Arta de a trai, sau mentalitati "scandaloase" :)
Azi de dimineata am fost cu copilul la gradinita si cineva spala podeaua si scarile localelor cu mopul. Era directorul gradinitei, imbracat in costum. Nu m-am mai mirat, ca de cand sunt in Canada nu ma mai mira nimic.
...ma gandeam numai....cat de mult m-am schimbat aici sufleteste...tin minte ca atunci cand eram in Ro avea sotul meu un drector care, desi era om bun si educat, isi chema secretara cand ii cadea pixul pe jos, sau cand voia sa bea un pahar cu apa. Era director, ce mama masii ?
Si eu eram plina de complexe pe vremea aia, sper sa mai fi scapat de ele.
Raspunsuri
Teodora D. spune:
Ira, imi place subiectul, desi, la cat sunt acum de obosita, nu percep exact ce vrei sa scriem; la o prima vedere as zice ca discutam iar despre mentalitatea romanului vs. mentalitatea occidentalului.
dar ca sa raspund strict legat de spalatul pe jos- eu chiar azi am dat cu mopul la serviciu pt. ca e afacerea mea si am tot interesul sa fie curat.nu stiu cum e gradinita de care povesteai, a directorului care spala treptele sau el e doar un angajat, dar gestul lui e oricum laudabil; cat despre exemplul cu pixul-nu comentez, e prea extrem.
dar daca tot vorbim de mentalitati, spune tu-si in Canada se revolta lumea cand se casatoreste o fata tanara cu un barbat cu 20-30 de ani mai in varsta? din experienta de 5 ani a prietenei mele pot sa spun ca aceste casnicii pot fi f. fericite; si s-a maritat din mare dragoste! asa ca eu mi-am impus sa nu mai am prejudecati legate de acest subiect!
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Ira spune:
Pana sa ajung eu la mentalitatile canadienilor....mai e cale lunga. Aici se traieste in sec. 21 in mod real. Toti colegii mei de facultate se intretin singuri din job-uri necalificate si isi platesc studiile singuri si invata pe ruptelea. Iubesc munca si au satisfactie din a fi folositori.
De fapt, mai mult de mine era vorba, si de complexele mele. Si acum, imaginandu-mi ca as putea fi vanzatoare sau...bucatareasa in Ro, m-as rusina. Nu stiu de ce, stiu ca e numai vina mea ....chiar daca oamenii sunt altfel educati acolo si...te fac sa te simti prost cu atitudinea superioara.
A fost si vina mamei mele, care tot timpul imi spunea sa-mi pastrez mainile pentru pian , sa nu fac nimic altceva...ca nu e cazul.
Aici as putea face orice munca fara sa ma jenez, numai sa pot...pentru ca aici toata lumea munceste orice indiferent de functii, ierarhii. Si da, Teodora, aici nu sunt prejudecati legate de varsta sotului/sotiei.
Andrada spune:
quote:
Originally posted by Ira
Aici as putea face orice munca fara sa ma jenez, numai sa pot...pentru ca aici toata lumea munceste orice indiferent de functii, ierarhii.
Atitudinea fata de invatamint e altfel in America de Nord. Aici educatoarele spala copiii la fund, string jucariile, matura pe jos...etc lucruri pentru care in Romania exista femei de serviciu si mie mi se pare ca in Romania e normal. Pentru ca impartirea muncii se face dupa studii si abilitati.
Iar mama ta bine iti spunea sa iti protejezi miinile pentru pian, nu poti fi si miner si pianist si chirurg si sa dai si cu mopul numai ca sa ai o atitudine "sanatosa" despre munca.
E numai respect fata de noi si fata de parinti sa reusim sa ajungem la limita potentialului nostru si la cit s-a investit in noi.
Nu atitudinea canadienilor te indeamna sa nu iti fie rusine ca ai putea fi vinzatoare in Canada ci anonimatul. Altfel si societatea canadiana este stratificata si putine femei de serviciu am vazut invitate la balul directorilor, pe cind in Romania femeia de serviciu macar primeste salut din partea angajatilor. Aici este complet ignorata!
Parerea mea
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
ocebine spune:
quote:
Originally posted by Andrada
E numai respect fata de noi si fata de parinti sa reusim sa ajungem la limita potentialului nostru si la cit s-a investit in noi.
Nu atitudinea canadienilor te indeamna sa nu iti fie rusine ca ai putea fi vinzatoare in Canada ci anonimatul. Altfel si societatea canadiana este stratificata si putine femei de serviciu am vazut invitate la balul directorilor, pe cind in Romania femeia de serviciu macar primeste salut din partea angajatilor. Aici este complet ignorata!
Parerea mea
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Ba aici eu te-as contrazice. Nu am vazut deloc femeia de servicu ignorata (si ca fapt divers mereu se ajunge la femeia de serviciu ca fiind un etalon de inferioritate, ca si cind nu exista servici mai rusinos si mai jos pe orice scara de valori, care ca fapt in sine este dispretuitor) ci am vazut-o salutata, usa de la lift tinuta sa poata iesi, etc.
Idea pe care cred ca o sustine Ira (scuza-ma Ira, daca gresesc) este ca directorul de gradinita poate face ocazional (sau cind are el chef) munca altcuiva din subordinea lui fara sa aiba aceasta "rusine" de munca necalificata. Atinge unde snobismul.
