Pastila de istorie

Pastila de istorie | Autor: Teodora D.

Link direct la acest mesaj

Ideea acestui subiect imi da tarcoale de cateva luni,dar am tot ezitat sa-l deschid pentru ca ma gandesc ca nu va avea prea multi fani, doar la scoala istoria era una dintre cele mai detestate materii.:)
Daca, totusi,credeti ca mine ca acela care cunoaste trecutul cunoaste si viitorul, va invit sa povestim despre diverse evenimente istorice care ne-au atras atentia/ne-au impresionat, oferind astfel un prilej de meditatie pe marginea lor.

Eu as vrea sa va descriu un episod citit in cartea Isabelei Allende « Tara mea inventata » ; nu e o « tara inventata », ci e tara de origine a autoarei, Chile. Despre dictatura lui Augusto Pinochet (care a inceput printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA in 11 sept. 1973, intr-o zi de marti, marti fiind si in 11 sept. 2001) auzisem, dar nu stiam cum s-a sfarsit ; am aflat din cartea mentionata si mi s-a parut f. interesant.
Pt. a ramane in istorie ca presedinte legitim, Pinochet a trebuit sa modifice Constitutia tarii ; conform legilor create chiar de el (in 1980), in 1988 s-a organizat un referendum la care populatia era intrebata-ramane Pinochet la putere sau se fac alegeri ? Si aici vine partea interesanta- nu existau partide politice, dictatura era sprijinita de armata,presa era cenzurata, Pinochet spunea ca « nici o frunza din tara nu se clinteste fara consimtamantul lui » si totusi a pierdut referendumul, iar in anul urmator a pierdut alegerile, castigand candidatul democrat !
Asta in timp ce in estul Europei se destramau dictaturile comuniste, dar intr-un mod mult mai putin pasnic daca ne gandim la Romania si nicidecum prin alegeri democratice !



Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Teodora eu am citit cartea...uite de exemplu in filmul "Imagining Argentina" se prezinta iarasi o bucata de istorie sud-americana, cu dictatura militara si toata ororile acelor vremuri.

Istoria este un lucru minunat, de ce oribil?? depinde ce anume te pasioneaza, pe fiecare in parte ca sa zic asa...anyway daca vreti sa vorbim numai despre istoria moderna ok, sau despre antichitate si asta e ok...pe mine ma pasioneaza mult de tot.

Daca vreti incep eu cu putina istorie despre Olanda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Recomand si eu "Sarbatoarea Tzapului" de Llosa, o carte foarte frumoasa care contine o parte foarte interesanta din istoria Republicii Dominicane.
Lena si Teodora ...va urmaresc povestile cu mult interes. Va rog, continuati!


Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brendamitran spune:

Dar despre istoria Romaniei? Ca-i tare frumoasa......si tumultoasa

BRENDA
"Lumea nu-i decit un Nicaieri universal.De aceea n-ai unde sa te duci niciodata."(Cioran)
http://community.webshots.com/user/brendamitran

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Abel Janszoon Tasman este un simplu marinar, care la varsta de 30 ani se inscire in Compania Indiilor de Est(infiintata strict in scopuri comercialein spiritul secular al poporului olandez)si in 5 ani il vedem capitanul unui vas numit "Engel"(inger in olandeza)...plecand spre Batavia(Djakarta de astazi, Indonezia fiind mult timp colonie olandeza) unde se stabileste cu familia.

In 1642 porneste intr-o misiune de descoperire a msiteriosului si presupusului bogat Continent Sudic(denumit generic Terra Australis Incognita) ce ii tenta de mult timp pe marii manufacturieri de harti si pe comerciantii Olandei si astfel incepe marea expeditie in care se descopera Noua Zeelanda, Australia, Terra des Fuego si Chile.

Provincia Zeeland a Olandei este constituita dintr-o multitudine de insule, de aceea numita "pamantul marii=zee land"...Noua Zeelanda este denumita in memoria acestei bucati indepartate a tarii lui natale.

Tasmania insula cea mai mare a Australiei este deasemenea denumita in memoria descoperitorului ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

quote:
Originally posted by lena
Istoria este un lucru minunat, de ce oribil?? depinde ce anume te pasioneaza, pe fiecare in parte ca sa zic asa...anyway daca vreti sa vorbim numai despre istoria moderna ok, sau despre antichitate si asta e ok...pe mine ma pasioneaza mult de tot.


mey, cine crede ca istoria e oribila nu are ce cauta aici! glumesc, sper ca acest subiect ii va convinge cat e de frumoasa si cate ai de invatat din istorie. daca era sa ma fac profa,asta era materia pe care mi-ar fi placut cel mai mult sa o predau.istoria e ca o poveste, desi din pacate uneori e poveste cu monstri.
da, vreau sa vorbim despre toate epocile istorice ,nu doar despre cea moderna. precis ati citit o carte, un articol, ati vazut un film care v-a "spus" ceva pe aceata tema, chiar daca nu toate respecta intru totul adevarul istoric.
Lena, ma bucur ca ai inceput sa povestesti despre Olanda, continua te rog!


Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

...din istoria oalndezo-americana ...

in 1602 Tarile de Jos(Nederland) insarcineaza Compania Indiilor de Est cu descoperirea unui pasaj nou catre Indii si cu acapararea de noi teritorii in numele Statelor Generale ale Provinciilor Unite(funny nu ca mai tarziu chestia asta cu statele unite va fi preluata de colonisti...pe atunci asa pompos se numea pur si simplu Olanda).
in 1609 Compania il trimite pe Henry Hudson un marinar englez in misiune, el descopera raul care ii poarta astazi numele.Calatoria sa vine cu 10 ani mai devreme de sosirea Pilgrims(Pelerinilor) la Plymouth Rock.
In 1614 cetatenii oraselor Amsterdam si Hoorn formeaza o companie (ce altcevadenumita The New Netherland Company care obtine un monopol de 3 ani pentru comertul cu blanuri in tinutul nou descoperit.
in 1626 Peter Minuit obtine insula Manhattan de la nativii amerindieni pentru bunuri in valoare de 60 de guldeni(moneda olandeza)bun comerciant baiatul, nu??Numele unor asezari initial preluate din patria mama rezista si astazi Harlem=Haarlem, Brooklyn=Breukelen (ambele orase in Olanda).
In aceasta comunitate in continua crestere denumita New Amsterdam populatia creste de la 2000 la 8000 de locuitori sub conducerea guvernatorului Peter Stuyvesant.
in 1664 trei vase britanice de razboi apar amenintatoare in fata coloniei formata din fermieri si comercianti aparata doar de o mana de soldati platiti, Peter Stuyvesant nu are alta alternativa decat predarea asezarii in schimbul unui gulden......asezare care se redenumeste New York de catre britanici.

din sanul acestei maini de emigranti se vor ridica mai tarziu 3 presedinti ai Statelor Unite(si asta e copyright de la dutch people): Martin van Buren, Theodore Roosevelt si Franklin Roosevelt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Teodora,lena

Ia sa zic si io cite ceva despre istoria Groenlandei (Grønland), cea mai mare insula a planetei - astazi teritoriu danez. Suprafata ei e de 2 milioane de km patrati si e de 50 ori mai mare decit suprafata europeana a Danemarcei.
Grøndland inseamna “tara verde” , iar insula ar fi fost numita asa de vikingi, tocmai pentru a deruta adeversarul de pe mare, adica celtii. Foarte aproape de Scandinavia exista o alta insula, Islanda, (tara ghetii), teritoriu rivinit de celti (mai ales de scotieni), care pretind, de altfel, ca au si descoperit-o. Ei bine, ca sa-i atraga pe celti in tinuturi indepartate, vikingii i-au momit cu ”tara verde”, numai bine sa-i deturneze de la ”tara de gheata”…
Dar asta cred ca e mai mult legenda, fiindca sursele istorice sustin ca pe la 1000, cind s-a asezat prima familie de islandezi pe insula, vremea in Groenlanda era chiar acceptabila. Tot atunci, au inceput sa soseasca si imigrantii din vest, inuitii. In urmatorii 200 de ani insa, clima s-a schimbat dramatic, astfel incit populatia ar fi migrat in America, in Dakota de Nord, formind comunitatile de Mandan Indieni. Europenii s-au intors pe insula la inceputul secolului al 18-lea, iar Danemarca declara Groenlanda colonie, la sfirsitul aceluiasi veac.
De atunci si pina la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, Groenlanda are o situatie economica precara si abia in 1953, cind devine regiune autonoma a Danemarcei, incepe si procesul de modernizare. Danemarca aloca, astazi, fonduri uriase Groenlandei pentru protectia sociala si, in contrapartida, groenlandezii contribuie la situarea Danemarcei in topurile mondiale privind consumul de alcool
Ca o curiozitate…cel mai Nordic punct la Gorenlandei, Peary Land, aflat la doar 600 de km de cercul polar…nu este acoperit cu gheata, si asta pentru ca aerul este atit de uscat incit formarea zapezii este imposibila, zapada fiind materie absolut neceara formarii si mentinerii stratului de gheata…


pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Lilanda, ma bucur ca ai scris despre Groenlanda, drept sa spun nu stiam prea multe despre istoria "tarii verde".

Venind vorba de presedinti americani si de istoria olandezo-americana,mi-am adus aminte de un episod romano-american(nu cel cu curcubeul); stiti ca regina Maria a facut o vizita triumfala in America, in 1926? A fost primita cu munti de flori, cadouri, presa, fotografi,s-a intalnit printre altii cu presedintele Calvin Coolidge si a fost mirata de ceremonialul de primire de la Casa Alba. Puteti citi mai multe www.itcnet.ro/history/archive/mi1997/current7/mi34.htm" target="_blank">aici-America vazuta de o regina, insemnarile ei referindu-se nu doar la americani, ci, asa cum ii statea bine acestei regine frumoase si cochete, si la rochii si bijuterii.
Un rezumat al vietii reginei Maria puteti citi www.cimec.ro/Istorie/maria/" target="_blank">aici.


Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

In oraselul in care locuiesc este inmormantat colenelul Joseph (Joe) Boyle. Se spune despre el ca a fost iubirea secreta a reginei Maria, desi nimic carnal n-ar fi avut loc intre ei, spun altii. Colonelul a fost o figura eroica si a ajutat Romania si datorita iubirii ce i-o purta reginei: in 1917 a repatriat arhivele si tezaurul Romaniei care fusesera depozitate la Moscova, trecand prin liniile de foc ale frontului, in 1918 a negociat eliberarea a 62 de prizonieri de razboi romani detinuti de bolsevici, a negociat tratatul de pace ruso-roman, a fost insarcinat sa rezolve aventura printului Carol cu Zizi Lambrino, a obtinut transporturi de alimente pentru ajutorarea Romaniei dupa razboi, a obtinut un imprumut de 25 de milioane de dolari din Canada, a negociat contracte pentru industria romaneasca a petrolului. A fost decorat de rege, a primit titlul de Duce al Iasului, iar in final se pare ca tocmai regina i-a cerut sa paraseasca Romania, pentru ca relatia lor apropiata incepea sa creeze tensiuni pe plan politic.
Mai multe pe link:
http://www.hotnews.ro/pp_articol_5225-Love-StoryIUBIREA-SECRETA-A-REGINEI-MARIA.htm
Si o poza a www.thecanadianencyclopedia.com/featuremedia/feature130/boyle.jpg" target="_blank">colonelului cu regina si www.yukoninfo.com/books/amazingstories/Klondike-Joe-Boyle.jpg" target="_blank">a lui Joe Boyle si tot el, www.geocities.com/jibarrahdez/6ROMANIA.jpg" target="_blank">versiunea mai tanara.
Un adevarat erou si aventurier... cred ca o sa merg la cimitir sa-i pun o floare din partea reginei.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

quote:
Originally posted by Donia

Si o poza a www.thecanadianencyclopedia.com/featuremedia/feature130/boyle.jpg" target="_blank">colonelului cu regina si www.yukoninfo.com/books/amazingstories/Klondike-Joe-Boyle.jpg" target="_blank">a lui Joe Boyle si tot el, www.geocities.com/jibarrahdez/6ROMANIA.jpg" target="_blank">versiunea mai tanara.
Un adevarat erou si aventurier... cred ca o sa merg la cimitir sa-i pun o floare din partea reginei.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)


Donia, . Da,asa stiam si eu, ca nu a fost nimic "trupesc" intre regina si Boyle.
"Versiunea mai tanara " a lui Joe Boyle e insa leit CArol al II-lea.

p.s.-nu credeti ca dupa viata reginei Maria s-ar putea face un film grozav? (la Hollywood, eventual cu Monica Barladeanu, pardon- Monica Dean, in rolul principal, avand lentile de contact albastre).


Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput