cumparare apartament
Raspunsuri - Pagina 3
alipiticot spune:
Buna!
Indraznesc eu sa intreb cate ceva....de fapt am multe intrebari dar nu toate sunt asa importante.
Vreau sa intreb daca inca exista acel plafon pt banca de risc de 200 mil,sau e altul...ca noi avem avans vreo 4000 euro,dar ne trebuie cam 8000 si am vrea sa luam de la alta banca cei 4000 si apoi sa facem creditul dar sa nu fim gasiti cu acel imprumut,ca ne-ar scadea rata si nu ne permitem ca si asa suntem la limita cu salariile.Asta ar fi o chestie.
Si ar mai fi ceva,ce risc ar fi sa luam vreo teapa asa prin cumparare prin credit?Ca noi am mai luat o teapa cand am vrut sa cumparam o parcela de pamant si acum ne e cam frica.Sa nu cumva sa mai pierdem alti bani....si asa atunci am pierdut cam 4000 euro.
Si ar mai ceva.Sunt banci care aproba intai creditul si apoi sa cauti apartamentul?ca in fct de credit noi cautam casa....ca valoare zic.
cam acestea ar fi ceva nelamuriri....mutumesc mult!
o zi buna si mult succes la cumparatori si noii proprietari!
Paula 16 sapt si minunea Stefana Raisa(d.n. 11.02.2005)
poze noi
http://pg.photos.yahoo.com/ph/paula_paduraru/my_photos
mormelvio spune:
quote:
Vreau sa intreb daca inca exista acel plafon pt banca de risc de 200 mil,sau e altul...
Da acel plafon de care vorbesti exista...de fapt este vorba de Centrala Riscurilor Bancare (CRB)unde sunt inregistrate toate creditele de peste 200 mil lei. Insa ceea ce multa lume nu stie este ca aici apar si toti cei care au intarzieri chiar foarte mici (primul prag este de la 1 la 7 zile chiar daca au impruturi mai mici de 200 mil lei. Deci conteaza la fel de mult sa nu intarziati nici macar o zi la plata ratelor.
De asemenea marea majoritate a bancilor trimit bazele de date la Biroul de credit..o alta institutie care centralizeaza informatii de aces gen....iar aici apar toate creditele indiferent de suma....
Asa ca eu va sfatuiesc sa nu ascundeti creditele pe care le aveti pt ca exista sanse foarte mari sa fiti descoperiti...
Ca si sfat pentru marirea veniturilor va dau un exemplu: aveti o masina in proprietate si o inchiriati...unei firme, unei cunostinte, etc. Faceti un contract de inchiriere pe o perioada egala sau mai mare cu perioada pe care solicitati creditul...Marea majoritate a bancilor iau deja in calcul veniturile din chirii, indiferent de genul lor (se inchiriaza o masina, o casa, un bun, etc). Dupa ce primiti creditul ramane la latitudinea voastra daca reziliati sau nu contractul...banca nu urmareste acest lucru decat daca sunt probleme cu plata ratelor...
quote:Nu stiu la ce anume te referi...in mod normal orice inspector de credite verifica partea juridica a apartamentului pe care doriti sa-l cumparati. Oricum daca cineva vrea sa te tepuiasca probabil ca e mult prea destept si stie ce are de facut in domeniul asta, dar nu cred sa aiba atata tupeu sa incerce sa tepuiasca o banca...
Si ar mai fi ceva,ce risc ar fi sa luam vreo teapa asa prin cumparare prin credit?
quote:
Si ar mai ceva.Sunt banci care aproba intai creditul si apoi sa cauti apartamentul?ca in fct de credit noi cautam casa....ca valoare zic
Va inselati cind spuneti asta....creditul se aproba doar in momentul in care semnati contractul de credit....faptul ca va informeaza daca indepliniti conditiile lor de creditare si ce plafon va poate da fiecare banca dupa normele interne care le are, asta nu reprezinta o aprobare propriu-zisa a creditului ci mai degraba o informare a ceea ce va poate oferi...insa nimic nu e sigur pana nu e pus pe hartie...
Nunta noastra 06.09.2003
http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos&albumID=549535785&security=moKWll
morenaA spune:
Am si eu o intrebare: se poate face credit intr-o localitate si sa cumperi apartamentul in alta localitate? Adica nu-s probleme ca trebuie evaluat, etc... ? Eu as vrea sa faca credit ai mei (ca au salarii mai mari) si mai au vreo 15 ani pana la pensie (am inteles ca daca is prea batrani nu mai pot face credit)... Oare se poate sau e prea multa umblatura?
mormelvio spune:
Este posibil, daca banca are filiale in ambele localitati(in cea in care locuiesc parintii si in cea in care doriti sa cumparati) si daca normele proprii ale bancii permit asta. La banca la care lucrez eu raspunsul ar fi DA, se poate....la alte banci nu stiu sa-ti spun...dar marea majoritate au in vedere si acest aspect..
Nunta noastra 06.09.2003
http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos&albumID=549535785&security=moKWll
georgi75 spune:
Am si eu cateva intrebari si chiar vorbeam cu sotul ca trebuie sa ajungem la un notar sa intrebam cateva chestii.
Noi avem apartament cu 2 camere si zilele trecute l-am pus in vanzare deoarece dorim sa ne cumparam unul cu trei camere.
Intrebarea mea ar fi ce trebuie sa am pentru a-l putea vinde?Am inteles ceva de intabulare?carte funciara? de unde trebuie sa scot aceste hartii?
Si apoi ce trebuie sa urmaresc atunci cand voi gasi apartament de cumparat? In ideea ca apartamentul sa nu fie pus gaj si chestii de genul asta?
Multumesc anticipat.
Zambeste!Maine poate fi mai rau.
Georgiana-mami de Stefania(2,2 ani)
Avem si POZE
mormelvio spune:
quote:
Intrebarea mea ar fi ce trebuie sa am pentru a-l putea vinde?Am inteles ceva de intabulare?carte funciara? de unde trebuie sa scot aceste hartii?
Draga mea, dupa ce ai cumparat apartamentul (sau mostenit sau primit prin donatie, ca nu precizezi modul in care l-ai dobandit), trebuia intabulat, adica sa depui un exemplar din contactul de dobandire si sa platesti ceva taxe, ca apartamentul sa fie inscris in cartea funciara pe numele vostru. Asta inseamna intabulare. Daca nu esti sigura ca e sau nu intabulat e suficient sa mergi la oficiul de cadastru de care apartii si sa soliciti un extras CF de informare. Pe acesta trebuie sa apara numele vostru si nr de incheiere in baza careia ati devenit proprietari precum si modalitatea(vanzare-cumparare, mostenire, donatie, etc)
Ca sa-l scoti la vanzare trebuie sa fie intabulat. Cand ai gasit clientul mergi la un notariat cu buletinele voastre si ale cumparatorilor si se intocmeste un contract de vanzare cumparare. Apoi de obicei notariatul da comanda pentru un extras CF AUTENTIC, care e necesar ca tranzactia sa poata fi incheiata. Acesta e valabil 5 zile de la data cererii (cerere pe care o faci tu personal sau notariatul in locul tau)iar pe toata aceasta perioada (adica cele 5 zile) cartea funciara a aprtamentului tau (coala) este blocata si nu se pot face alte inscrieri in ea. Asta este o metoda de protectie pentru ca apartamentul sa nu poata fi vandut de mai multe ori. Deci, odata cerut un extras autentic de catre cineva, coala se blocheaza automat de oficiu de cadastru si atunci nu se fac inscrieri in ea sau nu se elibereaza alte acte (cum ar fi un extras de informare). Dupa ce notariatul intra in posesia acestui extras autentic, puteti merge sa semnati contractul de vanzare cumparare. Tot la notariat trebuie sa depui si un certificat fiscal scos de la primaria de care apartii (sau finantele locale)din care sa rezulte ca aveti platite toate taxele la zi si toate impozitele cu privire la acest apartament. Apoi un exemplar din contractul de vanzare cumparare si extrasul autentic plus niste taxe, se depun la biroul de carte funciara pentru intabulare pe numele noului proprietar. Sa fii atenta sa urmaresti ca noul proprietar sa-si intabuleze apratamentul pe numele sau ca altfel figureaza inca la impozite si taxe locale pe numele vostru si trebuie sa platiti voi impozitul anual datorat.
quote:
Si apoi ce trebuie sa urmaresc atunci cand voi gasi apartament de cumparat? In ideea ca apartamentul sa nu fie pus gaj si chestii de genul asta?
Trebuie sa ceri actul cu care au dobandit actualii proprietari apartamentul, sa vezi daca exista ceva caluze (cum ar fi clauza viagera sau altele de acest gen, ipoteca, etc), sa vezi daca a fost platit integral, (in cazul in care e platit prin rate sa ceri dovada ca a platit toate ratele, deci ca e achitat integral)si un extras de informare scos recent. Acolo ai datele cu privire la proprietar, la clauze viagere sau alte mentiuni cu privire la ipoteci. Apartamentul nu se poate cumpara daca are clauza viagera sau ipoteca pana cand acestea nu se radiaza (sau ma rog, voi sa nu acceptai sa cumparati pana nu le radiaza). Intotdeauna sa discutati direct cu proprietarul, nu acceptati sa vorbiti cu intermediari iar daca aveti ceva suspiciuni sa luati legatura cu un notar sa va ajute. Incercati sa alegeti voi notarul pentru a evita sa intrati in bucluc deoarece in cazul in care se vrea a se trage vreo teapa, atunci ei au notarii lor si vor vrea sa mearga numai la un notar anume. Daca vi se pare suspect mai bine renuntati!!!
Bafta!
Nunta noastra 06.09.2003
georgi75 spune:
mormelvio
multumesc mult pentru raspuns.
intr-adevar, nu am specificat cum a fost dobandit apartamentul.
apartamentul a fost cumparat de catre sotul meu in rate in 1995 de la R.A.G.C.L (stii cum s-au cumparat apartamentele de la stat).Nu avem decat contractul de vanzare cumparare.Deci, din ce mi-ai spus tu, nu e intabulat.Unde trebuie sa mearga sa faca intabularea si cam cat dureaza?E vreo problema ca nu am facut-o pana acum?
si multumesc pentru raspuns
Avem si POZE
mormelvio spune:
Mergeti la oficiu de cadastru si publicitate imobiliara si cereti un extras CF de informare. Daca nu e pe numele vostru atunci e sigur ca nu e intabulat. Mergeti la un notar sau mai bine intrebati la oficiul de cadastru ce acte solicita ei pentru intabulare. Din cate stiu eu...o sa platiti si o amenda...pentru-ca nu a fost intabulat la timp...dar poate ma insel...
De durat nu dureaza foarte mult...depinde de fiecare oficiu de cadastru in parte, de la 1 zi-30 zile...dar sunt ceva taxe de platit...tot ei iti pot spune exact...
Nunta noastra 06.09.2003
georgi75 spune:
Mersic mult Mormelvio.O sa-mi trimit sotul chiar maine.Ma gandesc ca daca vom gasi cumparator, ideal ar fi sa am toate hartiile facute sa nu stau dupa ele atunci.
inca o data multumesc mult.
Avem si POZE
Mickyyy spune:
am si eu o intrebare....cum e cu evaluarea?
sau altfel spus, cum fac sa-l evalueze la pretul pe care-l vreau eu (sa-l supraevalueze nitel ), acolo cu cateva mii de EURO cat sa-mi ramana ceva bani si sa pot sa-l si amenajez?!
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (31.03.2004) Daria Maria (22.06.2005)