Pentru multi dintre noi "intelectualismul" inseamna un oarecare valurit dispret fata de ceilalti. Atitudinea asta am intilnit-o pe pielea sotului meu (culmea doar din partea romanilor). Sotul meu are studii superioare, cursuri peste cursuri, specializari, etc...a avut o pozitie de invidiat in management dar a renuntat pentru a fii sofer la UPS. Incredibil, nu? Pentru el a fost o eliberare, un fel de renastere. Uraste sa fie inchis intre 4 pereti zilnic, prefera sa interactioneze cu oamenii, prefera activitatea fizica. Este fericit dar rudelor mele li s-a parut de neconceput cum un om cu facultate sa renunte pur si simplu la miscat hirtii si sa prefere sa fie sofer...
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (5)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
Mik spune:
Eu nu m-as fi mirat de directorul care dadea cu cirpa pe jos. Directoarea cresei unde era fiica-mea facea in plus de sarcinile ei adminitrative si medicale acelasi lucru ca toate angajatele : schimbat pampersi, hranit copiii. Nu cred ca isi imagina o secunda ca pe Pamint cineva ar putea sa o dispretuiasca pentru asta.
Andrada, depinde de mediu : eu zic bonjour la duduia care e platita cu ora sa curete birourile si o fac natural, e un om ca toti oamenii. Aici nu se fac baluri si nici alta manifestari simandicoase : dupa anul nou directorul invita pe toata lumea (profesori, secretare, laboranti) sa bea sampanie. Si ciocnesti paharul cu toata lumea, chiar si cu femeia de serviciu.
Mik.
Andrada spune:
Anamaria, sotul tau a incercat, a mers pina unde se putea, a dat o sansa "corporate world" si a stabilit ca nu e pentru el. Dar a incercat pina si-a atins potentialul. Mai mult decit calificarile si masteratele si pozitia manageriala el a realizat ca multumirea lui profesionala sta in alta parte. Si a avut si curajul sa faca ceva sa si-o atinga.
Asta nu inseamna ca stratificarile nu sint importante in US. Chelnerita nu se casatoreste aproape niciodata cu profesorul de la Harvard, pina si Good Will accepta in final ca trebuie sa ia slujba aia . De la un anumit nivel managerial, sint chiar atributii sociale pe care trebuie sa le respecti: activitatile de caritate, meciul de golf, socializarea cu cei de acelasi nivel, excursia de ski din iarna...etc. Pe tipul asta de director nu o sa-l prinzi niciodata spalind treptele, facindu-si cafeaua singur sau salutind femeia care uda florile.
Snobismul exista si in America, mai putin poate in educatie si mai putin la nivelul asta, dar exista.
A
PS Un contraexemplu. De curind a trebuit sa ii scriu unuia dintre cei mai mari cercetatori canadieni. Mi-a raspuns in cel mult o ora de la emailul meu si chiar mi-a multumit pentru atentie. Desi asta e un om deosebit de ocupat. Si mi-a explicat cu rabdare totul.
Bill Gates de asemenea mi-a raspuns intr-o saptamina la scrisoare, si nu cu raspuns standard, ci scris special pentru subiectul pe care i-l propusesem eu (fireste ca altcineva se ocupa de posta lui).
Ma intreb daca Andrei Plesu (sa zicem) ar raspunde atit de prompt unui plebeu .
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Sabina spune:
Andra, cica plesu da.O invit pe gandacica sa raspunda;))
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Ira spune:
Sunt de acord ca exista ierarhii si ca nu oricine poate face o munca intelectuala, insa eu nu am vazut aici lipsa de respect pt. femeia de serviciu sau pentru cei plasati inferior in ierarhie.
Ceeace voiam sa subliniez e ca anumite gesturi vazute aici, si inexistente in Ro, m-au facut sa ma simt mai bine, sa realizez cat de diferite sunt mentalitatile in functia de locatia pe planeta...
Cum ar fi faptul ca profesorul imi ridica penarul cazut de pe jos, sau ca directoarea unde am lucrat munceste cot la cot cu mine pe sarcini care nu corespund profilului ei, sau ca un adolescent cu lanturi si parul verde imi deschide si tine usa ca sa intru, etc.
Si nu anonimatul m-ar face sa ma simt confortabil intr-o munca inferioara nivelului meu intelectual - btw, nici nu mai sunt anonima aici, am cel putin acelasi nivel de comunicare sociala ca si in Ro Andrada, ci faptul ca aici inca nu am intalnit pt nimeni snob. Ba chiar dimpotriva, m-as simti prost sa vad ca toti colegii mei fac o chestie x, dezonoranta pentru unii din noi (cum ar fi stersul copiilor de kk la fund, chiar tu l-ai enumerat) si eu stau cu mainile-n san pentru ca am degete de pianist.
Andrada spune:
N-am zis nici ca stersul la fund e dezonorant (cum ar fi??) nici ca femeia de serviciu e inferioara. Calificarile ei in raport cu cele ale unei invatatoare insa sint. Eu spuneam ca as prefera ca invatatoarea sa se ocupe de educatie iar eventualele femei de serviciu de curatenia clasei si a bailor si de strinsul mesei, in acelasi mod in care doctorii se ocupa de tratament iar surorile medicale (si ele pe grade) de restul.
Eu una am intilnit snobi si intr-o parte si-n alta, dar e adevarat in timp ce in Romania snobismul era legat de functie aici e mai degraba legat de relatii/bani/statut social,
A
Anonimatul se referea mai degraba la instrainarea de cei pentru care lucrurile astea conteaza, fireste ca ai contactele tale sociale care conteaza pentru tine, dar nu in sensul asta.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Ira spune:
Pai asta se si intampla, Andrada, fiecare se ocupa de profesia lui. Sunt de acord cu tine din punctul asta de vedere.