De ce Gradinita Particulara?merita sa construim??
Buna ziua!..suna cam aiurea, dar vreau sa va intreb pe voi..mame active: de ce / ce va ajuta sa va decideti in a opta pentru o gradinita particulara..fata de cele de stat?..(bineinteles, partea financiara este importanta: daca nu-ti permiti, nu te duci..)..dar, ca sa fiu mai clar va spun urmatoarele: noi avem un baietel (mult dorit, mult iubit, mult ..mult...ca multi alti parinti de aici)...si initial am optat ptr. gradinita germana de stat (de pe Dorobanti)..de unde am fugit dupa 2 zile!! (erau incrisi 59 de copii!!!!!)..si venisera vreo 42!! va dati seama!!...intr-o incapere de max. 36 m2!!!!..si deci am ajuns la una privata..germana intensiv!..BUN, de ce postez acest mesaj: - planuim sa construim (suntem in analiza cu arhitectii..urbanismul..normele contructorilor ptr. constr.gradi...etc..etc..)..avem 900 m2 teren..in zona Dristor statia metro2...si bineinteles investitia ne sperie..gandindu-ne ca totusi sunt multe familii cu posibilitati, dar care opteaza catre stat?..e adevarat?...stiu, conteza appropierea de casa, nr. de copii in grupa, after-school, bucataria..(etc.etc, toate acestea noi le luam in consideratie)..dar avem retineri..daca NU vom avea SolicitarI???...CE SFATURI NE PUTETI DA?...normal, avand un copil mic, vrem sa fie ca pentru noi, asa cum noi ne-am dori pentru copilul nostru..dar ..exista acel... dar!!!
Zona ?...Dristor 2..terenul nostru e inconjurat de blocuri cu 12 etaje..in apropiere exista gradi de stat..despre care am citit aici..numai lucruri..urate (copii bolnavi mai mereu...regrete ca au fost inscrisi acolo..)..etc.etc...CE CONTEAZA PENTRU DVS?..Pretul?. (e mai la fel peste tot la particular: intre 550-750 Ron (cu masa/fara masa, prelungit sau scurt)...Nr. de copii in grupa? (intre 8-10 si 18 copii la Olga Gudin)..limbi straine: intensiv 1 limba (care?..engleza/franceza/german??...sau biling (eng/./germ sau engl./franceza)...Catering sau Bucatarie Proprie..???...
V-am ametit asa-i?...cert este ca suntem la o cotitura, in luarea unei decizii ce implica o parte financiara importanta!! (una e sa-ti faci o casa de locuit cu 90 mp pe nivel (2 nivele - cum am vazut pe aici intentia unei doamne...daca merge bine, daca nu asta e>>>..oricum normele penrtu autorizarea de functionare finala..cred ca 1-2 gradi particul..le iau!!..dac nu-si fac alta firma si o duc in 4 ani cat e autorizarea de incredere...), si alta este ce vrem noi, cca. 700 m2 utili..pentru 70 de copii in 5 grupe (mini-mica-mijlocie-mare-pregatitoare + after school)..+ curte de joaca....
NE puteti ajuta cu parerile voastre!!! multumim
Raspunsuri
Andries spune:
Draga Andrei (sper ca nu te superi ca-ti spun asa), m-am logat special ca sa iti pot raspunde. Eu sunt una din acele mame exagerate care si-a dat copilul la gradi particulara de la 1 an si 1 luna si care a cautat gradi particulara de i-a venit rau si care la un moment dat s-a gandit ca ar putea ea sa faca o gradi particulara pentru copilul ei, dar... m-am razgandit.
Cea mai dificila grupa este cea mini, aici ai cele mai mari imbolnaviri, cele mai mari probleme cu personalul, cu mancarea, cu baia, cu tot... de aia la stat nici nu discuta cu tine pana nu are 32-36 de luni copilul (de obicei 36 si vaccinul de 3 ani facut).
Eu stiu gradi particulara in Baneasa cu 130 de copii inscrisi si in care nu am gasit acum loc pentru toamna 2006!! Mai stiu una de mai mult de 100 copii prin zona de nord in care iar nu sunt locuri.
Ambele gradinite de care ti-am spus au renuntat la grupa mini pentru ca facea prea multe probleme.
Deci eu cred ca ai sanse sa aduni 70 de copii. Apropierea de metrou ar putea sa iti foloseasca. Dar sa fii atent sa separi foarte bine fluxurile de circulatie, sa delimitezi strict fluxul de mancare, sa faci grupuri sanitare separate pentru copii, personalul sa aiba vestiar si grup sanitar propriu, in fine sa respecti normele de construire pentru astfel de spatii. Dormitoarele trebuie sa fie separate de salile de activitati, la somn de regula raman cam 50% din copiii inscrisi. Sa faci si o sala de sport incapatoare (pe care o poti folosi si pentru serbari), eu am cautat pentru pustiul meu posibilitatea de a face si el un sport mai barbatesc la gradi si am gasit numai balet si pian.
Pentru mine pretul nu a contat sau a contat cel mai putin (cred ca ma injurati daca va spun ce taxa am, ca pot sa platesc 2 bone din ea), eu am preferat sa renunt la o toyota in leasing si sa merg in continuare cu matizul, dar sa il duc pe pusti acolo unde consider ca ii este bine.
Acum mai depinde si cati ani vrei sa stai in businessul asta. Ca daca te gandesti pe termen lung, merita, conform cu normele UE nu stiu cate gradi particulare mai raman autorizate, dar daca vrei pentru 5, 6 ani mai bine faci altceva.
Pentru orice alte detalii/intrebari/nume de gradi la care am fost poti sa-mi dai mail si-ti voi raspunde, ca eu intru mai rar pe aici.
Andries
Andries spune:
am uitat sa-ti spun ceva... eu am facut o estimare a diferentei venituri - total cheltuieli la gradi particulara si mi-au iesit cam 3 mil lei lunar copil, minim, pe o gradi existenta, oricum trebuie sa-ti faci un plan de afacere, sa-ti estimezi cheltuielile cat mai realist cu putinta.
Andries
Pegasis spune:
quote:In afara de toate acestea mie mi s-au parut importante (si am ales gradinita in consecinta) urmatoarele:
Originally posted by Andries
Apropierea de metrou ar putea sa iti foloseasca. Dar sa fii atent sa separi foarte bine fluxurile de circulatie, sa delimitezi strict fluxul de mancare, sa faci grupuri sanitare separate pentru copii, personalul sa aiba vestiar si grup sanitar propriu, in fine sa respecti normele de construire pentru astfel de spatii. Dormitoarele trebuie sa fie separate de salile de activitati, la somn de regula raman cam 50% din copiii inscrisi. Sa faci si o sala de sport incapatoare (pe care o poti folosi si pentru serbari), eu am cautat pentru pustiul meu posibilitatea de a face si el un sport mai barbatesc la gradi si am gasit numai balet si pian.
- grupuri sanitare separate fetite/baieti, cu WC-uri si lavoare la nivelul lor (inclusiv adaptoare speciale de WC)
- holul de la intrare (acolo unde de obicei se imbraca/dezbraca ccc copiii) cit mai spatios, cu dulapioare pt fiecare copil
- sali de clasa de minim 35 m2
- maxim 12 copii la o educatoare
- bucatarie proprie ( NU sistem catering)
- personal pregatit
- curte interioara mare, cu loc de joaca amenajat pt. cca. 40 % din totalul numarului de copii
- limbile straine studiate separat (nu in pachete de cite 2)
- program: scurt (8-13), mediu (8-14, cu masa de prinz) si lung (8-18 sau 8-19, cu 3-5 mese/gustari)
Si ca o ultima sugestie... in loc de orele de oregami sau mai stiu eu ce eu mi-as fi dorit o ora pe saptamina de "sa invatam sa ne purtam" (un soi de codul bunelor maniere adaptat virstei copiilor).
In ceea ce priveste sistemul after-school, cred ca ar fi o idee f. buna, cu conditia sa aveti 1-2 invatatoare de la o scoala din imprejurimi care sa doreasca sa colaboreze cu voi.
Succes!
Carmen
"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume."
(Enriyeu Castaldo)
costin-andrei spune:
Draga Andries, Draga Carmen,
sincer, va multumesc mult-mult pentru cele scrise..cu totul si cu totul pertinente!.. o sa va trimit si email, cu cele scrise de mine, dar le postez si aici in speranta ca vor mai fi mamici/tatici, care ne pot indruma:
Deci, noi gandim asemanator, si gandul nostru se indreapta pe termen lung, caci nu dorim sa locuim intr-o casa de 700 mp....asta-i clar..iar referitor la spatii: Normele Constructorilor ptr. gradinite (dupa care te "judeca" sanepidul.etc...si obtii in final aut.de funct. de la primarie (dupa max. 4 ani)..sunt f. clare, de aceea noi nu putem aveam mai mult de 70 copii total (cca.10 mp/copil-utili)!...ne este clar supr. min. pentru sali clasa, izolator, sala act. diverse comune (sport, festivitati, masa...), toalete ptr copii, ptr personal, birou / cabinet medical, hol primire, bucatorie..etc..deci TOATE vor fi spatioase...curte exterioara cu loc joaca ..va fi suficienta!!
2. sotia este lector universitar, iar personalul va fi super-atent selectat de noi..exigentele noastre sunt ca pentru copilul nostru....singura nelamurire a mea, acum, este ce limba straina intensiva va fi???..sa ne orientam "dupa piata"?? sau dupa cum gandim noi?.deci:.engleza?---toti copii o vor invata usor, iar oferta la partic. este mare;....franceza?..sunt doar 1 gradi + 1 scoala ..cele legate de Inst. francez...unde-i "bataie mare"..dar sunt si corelate la inv.francez, urmand programa din Franta.....germana??...--la moda, deunazi, (limba grea, care daca nu-i invatata de mic, este dificila---o simt pe pielea mea la Goethe Inst. ---noi avem copilul la o asemenea gradi intensiv germana---este o limba totusi cu perspective: tari importante din Europa ..se tot apropie de noi, Germania, Elvetia, Austria...DAR: personal educator de calitate e mult mai redus ca numar!!--si asta-i o problema)...
3. grupa mini: inteleg perfect problemele celor mici!...dar: a) la inceput..nu poti avea inscrieri in de ex. grupa mijlocie sau mare..direct..(dar trebuie totusi sa avem cat mai multi copii inscrisi in primul an, nu?....ca doar Dvs. nu va mutati copilul in ultimii ani...de aceea acele gradi care au renuntat la gr.mini au facut-o dupa cel putin 2 ani...b)..ar fi o sg varianta sa inscriem de la inceput 2 gr. mici, da apoi in paralel trebuiesc formate 2 mijl., 2 mari..si atat..deci renuntam, sau nu, la 2 pregatitoare (6-7 ani---ptr. ca, de ex. copiii care merg la scoala germana nu intra decat spre 7-8 ani chiar in prima clasa...)..iar in acest caz...nr. copiilor din gradi poate fi de 6x12= 72 sau 8x 12 (cu pregatitoare)= 96 ceeace nu ne permitem (..vezi sanepid)....????
..si c)..vad multe multe mamici, care nu au cu cine sau nu stiu cum sa faca cu copiii de la 1 1/5 - 3 ani cel putin--deci este un avantaj pentru gradi care-i primesc!! (si, apoi, este clar: iau bona sau il trimit printre alti copii --platesc cam la fel--cu avantajul de a socializa mai devreme, si nu a deveni un "razgaiat" si "salbaticutz"...care nu asculta de nimeni, pentru ca acasa bona/bunica ii fac toate poftele, iar parintii au prea putine momente pentru ei!)
Pe ce limba sa mergem??..eu spre exemplu vb. engleza si franceza, iar acum invat germana....
Noi consideram ca atuul copiilor nostri va fi cunoasterea a cat mai multor limbi straine (4-5-6..dintre care cel putin 2 vorbite ..ca un "nativ")..si calculatorul...pe langa o buna-f.buna baza de cunostiinte generale...specializarilor ulterioare vor veni mult-mult mai usor...
4. deschirea UE: de acord: fatza de ce stim acum, nu cred (ma repet) ca 2-3 gardi part. din prezent respecta conditiile din legisl. in vigoare (..multe dintre ele nici nu sunt in legalitate: ar trebui sa se cheme: "..un loc in care ne ducem copii, de buna voie si "gratuit", sa socializeze..si daca-i posibil, sa invete si o lb. straina)..dar-la-noi-ca-la-nimeni!..( a se vedea..ultima scena din Parlamentul Romaniei!!)...
5. Pozitie: nu metroul este punctul nostru forte..poate nici zona (dvs., ca si noi, si cei cu posibilitati locuiesc in Nord..sper sa nu supar prea tare pe altcineva, dar este o realitate a extinderii orasului..), ...pentru ca nu se pune problema! ...cine plateste la particular...nu-si ia copilul/sau il aduce cu metroul..si apoi se va asigura transport contra-cost din partea noastra...
6. Noi mergem pe ideea de baza: "La particular poti sa ceri, la Stat..poti sa speri!!!!..deci poate si de aceea doresc sa preintampin multele..si maruntele probleme care care nu pot fi usor de satisfacut ulterior... si mai este ceva: Suntem si dorim sa avem langa noi PARINTI care chiar vor sa-si ajute copii pe drumul lor!!!..nu intram in categoria celor care, cu posibilitati, se rezuma si sunt fericiti ca si-au dus copilul intr-un loc frumos, cu conditii bune..si..gata!..sunt multumiti!!!...
asa ca noi tot intrebam...merita efortul?..merita sa luptam pentru a socializa si forma grupuri de oameni (ma refer la viitorii copii)...altfel, mai stilati, mai civilizati, mai educati, mai frumosi si cointeresati mai mult de aproapele lui....sau ne vedem "de treaba"..in singuratatea in care ne impinge aceasta societate din ce in ce mai meschina??....
(ca sa fac o paranteza, sper ca am dat de inteles ca toata aceasta intentie a noastra vine NU din dorinta de business!, asta-i categoric....ci din insatisfactiile avute si cele descoperite acum cand copilul nostru merge la gradi, cand am realizat ce inguste-i sunt optiunile...!!! Recunoasteti va rog!!!.)...dar totusi suntem OAMENI si nu putem traii altfel sau altundeva decat printre OAMNEI!!)...
..iara am deviat, dar ce sa fac....gandim poate prea mult..spun unii...si uite cand totusi gandesti mai putin..ai sanse sa intrii in ..Parlament !:)
..va pup, si va astept comentariile tuturor!!
joe spune:
DA! Categoric merita efortul si merita sa incercati - iar pentru asta, desi poate nu conteaza, aveti toata admiratia si respectul meu si daca va mai fi la varsta de gradinita copilul meu cand ma voi intoarce in tara - sa stiti ca la gradinita voastra voi incerca sa il inscriu (daca veti reusi si eu sper ca da).
Ce vreti voi este genul de initiativa care face diferenta si va tin pumnii!
Si acum sa vin si cu o idee constructiva - despre facilitatile gradinitei deja nu mai am ce comenta (cu singurul comentariu ca sper ca amenajarile curtii in care se vor juca odraslele nu vor fi metalice - cum am tot vazut, chiar si la gradinite mai noi sau proaspat renovate in tara). Deci - la limba straina eu as inclina spre germana - in mare din motivele expuse si de tine (engleza e usoara si se invata fara pribleme si mai tarziu, pentru romani - ca vorbitori de limba latina nici franceza nu ridica probleme prea mari, pe cand germana e complicata si subtila si ajuta sa o incepi mai devreme). Ce sugestie as avea aici - nu cunosc sistemul din tara la gradinitele care ofera si o limba straina - insa aici am vazut ca se face o data pe saptamana - ceea ce mie mi se pare insuficient. Personal - as prefera o sedinta de 45 de min zilnic - chiar daca poate ar trebui sa platesc mai mult - si ma gandesc ca structuat asa programul poate ar fi si mai usor sa gasiti personal adecvat.
Si o alta sugestie - eu, ca mama, as prefera ca macar la sfarsit de an ca am un fel de raport asupra activitatii copilului meu - eventual o evaluare psihologica mai tarziu - care sa imi atraga atentia asupra inclinatiilor sau neindemanarilor copilului ( si nu, nu sunt paranoica - am avut ocazia sa vad ca in mod total diferit se manifesta copilul in colectivitate si e mai usor de ...cernut decat acasa asa ceva).
La fel - as aprecia ca programul sa nu fie batut in cuie - si chiar daca gradinita are program pana la ora 18.00 sa spunem - sa stiu ca pot, contra cost bineinteles, sa mai las copilul o ora daca e necesar.
O alta observatie - spui ca la inceput ati incepe cu grupa mica. Eu spun ca nu e obligatoriu - in Germania exista un program care se numeste Hort: copii de scoala ai caror parinti lucreaza si nu are cine sa stea cu ei, se duc la o gradinita care ofera asa ceva si acolo mananca, isi fac lectiile, dorm, se joaca etc. Un fel de after school - de care cred de fapt ca deja ai pomenit.
Cam atat - va doresc inca o data succes si sa ne tineti la curent! ![]()
crisia76 spune:
da chiar va tin pumnii sa reusiti. Eu stau in zona si ma tot uit de o gradinita particulara unde sa-mi dau copilul peste un 1 si jumatate. Acum are 7 luni. Asa ca va doresc succes!
cris, mama lui Iepurix
ankalaura spune:
1. Limba straina: as incerca mai degraba sa gasesc personal care sa vorbeasca si altceva decat romana, nu as aduce un profesor care o data sau de doua ori pe saptamana sa aiba "ora" de engleza. Copilul prescolar nu se poate concentra mai mult de 20 de minute consecutiv. Dupa cele 20 de minute informatia nu mai este eficienta. Deci, eu as incerca sa "functionez" bilingv, sau macar pentru o parte din grupele pe care vi le propuneti.
2. Ca limba, as alege engleza. Este important ca si parintele acasa sa vina in intampinarea copilului. Tot aici am gasit subiecte deschise de parinti care in ajunul serbarii de Craciun cereau ajutor pentru poezia copilului, pentruc a nu il puteau sprijini in invatare. Asta dincolo de faptul ca eu sunt impotriva serbarilor unde fiecare copil isi recita poezia... Apoi, oricat vrem noi sa indepartam copilul de TV, el tot petrece un timp oarecare la desene, nu? Fiind in engleza, devin si utile, rezonand cu ceea ce el aude la gradinita. Pentru germana ii pot pune si meditator dupa ce invata sa scrie, sau il trimit vreo 3 luni in vacanta la rude in germania si am terminat (ps, eu, ca formatie de baza, am tot limbi straine, si vorbesc destule, nu vreau sa se creada ca subestimez importanta limbilor straine, din contra).
3. Nu stiu daca o sala de sport e o necesitate... Sunt gradinite care colaboreaza cu cluburi de tenis sau inot, de exemplu. Daca financiar si ca spatiu o puteti face, atunci da, ar fi un lucru util si destul de inedit as spune. Altfel, eu consider ca si baletul, pianul sau origami pot la fel de frumos dezvolta si un baietel.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
costin-andrei spune:
va multumim tuturor pentru incurajari!...speram sa iasa bine..si va asptempat (..la anul!!)..cu draga inima!..trimiteti-ne datele voastre de contact, in PM, sau pe email...pentru a tine aproape!!..
oricum pana acum am ajuns la o concluzie: intradevar, cred ca ne vom axa pe 2 limbi: lb. ROMANA pentru ca puii nostrii sa invete si sa-si automantizeze BUNELE MANIERE!!! si Regulile elementare (..ce tin de cei 7 ani de acasa/gradi)...si o limba straina intensiv...germana sau engleza..cu care "sa-si formeze urechea"..si sa faca fatza ulterior la admitetea catre o scoala de profil...
activitati alternative + sport: e clar!!..inot/tenis (la varsta la care se vor preta)..dans sportiv..etc..pian..si dezvoltarea catre muzica ..catre tot cei frumos la ea!!!..
>> aftel school si baby-sitting...vom oferi, obligatoriu..pentru ca suntem mult prea ocupati noi si preocupati de copii nostrii!!
va asteptam in continuare sfaturile si ideile voastre!!!
multumim si va pupam!
costin-andrei spune:
Buna dimineatza!..
.dupa un inceput tumultos...mesajele voastre ..s-au oprit?..de ce??
..nr. mic al ideilor..sau ..dorintelor parintilor ..despre cum ar trebui sa functioneze o gradi...reflecta..oare interesul scazut, totusi, al nostru fata de copiii nostri???
strange!!!
anamariame spune:
Buna!Am dat o cautare dupa gradinite particulare si am dat peste acest subiect. Ati reusit sa deschideti gradinita in cele din urma? Am observat ca a trecut peste un an de la deschiderea subiectului, timp suficient pentru a pune totul la punct. Pe de alta parte, numarul mesajelor postate de costin-andrei e unul foarte mic, semn ca nu mai frecventeaza forumul. Sunt curioasa, totusi...si as vrea sa mai aflu cateva detalii. Asa ca, daca citesti subiectul, Costin, da un semn!Ana-MariaDon't worry about what people think, they don't do it very often.