Despre valorile romanilor

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by oz

quote:
Originally posted by fdoina
[Da uite, sincer vorbind, mi se pare ca nici lumea aia in care traiti voi nu e real solidara. E puuuutin mai prospera, si mai dornica de a-si pastra o impresie buna despre ea insasi
.australienii sunt o natie care dau un alt inteles cuvantului solidaritate si sa fie etichetati ca prefacuti este foarte jignitor ."a world in which everyone demands rights but do not accept responsibilities, will be an unequal and even dangerous and discordant world." Malcolm Fraser

Oz,Doina n-a etichetat pe nimeni,a spus doar cum i se pare ei ca ar fi in alte parti,nu trebuie sa ne certam acum.
Uite ,cam asta am remarcat si in diverse filme si documentare,referitor la americani de data asta.Ei au un simt al comunitatii,stii,au fraza aia :"sa dam inapoi sociatatii",fac voluntariat,proiecte comunitare,etc.,ceva ce la noi cam lipseste.Nu stiu daca asa e si in realitate,dar daca ar fi,e ceva ce ar trebui sa invatam si noi.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Uite ,cam asta am remarcat si in diverse filme si documentare,referitor la americani de data asta.Ei au un simt al comunitatii,stii,au fraza aia :"sa dam inapoi sociatatii",fac voluntariat,proiecte comunitare,etc.,ceva ce la noi cam lipseste.Nu stiu daca asa e si in realitate,dar daca ar fi,e ceva ce ar trebui sa invatam si noi.

in Australia este foarte populara abordarea socio-ecologica a comunitatii, pe scurt este vorba de faptul ca un individ nu-si poate atinge potentialul maxim decat intr-o comunitate sanatoasa si puternica. in felul asta fiecare pune umarul la binele comunitatii, binele comun pentru ca de fapt pune umarul la binele personal in acelasi timp. daca privesti mai aproape aceasta abordare este mai crestina decat ceea ce se intampla in ro unde fiecare e pentru el si scopul vietii e sa arati celorlalti ca tu ai mai mult si sa privesti de sus pe cei care au mai putin. daca vrei sa vezi calitatea unei societati/comunitati trebuie sa cantaresti felul cum trateaza categoriile defavorizate (copiii, batranii, mame singure, bolnavi, handicapati, etc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Ma bucur ca au aparut nume noi la topic, ca se cam diluase discutia si se redusese la
Sa recapitulez...Vad ca s-au simtit lezati cei din afara granitelor, cum ca eu am zis ca ne pierdem identitatea, si ca nu respect valorile lumii civilizate...
Mai intai ca eu nu am vorbit despre cei plecati de acasa, ca ei nu au nici o sansa sa uite ca sunt romani...Eu am o sora scumpa in Canada si sunt sigura ca ea va fi romanca toata viata. Ca baietelul ei va fi canadian, sau ca nepotii ei nu vor mai sti, probabil, cine a fost George Enescu, asta-i alta treaba...dar asta a fost optiunea ei personala, si asta nu inseamna ca eu o iubesc sau o respect mai putin...

Dar eu am ales sa raman acasa, tocmai pentru ca nu am vrut ca nepotii mei sa fie romani, si poate ca asta a fost o jertfa, daca e sa ne gandim la nivelul economic si al valorilor care stapanesc astazi societatea romaneasca...
Iar cand am spus ca ne pierdem identitatea m-am referit la noi, cei ramasi acasa, care ar trebui sa vedem daca nu cumva bunicii nostri aveau valori mai autentice decat cele pe care noi tinem sa le infiem, cu orice pret, pentru ca sunt la moda

Iulia, eu cred ca romanii nu mai au respect pentru munca , si-au pierdut spiritul de sacrificiu si toleranta(si ar mai fi si altele, da tu pe astea le-ai amintit), tocmai pentru ca si-au pierdut aceste valori autentice pe care le aveau cei din vechime, si poate nu le-am pierdut noi, ci parintii nostri...De asta pleaca tinerii de acasa, de asta majoritatea copiilor asculta doar manele, pentru ca romanii nu mai stiu sa aprecieze si sa promoveze valori traditionale care poate, ar scoate din impas aceasta natiune

Oz, imi pare rau daca s-a inteles ca eu nu respect valorile altor societati, care e clar ca functioneaza mai bine ca a noastra...Cred ca de vina a fost spiritul polemic pe care l-au impus cativa din participantii la acest topic...Eu respect aceste valori, doar ca nu am incredere in ele...Valorile unei societati laice sunt relative, ele sunt facute de oameni si tot oamenii pot impiedica manifestarea lor...Uite, de libertate se tot vorbeste de vreo cateva sute de ani, crezi ca se poate realiza prin constitutii, legi samd...? Eu ma indoiesc...Tu spui ca oamenii sunt foarte toleranti si solidari in Australia, si nu ma indoiesc de asta , cand am zis ca se prefac(de fapt nu stiu daca a fost cahiar asta exprimarea) altceva am vrut sa spun...Eu cred ca omul in general, fiind orientat de constiinta catre BINE, are tendinta de a-si fabrica o poza buna pentru proprii lui ochi...nu stiu daca intelegi, vorbesc si despre mine, nu despre ceilalti, ne place sa fim buni, generosi, dar nu inseamna ca suntem, chiar daca facem acte de generozitate...Uite sa-ti dau un exemplu, care stiu ca-ti va atinge o coarda sensibila, pentru ca undeva , pe acest site, ai spus un lucru care m-a miscat profund: Eu pot sa fiu o persoana saritoare, sa fac voluntariat si acte caritabile, dar sa-mi ucid in fiecare an cate un copil, pentru ca societatea imi permite asta...
Eu cred in libertate, dar nu in cea pe care ti-o garanteaza statul...
Si cred in toleranta(si cred cu tarie ca si asta e o valoare veche a poporului roman), dar nu ca o lozinca superficiala, ci ca o trasatura de caracter, cu radacini adanci, ca altfel orice vanticel o zboara

Si as fi vrut sa mai vorbim pe aiceadespre Coloana infinitului si Masa tacerii, despre Miorita si Mesterul [/i]Manole, de ce nu - despre copiii plecati de acasa care au aratat lumii o alta fata a Romaniei, dar mi-a cam fost teama sa deschid vorba, ca uite ce s-a intamplat cu Eminescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

doina, ai putea sa-mi spui ce ti-a placut la Mesterul Manole? si cam care ar fi valoarea acestei opere?

am gasit un citat si daca tot are deja o forma si exprima in mare parte ideile mele il pun aici:

"Cine nu a auzit de Mesterul Manole sau de celebra oita Miorita? Cred ca putini. Si mai ales, cati dintre noi nu isi mai amintesc inca patetismul profesorilor de romana care, repetand parca o poezie invatata pe de rost, ne vorbeau despre atitudinea eroica a ciobanasului din balada, care-si accepta moartea cu seninatate, ba chiar isi regizeaza un scenariu despre felul in care va parasi lumea. Ori despre sacrificiul nobil al lui Manole, sacrificiul care, imperios necesar, trebuie sa stea la baza oricarei creatii viabile. Subiectul acestui articol nu este legat de valoarea artistica sau literara a operelor amintite, ci de mentalitatea care se ascunde in spatele acestora. Recunosc, nu e o noutate, nu sunt prima care a remarcat acest lucru. Dar mi se pare ca despre acest aspect trebuie inca sa se vorbeasca.

Ce ar fi sa incercam sa vedem lucrurile altfel decat manualele de literatura romana? De pilda, daca atitudinea ciobanasului nu este eroica, ci lasa? Sau daca sacrificarea Anei de catre Manole nu era inevitabila? De ce nu s-a sacrificat Manole? Era doar opera lui. Toate aceste atitudini, mentalitati precum: sacrificiul, acceptarea destinului asa cum este el, leganarea in brate a lui "Asta e. Nu se poate face nimic" le regasim nu numai in operele noastre literare colective, ci si in viata de zi cu zi. In primul caz, ne putem emotiona, putem vibra sau chiar putem admira un asemenea mesaj, dar ce ne facem atunci cand ele se manifesta in toata splendoarea lor in noi, in vecinul, functionarul, politistul, avocatul sau politicianul din Romania? De cele mai multe ori ne revoltam.

Exemplificare: flash-uri din realitate. Un bloc de zece etaje, la care incalzirea functioneaza normal numai pana pe la etajul sapte. De aici in sus sunt numai 18, 17, 15 grade in apartamente. De ce ? Pentru ca agentul termic nu ajunge asa sus, pentru ca tevile sunt vechi si infundate, pentru ca stravechile centrale nu pot incalzi chiar totul. Explicatii sunt o droaie. Dar solutii? Nici una. Ne pare rau, nu se poate face nimic. Dar, bineinteles, va trebui sa platiti totul, ca si cum ati avea aceeasi temperatura in casa ca si restul locatarilor. Iar mioriticii locatari se conformeaza. Este doar destinul lor. Care nu poate fi schimbat.

Toata copilaria si adolescenta mea i-am auzit pe parintii mei, pe prietenii lor sau pe rudele mele adulte spunand: "Nu mie, caci pentru mine acum e prea tarziu, dar copiilor mei sau macar nepotilor mei sa le mearga mai bine!" Cand am aflat la ora de istorie ca Stefan cel Mare se lupta pentru pamantul lui spunandu-le ostasilor ca trebuie sa se sacrifice pentru ca "Moldova nu e a lor, ci a urmasilor, urmasilor lor!" mi-am dat seama ca aceste vorbe se tot spun pe aceste meleaguri inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. De fapt, daca stau si ma gandesc, poate chiar de pe vremea lui Decebal. Mesajul e clar: "Sacrificati-va pentru viitor!" S-a intrebat insa cineva daca si cat merita sa te sacrifici? Sau mai ales, ce e cu cei care nu se sacrifica, cei ca Mesterul Manole, care sacrifica pe altul pentru a-si implini opera?

Oare nu a venit momentul ca noi, cei care traim acum, sa nu mai visam la un iluzoriu viitor mai bun, ci la un prezent perfectibil? Numai asa nu vom repeta si noi la nesfarsit: "Pentru noi e prea tarziu"."

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Jocelyn,foarte interesant citatul,poti sa pui sursa,te rog,m-ar interesa sa citesc si restul articolului.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

De ce nu? desi cred ca stii ca nu ma impresioneaza floricelele

de ce ai presupus tu ca ar fi un "rest"? http://www.ele.ro/articol_2245.html

Ceea ce nu citasem era doar alt exemplu: "Cine nu se ingrozeste atunci cand stie ca din diverse motive trebuie sa se prezinte la posta de cartier a Romaniei? Pentru ca acolo te asteapta multe ghisee acoperite cu sticla, avand asezate cat mai sus tablite pe care scrie ceva din care oricum nu intelegi nimic, iar in spatele carora stau, in fata unui cerc mic si asezat cat mai jos, pentru ca tu, beneficiarul sa te apleci cat mai mult, sa fii cat mai umil, persoanele de la care incerci sa afli la care ghiseu anume trebuie sa prezinti hartia. Asta dupa ce ai stat la coada. Esti trimis la ghiseul trei, dar acolo nu e nimeni. Dupa alta coada, ti se spune sa mergi la ghiseul sapte unde, in fine, se preia hartia. Dar esti informat ca e tocmai schimb de tura si va mai trebui sa astepti un pic. Pana la urma oricum se va rezolva. Dar, e clar, altfel nu se poate.

