Despre valorile romanilor

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Secolul al XIX-lea a fost secolul natiunii si al istoriei (si al luptei de clasa), totul ajungand la apogeul cunoscut in prima jumatate a secolului XX. Pentru ca Romania a intreruprt relatiile cu lumea civilizata, inclusiv cu ideile si valorile, pentru 50 de ani, noi inca ne mai innamolim in asemenea idei. Ceea ce este nu numai neproductiv si desuet dar si foarte trist.

Sunt de acord cu Lia ca atitudinea de genul "suntem cei mai prosti" este stupida si paguboasa cu amendamentul ca si cea opusa "suntem cei mai tari, aici o sa fie leaganul spiritualitatii mondiale" este la fel de paguboasa, sau si mai si!

Cat despre valori, Sabina a remarcat o valoare autentica reala care este folclorul, au fost apoi mentionate traditiile, diverse personalitati, martiri, etc.

Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Secolul al XIX-lea a fost secolul natiunii si al istoriei (si al luptei de clasa), totul ajungand la apogeul cunoscut in prima jumatate a secolului XX. Pentru ca Romania a intreruprt relatiile cu lumea civilizata, inclusiv cu ideile si valorile, pentru 50 de ani, noi inca ne mai innamolim in asemenea idei. Ceea ce este nu numai neproductiv si desuet dar si foarte trist.

Sunt de acord cu Lia ca atitudinea de genul "suntem cei mai prosti" este stupida si paguboasa cu amendamentul ca si cea opusa "suntem cei mai tari, aici o sa fie leaganul spiritualitatii mondiale" este la fel de paguboasa, sau si mai si!

Cat despre valori, Sabina a remarcat o valoare autentica reala care este folclorul, au fost apoi mentionate traditiile, diverse personalitati, martiri, etc.

Eu n-am vrut ca acest topic sa fie o manifestare a mandriei exacerbate de a fi roman, ci o rememorare a acelor valori care au apartinut generatiilor trecute si pe care eu consider ca nu ar trebui sa le pierdem sau sa le negam...Chiar daca bunicii mei nu au fost cu nimic mai grozavi decat ai altora, eu ii iubesc si ii respect, si ma bucur sa evidentiez acel ceva care , pentru mine, ii face unici. Uite, chiar in America, o natiune tanara si fara valori arhaice, fiecare tine sa-si manifeste trecutul si valorile poporului din care provine, intr-un mod mai mult sau mai putin ostentativ.
Ma bucur ca ai acceptat folclorul, cred ca ti s-a parut valoarea cea mai neutra, ca ma cam indoiesc ca esti mare admiratoare a folclorului romanesc, da nu puteai sa negi cu desavarsire existenta oricarei valori, nu
Si spune-mi si mie ce inseamna pagubos, si pentru cine e pagubos faptul ca nu tin sa intru in lumea civilizata si prospera pierzandu-mi identitatea de roman?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

quote:

fdoina
Si spune-mi si mie ce inseamna pagubos, si pentru cine e pagubos faptul ca nu tin sa intru in lumea civilizata si prospera pierzandu-mi identitatea de roman?

Poate fi pagubos pt. copiii tai care nu au aceleasi amintiri si nostalgii ca tine... Iar daca vei intra vreodata intr-o lume civilizata si prospera (dupa cum spui), vei constata ca identitatea ta nu este ca o manusa pe care sa o poti pierde intimplator, ci numai daca vrei tu asta. (nah, ca nu m-am putut abtine )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by fdoina
Uite, chiar in America, o natiune tanara si fara valori arhaice, fiecare tine sa-si manifeste trecutul si valorile poporului din care provine, intr-un mod mai mult sau mai putin ostentativ.

America este o natiune formata din oameni care au o valoare suprema in spiritul careia au construit natuinea lor: libertatea!!! Care inseamna libertatea de constiinta, importanta individului (ca fiinta unica si irepetabila, etc)Asa ca exemplul tau e cum nu se poate mai prost. America nu este o natiune artificiala si indiferent cate pacate ar avea, nu se poate plange de lipsa de valori nationale!

quote:

Ma bucur ca ai acceptat folclorul, cred ca ti s-a parut valoarea cea mai neutra, ca ma cam indoiesc ca esti mare admiratoare a folclorului romanesc, da nu puteai sa negi cu desavarsire existenta oricarei valori, nu

Nu stiu cum iti poti permite sa faci asemenea afirmatii. Asta nu dovedeste decat cat de deschisa la discutii logice si argumentative esti. De ironii si rautati gratuite e plina lumea... Vezi ca e un subiect mai sus care se numeste "Regulile polemicii civilizate" poate arunci o privire. Stiu ca e vorba de reguli Oxford si nu neaose romanesti dar totusi ai avea ceva de invatzat. Mai ales ca la vremea cand au fost create si stupizii aia isi puneau problema polemicilor si dezbaterilor, Romania ca tara inca in feudalism si cu o populatie aproape total rurala nu prea avea un cuvant de spun in domeniu, din pacate. Asta poate si pentru ca englezii au Parlament de la 1215...s-ar putea sa fie o explicatie.

quote:

Este pagubos ca mod de a gandi pentru copiii tai (asa cum spunea si Grace) pentru tine si cei din jurul tau cat si pentru noi romanii daca toti ar gandi asa. Nu iti cere nimeni sa renunti la identitatea ta asta e doar un alt sofism...

Eu mi-am incheiat participarea la acest topic in care singura atitudine acceptata e slavirea unor valori de secol 19 si repulsia fata de valorile lumii reale in care traim.

[font=Comic Sans MS]Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)

[font=Comic Sans MS]poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Inaioana, e minunat ca ai adus aminte de regulile polemicii civilizate, eu m-am jenat sa subliniez ca raspundeam tocmai tristetii tale ca ne innamolim in valori de secol 19.

Probabil ca am eu o perspectiva deformata, dar eu consider ca deja am inceput sa ne pierdem identitatea , iar evolutia trista a acestui topic nu au facut decat sa-mi intareasca acest punct de vedere...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:

quote:
Uite, chiar in America, o natiune tanara si fara valori arhaice, fiecare tine sa-si manifeste trecutul si valorile poporului din care provine, intr-un mod mai mult sau mai putin ostentativ.

America este o natiune formata din oameni care au o valoare suprema in spiritul careia au construit natuinea lor: libertatea!!! Care inseamna libertatea de constiinta, importanta individului (ca fiinta unica si irepetabila, etc)Asa ca exemplul tau e cum nu se poate mai prost. America nu este o natiune artificiala si indiferent cate pacate ar avea, nu se poate plange de lipsa de valori nationale!

quote:

Nu stiu cum iti poti permite sa faci asemenea afirmatii. Asta nu dovedeste decat cat de deschisa la discutii logice si argumentative esti. De ironii si rautati gratuite e plina lumea... Vezi ca e un subiect mai sus care se numeste "Regulile polemicii civilizate" poate arunci o privire. Stiu ca e vorba de reguli Oxford si nu neaose romanesti dar totusi ai avea ceva de invatzat. Mai ales ca la vremea cand au fost create si stupizii aia isi puneau problema polemicilor si dezbaterilor, Romania ca tara inca in feudalism si cu o populatie aproape total rurala nu prea avea un cuvant de spun in domeniu, din pacate. Asta poate si pentru ca englezii au Parlament de la 1215...s-ar putea sa fie o explicatie.

quote:

Este pagubos ca mod de a gandi pentru copiii tai (asa cum spunea si Grace) pentru tine si cei din jurul tau cat si pentru noi romanii daca toti ar gandi asa. Nu iti cere nimeni sa renunti la identitatea ta asta e doar un alt sofism...

Eu mi-am incheiat participarea la acest topic in care singura atitudine acceptata e slavirea unor valori de secol 19 si repulsia fata de valorile lumii reale in care traim.

[font=Comic Sans MS]poze cu mami, tati si katja

interesant.nu vad unde-i partea paguboasa a unui mod de gandire conform caruia conservarea valorilor romanesti si respectul nostru pentru acestea e un lucru bun si firesc si nici nu vaz cum saboteaza asta 'intrarea-n lumea civilizata si prospera':P.poate dezvolti cu argumente.
sa-nteleg ca iti displac valorile din sec 19?-daca da,poate dezvolti si-n directia asta,ca mi-a scapat rationamentul.
sau poate am inteles eu gresit?
defineste te rog "valorile reale ale lumii in care traim" in legatura cu tema threadului de fata.

