cumparare apartament
suntem proaspat casatoriti, vine si bebe in august, aa ca ne grabim sa punem lucrurile la punct si idn punctul de vedere al unui camin propriu.
asadar, ne-am hotarat sa cumparam un apt de 3 camere. si pt ca timpul e scurt, e lipsa mare de mesteri buni si seriosi care sa nu te lase balta cu lucrarea, pt ca ne lipseste atat timpul care sa il petrecem cu mesterii, cat si energia pe care o necesita renovarea unui apt, am decis ca mai bine platim direct un pret mai ridicat pt ceva in stare deja locuibila/ buna.
am calculat chiar ca eforturile aditionale si costurile necesare unei renovaris erioase si pe gustul nostru ar fi net superioare a ceea ce vom plati peste pretul normal pt un apt pe care sa il renovezi serios.
booon... suntem tineri si la prima experienta de acest gen, asa ca habar nu avem dupa ce anume sa ne uitam si ce trebuie luat in calcul la alegerea apartamentului de vis.
in afara de:
- info despre vecinatate - gradinite, scoli, magazine, policlinica, politie
- info despre mijloacele de transport si infrastructura
- vechimea si calitatea cladirii
- aspectul estetic al apartamentului
Ce altceva trebuie luat in calcul in luarea deciziei?
Sper sa ne ajutati din propria experienta sau cea a apropriatilor vostri, pt ca suma aici pt un apt cu 3 camere e destul de piperata, si nu am vrea sa facem greseli.
Va multumim mult de ajutor
cinta
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;47/st/20060809/dt/7/k/080b/preg.png
Raspunsuri
alinutza00 spune:
sa ai in vedere si apropierea de o zona verde...loc de joaca macar daca nu parc...pentru mine e f important asta.In buc aveam un loc de joaca exact langa bloc, vreo 2 la cateva sute de metri , plus parcul moghioros la 5 minute.Aici pe o raza de 1,5 km..sunt 2, 3 locuri de joaca IN MIJLOCUL INTERSECTIEIsi mi e ff greu, tb sa merg 5 statii ptr un parculet decent cu un tobogan si un leagan
si inca o pb...nu imi imaginam asa ceva pana sa ne mutam aici, bine ca stam in chirie si la anul vrem sa cumparam si noi..deci stam intr un bloc care arata f bine dupa standardele din ro...dar are niste pereti..foaie de ceapa credse aude cand vecinul trage apa la wc, deja ma obsedeaza chestia asta, ma trezeste si din somn...nu mai spun de zgomotul pe care il face centrala de apa calda atunci cand se inchide
multa bafta, sa gasiti casa perfecta
alinutza si david nazdravanul (11 mai 2004)
http://community.webshots.com/user/alinutzza77
Mickyyy spune:
Tocmai voiam sa deschid si eu un subiect pe tema asta, dar am dat intai o cautare si l-am gasit deja deschis !
Mai mult decat ce tine de zona (pe care deja o cunosc ca stau de 3 ani acolo), as vrea sa stiu despre cumpararea in sine.
Am fost, am vazut apartamentul, in mare mi-a placut (oricum trebuie aranjat cap-coada), stateau niste batrani acolo, asa ca n-am vazut nici un fel de acte de proprietate, am vorbit cu baiatul lor care vine saptamana asta in Bucuresti ca sa semnam precontractul.
Eee...si acum vin intrebarile, el zice ca are toate actele in regula, extras de carte funciara, intabulare, etc. El o sa vina cu un cearceaf de acte, o sa mergem la un notar (pe care-l alegem noi, sper) si o sa semnam un precontract. Ce anume trebuie sa verific in maldarul ala de acte? Sau las notarul sa faca toata treaba? Taxele notariale sunt aceleasi indiferent de notar, sau difera substantial de la un notar la altul? In cazul in care iau apartamentul cu credit, ce anume trebuie sa trec in acel precontract ca sa nu ma trezesc ca am probleme cu banca dupa? Pentru ca sambata ne-am hotarat ca vrem apartamentul, dar proprietarul vine mai repede decat ne da noua OK-ul banca (ma rog, nici nu stiu prin ce banca voi lua in final, am 2 banci care am preaprobare + domenia credit care's cei mai lejeri, dar si cei mai scumpi). Blocul nu-i tocmai nou (nici foarte vechi), exista oare riscul de subevaluare?
Cam astea's intrebarile care-mi vin acum in minte....dar orice idei si sfaturi legate de cumparare imi sunt utile.
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (31.03.2004) Daria Maria (22.06.2005)
IEPU spune:
Pai eu mi-am luat apartament pe credit. Intai ne-am dus la banca si ne-a facut mai multe grafice de rambursare pentru diverse sume imprumutate, pana ne-am lamurit cat ne permitem sa imprumutam si deci cat putem plati pe apartament. Aveam si noi un avans. Calculele le-am facut pentru maxim de suma imprumutata ca nu strica sa mai ai niste bani in plus. Legat de suma asta imprumutata, banca trimite un expert care evalueaza apartamentul in functie de niste tabele, coeficienti, calcule si de obicei ii iese o valoare mai mica decat crede vanzatorul. Daca ii iese mai mica, banca iti da un imprumut mai mic. De aici rezulta ca numai dupa ce vine expertul bancii iti dai seama daca iti ajung banii.
Omul care ne-a vandut noua avea ipoteca pe apartament si asta era trecuta in extrasul de CF. Un extras nou, asa cum este obligat notarul sa ceara, are actualizate asemenea grevari. Inafara de cazul ca dai peste un excroc care isi propune sa vanda de mai multe ori intr-un timp foarte scurt, caz in care se poate sa iesi rau de tot.
Ce trebuie sa verifici tu in acte? Nu prea ai ce sa verifici. O sa faca notarul asta. Pe urma o sa iti dea un act intocmit de comun acord cu vanzatorul si in ala trebuie sa te uiti foarte bine la adresa vanduta, suma platita sa fie in intregime, data eliberarii.
Un lucru important este ca notarul cere de la vanzator acte de incheiere a contractelor cu furnizorii de utilitati sau facturi platite la zi. La zi inseaman de fapt cu 1-2 luni in urma cum este peste tot si daca apartamentul nu se elibereaza imediat se mai pot aduna. In actul pe care il face notarul trebuie sa scrie de la ce data va revin voua platile. Cu toate acestea pozitia de monopol a companiilor de electricitate, gaze, telefoane, cablu le permite sa conditioneze deschiderea unui contract nou de achitarea facturilor de la respectiva adresa chiar daca nu sunt pe numele vostru. Deci trebuie sa retii, daca poti, o suma care sa acopere toate aceste cheltuieli.
Teapa pe care am luat-o noi a fost de 7-8 milioane pentru ca i-am lasat sa mai stea 1.5 luna.
Magda, mami de Horia (20ian1997) si Matei (3oct2005)
malina_mircu spune:
ideal lar fi sa nu faceti precontaract, iar daca faceti puneti suma mica de avans. Ca noi am dat 100 mil si ne-a tzatzait fundul de nu am mai putut, am crezut ca nu mai vine sa semneze actele si atunci ar fi trebuit sa alergam dupa el sa ne recuperam avansul. Ce ma incalzea ca trebuia sa-mi dea 200 mil daca nu mai dadeam de el. am auzit si avans de 200-300 de euro.
chestia cu datoriile pe care la au si pe care la fac intre timp trebuie sa o verificati bine. poate aveti noroc si dati de din astai cum am fost noi si ne-am platit tot. dar majoritatea lasa datorii ca lumea. De ex la noi ii daduse administratorul hartie ca nu are datorii pe incredere (se cunosteau si ii lasase gaj un inele de aur) pt 15 mil datorie.
si a mai avut si pretentii de genul sa-l imprumutam cu 50 de mil ca a terminat banii si nu mai are de unde sa plateasca datoriile
de asemenea sa va intelegeti ce va lasa in casa, ca am auzit de cazuri ca au plecat cu usile, ob sanitare, prize, intrerupatoare. al nostru voia el geamurile de la balcon si alte alea... Oricum am schimbat tot dar ne-am mai folosit de ele si ma enerveaza din principiu.
altceva... de acte se ocupa notarul, ideal ar fi sa-l alegeti voi daca cunoasteti vreunul. parca taxele erau in functie de valoare declarata... parca se iau din niste grile comune pt toti notarii, dar nu bag mana in foc.
sa precizati clar termenul de eliberare... sper ca nu va face probleme... la noi de asemenea a intarziat cu o saptamana....si am zis merci ca nu a plecat singur.
daca pretul este in euro sa precizati la ce curs (din ziua aceea) se face plata apartamentului la sfarsit (daca platiti in lei).
cu creditul nu stiu...
sper sa aveti cat mai putine probleme dar sa va pregatiti pt contrariu. bafta.
pupici
Malina siDanutz (5 aprilie 2004)
moana spune:
ce-mi vine acum in minte (in ultimii ani am vandut/cumparat trei case):
- verifica vecinii (mai ales cine sta deasupra voastra) - noi am avut ghinionul sa avem minoritari deasupra si a trebuit sa ne mutam; altfel nu am putut rezolva problema linistii
- chestia cu peretzii e foarte importanta - mai ales pentru cei stresati;
- referitor la acte - nu prea ai ce sa verifici - trebuie sa te bazezi pe notar(de exemplu la noi a fost o problema ca cel care ne vindea apartamentul incheiase un precontract cu altcineva; notarul, cand a auzit, i-a pus sa se duca si sa faca o negatie sau ceva de cgenul asta ca sa nu fie probleme ulterioare).
acum nu-mi mai vine nika in minte.
oana
alinutza00 spune:
din pacate exista si riscul de subevaluare,ni l a subevaluat cu 600 euro, o tampenie...cred ca se astepta la ceva ptr ca noi obtinusem un pret bun si aveam un precontract de o luna, iar preturile deja sarisera cu 1000....chestia e ca am aflat de subevaluare abia cand am vazut raportul la banca...eu nu ma asteptam sa fie pb, si nici nu am intrebat evaluatorul cand a venit acasa....a tb sa facem rost de banii astia intr o zi...si asa am fost la limita, ne am luat gars si am dormit pe plapuma cateva luni
daca cumparati prin banca vanz tb sa aibe cadastrul facut la ap, nu ai mentionat asta printre acte, dar cred ca stii
xelanoimis spune:
Buna, suntem si noi cam in aceiasi situatie.
Vrem sa luam un apartament si am facut cerere de credit la banca. Acum astept raspunsul lor, dar nu mi-e clar... trebuie sa-mi dea o hartie scrisa de preaviz sau doar ma contacteaza telefonic. Si cele 48 de ore despre care vorbeam initial au cam trecut...si nici hartie, nici telefon... E cazul sa-mi fac griji sau sa-i mai bat la cap?
alinutza00 spune:
noi nu am primit nici o hartie, doar acordul verbal(credit BCR )
mai bine ii suni tu sau te duci personal...
cinta spune:
ma bucur ca s-a reanimat subiectul
si mii de multumiri fetelor cu experienta care ne ajuta cu sfaturi
noi intre timp ne-am oprit la un apt cu 3 came, 70 mp, in afara orasului - intr-o zona extrem de verde, cu 2 lacuri in apropiere si toate facilitatile: scoli [2], gradinita, magazine, policlinica, politie, etc.
apartamentul nu a fost locuit de ceva vreme. la un moment dat,a cum vreo 2 ani, proprietarii au vrut sa il renoveze si au aplicat pt o ipoteca. insa nu au mers mai departe.
legat de datorii, aici e mai simplu de verificat: exista o baza de date pe care o poti accesa contra cost prin intermediul unei banci. soacra lucreaza in banca, asa ca la orice ora ne trezeam ca mai vrem sa verificam nush' ce chestie legata de apartament: datorii, cui apartine pamantul de sub cladire, etc, apelam la ea.
am platit acum cca 3 sapt un avans de 1000 EUR. Si, pt ca proprietarii nu au vrut contract/ pre-contract pe suma mai mica de 10%, am facut contractul cu firma care ii reprezinta in vanzarea aprtamentului.
Noi am facut contractul de vanzare la un notar ales de firma, pt a putea declara un pret de vanzare infim: cumparam apartamentul cu 46 000 EUR. din care, cea mai mare parte e declarata ca si valoare a imbunatatirilor si mobilierului lasat de actualii proprietari. si o parte f mica [ nu mai retin exact cat] ca pret al apartamentului - astfel, taxele la stat se reduc destul de simtitor.
De luat nu au decat sa ia tot daca vor. Ne fac astfel o favoare, de fapt. Pt ca, in final, ne-am hotarat ca mai bine luam cu 46 000 EUR un apartament care necesita renovare capitala si in care mai investim cca 10-12 mii EUR, decats a luam cu 55000 EUR sau mai mult un apartament unde singura diferenta e ca are ferestre si usi noi si care oricum necesita o investitie suplimentara.
Apartamentul, prin contract, se obliga sa il elibereze in 2 zile de la primirea banilor.
vecinii: e o cladire cu 2 etaje. Asa ca noi am optat pt parter si deasupra avem vecini o familie de batranei. Nu i-am intalnit personal, dar s-a intalnit sotul cu ei si se bucurau ca se muta intr-un final cineva si acolo. Sper sa nu inceapa sicanele cand facem renovarea din cauza zgomotului. sau dupa nasterea bebelushei.
Peretii sunt extrem de grosi - cei de rezistenta. E cladire din caramizi, veche - nu din anii '80 - si solida.
in cca o saptamana primim raspunsul - am depus actele sa trecem apartamentul pe numele nostru si dureaza 1 luna. Deci, dyupa calculele noasytre, in cca 2 saptamani ar cam trebui sa intram in apartament.
cinta
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;47/st/20060809/dt/7/k/080b/preg.png
Mickyyy spune:
cinta, felicitari, sa fie intr-un ceas bun si sa iasa toate asa cum vreti voi!
chiar mi-ai dat o idee, cu pretul total de vanzare impartit in 2, o parte ap. si restul mobila, ca sa scapam de taxe, dar nu stiu in ce masura e posibila la noi, dar nu strica sa ma interesez !
Oricum, noi desi initial am gasit prin agentie apartamentul, am descoperit cunostinte comune cu proprietarul (care e din alt oras ), cumnatul lui tine contabilitatea varului meu ! Asa ca am primit asigurarile ca-i om de incredere, si n-o sa am parte de vreo teapa din partea lui. Chiar ma gandesc serios acum daca n-ar fi o idee buna sa supraevaluam apartamentul sa ne mai ramana si ceva bani de amenajare, ca daca tot "ne cunoastem", rezolvam noi cumva dupa cu banii in plus.
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (31.03.2004) Daria Maria (22.06.2005)