Ghiozdanul - cate kg ?
Zilele trecute fetita unui prieten se pregatea de scoala - isi facea ghiozdanul. M-am ingrozit cat de mare si cat de greu poate fi ghiozdanul unui copil de clasa a doua, iar ea are numai 20kg...
Am avut ocazia acum cativa ani sa aflu o mica parte din mersul lucrurilor la o scoala occidentala - Scoala Franceza: ei bine, copiii de acolo nu isi cara nicidecum tonele de carti si caiete in fiecare zi de colo colo, le lasa la scoala ! Mi s-a parut o idee foarte buna. Nici salile de clasa nu erau anoste, gri, ca cele de la scolile obisnuite, ci erau vesele, vopsite in culori calde si placute, cu tot felul de afise interesante.
Voi ce experiente aveti ? Cum credeti ca se poate imbunatati calitatea de "hamal" a elevilor ? (sigur, ar fi multe de imbunatatit in invatamant, poate prea multe...)
Raspunsuri
corinadana spune:
Nici aici copiii nu sunt hamali!!! Nu se cara nimic acasa. Toate ce le trebuie se pastreaza in sala.
Si la fel ca locul din Franta de care vorbesti si aici salile sunt f frumoase si primitoare nu cu acele vesnic trei randuri de banci
Profesorii sunt tare simpatici nu trec intepeniti cu acele cataloage sub brat spre sali! Culmea nici nu sunt acele cataloage si nici vestita cancelarie!!!
E frumos sa fii la scoala aici. E o placere sa ti stii copilul intr o astfel de scoala. Nu mai spun de procedeele de predare si ascultare.
Aici nimeni nu zice:" hai Popescu spune ce am avut de invatat ptr azi?" Se dau teste ptr a avea note.
corinadana mama Ralucai www.ralucaostoia1.exploretalent.com
corinadana spune:
Scuze! am inteles ca vorbeai de o scoala din Franta! Era vorba de Scoala Franceza.
Lona spune:
Am renuntat din prima zi de scoala la a-i cantari ghiozdanul, si asta pentru ca oricum depaseste limita admisa de lege (2,5 kg pentru un elev de scoala primara, cf. Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1955/1995). Am avut o discutie in acest sens cu invatatoarea, iar replica a fost naucitoare: "lasati acasa ce nu vi se pare important". Evident, a-i respecta sfatul insemna ca fi-miu sa faca scoala primara pana ii creste barba, pentru ca ar ramane repetent neavānd caietele la el.
Asta e, il ducem si il aducem, cand traista este mai usoara si-o ia in spate si ne pregatim astfel pentru rucsacul de munte.
M-am gandit si eu de unde vine aceasta istorie, si am un inceput de explicatie (poate nu corespunde tuturor scolilor, la noi sigur da).
Fiecare materie este insotita de nenumarate caiete - casa, clasa, suplimentar etc. De ce oare? Poate pentru a usura munca invatatorului care ia un rand la corectat si-l aduce peste 5 zile? Vreme in care vad ca poate scrie linistit pe un singur caiet. Apoi, caietele speciale. Admit ca sunt utile, dar probabil nu indispensabile atata vreme cat nu se livreaza "la pachet" cu manualul, ci se cumpara separat, de la aceeasi editura. Despre persuasiunea editorilor nu vreau sa vorbesc, nici despre "facilitatile" celor care faciliteaza (eventual prin impunere) cumpararea acestor caiete. De ce ar trebui tarate in fiecare zi, nu stiu, sunt zile intregi cand nu le deschid in clasa, au doar teme acasa din ele. Nu mai spun de culegeri etc.
M-am intins. Concluzia mea este ca aici vorbim despre un prost si defectuos management educational. Iar sursa este neputinta combinata perfect cu incompetenta. Dar si usurinta noastra, a parintilor, de a accepta la nesfarsit aberatiile.
angy11 spune:
Baiatul meu e clasa I,la o scoala vocationala,pe langa tot ce are un elev de clasa I,mai are in plus in ghiozdan si partituri,care sunt mari si grele.
La o sedinta cu parintii invatatoarea a amintit de greutatea ghizdanului,recomandata de minister,dar tot ea ne spunea ca oricum noi parintii suntem cei care il caram,eu de multe ori il pun pe umar si n-as zice ca e tocami usor.
Ideal ar fi fost sa aiba niste dulapioare in clasa,dar nu se poate din cauza ca in acea clasa se fac ore in 2 schimburi,iar cei din schimbul 2,sunt cei de liceu si s-ar alege praful de rechizitele micutilor.
corinadana spune:
Fetele!!! Va dau eu o idee: cumparti le ghiozdane pe roti!!!Si atunci numai cara nimic in spate. Singura problema ar fi sa permita trotuarul sa le traga copii dupa ei!! Aici nu tu santuri nu tu gropi!!
angy11 spune:
E o idee si asta,multi la noi in scoala au,dar de ex. fiu-miu care e clasa I,e taaare mandru cu ghiozdanul in spate,e o traditie,nu putem scapa asa usor,chit ca il car mai mult eu,cand are ocazia il pune in spate.
corinadana spune:
Angy cele ce au roti sa stii ca se pot cara si n spate!!! Asa ca i impaci pe toti!!!Du te si testeaza piata!!
Cary spune:
Draga Mihai chiar m-ai facut curioasa sa vad cate kg. pot fi intr-un ghiozdan,asa ca aseara l-am catarit si erau aproape 3 kg si pe langa astea se mai adauga inca 1 kg cand este ziua cu SPORT (adidasi+trening).
grati.ela spune:
Am facut cadou unui scolarel de clasa I un astfel de ghiozdan cu role tocmai stiind cat de incarcat este numai ca invatatoarea lui i-a interzis sa mai vina cu el trimitandu-l la piata sa aduca rosii. Desi copilul i-a spus ca ii place si e mai comod n-a avut incotro si ca sa nu-l arunce i-a scos dispozitivul tip troler. Eu i-as fi zis vreo doua invatatoarei invitand-o sa-i care ea ghiozdanul. Justificarea ei: e mare, nu incape in bancuta si copilul il tot atinge cu piciorul si ghiozdanul zboara...
corinadana spune:
Vai vai Gratiela !! Ce invatatoare!!! Ei uite de asta eu sunt fericita ca s aici si Raluca mea nu trebuie sa mearga la scoala in Romania.
Ce i as aduce eu pe profesori aici sa vada si ei cum pot face copiii fericiti si n acelasi timp sa i invete toate cele!Sa vada si ei copii fericiti la scoala.