cum ar fi mai bine?sa fie bataus sau nu?
Raspunsuri - Pagina 13
mama_marutei spune:
Si eu am o fetitza (19 luni),care loveste copiii cand nu-i convine ceva. Adica: daca un copil se apropie de ea cand are o jucarie care in acel moment prezinta maxim interes pt ea, il loveste. Sunt si momente cand ofera jucaria copilului de langa ea.
Ea inca nu se exprima clar, vocabularul ei are pana acum cam 30 de cuvinte.
Cand suntem in parc, sunt mereu la maxim 1 metru distanta de ea, pentru a evita astfel de situatii. Cand loveste un copil, o iau mereu de manutza, o rog sa se uite la mine si ii spun pe un ton calm ca nu e frumos, ca il doare, ca nu e voie sa loveasca. Nu vreau sa o izolez de copii, vreau sa inteleaga pana la urma ca acest comportament nu e acceptat. Nu am plecat niciodata cu ea din parc cand a lovit un copil, si nici nu am indepartat-o de ei, pentru ca ea oricum la aceasta varsta nu apreciaza neaparat prezenta copiilor. Am observat ca nu alearga unde sunt mai multi copii, ci unde e un leagan in care vrea sa stea, unde e o tufa din care e vrea sa rupa frunze, unde sunt jucarii care o atrag.
Eu deja ma intreb cand va intelege ca acest comportament nu e dorit , pentru ca dureaza deja de 2 luni si jumatate.
La noi acasa nu ridica nimeni tonul, nu ne batem, nu ne certam, suntem f atenti cu ea.
Acum trebuie sa plec.......dar revin.
simali spune:
Baiatul meu de 5 ani a avut o tentativa de a ne lovi pe la 1 an si jumatate. Am fost foarte fermi si i-am spus ca la noi in famile nu este permis asa ceva. Am reusit sa-l convingem atat de bine incat in momentul de fata nu loveste pe nimeni niciodata. Lipsa lui totala de agresivitate este considerata chiar bizara de catre unii cu baieti "mai baieti".
Pe de lata parte ne trezim in urmatoarea situatie: cand vine un copil in vizita noi instruim copilul din timp ca va avea un musafir si ca este responsabilitatea lui, in calitate de gazda, sa-l faca sa se simta bine. Musafirul trebuie sa se bucure de atentie, sa se poata juca cu ce jucarie vrea, pentru ca asa face o familie educata. Si copilul se conformeaza.
Cand ne ducem noi in vizita la altii copilul nostru nu primeste nimic, iar cand se incaiera pe jucarii cu gazda eu sunt nevoita sa-i despart si sa-i spun chestii de genul "las-o ca-i a lui, ai si tu acasa mai frumoase". Ceea ce are darul sa ma irite la culme!
Ce vreau sa spun este ca indiferent ca este violent sau non-violent, educat sau ne-educat, nu ai nici o problema atata timp cat copilul interactioneaza cu oameni si copii cu care AI ACELEASI VALORI.
Circul incepe cand interactionezi cu oameni cu care nu ai aceleasi valori.
Problema este ca situatia numarul 2, in cazul nostru, este cel mai des intalnita, ceea ce ma face sa ma intreb daca exista pe lume locuri in care am putea trai si lucrurile sa stea exact pe dos.
mama_marutei spune:
quote:
Originally posted by simali
Baiatul meu de 5 ani a avut o tentativa de a ne lovi pe la 1 an si jumatate. Am fost foarte fermi si i-am spus ca la noi in famile nu este permis asa ceva. Am reusit sa-l convingem atat de bine incat in momentul de fata nu loveste pe nimeni niciodata.
Simali, asta incerc si eu de 2 luni jumate incoace: s-o conving ca nu e permis acest comportament. Dar pana acum nu am reusit. Continua sa loveasca atunci cand nu-i convine ceva. Loveste copiii in parc, loveste bona, chiar si pe mine si pe tatal ei.
Bona ei procedeaza asa cum ii spun eu, comunicam f bine si incercam s-o dezvatam de acest obicei.
Am incercat in cateva randuri s-o ignor, sa nu-i dau atentie atunci cand ma loveste pe mine, dar nu pot sa fac asta in parc, si nici nu mi se pare o solutie buna. As vrea sa inteleaga ea ca nu e voie. E prea mica pentru pedepse gen nu mai ai voie afara, nu mai ai voie la tv, sau trimis in camera ei.
