Arta de a trai, sau mentalitati "scandaloase" :)
Raspunsuri - Pagina 2
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Andra, cica plesu da.O invit pe gandacica sa raspunda;))
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.
da, i-am scris eu odata un mail (acum vreo 2 luni) si mi-a raspuns mintenas, desi era cel mai cretin email pe care l-am trimis vreodata, si acum imi vine sa ma ascund undeva cand imi aduc aminte l-am luat in gen "bre andrei" si el mi-a raspuns "stimata doamna"
adresa i-am luat-o de pe net, era pe new europe college
(scuze, nu am citit subiectul, dar m-a rugat sabina sa scriu:)
www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant
mami de ileana si ioachim
roxana1974 spune:
Am citit topicul si sunt "foarte" de acord cu parerile Andradei.
In plus, pot sa afirm ca atitudini pozitive si mentalitati "scandaloase" de genul celeu prezentate in mesajul de inceput al Irei se gasesc din plin si in Romania. In Romania nu toti directorii isi cheama secretarele sa le ridice pixurile. In compania unde lucrez eu, si e una mare de tot, unul dintre directorii executivi vine in bucatarioara si-si pune singur ceai fiindca e prea timid sa roage o secretara (sunt 2 secretare la 3 directori) sa-i aduca o ceasca cu ceai... Pot sa afirm cu mana pe inima ca toti ceilalti directori, si va jur, sunt foarte importanti si cunoscuti in Romania, saluta frumos colegii pe coridoare, indiferent de functia lor, iar la usa asteapta politicosi sa intre mai intai doamnele...cel mai des se ridica in momentul in care o doamna sta in picioare langa ei, pana cand aceasta ia loc.
Pe undeva, mi se pare normal daca esti patron& director, deci business-ul e al tau, sa faci orice munca vrei tu in momentul ala in frma ta, altminteri mi se pare absurd sa dai cu carpa sau sa maturi treptii atata vreme cat este cineva platit pentru asta. Sunt convinsa ca in Romania nu predomina mentalitatea conform careia unele munci ar fi injositoare.
Serbanica talharica
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
Sunt convinsa ca in Romania nu predomina mentalitatea conform careia unele munci ar fi injositoare.
Serbanica talharica
Roxana, e bine ca ai exemple pozitive acolo unde lucrezi. Doar ca majoritatea romanilor gandesc altfel, poate se face sau s-a facut sondaj de opinie in acest sens: ce procent din populatie are la noi respect pentru gunoieri, pentru maturatori, pentru soferi de tir, pentru femeia de serviciu, pentru un sudor din santier sau pentru omul care da cu tarnacopul s.a.m.d.
Cati ii considera egali, nu din pdv profesional, ci ca oameni?
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
Kehleyr spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
Roxana, e bine ca ai exemple pozitive acolo unde lucrezi. Doar ca majoritatea romanilor gandesc altfel, poate se face sau s-a facut sondaj de opinie in acest sens: ce procent din populatie are la noi respect pentru gunoieri, pentru maturatori, pentru soferi de tir, pentru femeia de serviciu, pentru un sudor din santier sau pentru omul care da cu tarnacopul s.a.m.d.
Cati ii considera egali, nu din pdv profesional, ci ca oameni?
Din pacate cred ca foarte putini. Asta tine de lipsa de bun simt a romanului si de indoctrinare. Asta desi si eu la birou am exemple contrarii.
Dar pe de alta parte, cati oameni din Ro credeti ca se simt fericiti facand munci "de jos" (necalificate)? Imi aduc aminte de cineva din SUA care imi spunea ca cea mai multumta persoana dpdv profesional pe care o cunoaste este... omul care ii curata piscina. Ca vine omul ala la lucru vesel, fluierand si isi face treaba cu placere. Si cred ca asta nu tine numai de nivelul de salarizare pentru muncile necalificate in SUA vizavi de Romania, ci pur si simplu de faptul ca lor insisi le este rusine cu ceea ce fac, sau in cel mai bun caz le este indiferent. Cam ce zicea si Anamaria...
`Would you tell me, please, which way I ought to go from here?'
`That depends a good deal on where you want to get to,' said the Cat.
`I don't much care where--' said Alice.
`Then it doesn't matter which way you go,' said the Cat.
`--so long as I get somewhere,' Alice added as an explanation.
`Oh, you're sure to do that,' said the Cat, `if you only walk long enough.'
roxana1974 spune:
Vedeti, eu cu asta nu sunt de acord, cu faptul ca se generelizeaza: "romanul este indoctrinat si lipsit de bun simt" nu pot fi de acord cu chestia asta
Faptul ca dintr-un salariu de femeie de serviciu de 2.5- 3 milioane pe luna sau dintr-un salariu de gunoier, tot la nivelul ala, iti poti cumpara o pereche de pantofi de sport si gata sau o pereche de jeanshi de marca si cam atat, face aceste job-uri indezirabile, dar nu injositoare!
Personal si cred ca nu sunt singura, am tot respectul pentru cel platit sa curete mizeria dupa mine (ma refer la femeia de serviciu, careia ii fac viata cat se poate de usoara, atat cat pot eu), pentru gunoierul care cara gunoiul din fata blocului, pentru ca ccc curtea blocului sa arate ok, pentru instalator si oricum s-ar numi el care desfunda tevile infundate de te miri cine si asa mai departe...
in orice tara civilizata din lumea asta, poti trai cu un salariu de femeie de serviciu sau macar poti sa-ti mai iei un job, lucru imposibil in Romania; faptul ca faci gratuit ore suplimentare cam orice meserie ai avea nu-ti permite sa-ti mai iei un job, ca sa poti trai decent..de-asta prefer job-ul meu, fiindca pot trai decent din el, dar asta nu inseamna ca suntem un popor de indoctrinati si nesimtiti...
Serbanica talharica
Lauraa spune:
Nu e prima oara cand abordez subiectul asta dar na,am eu o vrabie in cap :D . De ce in Romania fiecare scara de bloc angajeaza o femeie de serviciu care sa spele treptele si usa de la intrare cand fiecare familie in parte ar putea avea "serviciul pe scara" o saptamana,prin rotatie, la o scara de 20 de familii iti vine randul de doua ori pe an. Dar nu, toti prefera sa fie domni si sa plateasca femeie.(Chiar daca lait-motivul rom. este in continuare "suntem saraci,n-avem,vai de noi")
Chiar si femeia aia plateste la randul ei,pe scara ei, o "femeie" care si ea,la randul ei...bla-bla... Noi aici facem pe rand treaba asta (maturat-spalat trepte,geamuri,curatat zapada,maturat in garaj,etc), si asa se si pastreaza mai bine curatenia.
Mama de Lara Celine
Gabrielama spune:
Am intalnit si romani "snobi", dar am intalnit si multi straini la fel sau chiar mai "snobi". Lucrez intr-una dintre cele mai mari companii din lume si zilnic lucrez - direct sau prin e-mail - cu oameni din toate tarile pamantului. Parte din management este tot timpul format din ex-pats, iar in domeniul meu, ii cunosc aproape pe toti colegii din lume... deci am ceva experienta cu alte nationalitati.
Am colegi romani care nu si-ar spala cana de cafea singuri pentru nimic in lume, caci nu se cade la pozitia lor... si am colegi straini care nu au nici o problema sa faca sandwichiuri pentru toata lumea atunci cand este cazul sau sa aduca o cana de cafea unui coleg, daca acesta este foarte ocupat. Am colegi (mai ales colege), in special din US, care nu dau doi bani pe tine pentru ca esti roman (sau turc sau rus sau...) - chiar daca nu fac asta direct si de fapt sunt foarte politicoase...; nu conteaza ca ai aceiasi pozitie ca ele, ca ai aceleasi tip de studii (chiar daca facute in alte scoli) sau chiar mai multe studii ca ele, pentru ca nu esti din NY nu existi! Cei mai nepoliticosi si snobi insa, din experienta proprie, sunt francezii.
Cat despre doamna care ne face cafeaua sau aprovizionarea, din cate stiu eu, toata lumea o respecta si vorbeste foarte frumos cu ea; personal o consider o persoana deosebita, pentru care am tot respectul. La fel pentru nenea care mi-a reparat aerul conditionat in birou zilele trecute; munca lui este extrem de valoroasa pentru mine - pentru ca eu nu sunt in stare sa o fac si pentru ca este extrem de utila; si rezultatele le vezi imediat - nu am inghetat de frig!
Cred insa ca exista in late tari - mai ales US - o libertate mult mai mare si o toleranta mult mai mare in ceea ce priveste tipul de munca pe care il faci si respectul pentru omul ca atare; si asta vine din educatie, din atitudinea generala pentru munca. In US este normal ca, student fiind, sa ai un job - intr-un bar, intr-un magazin, la biblioteca, oriunde. In Romania nu; si din pacate marea majoritate a tinerilor si a parintilor acestora considera o injosire sa lucreze intr-un bar sau ca vanzator intr-un magazin. Inca... cred ca nu peste foarte mult timp se va schimba si la noi lucrul asta.
