Sezatoarea canadiana (39)
Raspunsuri - Pagina 14
Ira spune:
Of, Dumnezeule. Adevarul e ca nu stiu cum as reactiona daca mi-as recupera copilul ranit de la scoala, dar in nici un caz...nu as ramane pasiva.
Bafta, Ana, si mai cauta si alte scoli, daca ai timp, ca e plin Lavalul de ele.
Donia spune:
Mai, Ana, Ira, se mai intampla... Si eu mi-am luat copila insangerata de la day-care si am fugit la urgente. Profesoara (sau cum sa-i zic) era alba la fata de spaima si jena, ii venea sa intre in pamant cand ne-a vazut, dar o stiam destul de bine si era o femeie tare de treaba, buna profesionista si tare sufletista. Asa ca am investigat incidentul, am inteles ca a fost un accident fara vinovat. M-as fi suparat tare daca ar fi fost lipsa clara de supraveghere, dar s-a intamplat doar pentru ca fetita s-a dezechilibrat si a cazut pe niste cuburi cu care chiar ea se juca, n-a impins-o nimeni... a fost un accident.
Si acum vreo cateva luni mi-a povestit fratele meu ca l-au sunat de la scoala sa vina pentru copil, si i-au spus ca deja chemasera si salvarea... va dati seama! Cand a ajuns acolo, nepotu' avea un bat infipt in mana, hemoragia se oprise deja, iar la spital nici macar nu l-au cusut, dar i-au facut un pansament impresionant cu care s-a dat mare la toti colegii! El alergase cu batul in mana si s-a impiedicat si batul i-a intrat in mana, din fericire doar superficial.
Ana, sa stii ca pielea capului e foarte puternic vascularizata si de obicei curge mai mult sange decat in alte zone, pare impresionant, dar de cele mai multe ori nu e. Sper ca nu a fost nimic prea grav nici la voi.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
columbiana spune:
Donia draga,
supararea mea nu vine in nici un caz de la faptul in sine ca s-a lovit, se intimpla copiilor (bine ca nu-i grav), am si eu ceva cicatrici de buna purtare amintire din vremurile alea;
oful meu vine de la faptul ca, fiind printre doar 2-3 imigranti in toata scoala, in plus un copil cu probleme (autist) aici "la tzara", este privit si tratat ca un extraterestru;
incepind cu invatatoarea, care n-a reusit sa creeze un cadru amiabil, astfel ca de cite ori merg la scoala mi se stringe sufletul cind il vad ocolit de restul copiilor (am stat in dimineata asta in masina cu lacrimile in ochi vreo 10 minute uitindu-ma cum un coleg se juca cu o minge si Tudor i-o cerea frumos, apoi umbla dupa el ca un catelus, poate-poate ii va pasa si lui, degeaba, si supraveghetoarea-ciudat-ca sunt vreo 10-15 toti, era mereu cu spatele la Tudor, dupa ce numai ieri avuse accidentul), cind la fosta scoala avea o multime de prieteni (i-au incropit o mica serbare de ramas-bun, cu cadouri, i-a trimis fosta invatatoare un plic de Mos-Craciun cu desene de la copii, poze, un mic cadou, etc, dar atmosfera era creeata de invatatoare de acolo, extraordinar de profesionista, si placuta), la invatatoarea asta- o nulitate- care mereu se plinge de el, ii tot face foi de observatie, ultima cu o zi inainte de accident, motiv: Tudor facuse un bulgar de zapada-ningea, si era frumos- fara sa dea in nimeni cu el pentru motivul ca...daca ar fi dat in cineva si ranit vreun copil...cu un bulgare facut de minutele de 5 ani...;
astea-s ultimele ispravi...ca ar mai fi o gramada, in decembrie, dupa inca o gafa a lor cind au enervat copilul in ultimul hal de-a ajuns sa faca o criza de istericale cu trintit pe jos si sufocat, am ajuns la directoare care a recunoscut ca vina le apartine 100%, am discutat, am primit nota explicativa scrisa de la invatatoare si acompaniatoare si...cit a durat, vreo 2-3 zile;
acu' ma gindesc sa fac o plingere scrisa la Comisia Scolara, dar sa-l mut iarasi in cursul anului, nici asta nu-i o solutie;
de Mos Craciun l-am trimis pe barbatu-meu cu "atentii" la invatatoare, acompaniatoare si supraveghetoare, sperind ca poate se va schimba ceva, dar vad ca nimic; si, repet, nici la gradinita nici la scoala din Saint-Laurent nu am avut niciodata stfel de probleme cu el; este un copil autist dar fara deficiente intelectuale, non violent, prietenos si vesel, singura rigiditate apare cind intervine la adaptarea la o schimbare neobisnuita de program, sau cind este separat de restul grupului, a clasei;
http://community.webshots.com/user/montrealpoze
Donia spune:
Ana, dar e de-a dreptul revoltator. Ma doare inima pe mine, si de fapt inca din primul tau mesaj ma miram de toata tevatura facuta la scoala pentru bulgarele de zapada. Tu stii mai bine cum ar reactiona baietelul daca ar fi mutat, dar imi imaginez ca iti e tare greu acum, in mod clar nici asa nu ii e bine. Iar invatatoarea asta... e tanara, nu are experienta, sau e doar nesimtita?
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Ira spune:
:((((
Of doamne, teribiiiiil. Nu pot sa cred. Ana, fa plangere, ca asta e sistemul aici. Trebuie sa demonstrezi ca ti-a fost copilul discriminat pe motiv de boala.
Ira spune:
Uh, m-am enervat teribil.
Ana,
1. in primul rand trebuie sa-ti scoti din cap treaba asta cu emigrantii, eu am vazut multe filme la facultate - cazuri teribile prezentate ca exemple negative din scolile de aici..... cum se discriminau ei pe ei insisi, deci nu are nici o legatura...
...stiu ca noi avem tendinta sa fim un pic complexati pe motivul asta, dar nu e cazul absolut deloc.
2. O ipoteza explicabila ar fi ca profa incearca sa faca tot posibilul sa-l indeparteze pe Tudor din alte motive, din motivele bolii sale si pentru ca este mai dificil à gérer (nu stiu cum se traduce asta). Ea vrea sa-i fie comod in clasa si sa n-o doara capul.
3. Fa-i plangere, o sa vezi ca functioneaza, iti spun din experienta proprie. Nu sta fara sa faci nimic, doar tu poti schimba situatia. Trebuie s-o pui la punct. Datoria ei de prof. este sa se implice si psihologic, si social, nu numai didactic, in viata copilului tau. Daca ea nu incearca sa-l integreze in grupul colegilor, ea nu isi face datoria. Atat.
4. Sa nu cumva sa-i arati ranchiuna sau sa te exteriorizezi, chiar daca e f dificil.....e total neprofesonist. Ii zambesti si-i faci plangere la minister, o sa vezi ce-o sa se intample dupa.
Bafta si asteptam vesti de bine !
mimitete spune:
Mie mi-au dat lacrimile din ce a scris Ana si concur cu ideea lui Ira.
Poate sa mai faci o ultima incercare de a vorbi atit cu invatatoarea cit si cu cele de la service de garde dar daca tu zici ca nici cu "atentiile" nu a mers.
Iti tinem pumnii strinsi.
Mihaela
Simonna spune:
Donia, Irina,
Ana are dreptate. Si cu bulgarii si cu atitudinea supraveghetorilor. Radu a incaltat zilele trecute o mustrare scrisa, "carnet de vie" ii zice, cea mai grava apostrofare in scoala lor - aceeasi stupida Commision Scolaire Laval, scoala e in Chomeday - pentru ca n-a stat in picioare la rind cind copiii erau grupati sa intre la clasa ci pe jos, in zapada. Cica asta insemna ca "se juca". Am vrut sa fac circ, pina la urma am lasat-o balta, dar eu nu inteleg cum pot lua aceeasi pedeapsa pentru ca isi dau in cap, literalmente, si pentru ca se joaca dupa ce a sunat clopotelul. Tot o s-o intreb pe invatatoare la prima sedinta!
Cind am luat copilul la bani marunti mi-a spus ca erau avertizati ca primesc "carnet de vie" daca se joaca dupa ce se suna dar si daca ARUNCA CU BULGARI. Ceea ce iar e aiurea, pentru ca ii lasa sa se dea pe gheata, in gasca, se duc mai in spatele scolii si se tirasc si se arunca pe muntii aia inghetati de zapada si asta nu li se pare periculos, nici un supraveghetor nu da pe-acolo, cel putin asa zice Radu, da' bulgarii sint, mama lor de bulgari.
Acum, mie felul in care se face scoala, felul in care ii ajuta sa acumuleze informatia, cit stiu eu, ca-i doar clasa 1-a, imi place, nu critic sistemul de invatamint propriu zis, ci felul in care ii incalta pe copii cu tot felul de vini mai mult sau mai putin imaginare, ca sa-i uniformizeze, sa n-aiba ei bataie de cap.
Si, pe bune, depinde de profi si educatori, dar multora nu le pasa. Anul trecut, cind Radu a inceput scoala in Laval venea dupa 2 luni de clasa ajutatoare franceza, habar n-avea, intelegea strict basic. Da' el e dragut si raspundea "da" la orice intrebare, sa nu supere pe nimeni. Asa m-am trezit pusa in situatia de a imi asculta copilul raspunzind "oui" la "Radu, c'est vrai que tu aimes poigne' les enfants?" Cind am intrebat-o pe educatoare daca e convinsa ca Radu a inteles a ridicat din umeri, cica nu s-a gindit la asta. Cum, frate, ca eu spusesem si cui nu voia sa m-asculte, scrisesem cu majuscule pe toate formele de inscriere, pe toate formularele, la scoala, la service de garde ca nu stie franceza! Si s-a dovedit ca nu intelegea, pe bune. (De altfel, asa am invatat noi, in familie, verbul "Poigner" in sens de dat cu pumnul, bataie etc, ca habar n-aveam noi, darmite copilul non-francofon!)
Ana, citeodata merita sa faci reclamatie! La mine a tinut, nu-l vazuse nimeni pe Radu lovind o fetita, care a cazut peste altii si care etc.., dar i-au dat carnet de vie... Ca se nimerise pe-acolo. M-am dus si-am intrebat cine-a vazut, pe ce considerent... Au vorbit cu supraveghetorii, nimic. Nimeni nu stia ce se intimplase. Pina la urma au spus copiii ca au alunecat toti pe gheata, in gasca lor de fraieruti de 6 ani... Si s-a sters mustrarea, ca pe ei nu-i intrebase nimeni!
Poate incerci sa vorbesti din nou cu invatatoarea, desi pare a nu avea nici un sens... Daca ea are o bucurie sa ii dea lui Tudor buline peste buline negre, puii mei, ca zapacesti complet un copil tot transmitind mesajul asta negativ, ca nu-i bun de nimic... Trebuie sa vorbesti cu ea... N-are voie sa-i submineze increderea in el in felul asta!
Uf, asa-s de indignata...
Ma tot intreb ce-as fi facut daca Radu ar fi umblat asa, dupa mingea aia... Ma apuca si nervii si tristetea. Ana, tu nu-i poti explica lui Tudor sa ceara sprijinul adultilor in situatii de-astea?
Sau poate poti tu sa vorbesti cu ceilalti copiii... Stii, cind il iei de la scoala, cind sint acolo toti, vezi si tu ce copil ii place lui, vorbeste cu el, si incearca sa vorbesti, eu ma povestesc cu toti copiii pe-acolo, lucruri mici, cum te cheama, ce faci, te joci fain cu Radu, uite el zice ca tu esti tare dragut ...
Vorbeste din nou cu directoarea... Cere un sfat medical de la dr. lui Tudor, cum sa faci tu, ca mama, ca lui sa-i fie usor cu integrarea asta...
Sint lucruri pe care nu le stiu, tare-mi pare rau ca nu pot sa te ajut mai mult de-atit... Sint sigura ca exista o iesire care sa nu-i afecteze echilibrul lui Tudor, poate scoala nici nu-i proasta, doar invatatoarea e cretina, zau!
Trebuie adusa la normal invatatoare aia cumva... Poate sa-l mute in alta clasa?
Cu drag,
Simonna
Crinia spune:
Buna dragelor!!!
Ana imi pare rau pentru baiatul tau. Stiu ce simti, deoarece si de fratele meu cam si-au batut joc profii, cauza fiind ghinghiiala (defect al vorbirii). Mama mea cind il lua de la scoala era stresata, de multe ori venea cu ochii plini de lacrimi. Fratele meu nici nu vroia sa se duca la scoala, dar cind mama mea il lasa la usa clasei minuta lui ii tremura. El avea o frica de profesoara. Ea fiind uneori agresiva datorita faptului ca fratele meu nu putea sa se exprime repede, de asemenea si cind cineva din colegi ii spuneau ceva sau se certau (ca intre copii) ea era indiferenta. Dar aceasta a fost in tara. Si toate plingerile facute catre directie nu a adus careva imbunatatiri. Ca rezultat fratele meu era intotdeauna nervos, stresat si nu avea prieteni. Si cel mai important ca a fost in perioada cind era destul de mic si abia se forma ca personalitate.
Aici insa eu cred ca trebuie neaparat sa faci tot posibilul. Mai ales ca sistemul e facut ca copii sa fie protejati de orice descriminare. Succese si tinem pumnii.
Cricor ziceam si eu ca trebuie schimbat carnetul de conducere si health card, anuntat la banci, companiile de credit, Revenue Canada.
Insa nu stie nimeni ,daca vreau sa ramint ca rezident a Quebecului ce tb sa fac. Sau daca ma transfer cu traiul in Ontario oricum voi fi rezident al Ontario deoarece voi avea resedinta acolo?
Pupici la toti
Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005)
Oare cit avem?
Ica 1975 spune:
Denisa- felicitari pentru strumfita , sa fiti sanatosi si sa te recuperezi cat mai repede.
Laura, felicitari pentru cetatenie .
Ana, imi pare rau ca trebuie sa treceti prin asa ceva, este destul de delicat, mai ales pentru copil, iti doresc sa poti face pentru fiul tau ceea ce este mai bine pentru el.
Ica
Propriile fapte te fac sa fii insemnat sau neinsemnat.