Pastila de istorie

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by RA

Lil,a scris si Marie Antoinette,iar mie nu'sh de ce mi-a venit mai repede in cap decat cealalta Marie,probabil am asociat originea comuna a autorului si-a personajului.
Stiu cine-a scris regii,mai.Pai pe vremea cand aveam doar doua ore de emisie la tembelizor,si inca vreo doua cu lumina electrica,una din distractiile mele si-a tatei era sa separam
istoria de fictiune in carte,pana mie mi se facea un sooooooooooomn!
Si tocmai ii recomandam Teodorei si "Marile familii".

Sa stii ca avuram noroc ccc cu alea doua ore de tembelizor!!! Io-am citit pe rupte atunci...noroc de biblioteca parintilor, dupa care pling acu' ...astept pastila de dres :-)))

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

n-o plecat mosafirii?

unu
doi
trei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingerash spune:

mai tca eu citesc cu atentie.... imi place foarte mut istoria, chiar am inceput sa citesc mai demult o carte despre viata reginei Maria, dar am lasat-o deoarece nu am decat partea I si vreau sa fac rost si de a II-a ca sa le citesc una dupa alta. oricum din cat am citit, mi-a placut f m stilul in care si-a descris copilaria si casa in care a crescut.... foarte foarte frumos

Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

Nascuta in 1755,frumoasa si extravaganta Maria Antoaneta,este al 15 lea si cel mai iubit copil al Mariei Tereza,imparateasa Austriei.Crescuta in Casa Habsburgilor-cea mai veche casa regala din Europa-,iubita si alintata de toata familia,casatoria ei nu putea fi decat una stralucita,cu atat mai mult cu cat a fost aranjata de catre propria ei mama,o recunoscuta maestra in aranjamente matrimoniale favorabile Imperiului.Si cum noua alianta cu Franta trebuia pecetluita intr-un fel,tanara si extrem de frumoasa Maria Antoaneta a parasit Austria pentru cel mai prestigios tron al Europei la numai 15 ani.
Va puteti imgina ce grad de opulenta domnea le Versailles,de vreme ce tanara printesa a fost oprita la granita si "redecorata" dupa moda Curtii franceze!
In 1774,la doar 4 ani de la casatorie,regele Ludovic al XV lea moare,sotul ei,Ludovic al XVI lea urca pe tron,iar ea devine regina Frantei,la nici 20 de ani!
A fost nefericita casnicia ei:el,pasionat de vanatoare si de ceasuri,ea pasionata de arte si de viata de noapte;el aproape impotent,ea in plina tinerete!
Intre ritualurile curtii,etichete peste etichete,intepaturile constante,venite din partea familiei tanara regina si-a gasit refugiul in prietenia Yolandei de Polignac si a Terezei de Lamballe.Asta a fost doar inceputul unei vieti de placeri si extravaganta:baluri mascate in Paris,plimbari tarzii in parcuri,teatre,heroina...ehei,o adevarata fiica a zeitei Fortuna
Rochii scumpe,bijuterii,cosmeticale...si peste toate,Micul Trianon,palatul facut cadou de rege,nemeritat de frumoasei sale sotii.Palat ale carui decoratiuni interioare sunt comandate exact pe gustul ei,al carui teatru adiacent este construit din ordinul ei si al carui Templu al dragostei,care troneaza in parc,tot pentru placerea ei este facut.
La scurta vreme dupa ce fratele ei mai mare,intr-o discutie particulara,reuseste sa-l convinga pe rege sa se opereze,astfel incat viata particulara a cuplului regal sa intre intr-o oarecare normalitate,izbucneste si asa-numita afacere a colierului de diamante.Afacere care,paradoxal,nu face decat s-a apropie pe Marie de cei patru copii ai ei.Ca urmariti de blestem,acestia mor insa,la varste fragede.
Cu toate viciile posibile,Maria Antoaneta era totusi pe cat de frumoasa,pe atat de milostiva.Celebra fraza:"daca n-au paine,sa manance cozonac" a fost de fapt "daca nu avem paine,dati-le sa manance cozonac" si era ordinul dat de regina bucatarilor palatului,acolo unde nu se gasea paine,familia regala mancand doar cozonaci.
Vantul de libertate,venit de nicaieri din alta parte decat din proaspat independenta America,aduce in Franta anului 1789 asediul Bastiliei si nasterea republicii franceze.
Ludovic este ghilotinat la inceputul lui 1793,iar frumoasa lui sotie spre sfarsitul aceluiasi an.Atat viata cat si felul in care a murit au facut ca ea sa ramana in istorie frumoasa regina care si-a pierdut capul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Ahhh...pai daca tot a venit vorba de Maria Theresa, mama Mariei Antoinette, hai sa spun si io doua vorbe despre ea; unele de multi stiute, altele aflate personal din vizita pe care am facut-o asta-toamna la Schönnbrun :-)))
Maria Theresa este prima si singura imparateasa a Imperiului Habsburgic. Ea a mostenit, la 23 de ani, tronul tatalui sau, Carol VI-lea, in urma unei legi, Sanctiunea Pragmatica, ce ii asigura succesiunea la conducerea imperiului,in urma decesului prematur al unicului ei frate. La 19 ani s-a castorit cu Francisc I, duce de Lorena, cu care a avut...16 copii (11 fete, toate primind prenumele Marie si 5 baieti). Tata ei nu i-a oferit nici un fel de educatie "imperiala", considerind ca treburile de conducere ii vor reveni, oricum, sotului ei. Maria Thereza a condus insa Imperiul si l-a inatarit de una singura, fiind considerata unul dintre monarhii reformisti ai Europei. Ea a infiintat prima academie militara din lume si prima academie de stiinte ingineresti. Ea a acordat fonduri generoase facultatii de medicina din Viena, pentru ca viitori medici sa devina mult mai eficienti. A introdus plata la ora a serbilor, a sustinut programul de vaccinare impotriva variolei, a interzis torturarea si arderea vrajitoarelor si, pentru prima oara in istorie, a abolit pedeapsa cu moartea. Tot ea a introdus notiunea de "moravuri usoare". A murit la 63 de ani, iar in ultimii ani, bolnava fiind, primea audiente la Schönbrunn, asezata intr-un pat-tron ( pe care l-am vazut expus si a carui reconditionare a costat 200.000 de euro).
Succesorul la tron, a fost fiul ei cel mare, Joseph al II-lea, mort in 1790, fara urmasi. Noul imparat avea sa fie, apoi, pentru doi ani, cel de-al doilea fiu al Mariei Theresa, Leopold al II-lea. La Schönnbrun am vazut o pictura de la nunta acestuia cu infanta Maria Luisa a Spaniei, in care apare si ...Mozart la virsta de 4 ani :-))) Ghida spunea ca istoric vorbind, Mozart n-ar fi participat la acea nunta, insa cum tabloul a durat vreo 10 ani ca sa fie pictat si cum, intre timp, Mozart devenise celebru, a fost introdus si el in tablou. A propos de aceasta nunta: exista mai multe tablouri de la masa festiva, masa la care se aflau asezati doar cei din familie. Ceilalti invitati (nobili de felul lor) sedeau frumos in picioare si priveau, ca la teatru, cum infuleca familionul regal