Am cunoscut in Austin, intr-un restaurant foarte dragut, o doamna chelerita care fusese VP intr-o companie foarte mare; ne-a povestit extrem de relaxata si firesc ca se saturase de stres, de decizii, de "business suit" si de tot ce insemna jobul respectiv, isi daduse demisia si se angajase chelnerita la restaurant! Mie mi se pare Super!
Gabi
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Nu e prima oara cand abordez subiectul asta dar na,am eu o vrabie in cap :D . De ce in Romania fiecare scara de bloc angajeaza o femeie de serviciu care sa spele treptele si usa de la intrare cand fiecare familie in parte ar putea avea "serviciul pe scara" o saptamana,prin rotatie, la o scara de 20 de familii iti vine randul de doua ori pe an. Dar nu, toti prefera sa fie domni si sa plateasca femeie.(Chiar daca lait-motivul rom. este in continuare "suntem saraci,n-avem,vai de noi")
Chiar si femeia aia plateste la randul ei,pe scara ei, o "femeie" care si ea,la randul ei...bla-bla... Noi aici facem pe rand treaba asta (maturat-spalat trepte,geamuri,curatat zapada,maturat in garaj,etc), si asa se si pastreaza mai bine curatenia.
Mama de Lara Celine
pai sa stii ca nu e chiar asa...in general, blocurile angajeaza pe post de femeie de serviciu cate o femeie necajita sau o familie necajita (cum e cazul la mine in bloc) care are nevoie de bani si astfel castiga cate un ban cinstit. Sincer iti spun, ca eu sunt total nemultumita de serviciile de la mine de pe scara si DA vreau sa facem curat prin rotatie toti vecinii, dar mi-e frica de ce-o sa spuna familia respectiva, mi-e frica ca sunt mai tziganei asa..si nu stii ce-i in mintea lor, vor spune probabil ca le-am luat painea de la gura...
Mai nou in Ro o femeie sau o familie are mai multe blocuri la curatenie, asa cum sunt deja administratori de bloc specializati...
E drept, faptul ca eu personal sunt de acord sa fac curat pe scara prin rotatie nu inseamna mare lucru, nici macar nu inseamna ca toti trebuie sa faca asta. Cati din strainatate fac asta? E asta un fenomen general afara? Nu cred...unii, domni din Ro si nu numai, poate ca lucreaza 12 ore pe zi si numai de asta nu le arde si nici nu ar fi corect, atata timp cat vor, si isi permit si e si corect si nu e nici indecent si nici imoral, sa aiba pe cineva care sa-i ajute la chestia asta. Nu pentru ca sunt prea domni s-o faca, ci pentru ca pur si simplu nu au timp, o face altul mai bine, in timpul ala poate face o treaba care-i ajuta pe altii si in final cel care o face castiga un ban cinstit. Deci n-as vrea sa tragem inca o concluzie gresita, cum ca romanii sunt lenesi si nesimtiti ca nu fac curat prin rotatie pe scara blocului....
Serbanica talharica
copiloi spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Dar nu, toti prefera sa fie domni si sa plateasca femeie.(Chiar daca lait-motivul rom. este in continuare "suntem saraci,n-avem,vai de noi")
Mama de Lara Celine
Vai, ce ne mai place sa generalizam !!!
Dar ce te faci cu blocurile cu 6, 8, 10 etaje ?!? Ar trebui ca fiecare sa-si ia cate 2 zile liber de la serviciu, pe motiv ca are de spalat in bloc !!!
Ce te faci cu famiile de batrani?
Sunt multe motive, de ce, de obicei, se angajeaza femeie de serviciu, principalul motiv fiind ca lumea este efectiv ocupata...
Ca sa nu mai spun, ca de multe ori, chiar daca este femeie de serviciu pe scara, si locatarii contribuie cu una cu alta....unu vopseste, unu e cu electricitatea, altu e cu inlaturatul zapezii, etc.....si asta fara bani!
Alina
Lauraa spune:
ai luat-o cum ai vrut tu din pacate...E-adevarat ca unii n-au timp si-si permit dar eu vorbesc de aia care in majoritatea lor vin la 4 de la serviciu si in general e vai de ei, daca vrei sa spui ca nu cunosti cartiere locuite de oameni saraci in prop. de 90%, atunci eu ma retrag. Sigur ca nu vorbesc de vile,ar fi si culméa ca unu de la vila sa taie gardul viu, i-auzi grozavie... In landul in care traiesc eu e fenomen general,avem la intrarea in vila un calendar pe care sunt insemnate frumos sapt. de serviciu... In alte landuri nu e asa dar e o idee buna oricum.Si copiii ajuta asa frumos la treaba asta :)
Mama de Lara Celine