Sezatoarea canadiana (39)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

Usor de spus,greu de facut.Emigrantul,tot emigrant ramane!
Legile sunt doar pe hartie si dreptatea este doar ptr. naivi.
Trist ,dar adevarat.
Cunosc caz de copil accidentat( culmea tot roman) si operat din vina unei directoare de garderie (lipsa de asigurare a protectiei) si directoarea e bine merci in continuare, fiindca nu-i asa ,e quebecoise.
Nu vreau sa povestesc mai multe si sa intru din nou in vizorul disputelor nesfarsite cu persoane bine stiute pe acest forum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ana,

Imi pare rau prin ceea ce treci, ca mama este teribil de greu sa-ti vezi copilul izolat. Totusi, am cateva sugestii referitor la ceea ce ai putea sa-i comunici invatatoarei...spune-i ca un profesor intotdeauna trebuie sa accentueze lucrurile pe care copilul stie sa le faca, pt. ca fiecare elev trebuie sa simta asa-zisul success. Daca n-are nimic pozitiv de spus, adu-i la cunostinta ca e ceva putred in stilul ei de predare. Totodata, avand in vedere ca Tudor e incadrat la categoria 'special education' student intreab-o cum are de gand sa adapteze Individual Education Plan nevoilor individuale ale fiului tau, asa incat si el sa se simta inclus in respectiva clasa. Sint intrebari la care orice parinte are dreptul sa le puna, trebuie doar sa fie in cunostinta de cauza. Nu sint deloc de acord cu ceea ce afirma mai sus Danro ca emigrantul tot emigrant va fi, absolut deloc chiar, face parte din acea atitudine de a ne baga capul intre umeri, in loc de a lua o pozitie, este mai comod, tacerea si atitudinea de complezenta nu sint intotdeauna cele mai bune solutii....chiar azi discutam la facultate, ca unii parinti care nu cunosc 100% limba au anumite reticente cand se intalnesc cu profesorii (pe care-i vad ca pe niste experti in domeniu), si au automat un sentiment de inferioritate deplin nejustificat. Parintii au un rol extrem de important, fie ca sint nativi sau emigranti (ca sa nu mai spunem ca procentul elevilor emigranti este de peste 60% ma refer aici la unul din boardurile de aici). Problema este ca unii din profesorii educati in sistemul vechi de aici le vine destul de greu sa-si adapteze lectia de 15 ori astfel incat sa satisfaca fiecare categorie din clasa (ex. ESL, autisti, ADD, inzestrati, samd), si de aici apare si izolarea destul de des intalnita a unora dintre copii.

Si Ana, inca o chestie pe care nu stiu daca o stiai....daca copilul tau se loveste in pauza, afla ca tu, ca parinte, ai dreptul sa-l dai in judecata pe respectivul profesor care supraveghea, pt. ca in asta consta responsabilitatea. Deci fa o vizita la scoala si pune-le aceste intrebari.

Daca nu ai rezultate satisfacatoare cu respectiva profesoara, aminteste-i ca ai vrea doar sa ai o 'confidential conversation' cu directoarea scolii despre progresele inregistrate de fiul tau in clasa, modificarile pe care profesoara ar trebui sa le faca si pe care ai dori sa le vezi concretizate cat mai curand si bineinteles comunicarea dintre profesor-parinte care ar putea inregistra ameliorari de ambele parti .

PS: Ana, daca te pot ajuta cu ceva concret, poti sa-mi scrii.

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mona_B spune:

Pfui, ca nu mai pot de ras!
Iar "Strainezia"-i de vina pentru problemele nenorocitului de emigrant.
De parca in Romania nu se intampla accidente similare la tot pasul; si dreptatea e tot de partea celui mai tare. Daca Danro ar avea interesul sa citeasca la subiectul despre gradinite samd. ar avea destule de descoperit. Insa problema lui e binecunoscuta si in loc sa propuna o solutie, ofera sceneta tipica: deschide usa, baga capul inauntru, bombane ceva nemultumit apoi iese trantind usa-n urma lui.
Pe unii nu-i mai scoti din ale lor in vecii vecilor.
Si eu sunt de acord cu fetele, trebuie sa-ti aperi drepturile, totul e sa nu te lasi intimidat. Nu-i usor, insa daca-ti ingropi capul in nisip ce rezolvi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mona_B spune:

Sorry, nu de necazul Anei radeam, sa-mi fie cu iertare, ci de atitudinea lui Danro.
Asta se numeste "atitudinea ciobanului mioritic in fata mortii" sau acceptarea cu resemnare a sortii, tema de compunere la cls.a VIII-a pe vremea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

Vezi ca incalci multe puncte din regulamentul forumului.Administratorii forumului unde sunt oare?
Eu nu m-am luat de nimeni, ci doar mi-am expus parerea.Vezi ca cine rade la urma,rade mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Fetelor ,

Dan,

va multumesc foarte, foarte tare, pentru interventii; mi-am remontat moralul datorita voua, si mi-am pregatit azi un plan de "atac" in trepte, asa ca saptamana viitoare voi avea intilniri cu: Centrul de Autism Laval, Comisia Scolara, scoala (directoare, invatatoare si acompaniatoare), si daca asta nu va rezolva nimic...in final plingere scrisa; pentru ca ceea ce am scris pe topic,a fost o parte mica din toata povestea asta care dureaza din noiembrie incoace;
Ira, ai dreptate, am invatat treptat sa imi controlez emotiile, pentru ca mereu trebuie sa imi amintesc ca Tudor e primul care sufera din greselile mele de abordare;
Dan,
primul impuls a fost si pentru mine de a-i invinovatii pe quebecosi, de a dezvolta, cum spuneau Ira si Emilly, complexele imigrantului; numai ca nu-i gasesc nici mai rai nici mai buni decit noi, in general vorbind; aici la scoala asta am avut ghinionul sa dau peste un colectiv mai "patriarhal", care n-a prea interactionat cu imigrantii, locuiesc in afara Montrealului in zone aproape 100% quebecoase si lucreaza-la scoala- unde inca sunt raritate copii nostrii, de imigranti, de unde o parte din problemele copilului....; invatatoarea se apropie de pensie, si probabil si uzura o face...cum e, pentru ca am vazut-o in general destul de lipsita de rabdare cu copii; ar fi trebuit sa am alta acompaniatoare de la comisia scolara, directoarea a tras sforile si mi-a bagat pe git o fatuca ce habar n-are ce inseamna nevoile copilului autist, si pe care, dupa ce am gasit-o ajutind alt copil in orele cind ar fi trebuit sa fie cu Tudor, trag concluzie c-o foloseste invatatoare ca ajutor personal; si asta trebuie lamurit, dar in locul raspunsurilor am primit deocamdata bilguieli a directoarei ca "nu-i necesar sa fi avut experienta cu copii autisti", si m-a refuzat cind i-am cerut calificarile; sper sa ajung si acolo cu lamuririle...
in Romania intr-adevar nu as fi avut necazurile astea, pentru ca acolo nu s-ar fi pus problema integrarii unui copil autist nevorbitor si aproape rupt de lume intr-o scoala normala; aici tot terapiile lor, echipa de profesionisti de la Saint Justine, Centrul de Autism, aproape toti-quebecosi, mi-au recuperat copilul, care azi se deosebeste putin de ceilalti, printr-o personalitate mai rigida si mai puternica, prin dificultati de adaptare sociala, dar care a dezvoltat peste medie, in schimb capacitatile matematice, computer, memorie, etc ;

nu pot decit sa in fata lor, a quebecosilor care au lucrat in anii astia cu copilul meu,si a profesionalismului majoritatii dintre ei;
si cred ca topicul nostru ar trebui sa mearga inainte cu subiecte mai vesele, si mai interesante,

merci , la toti

http://community.webshots.com/user/montrealpoze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Ma gandesc ca totusi poate Quebecul e putin diferit in privinta emigrantilor fata de alte provincii canadiene. Am mai citit pe ici pe colo despre quebecosi ca sunt mai nationalisti, asta o stiu poate mai bine doar cei care traiesc acolo. Bunaoara, un prieten din Laval imi povestea ca fetita lui luase un calificativ mai mic la franceza, iar prietenul meu a vorbit cu profesoara si a vrut sa stie ce a gresit fetita, era vorba de franceza vorbita, nu un test scris. El s-a dus la scoala cu buna credinta, vrand sa stie ce mai are de lucrat cu fetita, iar profesoara i-a spus ca nu a gresit nimic copila, doar ca ea nu crede ca un copil emigrant poate vorbi la fel de bine franceza ca un nativ. Ei, pe chestia asta prietenul meu s-a enervat si a facut reclamatie pe motiv de discriminare iar fetita a aprimit calificativul maxim, pentru ca profesoara nu a putut sa demonstreze ca fetita gresise cu ceva.
Si e posibil ca la scoala sa fie mai mare discriminarea, caci copiii pot fi mai usor discriminati decat adultii.
Pe mine aici m-a imprsionat invatatoarea fetitei mele, Roxana e mai avansata decat alti copii si am intrebat invatatoarea daca lucrand noi acasa cu ea nu se va plictisi la scoala. Iar invatatoarea ne-a spus ca nici vorba, e datoria ei sa se asigure ca toti copiii sunt stimulati dupa capacitatile lor si ca nici unul nu e lasat deoparte, ca nu poate avea pretentia ca toti copiii sa invete in acelasi ritm. Mie mi-a placut teribil chestia asta, sper ca nu e un caz izolat in Ontario. Mai sper doar ca invatatoarea lui Tudor e un caz izolat in Quebec si ca se poate si mai bine.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Ana, si pe mine m-ai facut sa plang.

Dumnezeu sa te ajute,

Cu telefonul pt. Ange s-a rezolvat.

Ideea e ca exista un supraveghetor CLSC gratis, asigurat de stat, si ca sta in clasa vreo saptamana, fara sa intervina, intr-un colt, si o sa vada cum se simte Tudor in colectivitate si....daca e discriminat. De profa sau de ceilalti copiii, pt. ca e de datoria ei sa faca ceva sa-l integreze.

Adevarul e ca generatia 3-a ar trebui sa mai faca cate un update dpdv profesional, ca ne omoara cu zile, incepand cu vitezele fulminante de pe autostrazi si terminand cu meseriile din care nu mai ies la pensie. Babyboomerii lui peste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Nu sunt mai nationalisti, numai ca ei primesc emigranti aici in Qc de numai 10-15 ani, sunt inca toddleri dp asta de vedere. Nu stiu inca cum sa reactioneze. Unii se uita la noi cum se uitau romanii la sotul meu cand realizau ca a emigrat in Ro....ca la un extraterestru....dar nicidecum negativ. Pe la noi minoritatile vizibile sunt incomparabil mai putine, de ex. Pentru ei e nou, atat.

Mergi la inceput
Mergi la inceput