Pastila de istorie
Raspunsuri - Pagina 2
Donia spune:
quote:
Originally posted by Teodora D.
"Versiunea mai tanara " a lui Joe Boyle e insa leit CArol al II-lea.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Sa stii, Teodora, ca m-am gandit si eu la asta. Acum ca ai observat si tu probabil ca e chiar Carol al II-lea. Oops!
Deci revin: versiunea mai tanara a lui Joe Boyle nu exista.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Teodora D. spune:
Vizionand “Balciul desertaciunilor” cu Reese Witherspoon(un film care mi-a placut mult), mi-a venit ideea sa scriu despre Eleanor de Aquitania, una dintre cele mai puternice femei ale Evului Mediu si , dupa cum se spune, cea mai puternica a secolului in care a trait, al XII-lea.Era frumoasa, f. bine educata si avea minte pentru politica, intr-o epoca in care aceasta-politica-era dominata de barbati.
La varsta de 15 ani, orfana fiind si mostenitoare a celei mai mari regiuni a Frantei,Aquitania, se casatoreste cu Ludovic al VII-lea,devenind regina Frantei ; va avea cu Ludovic doua fete si il va insoti intr-o cruciada, fapt uluitor in acele vremuri.
Dar casatoria se va desface din lipsa unor mostenitori de sex masculin si in jurul varstei de 30 de ani Eleanor se recasatoreste cu Henric Plantagenetul,cu 10 ani mai tanar ca ea, care va deveni Henric al II-lea al Angliei si intemeietorul dinastiei Plantagenetilor. Impreuna vor avea mai multi copii, doi dintre acestia-Richard zis Inima de Leu si Ioan "Fara Tara" ajungand regi ai Angliei ; despre ei s-au facut o multime de filme, s-au scris o multime de carti , Robin Hood fiind probabil cel mai celebru personaj asociat acelor vremuri.
In palatul ei din Poitiers, Eleanor a devenit o patroana a artelor, primindu-i pe cei mai faimosi trubaduri ai epocii ;dar aceasta perioada ia sfarsit o data cu revolta fiilor ei impotriva tatalui lor, Henric al II-lea, revolta pe care ea o incurajase, datorita amaraciunii provocate de infidelitatile lui.Insa actiunea esueaza, ea este intemnitata de Henric si ramane inchisa 15 ani, pana la moartea acestuia, dupa care il ajuta pe Richard sa urce pe tronul Angliei si domneste in lipsa lui-cat timp el e plecat in...cruciada.
Katherine Hepburn a castigat un Oscar intruchipand-o pe Eleanor in filmul "Leul in iarna", Henric al II-lea fiind Peter O’Toole, iar Richard-tanarul Anthony Hopkins.
S-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
RA spune:
Hop si eu!Ca ,dupa cum stiti,eu la subiectele Teodorei,pur si simplu nu rezist.
Tre' sa va spun ca eu prefer "flaconul" cu aroma antica,dar pentru azi m-am gandit la niste polivitamine.Dar nu inainte sa va multumesc pentru lectura oferita,e foarte interesant ce-ati scris voi,fetelor!
M-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre Europa pe la sfarsitul Evului Mediu.N-o sa incep cu "Sacrul Imperiu",ca ma tem sa incalec alte subiecte,dar o sa spun ca,pe langa "nou-nascuti" care bateau la portile istoriei,in frunte se aflau(va suna cunoscut?)Anglia,Franta si Spania.
Pentru Franta,aceasta perioada corespunde formarii natiunii franceze.Filip IV cel Frumos isi continua extinderea teritoriala a Coroanei spre sud,supune pretentiile papei intereselor Frantei,prin transferul curiei la Avignon,iar criza financiara a tarii o rezolva prin procesul inscenat Ordinului Templierilor,prin dizolvarea si sechestrarea averilor acestuia.Dinastia Capetienilor se stinge in 1328 si,cu Filip VI,coroana revine Casei de Valois.Cand Eduard III al Angliei isi revendica drepturile(de nepot al regelui francez decedat) asupra coroanei si teritoriilor intregului regat al Frantei,incepe tragicul "Razboi de o suta de ani".In realitate 114 ani,cu intermitente perioade de pace,intre 1339 si 1453.Gurile relespun ca nu s-ar fi terminat de fapt nici azi.
Anglia,tara marginala pana la aceasta vreme,intra in sec XIV in randul marilor puteri,in momentul in care isi manifesta marile ambitii dinastice si teritoriale.Solutia razboiului cu Franta ar fi urmat sa-i asigure un remediu pentru rezolvarea propriilor dificultati economice si probleme politice,mentalitate,de altfel,transmisa din generatie in generatie,nu-i asa?
Daca sfarsitul Razboiului de o suta de ani marcheaza esecul,temporar,al ambitiilor dinastice,in schimb,economia engleza trece de la faza preponderent agricola la faza mercantila.(Revin!)
Teodora D. spune:
Ingrid,.
Postarea ta mi-a amintit de o carte care mi-a placut la nebunie, "regii blestemati" a lui maurice druon, dar sigur ca acolo realitatea istorica se impletea cu fictiunea; poate la pensie voi avea timp sa o recitesc...
si mi-a venit ideea sa scriu despre un personaj istoric pe care il indragesc f. mult de cand am citit cartea despre ea (caci e o "ea") a lui stefan zweig; cine nu stie despre cine e vorba va afla maine(sper).
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Teodora D. spune:
pt. ca Ingrid zicea de "flaconul cu aroma antica", va trimit la un articol despre Roma Antica. se pare ca site-ul respectiv e pt. barbati, am mai "rasfoit" prin el si am gasit mai multe chestii interesante.
oricum, despre roma antica puteti citi in minunata carte a lui indro montanelli-"roma-o istorie inedita"; am de el si "istoria grecilor", din pacate nu am reusit sa o citesc pana acum ,dar sper sa nu ajung la pensie cu ea necitita.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
lilanda spune:
De la aroma antica, va propun sa trecem la alte arome...de Hash si LSD, serios Va e dor de flower power???
www.dr.dk/kroeniken/tiden/ungdomsliv/livsstil.asp" target="_blank">Aici, aveti ocazia sa vizionati niste documentare despre viata din anii '60 in Danemarca. Sint 15 filmulete de arhiva si merita sa le vedeti chiar daca nu-ntelegi ce vorbesc "aia cu cartofu'n gura" Primul se cheama "Studenti si Hippie in oras", al doilea "Tabara de vara cu hasis", al treilea "Bani, stil de viata si ...adincime" and so on pe sageata rosie!!
Vizionare placuta!!
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
Teodora D. spune:
Lilanda, din pacate am probleme cu vizionarea filmuletelor, se tot blocheaza; am recunoscut insa o melodie celebra a acelor timpuri si mi-a placut atmosfera de "dolce far niente" :). Mai incerc sa accesez mai incolo, poate voi avea o conexiune mai buna.
Revin cu povestioara promisa ieri, despre Maria Stuart.
Maria s-a nascut in 1542,fiind fiica regelui James V al Scotiei si a sotiei acestuia, frantuzoaica Maria de Guise, din nobila familie De Guise. Cand avea doar 6 zile devine regina Scotiei, prin moartea tatalui ei ; copila nu avea un an atunci cand a avut loc ceremonia de incoronare!
Sub amenintarea continua a englezilor, mama Mariei semneaza un acord cu regele Frantei, Henric al II-lea, promitandu-si fiica de sotie delfinului francez, adica urmasului tronului-Francisc al II-lea, ceea ce ar fi dus si la unirea celor doua regate, Scotia si Franta.La varsta de 5 ani, Maria ia drumul Frantei, unde creste frumoasa, inteligenta si primeste o educatie aleasa.
La 15 ani se casatoreste cu Francisc, iar un an mai tarziu, la moartea tatalui acestuia, devine,pe langa regina a Scotiei,si regina a Frantei ; bucurie de scurta durata, caci bolnaviciosul ei sot se stinge din viata peste doar un an, soacra-celebra Caterina de Medici- devine regenta a Frantei, iar Maria se intoarce in Scotia natala, unde, desi era catolica inflacarata, se vede nevoita sa intre intr-o alianta la guvernare cu fratele ei vitreg,James Stuart, lider al protestantilor.
In acest timp in Anglia domnea Elisabeta I, verisoara Mariei, care nu avea copii si urmasul ei la tronul Angliei, in acest caz, e tocmai Maria Stuart ; conform legilor catolice insa, Maria ar fi fost suverana de drept a Angliei si nu protestanta Elisabeta. De aici a izvorat si ura dintre cele doua regine, care nu s-a stins de-a lungul anilor, iar incercarile de a se intalni fata in fata au esuat din diverse motive si pretexte.
In 1565, Maria isi infurie ilustra verisoara casatorindu-se cu un supus englez, Henric Stuart ,lord Darnley,descendent al unuia din regii Angliei si var cu Maria de altfel, cu care va avea un baiat, James. Aceasta casatorie determina si o rebeliune protestanta condusa de James Stuart, dar ea va fi infranta si capii ei exilati.
Relatia Mariei cu lordul Darnley esueaza insa lamentabil, fiind presarata cu intrigi si vise de marire din partea lui ; cand,in 1567, lordul e gasit mort-strangulat se pare- Maria este invinuita de moartea lui ; nu se stie cu certitudine daca ea a avut un amestec in aceasta, in orice caz decesul a fost cat se poate de convenabil pt. ea. Pe de alta parte, sotul ei era bolnav-de sifilis probabil- iar ea il vizita frecvent in ultima perioada, vorbindu-se de o reconciliere. Ramane un mister al istoriei amestecul ei sau nu in crima, in care insa se considera ca a fost implicat cel ce avea sa devina al treilea sot al Mariei, aventurierul conte de Bothwell.Casatoria ce are loc dupa ritul protestant ii ridica pe nobilii catolici impotriva ei, acestia o intemniteaza pe regina-care pierde o sarcina cu gemeni- si o obliga sa abdice in favoarea fiului ei James, care avea abia un an.
In 1568, Maria reuseste sa scape din castelul unde era inchisa si ajunge in Anglia, unde o asteapta o noua privare de libertate, deoarece Elisabeta nu scapa prilejul de a-si anihila rivala.Maria este invinuita de numeroase comploturi indreptate impotriva Elisabetei si sfarseste prin a fi decapitata in 1587, dupa 19 ani de detentie.
Dar « razbunarea » a avut totusi loc, desi postum, caci James, fiul Mariei, va fi regele James(Iacob) al VI-lea al Scotiei si regele James I al Angliei, dupa moartea Elisabetei, care nu a avut copii.
Am incercat sa rezum la minimum povestea vietii Mariei Suart,dar nu prea mi-a reusit .Daca vreti sa cititi mai mult, puteti alege minunata carte de care am amintit intr-o postare precedenta -biografia romantata a acestei regine,scrisa de Stefan Zweig.
Si, in final, www.marileecody.com/maryqos/MarieStuart2.jpg" target="_blank">cateva imagini cu www.idee-k.com/historiart/mariestuart3.jpg" target="_blank">Maria Stuart, care au strabatut veacurile.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
RA spune:
Vrei sa zici Marie-Antoinette?Da,da vrem!
Am rasfoit si eu oleaca site-ul,chiar mai,parca n-as fi zis ca barbatii astia pot fi si interesanti uneori.(Cand nu le ceri sa mearaga cu tine la cumparaturi ,evident)
Daca ai citit regii,tre' sa citesti si "Les grandes familles".Daca nu ma insel,este si premiata(sper sa nu zic prostii).
Eu cand am deschis subiectul tau,mi-a venit in minte prima oara sa scriu despre Yericho,da' apoi m-am gandit ca Europa ne arde mai tare.Asa ca,unde ramasesem?
Parca ziceam ca Anglia purcede la imbogatirea burgheziei nou formate,tot pe atunci asistam si la separarea Parlamentului in Camera Lorzilor si cea a Comunelor.Cre'ca taman incepuse sa le placa baietilor chestia cu politichia..Si toate astea ,in vreme ce Spania se zbatea intr-o criza acuta pe toate planurile,economic,politic si chiar demografic.Se pare insa ca nu le-a prins tocmai rau,ca,dupa ce s-au gandit ei ce s-au gandit,au gasit cu cale c-ar fi bine sa treaca la o expansiune comerciala,pentru inceput,doar in Bazinul Mediteranei.
Sa mai amintesc de Tarile de Jos,care,desi aveau destule orase in care prosperitatea se facea simtita(in special in urma dezvoltarii industriei textile),n-au reusit sa obtina o adevarata autonomie,precum in Italia,unde putem vorbi de adevarate orase-stat.
Si fiindca tot am vorbit de Occident,mai spun doua cuvinte si de Europa Centrala si de Est,bantuite de nationalism,dupa "moda" vestica de altfel,dar,la fel cum se-ntampla si azi,cu "tuse" mai aspre.
Din Imperiul germanic se desprinde acum Federatia Elvetica.Polonia,la randul ei,realizeaza cea mai solida unitate statala,granitele ei intinzandu-se de la Marea Baltica la Moravia si de la Bug la Elba.
Popoarele slave au avut in general evolutii diverse,in general ramand dominati fie de stapanirea otomana(vezi Kossovo),fie de mai tanara dinastie arpadiana(proaspat formata si crestinizata sub regele Stefan,fie de presiunea germanica ori vikinga.Lucrurile incep sa se imbunatateasca simtitor dupa caderea Constantinopolului si mutarea mitropoliei ortodoxe la Moscova,moment in care,capitala Rusiei devine "a treia Roma" -centrul lumii ortodoxe.
Pe teritoriul Romaniei de azi,primele formatiuni statale atestate,sunt Transilvania,in sec X si,mai tarziu,prin sec XIII, Moldova si Tara Romaneasca .
Hi,hi,am incurcat mariile (cu musafirii mei,n-am mai dat refresh la pagina).Acu' daca tot am facut-o,tre' s-o dreg cu pastila viitoare!
lilanda spune:
quote:
Originally posted by RA
Vrei sa zici Marie-Antoinette?Da,da vrem!
Nu...despre Maria Stuart...si chiar asa se cheama cartea lui Stefan Zweig...:-))(Regii blestemati e a lui Maurice Druon...)
Yeap Scapa de mosafiri ca io astept pastila de dres :-)))
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
RA spune:
Lil,a scris si Marie Antoinette,iar mie nu'sh de ce mi-a venit mai repede in cap decat cealalta Marie,probabil am asociat originea comuna a autorului si-a personajului.
Stiu cine-a scris regii,mai.Pai pe vremea cand aveam doar doua ore de emisie la tembelizor,si inca vreo doua cu lumina electrica,una din distractiile mele si-a tatei era sa separam
istoria de fictiune in carte,pana mie mi se facea un sooooooooooomn!
Si tocmai ii recomandam Teodorei si "Marile familii".