Nu stiu ce alta metoda ar da roade. Eu deocamdata continui sa-i explic, sa-i explic si iar sa-i explic.
As vrea sa mai aud si alte metode care au dat rezultate.
Cat despre copii si parinti care au aceleasi valori ca si mine.....asta e alta poveste. E foarte frustrant cand tu reusesti sa realizezi ceva cu copilul tau si el vine si te-ntreaba de ce X procedeaza asa, ca nu e corect. Va trebui sa-i invatam ca in viata exista muuulte nedreptati, dar ca noi putem ajuta ca lumea sa fie mai buna. Daca toti am proceda la fel, lucrurile s-ar schimba.
AlbaIulia spune:
Vad ca s-a scris mult la acest subiect, nu am avut timp sa citesc decat prima pagina si ceva din ultime, deci poate postarea mea va fi aiurea.
Ce am de spus este ca am urmarit o emisiune la TV Canadiana in care un psiholog de copii (Peter Weiss)spunea clar ca agresivitatea sau accesele de agresivitate nu sint acceptabile la copii la nici o varsta si ca parintii sau ingrijitorul sau cine este prezent in acel moment cu copilul trebuie sa ia pe loc masuri. Daca situatia se intampla in parc de ex. copilul trebuie tras de-o parte, i se explica si e pedepsit cu 1 min de time-out ptr. fiecare an de viata. De ex este pus la coltul bancii, sau in masina in car-seat, etc, dar este imediat izolat de ceilalti copii si facut sa realizeze ca nu e voie sa fie agresiv. La fel si acasa. Intr-adevar aici societatea este foarte categorica iar copiii agresivi, batausi, nu sint acceptati la scoli, gradinite,etc.
Soacra mea care a fost invatatoare 35 ani in Ro cand a venit aici a fost surprinsa ca nu a vazut o singura data copii batandu-se in parc sau distrugand. Educatia primita isi spune cuvantul, doar copiii sint copii pest tot.
In ceea ce priveste vizitele la copiii care nu impart jucarii, sincer nu stiu de ce va vizitati daca nu aveti orizonturi comune si nu santeti pe aceasi lungime de unda.
http://community.webshots.com/user/albaiulia101
simali spune:
mama_marutei. Uite cum am procedat eu:
Cand am vazut ca totusi nu intelege de un simplu "NU", ba dimpotriva, parea sa fie si mai incitat de ideea ca ceva ce face el ne provoaca noua adultilor niste sentimente atat de noi si furtunoase (noi pentru el, deci cool)am hotarat sa fac ceva putin mai socant, de care sa-si aduca aminte.
Asa ca, intr-o zi, dupa ce m-a lovit, m-am ridicat suparata si i-am spus ,ca unui om mare, ca eu refuz sa mai stau in aceeasi incapere cu cineva care ma loveste. Am parasit camera si m-am incuiat in camera mea. A venit plangand, l-am lasat sa se milogeasca circa 2 minute pe la usa, dupa care i-am spus ca ies daca-si cere scuze si promite ca nu mai face. Si-ti dau cuvantul meu de onoare ca din ziua aceea nu a mai incercat niciodata sa ma loveasca. Si nici pe altcineva.
Ideea e ca trebuie sa te arati SINCER deranjata. Nu trebuie sa razi sau sa iei niciodata in joaca asemenea chestii. Tu esti mama, muncesti de tes spetesti pentru puiul tau, macar atata respect ti se cuvine, nu?
simali spune:
Alba_Iulia. Motivul pentru care ajungi sa te vizitezi cu diferiti oameni cu care nu ai aceleasi valori este ca NU POTI TRAI SINGUR, INCHIS INTR-O PESTERA.
Tu cu parintii copiilor respectivi (intelectuali rasati, educati, buni profesionisti, amuzanti, etc.) te intelegi de minune de ani buni (vacante la sky, excursii la munte in studentie, etc). Cand interactioneaza plozii, este ca si cum am scoate toti in fata cosurile de gunoi: iese la iveala si ce toata lumea cauta sa tina ascuns (mentalitatile invechite, atitudini de manelist, buticarul din businessman-ul de 5 stele). Astfel ajungi sa cunosti niste oameni mult mai bine decat ar fi vrut ei si decat ai fi vrut si tu, pentru ca ajungi ca din cauza copiilor sa pui in pericol relatii vechi de o viata. Nu-s de vina copiii, desigur, ci superficialitatea relatiilor noastre sociale.
crengu75 spune:
Buna,
Am citit cu mare interes subiectul, chiar sunt foarte interesata si fac parte din categoria cu copil agresat la gradi. un copil rau i-a bagat degetul in ochi( a venit cu ochiul rosu acasa si a povestit) si cine stie ce i-a mai facut , caci la inceput era foarte incantat sa mearga la gradi iar acum a devenit plangacios si nu mai vrea deloc. Nu stiu cum sa procedez, am vorbit cu educatoarea si a recunoscut ca mai sunt copii care lovesc si nu-i poate pazi tot timpul si mai ales ca totul se intampla brusc. Chiar daca intervine , raul e deja facut, al meu plange de ti se rupe inima si nu mai vrea la gradi.
Acum eu ce sa fac? Si-a pierdut de tot curajul si daca pana acum zucea ca vrea la gradi , ca e frumos, desi plangea cand il lasm( dupa ce s-a petrecut faza cu ochiul), acum nu mai vrea deloc.
Nu stiu cu cine sa fiu de acord de aici, dar faza asta m-a bulversat tare si parca mi-am pierdut si eu curajul, simt ca nu am nici o putere si ma intristez cand ma gandesc ce deschis si vesel era, iar acum si-a pierdut tot avantul.
Sfatuiti-ma si pe mine, cum sa abordez problema si cum sa-i ridic moralul. Nu vrea sa povesteasca mai nimic si devine jenat cand deschid subiectul cu graditita.
Crengu, mami lui Cristian
MaryP spune:
quote:
Originally posted by SAMURAYJACK23
Nu sunt de acord sa-ti inveti copilul sa fie agresiv. Romanu' zice ca daca nu stii sa te bati esti bleg. In rest le stim pe toate...
Pai asta nu o zice romanu'...o descoperi singur; decat sa vina batut acasa si ciufulit, mai bine sa stie sa riposteze...
Eu nu zic sa incurajam violenta, dar sa ii invatam putin cum sa evite situatiile dificile si daca nu, atunci sa se descurce...
RAZVAN MIHAI – puiul meu drag
simali spune:
crengu75. Totul este cu dus intors. Pentru ca daca semeni vant culegi furtuna.
Poate esti tentata ca, daca a fost agresat la gradi, sa-i spui ca e permis sa loveasca. Dar sunt toate sansele sa aplice si in familie, pe tine, bunica, tata, sora. etc. ceea ce l-ai invatat. Copiii sunt extrem de simplii. Pentru ei nu exista un comportament de "exterior" si unul de "interior". Iar duplicitatea ii deruteaza.
Poti insa sa nuantezi indemnul la violenta: ceva de genul e permis sa lovesti numai daca ai fost lovit; niciodata sa nu dai tu primul. Problema este ca in colectivitate sunt toate sansele ca educatoarea sa nu vada ca al tau a fost lovit (pentru ca prima lovitura are loc de regula rapid si pe neasteptate) dar sa-l vada taman pe copilul tau intorcand lovitura si sa-l pedepseasca, ceea ce-l va deruta si mai rau pentru ca tu i-ai spus ca e permis sa se apere.
Educatoarea probabil ii va spune ca daca este lovit de un alt copil sa vina sa-i spuna ei, ca nu e permis sa ne facem dreptate singuri, bla, bla. Si iarasi deruta pentru copil...
Asa ca mai bine ar fii sa existe si in colectivitate o atitudine foarte ferma impotriva celor care lovesc primii. Adica daca copilul tau are un semn la ochi care arata clar ca a fost agresat ar trebui sa intrebi la gradinita ce masuri au fost luate cu copilul care l-a agresat (o pedeapsa, o mustruluire, atragerea atentiei de fata cu parintii, amenintarea parintilor ca daca nu rezolva problema copilul nu va mai fii primit la gradinita, etc.). Mi se pare cel mai corect asa.
Qamar spune:
eu cred ca micutii ar trebui sa invete ca nu e bine sa loveasca/agreseze, dar in acelasi timp ca NU e ok sa fie agresati sau loviti...pentru ca stiu caz de copilas batut de bona, care nu spunea la nimeni..ajunsese chiar sa i se para normal
Noe si Anne-Bianca (14.03.2006)
Ce mai citim noi
Noi prin Paris
Pentru Barbye, una dintre noi...Trebuie sa ajuti!