cum ar fi mai bine?sa fie bataus sau nu?
Raspunsuri - Pagina 14
simali spune:
Noe. Asa este. Sunt foarte multi copiii care cred ca adultii nu pot gresii si singurii "rai" sunt ei, deci merita pedeapsa primita...
Pentru a preintampina astfel de perceptie, am incercat sa-i explic copilului meu de cate ori am avut ocazia ca si adultii pot gresii. Daca am gresit eu, i-am cerut politicos scuze. Cred ca vechea moda cu "eu sunt mama si am intotdeauna dreptate" este foarte daunatoare, pentru ca nu-l ajuta pe copil sa faca distinctia intre comportamenul incorect al adultului si cel corect. El risca sa generalizeze cu "daca e adult face bine; cine sunt eu, copilul, sa-l judec".
liliana29s spune:
Si eu am incercat sa-mi invat copilul sa nu loveasca inca de pe la 1 an si inteles destul de repede. Acum (la 2 ani si 3 luni)in parc se intimpla sa fie agresat si se uita cu o mutrisoara intrebatoare la mine si nu stie ce sa faca. In general citind subiectul mi-a cam venit mie in cap ce sa-l mai invat dar am alta problema.
Am la munca o colega si ma enerveza de mor cind o aud povestindu-mi ce-l invata ea pe copil (4 ani jumate). I-mi povestea o faza ca a facut un scandal monstru la POSTA unui mos care a indraznit sa-i spuna baitului ei sa nu mai alerge si sa nu mai tipe ca deranjeaza. Era chiar foarte mindra de cum la pus la punct pe mos . Am ramas interzisa si chiar nu am stiut ce sa-i spun. Alta data i-mi spunea mindra cum bate fii-su copii si-l lasa ca asa e in viata trebuie sa te descurci si ... Si e o fata care are o bruma de scoala nu e de pe maidan , pur si simplu ma lasa masca de multe ori evit discutiile cu ea. Copilul ei e simpatic si inteligent si in mod sigur ar putea fi educat usor dar maica-sa considera ca asta e educatia de care are nevoie. Sa lasi copilul sa faca ce vrea chiar daca-i deranjeaza pe ceilalti ca sa nu-i stirbeasca personalitatea.
Spuneti-mi voi ce sa-i spun acestei colege ca pe mine pur si simplu nu ma duce mintea.
Liliana si Dani
poze
simali spune:
liliana29s. Eu as intreba-o ce va face in ziua in care va apilca pe ea toate cele invatate. De exemplu cand va fii batrana si bolnava, singura in casa si va avea nevoie de compasiune sau de sprijin. Va veni oare pustiul care este invatat de mic sa nu aiba respect pentru cei in varsta sa-i dea o cana cu apa sau s-o intrebe cum mai sta cu batranetile ?
De-aia sunt azilurile tarii pline!!!!!
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by Noe
pentru ca stiu caz de copilas batut de bona, care nu spunea la nimeni..ajunsese chiar sa i se para normal
Noe si Anne-Bianca (14.03.2006)
Ce mai citim noi
Noi prin Paris
Pentru Barbye, una dintre noi...Trebuie sa ajuti!
Si cum au aflat pana la urma parintii?
E revoltator sa afli ca platesti o femeie sa aiba grija de copil si ea il bate. Imi place sa cred ca parintii au trecut-o pe lista neagra, i-au facut reclama negativa ca sa nu se mai angajeze in veci ca bona.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
Qamar spune:
quote:
Originally posted by Cristina_Cquote:
Originally posted by Noe
pentru ca stiu caz de copilas batut de bona, care nu spunea la nimeni..ajunsese chiar sa i se para normal
Ce mai citim noi
Noi prin Paris
Si cum au aflat pana la urma parintii?
E revoltator sa afli ca platesti o femeie sa aiba grija de copil si ea il bate. Imi place sa cred ca parintii au trecut-o pe lista neagra, i-au facut reclama negativa ca sa nu se mai angajeze in veci ca bona.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
e vorba de o bona din provincie (HD) iar parintii nu sunt niciunul membri DC...au aflat de la surioara lui mai mare, care mergea deja in clasa a2a parca, la vremea respectiva; oricum, e foarte trist ca se intampla asemenea lucruri iar mie mi-e groaza de momentul in care o sa trebuiasca sa las Bia cu cineva....
Ce mai citim noi
Noi prin Paris
Cristina_C spune:
Bonele astea batause cred ca sunt exceptii, trebuie sa ai ghinion sa dai peste una. Cand o sa vina timpul de bona, cauta una cu recomandare, eventual "testata" (care a avut grija de copilul unei persoane in care ai incredere). Si invata copilul sa-ti spuna tot ce se intampla in lipsa ta (dar asta nu se poate decat cand incepe sa vorbeasca in propozitii, in jurul varstei de 2 ani). Chiar si asa insa, nu toti copii "dau raportul". Iar bonei ii poti spune de la bun inceput sa nu cumva sa loveasca fetita, s-o bruscheze...
Cristina,
mama lui
Cresc...
Qamar spune:
quote:
Originally posted by Cristina_C
Bonele astea batause cred ca sunt exceptii, trebuie sa ai ghinion sa dai peste una. Cand o sa vina timpul de bona, cauta una cu recomandare, eventual "testata" (care a avut grija de copilul unei persoane in care ai incredere). Si invata copilul sa-ti spuna tot ce se intampla in lipsa ta (dar asta nu se poate decat cand incepe sa vorbeasca in propozitii, in jurul varstei de 2 ani). Chiar si asa insa, nu toti copii "dau raportul". Iar bonei ii poti spune de la bun inceput sa nu cumva sa loveasca fetita, s-o bruscheze...
Cristina,
mama lui
Cresc...
da, intr-adevar, dar sunt si destule "ne-batause" care au alte obiceiuri proaste..ma rog, riscul asumat, cand nu ai sau nu doresti bunici in zona...Nu generalizez pentru ca am auzit si de bone deosebite, de care s-au atasat si copiii si parintii.
Eu o sa incerc sa stau o perioada acasa cu ea si cu bebe (dupa ce implineste Bia 9-10 luni) sa vad cam cum se comporta, si dupa...as fi in stare sa montez webcam-uri prin toata casa ..no, mai putin in baie...
hai ca am ajuns off-topic
Cristina,
Ce mai citim noi
Noi prin Paris
tyaa spune:
Sa va spun si despre fetita mea, e un subiect interesant. De ceva vreme incoace e tot mai egoista si mai agresiva, nu loveste copiii dar ii mai pisca sau ii impinge si sa nu credeti ca nu ii fac observatie, deja cand vine cineva in vizita cu un copil(De fapt e vorba de doua mamici cu baieti de 1,8 ani si 3.8 ani) deja sunt stresata ca numai intre ei trebuie sa stau.
Nu a fost asa tot timpul, tind sa cred ca o vina are si comportamentul baiatului de 3.8-Raul, care ne viziteaza de cand Elisa era bb, si care nu ii lasa nici o jucarie, ba i le lua si pe ale ei si facea scandal daca ea voria sa le ia inapoi. Noi nu mergem la ei in vizita niciodata, ei vin aporape zilnic. Mama lui ii face observatii in prezenta noastra, acasa nu stiu ce il invata. Dar ii mai spune Elisei ca nu ii da nu stiu ce jucarie pt ca nici ea nu i-a dat lui Raul (fiind vorba de bicicleta masinuta), ce poate sa inteleaga de aici Elisa? El vine la ea si se joaca cu jucariile ei iar ea nu are voie cu ale lui.
Acum Elisa are doi ani, jucariile nu prea le imparte, poate copiilor mai mari. Mancarea o imparte cu oricine, cel putin o impartea, dar Raul urla daca i se ia o bomboana din punga. Nu da la nimeni nimic.
Va intreb pe voi........daca are asemenea exemple de care se loveste zi de zi, odata sau de mai multe ori, cum sa evitam sa copieze un comportament agresiv, sa nu devina un copil egoist?
Azi a fost la noi in vizita Denis-1.8 ani, un copil zglobiu, simpatic, care pana cand nu s-a jucat cu Elisa nu il vedeai sa faca scandal pt o jucarie.........fetelor.....cat au stat la noi am crezut ca ma dau cu capul de pereti, desi am instruit-o inainte sa apara musafirii, cum prindea momentul cum il impingea (macar l-a lasat sa se joace cu jucariile ei). Acum deja face si el ce vede la Elisa.
I-am facut observatii, a primit si peste manuta cand a lovit (ceea ce nu mi se pare o idee starlucita) , am luat-o si cu binisorul. Nici cum........Nu face parte din cei mai agresivi dar ma dereanjeaza, ea nu a fost asa. Avem problema asta de vreo........3 luni...
Daca mergem in parc de cele mai multe ori se joaca frumos, imparte ce are, dar uneori e jale. De fapt cele mai multe probleme le avem cu Denis si Raul, pe care ii vede cel mai des. Icep sa cred ca ce a vazut la Raul aplica la Denis, deja mi-e rusine de mamica lui.
In casa la noi nu exista certuri, nu ne batem, o certam pe ea daca face rautati dar nimic mai mult.
Tind sa cred ca doar cu multa rabdare, calm si fara sa o plesnesc pe manute o sa trecem peste perioada asta. Doar ca nu stiu ce sa ii mai explic si cum.............?!!!
si bebe Elisa Nicola(21 sept. 2004)
http://community.webshots.com/user/2002
simali spune:
tyaa. Din ce am citit eu, pentru un copil de pana la 3 ani este absolut normal sa nu doreasa sa-si imparta "proprietatile" cu ceilalati. Daca un copil nu vrea s-i da ei nimic iar tu o certi ca nu da nimic la randul ei, va considera ca lumea intreaga s-a coalizat impotriva ei si va deveni si mai agresiva.
Dupa 3 ani, spun specialiastii, copilul poate inecepe sa inteleaga ce inseamna sa te joci in grup sau sa imparti ceva cu ceilalati. Si rolul cel mai important aici ar trebui sa-l aiba gradinitele. Tu, cand iti vine cineva in vizita cu un copil, nu poti lasa parintii copilului si sa incepi sa fac jocuri de grup cu copiii. Dar gradinitele pot face asta.
De cand este la o gardi de stat, baiatul meu a inceput sa COLABOREZE. Are 5 ani si pana acum nu a dat cine stie ce semne de bunavointa.
Acum avem o vorba: "ce-i mai pretios: o jucarie sau un prietem?". A vazut singur, in timp, ca un prieten se face greu; el e copil unic si simte acut lipsa unui alt copil cu care sa se joace.
La gradinita particulara la care mergea inainte copiii nu erau incurajati sa colaboreze; dimpotriva, era stimulata competitia si idee de "cine-i mai tare"; sigur ca cei mai tari erau si copiii cei mai mari!!!
Sa-ti aduci copilul la "starea" de educat e o munca care dureaza ani multi si nervi si rutina si lacrimi si indoieli. La doi ani... ia lucrurile, asa cum ai spus si tu, cu rabdare.
tyaa spune:
Simiali, merci pt incurajari. La Raul (despre care sciram mai sus) nu se vad prea multe imbunatatiri desi e al doilea an de cand merge la gradi. Eu o sa o dau doar anul care vine. Pana atunci........
Mie mi-e frica sa nu fie si ea tot mai egoista jucandu-se cu el atat de mult. L-am auzit pe tatal lui incurajand-ul sa fie asa, "ce-i al lui e al lui", ca in zilele noastre e bine sa fi egoist, bla bla......iar mama lui i-a zis Elisei ca nu ii da masina ca ea nu i-a dat nu stiu ce. Elisa are zile mai bune si mai rele, azi l-a lasat pe baiatul asta sa se dea cu bicicleta ei, iar el facea scandal cand o cerea inapoi, am zis sa o aduca pe a lui pt Elisa....nici vorba, mai bine a stat bosumflat. I-as evita, dar nu pot. Sotul lucreaza cu tatal lui si suntem vecini de scara, usa in usa. Chiar daca nu le-as mai deschide usa afara tot s-ar intalni.
Oricum nu e asta cea mai buna solutie si nu numai de asta tine educatia ei, zic doar asa,ca un exemplu, mi se pare dificil de educat cand au atatea exemple negative in jur......nu vorbesc numai de copii ci si de adulti:). Si noi gresim. Asta e, ce o fi o fi. Incerc ce pot si stiu eu mai bine ca mama ca studii prea importante si alte alea nu am.. Va pup si va urez succes.
si bebe Elisa Nicola(21 sept. 2004)
http://community.webshots.com/user/2002