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Cand aveti timp, cititi urmatorul www.hotnews.ro/articol.php?a=12713&s=27&ss=-1" target="_blank">interviu cu Neagu Djuvara.
Vorbeste despre romani,limba romana,integrarea in UE, despre literatura romana in context international, despre modificarile suferite de arhitectura Bucurestiului in ultimele decenii.
Majoritatea ideilor le-am regasit in cartea lui de memorii “Amintiri din pribegie”, carte care m-a facut un “fan” al lui ; asa de pilda spune ca viitorul nu e al rasei caucaziene,din cauza scaderii demografice, ci al metisilor, ca peste o suta de ani se va sfarsi dominatia indo-europeana.
Cititi si… meditati.

Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Teodora mersi ca ai readus subiectul pe prima pagina, mai ieri rasfoiam subiectele mai vechi si chiar ma intrebam daca exista un subiect in aceasta directie, probabil din graba nu l-am vazut.
Istoria este foarte frumoasa, instructiva si ramificata, eu o consider punct de plecare pentru o multitudine de idei, cu trimiteri in multe domenii fascinante.
Voiam sa va intreb, pe cele care stiti mai bine decit mine cum e cu istoria ...daca ati auzit de o carte (digerabila, pe intelesul tuturor) care se numeste "Istoria romantata".
Am ca "tema de studiu" aceasta carte in vederea unei dispute de idei si nu am gasit nici o informatie despre ea pe net. Nici macar nu stiu cine a scris-o...
Ma puteti ajuta?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput