Religia in scoli (3)
Raspunsuri - Pagina 8
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by hannen
Singurul lucru dureros e ca din afara tot ce se intimpla intr-un stat islamic este considerat "impunere".O sa treaca mult timp pina sa se inteleaga cu adevarat de catre ceilalti ce inseamna islamul pt. musulmani.Asta o zic cu speranta ...pt ca nu cred ca v-a veni vremea aia.Printesele mamii
Hannen,asa e vremea aia n-o sa vina niciodata fiindca suntem foarte diferitzi in modul de a gandi.Cel putin pentru un crestin este greu nu sa aprecieze,ci sa aprobe,sa gaseasca de dorit modul de viatza islamic.Uite,eu va apreciez foarte mult pe voi,musulmancele pe care le cunosc,fiindca sunteti devotate religiei pe care ati ales-o si o practicati cu suflet,dar faptul ca exista state islamice,adica fundamentate pe religie,este de neaceptat pentru mine.Nu voi putea niciodata sa gasesc acest lucru bun.Si asta nu fiindca as avea ceva contra islamului,ci pentru ca mi se pare impotriva firii sa existe starte religioase,indiferent de coloratura lor(crestina,islamica,iudaica,etc.).Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
irina.c. spune:
SI revenind la subiect,am primit si eui o stitre care zic ca se potriveste discutiei:
Parteneriat intre Arhiepiscopia Ortodoxa a Bucurestilor
si Consiliul Local al Primariei Sectorului I al Capitalei
Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in calitate de Arhiepiscop al Bucurestilor, si dl. Andrei Ioan Chiliman, primarul sectorului I al Capitalei, au semnat, joi, 12 ianuarie a.c., la Palatul patriarhal, un parteneriat privind finantarea si realizarea unor actiuni, lucrari, servicii sau proiecte si activitati de interes public local. Proiectul se inscrie in cadrul programului national „Lacasurile de cult-centre spirituale ale comunitatii”, aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1237/2005. Parteneriatul dintre Arhiepiscopia Bucurestilor si Primaria sectorului I al capitalei vizeaza derularea in comun a unor programe de asistenta sociala si combatere a saraciei, reabilitarea si consolidarea cladirilor lacasurilor de cult, restaurarea picturilor din lacasurile de cult, construirea unor noi lacasuri de cult, gradinite amplasate pe langa parohii etc.
Dupa semnarea parteneriatului, atat Parintele Patriarh Teoctist, cat si dl. Primar Andrei Chiliman si-au exprimat convingerea ca acest exemplu va fi urmat si de celelalte primarii din Bucuresti si din tara. BIROUL DE PRESA ALARHIEPISCOPIEI BUCURESTILOR Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
doruletz spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Adica nici ca in Frantza in care este interzisa afisarea propriei credintze in spatiul public (grotesc!)
unde ai citit/vazut/aflat tu asa ceva?? te asigur ca te poti plimba nestingherita pe Champs Elysées (spatiu public) cu cadelnitza si pamatuful in mana, acoperita cu cearsaful din cap pana in picioare si cu o cruce de 1kg atarnand de gat, in afara de cateva zambete nu ai sa primesti nici o alta sanctiune.
Pentru cei ce mai fac inca supozitii despre legile din Franta, putina istorie nu strica:
1. Orele de religie in scolile publice franceze au fost suprimate printr-o lege care dateaza din 1882. Incepand cu acest an (1882!) in programa scolara 'instructia morala si religioasa' a fost inlocuita cu 'instructia morala si civica"
2. Acum fix 100 de ani, printr-o lege din 1905, statul francez s-a declarat 'incompetent in materie de religie', ca urmare nici un cult religios nu este recunoscut oficial si deci nici subventionat din banii publici. Asta nu inseamna ca statul neaga sau interzice religiile -libertatea religioasa e garantata de Constitutie- ci doar ca ele ies din sfera publica si intra definitiv in sfera personala a individului.
3. Prin urmare: fiecare e liber sa creada ce vrea, sa se imbrace cum vrea si sa poarte orice insemn religios doreste atata vreme cat nu face parte dintre reprezentantii oficiali ai republicii, cu alte cuvinte atata vreme cat nu este functionar public in exercitiul functiunii (profesor, primar, deputat, politist etc). Deasemenea cladirile administratiei publice (primarii, scoli, posta, spital public, ministere etc) trebuie sa respecte si ele principiul de neutralitate => nu au dreptul sa afiseze nici un insemn religios asa cum nu au dreptul sa afiseze nici un insemn de apartenenta politica.
4. Legea din martie 2004 care interzice insemnele religioase ostentative in incinta scolilor publice nu vine decat ca o completare a legilor de mai sus si a principiului laicitatii (inscris si el in Constitutie)
In spiritul acestei traditii laice majoritatea francezilor considera ca:
1. Scolile publice pregatesc viitorii cetateni ai republicii laice, cetateni care vor fi obligati sa-i respecte si sa-i inteleaga legile (vezi mai sus) si valorile.
2. In interiorul scolii publice sunt cu totii elevi si nu mici crestini, musulmani, atei etc. Scoala publica garanteaza egalitatea intre elevi ca si egalitatea intre sexe (voalul islamic e considerat un element discriminatoriu)
3. Scoala publica e purtatoare de valori universale, trebuie sa-i invete pe viitorii cetateni sa traiasca impreuna in ciuda diferentelor si nicidecum sa privilegieze ceea ce ii separa.
4. Laicitatea recunoaste drepturile individului si nu ale comunitatilor, scoala e un loc de studiu si nu de manifestari comunitare
5. Neutralitatea serviciului public si a scolilor e garantia egalitatii, a respectului identitatii si libertatii de constiinta a fiecarui cetatean
etc...
Mai spun ca cele mai multe proteste impotriva legii din 2004 au avut loc in afara Frantei, mai ales in tarile musulmane (evident!) si ca aici singura manifestare de protest a constat in marsul a aprox. 300 de femei voalate, bine incadrate si pazite de barbatii lor . In rest, chiar si liderii religiosi musulmani au fost de acord cu legea insemnelor ostentative si si-au indemnat fidelii sa o respecte
Din cate observ chiar si in Romania realitatea a fost prezentata deformat.
Ma opresc aici ca nu-i vorba despre Franta la subiectul asta (aici disputele pe tema religiei in scolile publice s-au epuizat acum o suta si ceva de ani) doar ca s-au mai facut si altadata afirmatii hazardate cu privire la legile frantzuzesti si m-am gandit ca e bine sa avem informatia corecta atunci cand aducem in discutie alte sisteme
Cred ca nu mai e nevoie sa spun ca eu sunt de acord cu demersul Ineioana. Nu am citit tot subiectul (acum l-am descoperit) dar nu-i greu de imaginat care a fost cursul discutiei
Inaioana, iti doresc succes in demersul tau!
inaioana spune:
Irina, cu placere!
Eu n-as fi asa radicala in privintza statelor islamice. Si asta pentru ca islamul si crestinismul nu sunt asa departate ca esentza precum li se pare multora dintre cei care nu au studiat problema si mai ales pentru ca secularizarea si laicitatea statului (in care eu, evident, cred) sunt totusi niste concepte occidentale, nici macar prea vechi (pana nu demult si statele occidentale erau in mare masura religioase!!!) care nu se pot impune altora si care poate nu sunt proprii altor mentalitati.
Valorile occidentale nu pot fi considerate universale cat ne-ar fi noua de dragi. Cei care vor sa adere la ele, sunt liberi sa o faca : multi musulmani, asiatici de diverse credintze, etc isi parasesc tzarile de bastina cautand alt mod de viatza. cei care raman, o fac pentru ca le este propriu modul acela de viatza. cine suntem noi sa le spunem ca gresesc? Eu cred ca oamenii "albi" s-au bagat destul cam peste tot... e timpul sa isi vada de treaba...
Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
inaioana spune:
Doruletz, mersi frumos de informatii! Sunt binevenite. Eu m-am exprimat gresit, de fapt ma refeream la legea aia din 2004 privind afisarea confesiunii fiecaruia in scolile publice. Mi se pare exagerata. Evident ca musulmanii au facut cel mai mult scandal pentru ca pe ei ii afecta cel mai tare. Scoala este un spatiu laic, nu trebuie sa se faca prozelitism, etc, dar nici nu cred ca trebuie sa se depersonalizeze copiii si sa nu se poata imbraca (in limitele decentzei, evident) conform cu religia comunitatii lor. Nu cred ca ccc capul acoperit la fetitele musulmane si tichiutza aia la baieteii evrei de exemplu, deranjeaza pe nimeni. Pe cand pentru ei este importanta. Ba dimpotriva, eu zic ca purtarea lor de catre o parte dintre copii (cei religiosi) era un exemplu pentru ceilalti privind tolerantza si cosmopolitismul. Ceva de genul : uite, suntem diferiti in credintele noastre dar, invatam toti aici, ne jucam impreuna, suntem in fond la fel...etc..etc... Separarea lor mi se pare generatoare de frustrari, ignorantza si intolerantza!
In rest, tot respectul pentru sistemul francez in privintza secularitatii! Doar legea asta mi se pare excesiva, zau!
Multumesc pentru sustinere!
irina.c. spune:
quote:Sunt de acord ca nu e corect,ca si stat,sa incerci sa impui altui stat valorile tale cu fortza.Desigur ca,daca exista state religioase,sunt efectul vointzei unei majoritatzi.Dar ajungem la problema pusa de tine initzial:cum aperi minoritatea de discriminare?Nu prin razboi,desigur,cum fac unii,dar cred ca trebuie sa existe o regula generala.Eu nu prea sunt in tema cu problelmele acestea ca sa spun ce si cum e bine de facut,eu mi-am exprimat mai sus niste convingeri personale.Adica,cel putin ca si crestin,cred ca Biserica trebuie sa fie separata de stat,fiindca asa a conceput Dumnezeu rolul ei.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Irina, cu placere!
Valorile occidentale nu pot fi considerate universale cat ne-ar fi noua de dragi. Cei care vor sa adere la ele, sunt liberi sa o faca : multi musulmani, asiatici de diverse credintze, etc isi parasesc tzarile de bastina cautand alt mod de viatza. cei care raman, o fac pentru ca le este propriu modul acela de viatza. cine suntem noi sa le spunem ca gresesc? Eu cred ca oamenii "albi" s-au bagat destul cam peste tot... e timpul sa isi vada de treaba...Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja
today
irina.c. spune:
quote:
Doruletz, mersi frumos de informatii! Sunt binevenite. Eu m-am exprimat gresit, de fapt ma refeream la legea aia din 2004 privind afisarea confesiunii fiecaruia in scolile publice. Mi se pare exagerata. Evident ca musulmanii au facut cel mai mult scandal pentru ca pe ei ii afecta cel mai tare. Scoala este un spatiu laic, nu trebuie sa se faca prozelitism, etc, dar nici nu cred ca trebuie sa se depersonalizeze copiii si sa nu se poata imbraca (in limitele decentzei, evident) conform cu religia comunitatii lor. Nu cred ca ccc capul acoperit la fetitele musulmane si tichiutza aia la baieteii evrei de exemplu, deranjeaza pe nimeni. Pe cand pentru ei este importanta. Ba dimpotriva, eu zic ca purtarea lor de catre o parte dintre copii (cei religiosi) era un exemplu pentru ceilalti privind tolerantza si cosmopolitismul. Ceva de genul : uite, suntem diferiti in credintele noastre dar, invatam toti aici, ne jucam impreuna, suntem in fond la fel...etc..etc... Separarea lor mi se pare generatoare de frustrari, ignorantza si intolerantza!
In rest, tot respectul pentru sistemul francez in privintza secularitatii! Doar legea asta mi se pare excesiva, zau!
Multumesc pentru sustinere!Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja
Mey,Inaioana,eu nu stiu ce se intampla,ca ai inceput sa-mi iei vorba din gura!Exact asta vroiam sa spun si eu!Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
doruletz spune:
Inaioana si irina legea respectiva e in perfecta concordanta cu spiritul laic din Franta, cu traditiile si cu respectul francezilor pentru valorile republicane. De aceea aici nu s-au inregistrat proteste semnificative. Nu spun insa ca aceeasi lege ar fi potrivita altor tari, poate ca nu (inca ).
In ceea ce ma priveste, eu nu consider ca afirmarea ostentativa diferentelor religioase duce la toleranta si respect ci chiar dimpotriva. E de ajuns sa ascultam stirile ca sa ne dam seama de asta. Sau de ce sa mergem atat de departe, hai sa ne uitam la subiectele religioase de pe acest forum! sa ne spuna Jocelyn, Hannen si celelalte fete de cata toleranta au avut parte afirmandu-si deschis religia. Unde mai pui ca in scoli e vorba de copii si nu de adulti ca noi care stiu sau ar trebui sa stie sa relativizeze.
De aceea si eu consider ca religia (ca si insemnele religioase) trebuie sa ramana exclusiv in sfera privata.
Dupa parerea mea însemnele religioase de care spui (chipa, voal) deranjeaza in primul rand chiar pe copiii care le-ar purta. Un exemplu: voalul musulman incepe sa fie purtat de fetite odata cu aparitia primului ciclu menstrual. Asa cere traditia. Sa ne imaginam o fetita care azi are pletele in vant si se joaca bucuroasa cu camarazii ei de alte religii iar mâine vine la scoala cu capul acoperit. E ca si cum ar veni cu o eticheta pe frunte: "mi-a venit primul CM!" Cred ca nu trebuie sa fim psihologi ca sa ne dam seama ce inseamna asta pentru psihicul unui copil.
Dar nu vreau sa deviez si eu discutia cu oportunitatea legilor frantzuzesti, aici se discuta despre Romania si acolo ar fi deja bine daca s-ar scoate religia din scoli, pana la interzicerea insemnelor religioase e cale lunga
bafta inca odata!
inaioana spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Nu prin razboi,desigur,cum fac unii,dar cred ca trebuie sa existe o regula generala.
Nu poate exista o regula generala (apropo, cine ar veghea la respectarea ei?) pentru simplul motiv ca nu exista valori universale. Si respectul meu pentru valorile celuilalt (daca ele nu imi limiteaza mie libertatea, of course) imi impune sa il las in pace sa traiasca cum crede de cuviintza. De asemenea , empatia si iubirea fatza de aproape (pe care o am chit ca sunt agnostica) imi impun sa il ajut daca mi-o cere (exemplul refugiatilor) dar atat!
In ce priveste al doilea mesaj, ma bucur ca asta vroiai sa spui si tu. Totusi, mai demult nu aveai nimic impotriva separarii elevilor la orele de religie de la scolile publice din Romania, cei ortodocsi majoritari de ceilalti. Ceea ce inseamna tot segregare "generatoare de intolerantza, ignorantza si frustrari". Sper ca te-ai razgandit!
Doruletz, pai tocmai de asta exista atat intolerantza , pentru ca nu exista nici un fel de educatie in privintza asta ci numai excese in urma a 50 de ani de intuneric ...
Cat despre fetitza musulmana si voalul ei, eu cred ca nu suntem in masura sa discutam cat de multumita este ea de asta si ce probleme psihologice ii apar, prin prisma ideilor noastre occidentale. Evident, daca ea semnaleaza ca ar fi nemultumita, protectia copilului ar putea sa intervina. Dar daca totusi ea abia asteapta sa poarte voalul (sa fie fata mare!) si se simte nedreptatita pentru ca nu e lasata sa o faca, conform propriei credintze si ca parintii ei nu isi permit sa o dea la o scoala privata unde s-ar putea manifesta. Asta nu e o problema psihologica? Mie mi se pare o situatie complexa care s-ar rezolva mult mai simplu prin apropiere decat prin interziceri...
irina.c. spune:
quote:Hmm,si eu ca ortodoxa am avut parte de intolerantza pe acest forum si am suportat multe jigniri.Dar asta n-o sa ma faca sa nu imi afirm deschis valorile,fiindca ele fac parte din mine,nu ma pot disocia de ele.Faptul ca exista intoleranta nu trebuie sa imi shimbe mie credinta sau sa ma impiedice sa mi-o exprim.Fiindca ai dat exemplul cu voalul musulman,in Franta el este considerat o dovada de discriminare.Dar atata vreme cat cele care il poarta nu-l considera asa ,ci il poarta de buna voie fiindca asa le cere Allah,nu e corect sa le interzici sa o faca.Fiindca eu sunt acelasi om,si la scoala,si acasa,si la servici.Nu pot sa imi exprim aici credinta si dincolo altfel,ar insemna ca nu mai am coloana vertebrala.Orice om cu convingeri clare si puternice va suferi macar odata in viatza pentru ele,fiindca asa e viata,e greu sa fii diferit.Ma intreb cat de mult poti feri copilul de a invata aceasta lectie a vietii:ca uneori,ca sa ramai fidel fata de tine insuti si de ceea ce crezi,vei suferi?Sau vei suferi pur si simplu fiindca esti diferit-ca esti gras sau ca porti ochelari,nu neaparat din cauza unei idei religioase.Un parinte bun va sti sa ajute copilul sa traga concluzii pozitive din astfel de experiente si-i va oferi o imagine de sine buna,suficient de puternica incat sa treaca peste astfel de lucruri.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
sa ne spuna Jocelyn, Hannen si celelalte fete de cata toleranta au avut parte afirmandu-si deschis religia.
today