Ce sa mai vorbim despre situatiile de-a dreptul dramatice cand ai de schimbat un buletin, un carnet de conducere, sau si mai grav, un pasaport. Atunci aproape ca preferi sa ai soarta Moldoveanului din Miorita si sa spui:
"Si de-a fi sa mor
In cimp de mohor,
Sa spui lui Vrancean
Si lui Ungurean
Ca sa ma ingroape
Aice pe-aproape" "

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Jocelyn,am presupus ca mai e si un rest fiindca ai zis:"dau un citat".
Referitor la articol,am gasit ceva idei interesante.Totusi,in balada Mioritza nu se evidentiaza resemnarea in fatza mortii,ci impacareacu ea.Asta nu inseamna ca ciobanul moldovean nu si-a aparat vitza.Poate nici n-a murit,pana la urma,cine stie.Si eu zic la toate lucrurile care le fac"dac-o vrea Dumnezeu".Asta nu inseamna ca nu depun eforturi cand vreau ceva si stau ca bleamba sa-mi pice din cer,ci inseamna ca recunosc pe Dumnezeu ca pe o autoritate finala in viata mea.
Mentalitatile de care vorbeste autoarea sunt capatate,parerea mea,din perioada comunista,si nu sunt specifice poporului nostru.Cred ca 50 de ani in care oamenii au trait in cusca si-au pus puternic amprenta in modul nostru de gandire.Cand nu esti constient de puterea si de influenta pe care ,ca individ,o ai in societate,o sa-ti spui:"n-are rost".Iar comunismul ne-a invatat ca suntem doar niste "unelte de productie" care "muncesc,nu gandesc".Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Cum observi tu toate detaliile

Sa stii ca astept si comentariul la Mesterul Manole daca ai.
Eu cred totusi ca acest tip de gandire caracterizeaza destul de bine foarte multi romani. Cum sa nu fie vorba de resemnare? imi amintesc perfect ce se scria, folosindu-se exact acest cuvant in comentariile literare si ce se discuta la clasa. Dar poate s-au schimbat multe intre timp si nu mai sunt la curent. Pana una alta, tot "asta e" aud in fiecare zi....
Nu era vorba de autoritatea lui Dumnezeu in viata cui crede in El.
In fine, Miorita ca miorita, dar Mesterul Manole este un fel de blasfemie si din pdv etic si moral, mai pe scurt, e relatat un act criminal ca un lucru "necesar" actului creator. Ma rog... am sa ma pregatesc de bulion avand in vedere ca am indraznit ca si inaioana sa comentez aceasta "mare valoare". Au avut dreptate calugarii (din varianta lui Blaga) sa-l acuze de crima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Subscriu la ce spune Jocelyn.Exemple sint mai multe,si daca aruncam o privire in istorie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn

Cum observi tu toate detaliile

Sa stii ca astept si comentariul la Mesterul Manole daca ai.
Eu cred totusi ca acest tip de gandire caracterizeaza destul de bine foarte multi romani. Cum sa nu fie vorba de resemnare? imi amintesc perfect ce se scria, folosindu-se exact acest cuvant in comentariile literare si ce se discuta la clasa. Dar poate s-au schimbat multe intre timp si nu mai sunt la curent. Pana una alta, tot "asta e" aud in fiecare zi....
Nu era vorba de autoritatea lui Dumnezeu in viata cui crede in El.
In fine, Miorita ca miorita, dar Mesterul Manole este un fel de blasfemie si din pdv etic si moral, mai pe scurt, e relatat un act criminal ca un lucru "necesar" actului creator. Ma rog... am sa ma pregatesc de bulion avand in vedere ca am indraznit ca si inaioana sa comentez aceasta "mare valoare". Au avut dreptate calugarii (din varianta lui Blaga) sa-l acuze de crima.

Joce ,uite vezi,eu nu-ti dau floricele,eu te pupic...

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand

Cine da din coate...departe ajunge...

Mergi la inceput