda
Deci, poate unele aspecte sunt usor exagerate, insa asta e ideea, iar daca vrei si continuarea la acest subiect, care are multe pagini o sa ti-o trimit pe PM.
Uite inca cateva randuri de la acelasi subiect:
Stiu din sursa directa:
- nu se administreaza nimic impotriva durerilor in timpul nasterii (cica trebuie sa simti ca devii mama..) Olandezele considera ca nu e normal sa te droghezi pt asa ceva.
- intr-adevar nu se dau medicamente dupa nastere
- nu se face la cerere cezariana, poti sa stai in maini si cap ca raspunsul este nu....numai daca copilul sta de-a doaselea. Olandezele ma considera nebuna ca prefer acest lucru.
- ai voie sa nasti in spital, cele mai multe Olandeze regreta cand fac asta. Faptul ca vrei sa nasti automat in spital li se pare anormal.
- te lasa sa te chiunui la nastere pana esti aproape fara puls (atunci e timpul sa-ti dea ceva ajutor, zic ei). Prietena mea a fost pusa la infuzii, a pierdut enorm mult sange si era aproape moarta.
- eco-ul "pret" (adica sa stii sexul copilului se plateste separat...lor le place sa nu-l afle pana la nastere
Si daca mai vrei sa afli, citeste povestea nasterii fetelor de aici, impresionant!
Pupici,
Alina si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii