Activitati si jocuri care pot inlocui TVul

Activitati si jocuri care pot inlocui TVul | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

,jocurile pe computer pt. cei mici (si mai mari)

As vrea sa facem un schimb de idei (originale sau nu) pe aceasta tema si, in final, sa alcatuim eventual o lista (de postat pe frigider sau cum vreti) cu activitati si jocuri pt. timpuri ...plicticoase in care suntem tentati sa apelam la TV/computer ca la cea mai grozava bona.
Cine mai este interesat?

Incep cu cateva activitati pt. 2 - 4 ani, gasite pe Net.

Nimic nou sub soare? Depinde de fiecare si de felul in care percepeti "JOCUL", asa ca alegeti, adaptati, veniti cu idei si povestiti cum ii distrati sau cum se joaca independent.

O floricica floricea de la mine tuturor celor care vor indrazni!

"La restaurant" - legati un sort copilului si ajutati-l sa aranjeze o masuta cu scaunele in jur pt. jucariile lui preferate pe care sa le serveasca apoi.

"La picnic" - intindeti o paturica pe care copilul isi va aseza un cosulet si intrebati-l ce mancarica ar vrea sa-si puna in el.

"In bucatarie" - asezati o masuta intr-un colt al bucatariei cu cateva ustensile (craticioara, fund de taiat, cutit pt. intins untul (supraveghiati!) si ingrediente pe care le folositi la prepararea mesei. La treaba apoi!

"Palnia" - aveti nevoie de 2 lighenase de plastic, orez (alb sau pe care sa-l colorati), o palnie si cateva linguri, o fata de masa de plastic sub scaunul pe cate sta copilul (veti curata mai usor dupa). Il asezati la masa (urmariti sa nu-si introduca in nas sau urechi orezul!!!) si ii aratati cum sa toarne prin palnie "materialul".

"Plastilina" - tava cu plastilina colorata si obiecte cu care copilul sa taie/modeleze: forme de taiat prajiturele, scobitori, capacele de plastic de la sticlute, aparat de zdrobit usturoiul (pt. cei de 4 ani), cutite de plastic (2 si 3 ani).

"Coltul manutelor indemanatice" - o masuta mica sau una mare pe care o acoperiti cu fata de masa de plastic, lipici, carioci, hartie colorata, foarfeci speciale pt. cei mici, fasole. paste fainoase nefierte. Copilul poate crea "placemats" (cum sa traduc?!) colorate pt. membrii familiei decorandu-le marginile cu fasole si paste fainoase.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Si un link cu jocuri (pt. 2-8 ani):

http://parentcenter.babycenter.com/activityplanner/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Hihi, Lorena, m-ai prins, Ioana doarme, si ca sa-i(mi) asigur un pic de liniste Maria si Ilie sunt la povestile Fratilor Grimm
Hai ca indraznesc eu ca am oaresce experienta
Autobuzul-fi-miu intoarce un scaun cu spatar, il face confortabil cu o pernuta-doua puse unde trebuie, si o invita pe Maria la o excursie printre mobile
Medicul - tot fi-miu asterne pe o cutie de carton o gramada de instrumente si ustensile, vata, sticluta cu apa(spirt), un scaunel mic langa, iar Maria vine cu ursuletu la doctor (uneori are chiar ea probleme de sanatate, dinti de scos etc)
La scoala- asta e pentru cei care au copii cu diferenta mare de varsta , ca mine- se pune in ghiozdanel un caietel, carticica de colorat, creioane, socotitoare, plastilina, acuarele, chiar si un mar pentru pauza de masa, si se trimite cupilu mic la scoala, unde-l asteapta "doamna" ...Se recomanda "doamnei" multa rabdare, caci o ora de scoala cu cei mici se recompenseaza cu o ora de joaca afara cu cei mari( sau alte variante)

Eu cred ca daca suntem cateva care o sa venim macar o data pe saptamana sa scriem aici ce lucruri au mai facut copiii mei astazi, o sa creasca repejor numarul de pagini... E o initiativa grozava, multumim ML

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana_ch spune:

Buna eu sunt nou venita,scuze eventualele greseli.Acum 12 ani cand am avut primul copil,nu era nebunia calculatorului nu mi-am facut probleme ,cand nu mai stiam ce sa ma mai joc inventam tot felu de jocuri.acum este mai greu ca-i place mai mult sa stea in fata calculatorului dacat sa faca o plimbare,de altfel toate colegele si prietenii ei sunt la fel.cat sunt inca mici mai pot fi manipulati,nu ma pang ,nu-si neglijeaza scoala de altfel se si vede este premianta.A...sa nu uit am un bb (baietel)de 4 luni asa am ajuns si eu pe aici ,mai culeg informatii ca acum 12 ani eram mai inapoiati.

.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Doina am chicotit citind despre ursulet, autobuz si doamna profa. Si cu autobuzul o plimba (trage) pe Maria sau e imaginara excursia? Da, asta vreau si eu, prostiute!

La fel am facut si noi alaltaieri. Am scos niste pungi de plastic (mai mari, cu manere), le-am intors pe dos ca sa nu se ia vopseaua pe carpeta sau parchet si i-am pus pe ele si tras pe rand pe jos. Ne-am distrat pe cinste!

Doina, Dana si alte fete care au copiii mai mici apropiati ca varsta... cand era baietelul de un an il puneam intr-un cos dreptunghiular din plastic moale, ma asezam pe un scaunel mititel cu fetita langa mine (ei ii citeam o carte) si pe el il ridicam de cos dinspre picioare si-l dadeam spre spate pana la podea. Cand se plictisea se muta langa mine cu spatele, tot in cos, si iar il ridicam pana chitaia de bucurie, gata sa cada in nas. Amandoi erau multumiti ca sunt cu mine si le ofer atentie.

Duminica seara e zi de teatru de papusi la domiciliu, prea mult spus... (ca nu am unde sa-i duc aici). Punem 2 scaune cu spatar, spate in spate la distanta, deasupra un capac lung cam de 1 m de la o cutie si peste toate astea o fata de masa mare. Am o tamburina cu care incep! Hi, hi! Ei ma ajuta sa adunam personajele, cutiile de pantofi pe care le folosim drept patuturi, aragaz, fantana orice... Si daca ne lipseste vulpea apelam la un leu care se mai face si pisica la nevoie, mama si tata sunt niste ursi cu boneta si palarie, capra e o vaca/lanterna care mai si mugeste...
Copiii stau in pat si aplauda strigand numele "piesei" iar eu ma cocosez pe jos si intepenesc cu mainile ridicate in sus pe capac. Glumesc! E o placere (uneori vine si sotul) sa-i auzim razand in hohote cand ne cad sau zboara in aer jucariile.

Hai indrazniti fetelor, mai rar, cum poate fiecare.

Noi stim si cum se uita melcul si bufnita! Voi ca ce va uitati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Noi ne jucam cu succes jocul cu betele (avem 3 ani)...nu stiu exact cum se numeste, ideea este ca sunt niste bete diferit colorate, le arunci gramada, si apoi in 2-3 trebuie sa iei pe rand cate un betisor sa nu le misti pe celelalte si capeti un punctaj.

Mai jucam un joculet cu litere...
Pe o coala mai mare scriu un cuvant de 3 litere, si apoi cu litere de plastic (sau orice fel, chiar si cartonase facute de noi) copilul trebuie sa caute literele si sa scrie cuvantul.

Un alt joc...(cred ca marbles se numeste) nu il jucam cum ar trebui, dar ne distreaza...
Sunt bile de mai multe culori care merg pe o plansa in forma de stea dintr-o parte in alta, pe rand, si noi trebuie sa le aranjam la culori...

Iau in fiecare zi viata de la capat

Sinzi, Radusi David

David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Foarte frumos si interesant subiect. Eu caut mereu sa o motivez pe fetita mea de 2,8 ani la jocuri noi, dar nu prea reusesc.

Singurul lucru mai original la care am avut succes a fost un morcov taiat felii si asezat pe o farfurie, din care ea sa faca diverse forme.

Eu am idei dar pentru copii mai mari, din lucrurile care ma amuzau pe mine cand eram copil:

Servetele decupate. Se ia o bucata patrata de hartie alba, se impatureste in patru si se taie pe laterale si la colturi diverse forme cu forfecuta - rotund, triunghi, patrat, cam 4-5 pe o latura. Cand se desface hartia, iese un servetel cu model in cruce pe mijloc.

Animale fantastice. Se ia o coala A4 si se pliaza in 4-5, ca un acordeon. Fiecare participant deseneaza o bucata din corpul unui animal pe una dintre bucati, dar cel care urmeaza nu vede ce a desenat cel dinainte (de asta se pliaza). In final, iese o aratare cu cap de vultur, corp de leu etc.

Lanturi din hartie colorata. Din hartie colorata se taie inele de un deget latime si 8-10 cm lungime si se lipesc intercalat, ies decoratiuni pentru brad.

Hainute pentru papusi. Astea necesita ceva mai mult talent. In primul rand ar trebui sa faceti o papusa din carton cam de 20 cm inaltime (mie mi-o facuse o matusa pictorita). Dupa care, dupa fantezie, se improvizeaza hainute din bucati de hartie si cartoane colorate, de diverse proveniente: ambalaje de cadouri, cutii de ciocolata, sclipici, hartie colorata simpla. E foarte frumos daca se pot varia texturile. Ca sa "stea" pe papusa se lipesc pe spate niste bretele de hartie mai groasa care se indoaie dupa umeri.

In rest, mai astept idei de la voi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Acum piticii mei sunt foarte dependenti de povesti. Seara trebuie musai sa spun o poveste.. intai eu, apoi Codrin, si la urma vrea si Olguta(2 ani).. nu pot sa precizez daca o termina ca eu demult is

Dar voiam sa va spun si voua, ca am gasit pe internet o oferta, nu mai stiu cum se numea site-ul, dar caut daca va intere.. ceva cu fonoteca.com, unde are povesti din alea super pe care le ascultam noi la pickup (de fapt sunt inregistrari audio pe CD, de pe discurile alea vechi). Calitatea nu e excelenta, dar nici proasta, si se mai aude si fasaitul acela de la disc.. eu am fost tare incantata sa le ascult: are Micul print, Cenusareasa, Muck cel mic si Muck cel mare, Fat frumos si merele de aur, Greuceanu, povestile lui Creanga aproape toate.. si toate interpretate de actori cunoscuti(acum imi vine in minte doar Ion Caramitru.. si ma mai uit sa vad..)
Nu va spun ce cuminti stau si asculta..mai ales cu vremea asta urata.. numai bine..

Alte jocuri pe care le mai fac ai mei, picteaza pe o casuta mareee.. fiecare cu pensula lui.. arata ca un curcubeu acoperisul ei..
Plastelina e la mare cautare.. facem animalute si se joaca cu ele.
Ma mai inspir de la voi..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Ce subiect frumos si interesant!
Deja mi-ati dat multe idei simpatice, de-abia astept sa le pun in aplicare.

Cristi de obicei deseneaza (creioane, carioci, acuarele, finger paints), coloreaza, ne jucam cu plastilina (avem si diverse accesorii). De curand am luat si lipici si ii place la nebunie sa lipim diverse (ML, merci pentru ideea cu fasolea si pastele ). Cel mai simplu la asta cu lipitul ar fi daca aveti hartie colorata sa desenati ceva, un copac, o floare, un fluturas etc si sa rupeti bucatele de hartie de alte culori pe care sa le lipiti in chip de frunze, petale etc. Pe Cristi il distreaza tare mult. Cu foarfeca inca nu se descurca foarte bine.
Mai avem si niste joculete cu carti, in general trebuie sa fie imperecheate, sau grupate pe teme, puzzle-uri, litere si cifre magnetice, niste margelute din lemn de diverse forme si culori de insirat pe ata (se poate face asta si cu paste cu gaura mai mare )...normal, lego, cuburi si diverse joculete, de ex. un castel cu rege, cavaleri, vrajitor, dragon, "magnetix", cu bilute si betisoare colorate, care au magneti si se poate construi cu ele etc. Plus diverse masinute si trenulete pe care le tot plimba prin casa.
Singur se mai joaca de-a pompierul sau postasul. Isi face masini din pernele canapelei, girofar, scara din piese lego, isi ia si un catel (daca e pompier) sau o pisica (daca e postas) cu el si...la drum. A descoperit si un cablu tv mai vechi care este furtunul pompierilor si stinge de zor focul din semineul aparent. Uneori el este pisica din copac, iar eu pompierul care o salveaza.
Ne mai distram si prin bucatarie. Am facut impreuna prajiturele. Ii place la nebunie sa amestece ingredientele, deja stie si retetele. Mai facem uneori salata, ii dau si lui sa taie (are un cutit de bb) oua, cascaval, paine, ma rog, chestii mai usor de taiat.
Ii place tare mult sa ne jucam si de-a "cucu-bau".
Ma mai gandesc...
Noi iesim si pe afara, zilnic cam 2-3 ore, iar vara mai mult, ii mai si citesc (i-am facut de curand si abonament la biblioteca), dar, cu toate astea tot ii mai ramane destul timp pentru tv, ca ziua e luuuunga, la pranz nu prea mai doarme, uneori n-are chef de nimic din cele mai sus mentionate, mai am si eu treaba, stiti cum este si uite-asa... Ma rog, la tv nu vede decat emisiuni si desene pentru prescolari, fara violenta si ciudatenii sau ii mai pun cate un DVD si e normal sa le stie si pe alea, dar totusi...De jocuri inca nu se pune problema.
Asa ca, sunt cu ochii pe voi.

Claudia (15+) si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

pe mine ma intereseaza siteul cu fonoteca, uite chiar acum muncesc pe google sa-l gasesc. please!!!

philip&andreea
copilasi dragalasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

am gasit siteul numai ca nu pot comanda decat in ro...

philip&andreea
copilasi dragalasi

Mergi la inceput