Despre valorile romanilor

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Inaioana, te-am prins...Pai asta ti-era documentarea? Deci tu esti cea care merge pe principiul "crede si nu cerceta", altfel nu se explica faptul ca daca ai citit o carte, ai si "aderat " entuziast la continutul ei...
Din cate am inteles, dupa parerea ta , pe vremea lui Iisus, nici vorba de crestinism, fiindca Iisus era evreu...
Crestinismul are o mie si ceva de ani, pentru ca Iisus abia se nastea acum 2000 de ani, nu?
Ortodoxia apare abia dupa marea schisma in lume, pana atunci dogmele si sfintii ortodocsi erau in afara lumii...
Iar biserica romana, inainte sa fie autocefala, nu exista!!!
Ei, dar astea sunt treburi care tin de teologie, noi vorbeam de adevar istoric, si oricum nu putem discuta daca nu stabilim mai intai un lucru: tu esti de nationalitate romana? ca, altfel nu are rost sa purtam un dialog al surzilor, dupa cum stii istoria e un domeniu al subiectivitatii, se pot scrie si istorii paralele...
Scuze, revin, acum am o treaba urgenta...Ioana (8 luni) a facut kk...Pardon

Daca tu ai inteles ca am citit "o carte" si am aderat la continutul ei...pe cuvant daca vad de unde ai inteles asta
Cartile de Boia pe care le recomandam ca lectura mi se par interesante si sunt chiar pe subiect : prima pe miturile romanesti si a doua pe ideea de natiune, in general (adica la nivel international). Si faptul ca sunt de acord cu punctele de vedere ale acestui istoric reputat, nu semnifica ccc ca as fi citit o singura carte sau ca am invatat istorie citind doar acest autor.

In rest :
- Pe vremea lui Isus, nici vorba de crestinism, corect! si nu pentru ca el era evreu ci pentru ca ccc crestinismul nu exista.

-Crestinismul are o mie si ceva de ani, aproape doua daca vrei neaparat, da

-ortodoxia a aparut dupa marea schisma, da; atunci i s-au stabilit dogmele

- biserica ortodoxa (si nu numai) in tarile romane exista dar nu era biserica ortodoxa romana

Si, da, sunt de nationalitate si etnie romane, din parinti de nationalitate si etnie romane. Sper ca ma consideri eligibila pentru discutie.

Totusi, tin sa spun ca nu are nici un fel de importanta nationalitatea cuiva, asta nu il poate face mai putin apt sa participe la o discutie oricare ar fi ea. Doar daca ii lipsesc argumentele poate fi exclus dintr-o dezbatere, dar atata vreme cat e o dezbatere sttintifica, bazata pe argumente, ce-ti pasa ce nationalitate am eu?

Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Da uite, sincer vorbind, mi se pare ca nici lumea aia in care traiti voi nu e real solidara. E puuuutin mai prospera, si mai dornica de a-si pastra o impresie buna despre ea insasi

probabil, o fi cum spui tu...experientele mele sunt diferite. la uraganele de acum doi ani, au cazut o gramada de copaci si ne-au barat drumul, pe strada noastra fiind atunci doar doua case. am incercat noi sa taiem intai cracute si ramurele ca sa putem ajunge sa taiem si trunchiurile cazute si ne-a apucat seara fara sa mutam macar un copac. si vine un nene, nechemat de nimeni, cu un tractor. in 15 minute ne deblocase drumul. era un vecin de pe alta strada si ma indoiesc ca a plecat el prin imprejurimi sa vada daca toata lumea e okay numai pentru impresia generala. si nu e singurul care ne-a batut in poarta sa vada daca suntem vii, intregi sau avem nevoie de ceva. la randul nostru, am facut la fel.

Depinde unde locuiesti,in Florida spiritul este mai latin ca sa zic asa,si solidaritatea exista,oamenii sint mai calzi in schimb in California si mai ales in nordul Californiei oamenii sint f reci.In unele locuri sa iti saluti vecinul si sa il intrebi ce face constituie un amestec in viata respectivului vecin si risti sa te intrebe uracios Care e problema ta de il intrebi pe el ce face!!.

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

[/quote]

Daca tu ai inteles ca am citit "o carte" si am aderat la continutul ei...pe cuvant daca vad de unde ai inteles asta
Cartile de Boia pe care le recomandam ca lectura mi se par interesante si sunt chiar pe subiect : prima pe miturile romanesti si a doua pe ideea de natiune, in general (adica la nivel international). Si faptul ca sunt de acord cu punctele de vedere ale acestui istoric reputat, nu semnifica ccc ca as fi citit o singura carte sau ca am invatat istorie citind doar acest autor.

In rest :
- Pe vremea lui Isus, nici vorba de crestinism, corect! si nu pentru ca el era evreu ci pentru ca ccc crestinismul nu exista.

-Crestinismul are o mie si ceva de ani, aproape doua daca vrei neaparat, da

-ortodoxia a aparut dupa marea schisma, da; atunci i s-au stabilit dogmele

- biserica ortodoxa (si nu numai) in tarile romane exista dar nu era biserica ortodoxa romana

Si, da, sunt de nationalitate si etnie romane, din parinti de nationalitate si etnie romane. Sper ca ma consideri eligibila pentru discutie.

Totusi, tin sa spun ca nu are nici un fel de importanta nationalitatea cuiva, asta nu il poate face mai putin apt sa participe la o discutie oricare ar fi ea. Doar daca ii lipsesc argumentele poate fi exclus dintr-o dezbatere, dar atata vreme cat e o dezbatere sttintifica, bazata pe argumente, ce-ti pasa ce nationalitate am eu?

[/quote

Inaioana, despre BISERICA si despre CRESTINISM putem vorbi din ziua cinzecimii, la 50 de zile dupa INVIERE , atunci cand Domnul Iisus a trimis Duhul Sfant in lume. Acest moment e considerat inceputul crestinismului, intemeierea Bisericii, si s-a petrecut acum 1973 de ani...aproape 2000 de ani, cum zici tu. Din pacate, cum nu putem vorbi de pogorarea Sfantului Duh ca de un adevar istoric, ci doar ca unul de credinta, ne situam cumva intr-un dialog al surzilor. Dar cred ca pe Sfintii Apostoli ii considerati crestini, nu? Si ei au fost contemporanii lui Hristos. Iar Iisus a fost intemeietorul crestinismului, corect?

Ortodoxia a aparut dupa marea schisma doar ca denominatie, dar ea a fost cea care a pastrat neschimbate dogmele Sf Sinoade Ecumenice de dinainte de schisma, fiind astfel continuatoarea Bisericii Apostolice si Sobornicesti, asa ca este veche de aproape 2000 de ani, si acesta este un adevar istoric. Inainte de schisma exista o singura Biserica Catholica, dupa schisma, o ramura a prluat denominatia(catolica), dar a modificat esential dogmele, iar cealalta a adoptat o noua denumire, pastrand insa adevarurile de credinta (cerceteaza si vei afla)

Cat despre ortodoxie pe acest pamant, ma bucur ca te-ai razgandit singura...Nimeni nu a spus ca exista BOR, dar noi vorbeam despre religia ortodoxa, ca valoare a acestui neam, care are o vechime cu mult mai mare decat autocefalia...

Iarta-mi curiozitatea in ce priveste nationalitatea, dar ai facut referire la preluarea ortodoxiei pe filiera slava, ceea ce istoric e un fals, si lasa loc si altor speculatii antiromanesti. Inaioana, noi avem Sfinti Romani Ortodocsi, martiri, ierarhi, mucenici, cuviosi, care au trait cu mult inainte sa se fi increstinat rusii

Mergi la inceput

Am vazut ca a deschis Cataghe un topic despre Casa Regala.
V-ati pus vreodata intrebarea de ce Familia Regala a Romaniei a trecut la religia ortodoxa, desi era o familie care venea din Apus, din alta traditie? Credeti ca din oportunism sau lipsa de coloana vertebrala? Eu as zice: tocmai pentru ca aceasta era una dintre valorile romanesti, pe care trebuia sa o impartasesti, ca sa fii considerat roman...

Inaioana, uite, in calendarul ortodox, la 26 martie, sunt Sf Mucenici Montanus si sotia lui Maxima(primii Sfinti mucenici pe aceste pamanturi), la 12 aprilie e Sf Mucenic Sava Gotul, un Sfant care a trait in partile Buzaului, omorat prin inecare la anul 314, la 28 februarie, Sfintii Cuviosi Casian si Gherman, au trait pe la anul 450, calugari localnici de pe aceste meleaguri, care au calatorit in centrele duhovnicesti (Ierusalim, Constantinopol,Roma)
Ei, or fi doar mituri...

Si apropo de eroi si martiri, la LOVITUTIA aia din decembrie au murit niste copii. Pe ei unde-i socotim, la martiri ai neamului, sau la mituri, sau la fraieri (ca oricum istoria au facut-o altii atunci, nu?). Eu una, dupa evenimentul respectiv, cazusem intr-un scepticism crunt, dar e ceva vreme de cand m-am convins ca viata asta nu are nici un sens fara anumite valori...

Mergi la inceput

Doina, eu am privit problema mai degraba etimologic. Daca o privesti prin prisma credintelor ortodoxe, atunci ai dreptate. Eu, obiectiv vorbind, nu pot accepta ideea ca ortodocsii sunt continuatorii adevaratei credintze (etimologic asta inseamna "dreapta credintza" ) , pentru ca si alte denominatii au aceeasi pretentie. pana la urma toti sustin ca doar confesiunea respectiva e mantuitoare. Daca privesc prin prisma ortodoxa atunci, da e veche de aproape 2000 de ani, dar asta e credintza nu stiintza, atata tot. Evident, iti respect aceasta credintza!

De asemenea cand m-am referit la filiera slava, aveam in vedere limba in care s-au redactat izvoarele la care ne referim atunci cand vorbim despre inceputurile ortodoxiei pe teritoriul Romaniei, limba in care au avut loc slujbele ortodoxe multa vreme, limba administratiei in acea perioada si tot asa. Asta e deja dezbatere istorica...

In ce priveste Familia Regala a Romaniei, sunt perfect de acord cu explicatia ta, dar lucrurile trebuie puse in contextul vremii lor. Adica era firesc sa se procedeze asa la acel moment cand aceste lucruri erau atat de importante.

Despre cei din Calendarul Ortodox, nu contest ca au existat in realitate, nationalitatea lor imi este insa necunoscuta, drept sa-ti spun. Este greu de precizat nationalitatea cuiva care a trait cand conceptul de natiune (atat de tanar de fapt!) nu exista. Ia exemplul lui Matei Corvin sau Iancu de Hunedoara...sunt romani, unguri sau ce? Ca si noi si ei ii consideram "ai nostri"...
Mie amestecul asta de ortodoxie si nationalism imi da fiori.
Si pana la urma si rusii, sarbii, grecii etc sunt ortodocsi (de aceea m-am referit la BOR mai devreme)..ca n-avem noi monopol...adica nu o pot privi ca pe o valoare autentica romaneasca, intelegi in ce sens.

Cei care au murit la Revolutie sunt eroi, martiri...dar ce treaba au cu ortodoxia?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Ma scuzati ca am aruncat si eu un ochi pe aici, dar am niste nelamuriri. Despre ce e vorba aici? Despre valorile morale ale romanilor in general sau despre valorile morale prevazute in religie? E o discutie despre valori morale sau cum a aparut crestinismul?
Ma rog, ceea ce vreau sa spun este ca nu inteleg de ce trebuie sa conditionam valorile morale ale romanilor (care coincid si cu valorile morale universale) de religie. Ce religia a inventat moralitatea? Eu cred ca moralitatea o deprindem de cind ne nastem, prin educatia parinteasca mai intii si apoi prin perfectionarea socio-culturala la care sintem supusi de-a lungul vietii. Moralitatea este puterea de a face distinctia dintre bine si rau, iar ceea ce este rau si face rau nu poate fi moral. Iar aceasta moralitate pe care eu o vad in acest fel, se invata inainte de a afla despre religie. Moralitatea romanilor si a tuturor oamenilor in general, nu este data numai de religie, pt. ca nu toti oamenii sint bisericosi, iar cei necredinciosi nu sint obligatoriu niste oameni imorali cum nu toti credinciosii sint absolut toti niste oameni morali. Oamenii isi guverneaza viata dupa niste reguli stabilite de catre societate a fi morale care isi gasesc coincidenta si in religie dar asta nu inseamna ca religia a stabilit aceste reguli. In fine n-am nimic cu religia nu ma intelegeti gresit, religia ne inspira si ne invata valori morale, dar cei care nu isi cauta sursa in religie nu inseamna ca ar fi niste oameni imorali.

Mergi la inceput

Mie amestecul asta de ortodoxie si nationalism imi da fiori.
Si pana la urma si rusii, sarbii, grecii etc sunt ortodocsi (de aceea m-am referit la BOR mai devreme)..ca n-avem noi monopol...adica nu o pot privi ca pe o valoare autentica romaneasca, intelegi in ce sens.

Cei care au murit la Revolutie sunt eroi, martiri...dar ce treaba au cu ortodoxia? [/font=Comic Sans MS][/green][/

Inaioana[red][/red, cred ca am sesizat ce iti da fiori... Ca nu intelegeam de ce sunt acuzata de nationalism...Cred ca numele topicului a creat confuzie. Eu nu m-am referit nicicand la valori care ar fi doar ale romanilor, ci mai degraba la valori pe care romanii le-au avut, si care azi sunt cazute in desuet.
Sunt invalurite,cum ar zice Darael, sunt acoperite de parfum de levantica, si daca le scoti din sertarul cu amintiri , provoaca in cel mai bun caz zambete...

Dar faptul ca ortodoxia este o valoare a sarbilor, grecilor, rusilor, o face sa fie mai putin autentic romaneasca? Sau faptul ca si alte neamuri au eroi si martiri, inseamna ca romanii trebuie sa-i iubeasca mai putin pe ai lor?
Poate o sa am timp odata sa postez aici un ACATIST al unui Parinte roman contemporan, inchinat lui Mihai Eminescu. Ai zambit, Inaioana, sau te-a pufnit de-a dreptul rasul?

Mergi la inceput

quote:
Poate o sa am timp odata sa postez aici un ACATIST al unui Parinte roman contemporan, inchinat lui Mihai Eminescu. Ai zambit, Inaioana, sau te-a pufnit de-a dreptul rasul?

De ras nu am ras, nu rad in hohote prea des.
Dar am facut asa: intai mi-am ridicat sprancenele a mirare si nedumerire,(la cuvantul "acatist"), am mijit okii ca sa pricep mai bine (la "Parinte roman contemporan") si am zambit in final (la "Mihai Eminescu") dar fara sa mi se vada dintzii.

Dupa cum iti imaginezi am o problema si cu cultul lui Eminescu, dar, din nefericire (pentru mine ca tare imi place sa combat cu voi) n-am timp acum sa dezvolt explicatia. Promit sa revin cu asta!

Mergi la inceput

[/quote]

[font=Comic Sans MS

Dupa cum iti imaginezi am o problema si cu cultul lui Eminescu, dar, din nefericire (pentru mine ca tare imi place sa combat cu voi) n-am timp acum sa dezvolt explicatia. Promit sa revin cu asta!

poze cu mami, tati si katja[/font=Comic Sans MS]
[/quote]

Cu care voi, mai sunt si altii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

quote:
fdoina

Cu care voi, mai sunt si altii?

Ar mai fi si altii daca ar fi mai clara tema topicului...

Mergi la inceput