[font=Comic Sans MS]Lia&Andrew

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Probabil ca am eu o perspectiva deformata, dar eu consider ca deja am inceput sa ne pierdem identitatea , iar evolutia trista a acestui topic nu au facut decat sa-mi intareasca acest punct de vedere...

poti sa-mi explici si mie ce este 'identitatea' asta si cum anume o pierdem? eu chiar nu inteleg ce anume contribuie la identitatea romaneasca si daca o pierdem de ce este atat de grav?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:

... cu amendamentul ca si cea opusa "suntem cei mai tari, aici o sa fie leaganul spiritualitatii mondiale" este la fel de paguboasa, sau si mai si!

uite,aici ma declar total impotriva afirmatiei tale de mai sus si vin cu exemplul japonez.ei chiar au avut/au si acum convingerea ca sunt cei mai cei:D.si convingerea asta i-a ajutat sa devina ce sunt azi,puterea economica nr 2 in lume,cu o societate unde toata lumea traieste decent(nr 1 e US,da' acolo nu toti pot trai decent,nu-i asa?).
identitatea nationala e foarte importanta pentru o evolutie pozitiva a unei patrii care nu e ca US,Canada,Australia,NZ-tari de imigranti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
[Da uite, sincer vorbind, mi se pare ca nici lumea aia in care traiti voi nu e real solidara. E puuuutin mai prospera, si mai dornica de a-si pastra o impresie buna despre ea insasi

NU e adevarat!!! vorbesc de australieni, sunt niste oameni extrem de solitari si saritori, implicati in comunitate. am un respect enorm fata de felul lor de-a fi la capitolul asta, aproape toate cunostintele mele sunt, in limita timpului, implicati in proiecte umanitare sau voluntariate, asociatiile de protectia animalelor lucreaza aproape exclusiv cu voluntari, asociatii care ajuta batrani, ii scot la cumparaturi, ii viziteaza, organizeaza activitati pentru ei - voluntari, in camine de batrani, spitale activeaza o gramada de voluntari, asociatii care organizeaza petreceri in aer liber bbq, concerte care au ca scop strangerea de bani pentru actiuni umanitare - voluntari, pana si serviciile de pompieri sunt in buna parte activate de voluntari, australienii (o populatie de ~ 20 milioane) sponzorizeaza numai prin World Vision aproape 500.000 copii din tarile sarace din Africa, Asia si America Latina, mai sunt si alte organizatii care fac acest lucru, dupa tsunami primii care au ajuns acolo au fost echipe de salvare si echipe medicale australiene si erau VOLUNTARI!!!, australienii ca populatie (nu statul) au donat cei mai multi bani pentru victimele tsunami din lume si populatia este foarte mica comparativ cu alte tari. australienii sunt extrem de implicati in ceea ce se intampla in jur, de la cantina scolii care este condusa de mamici care fac voluntariat cu randul, la asistenta de copii care este prezenta saptamanal in farmaciile mari si da consultatii gratuite mamelor plus cantarire/masurare copii, la notar care lucreaza gratis si voluntar in comunitati, pana la tabere pentru copiii defavorizati, finantate si conduse exclusiv pe bani si munca donate de public, case pentru protectia mamelor cu copii in situatii disperate, echipe medicale care activeaza in lumea a 3-a si care fac tratamente si interventii fara pretentii la plata, vecinul care este pompier voluntar 2 nopti pe saptamana, colega care serveste la cantina clubului de fotbal unde activeaza fiul (si din mancarea pe care o servesc la meciuri strang bani pentru club), la fiecare casa care poarta insemnul: safe house! unde copiii care in drum spre sau de la scoala care se simt amenintati in orice fel pot cere ajutor....australienii sunt o natie care dau un alt inteles cuvantului solidaritate si sa fie etichetati ca prefacuti este foarte jignitor .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Japonezii au ajuns unde sunt pt ca au stiut sa munceasca...si asta fara sa-si piarda "identitatea". Eu asta nu inteleg..de ce ar trebui sa se excluda una pe alta...
Nu putem astepta salvarea de undeva de sus...ca un om care munceste sa traiasca decent, ca un copil bolnav sa poata fi vindecat...deocamdata copilul se duce in "vest" pt asta...si altele.
Limba, traditiile, folclorul raman undeva in suflet....dar nu putem trai fara munca, respect, toleranta...
Multi din ...putinii care se trezesc din visare emigreaza...
Socrii mei, pensionari... (55 respectiv 60 ani) sunt plecati in Italia de 5 ani sa munceasca,n-au acceptat ajutorul nostru...au spus ca n-au murit...Daca stateau in tara isi plangeau de mila si memorau vremuri apuse...Si in sufletul lor sunt romani,get-beget...n-au uitat nimic..

Mergi la inceput